Forberedelsene til nytt kurs på vårt øverste nivå i Trenerløypa er godt i gang: Invitasjon til Trener 3 2025-2026 er nå å finne i NGTFs kalender.
Mens Trener 1 og 2 holder fokus på deltagelse og utvikling, med gymnastikk og turn som breddeaktivitet, holder Trener 3 fokus på morgendagens toppidrettsutøvere.
Målgruppe for Trener 3 er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse.
Hånd i hånd med strategisk plan
Trener 3-kurset passer godt med ambisjonene som er nedfelt i NGTFs strategiske plan for 2024-2028:
Kompetanse er en forutsetning for å mestre, og for å kunne levere trygge, åpne og spennende aktiviteter. Stopper vi å heve kompetansen vår stopper også utviklingen.
Vi skal tørre å satse høyt, sette hårete mål og tenke nytt i alt vi gjør.
Ved å være ambisiøse skal vi sikre utvikling av både utøverne og organisasjonen vår.
Sammen legger vi grunnlaget for trygge, åpne og spennende aktiviteter som skaper mestring.
Et helt år med fokus på utvikling
Trener 3 ble avholdt første gang perioden 2023-2024. Vårt neste kull Trener 3-deltagere starter opp i august 2025, og vil ha jevnlige aktiviteter til og med juni 2026.
Kurset sentreres rundt en serie av «workshops» eller fysiske samlinger, ledet av eksperter fra Olympiatoppen, Norges Idrettsforbund og NGTF. Deler av kurset gjennomføres sammen med deltagere fra andre idretter.
Før hver workshop vil kursdeltagerne ha ulike former for selvstendig forberedelse. Etter hver workshop avholdes et digitalt refleksjonsmøte. Med utgangspunkt i workshopens temaer skal hver deltager definere sitt eget prosjekt, hvor målet er utvikling av og implementering i eget trenervirke.
Varierte fagområder
Fagområdene som tas opp i de ulike workshopene er:
1. Strategi og målprosesser, med kompetanseanalyse
2. Idrettscoaching
3. Idrettspsykologi
4. Prestasjonsernæring
5. Hvem er jeg som trener – hvem er utøverne mine? Fokus på utviklingsfilosofi, verdier og kulturbygging
6. Prestasjonsutvikling gjennom fysisk trening, skadeforebygging og planlegging
7. Individuell tilrettelegging i et utviklings- og læringsperspektiv
Søknadsfrist 23. mai
På grunn av kursets organiseringsform, med høy grad av involvering av deltagerne, er det begrenset antall plasser på Trener 3.
Frist for å søke om plass er 23. mai. Tildeling av plasser forventes å skje senest 5. juni.
Mer informasjon
Mer om kursets innhold og oppbygning, forkrav, søknadsprosess og søknadsskjema finnes under Trener 3 i NGTFs kalender.
Mer om Trenerløypa kan leses på NGTFs nettsider for trenerutdanning.
Spørsmål om Trener 3 kan rettes til NGTFs kompetanseavdeling på kompetanse@gymogturn.no.

Forbundsstyret har som tidligere år besluttet at det skal deles ut stipender fra NGTFs utøver- og trenerfond for regnskapsåret 2023. De elektroniske søknadskjemaene er nå åpnet med søknadsfrist søndag 1. desember 2024.
Viken og Oslo Gymnastikk- og Turnkrets (VOGTK) inviterer til gratis treningssamling i gymnastikkhjul 28.-29. september i Rygge. Alle som driver med gymnastikkhjul, eller har lyst til å prøve, er velkomne.
Dette blir en samling for alle utøvere, fra nybegynnere og elite.
Invitasjon til samlingen finner du her.
Påmeldingen må inneholde: navn, fødselsdato, klubb, e-postadresse og hjulestørrelse. Påmeldingen sendes til gymhjul@vogtk.no
Påmeldingsfrist er 18. september.

VM i gymnastikkhjul ble avholdt i Almere, Nederland 31. juli til 3. august. Norge stilte med fire juniorer: Iselin Hørvel, Juliane Fosser og Tilde Strande Horntvedt fra Rygge IL Turn, og Malene Risøy Malmberg fra Spydeberg TF.

I juniorklassen deltok 40 gymnaster fra totalt 12 nasjoner. I all around-konkurransen ble Malene Risøy Malmberg beste norske på 26 plass (34,75 p) med ny personlig rekord. Videre fulgte Tilde Strande Horntvedt på 30. plass (30,8 p) og Iselin Hørvel på 33. plass (26,6 p). Juliane fosser endte på 37. plass (17,6 p).
I hopp ble Malene Risøy Malmberg nr. 18. i en svært jevn konkurranse hvor hun til slutt kun var 0,65 poeng unna finaleplass.
I lagkonkurransen nådde ikke Norge helt opp og endte på 7. plass med 51,75 poeng i konkurranse mot seks andre nasjoner. Se fullstendig resultatliste fra VM her.
Det ble dessverre ingen finaleplass for de norske jentene, men de tar med seg masse nyttig erfaring fra mesterskapet. Det er god læring i å se det høyeste nivået i verden på nært hold. Vi ønsker jentene lykke til videre i treningshverdagen og ser allerede frem mot nye muligheter i VM i 2026.
I videoen under er en oppsummering av de norske jentenes innsats i VM.

Det er endelig klart for VM i gymnastikkhjul 2024. Årets VM arrangeres i Almere i Nederland, like utenfor Amsterdam fra onsdag 31. juli til lørdag 3. august. Norge stiller med fire forventningsfulle juniorgymnaster.
Gymnastene som er tatt ut til å representere Norge er Iselin Hørvel, Juliane Fosser og Tilde Strande Horntvedt fra Rygge IL Turn, og Malene Risøy Malmberg fra Spydeberg TF. Både Iselin, Juliane og Malene gjør sin mesterskapsdebut, mens Tilde deltok i det forrige verdensmesterskapet som ble avholdt i Sønderborg i Danmark i 2022. Det samme gjorde for øvrig også Dina Sofie Rudshagen Harridsleff som i år er trener for de norske utøverne.
De norske jentene ankom VM-byen på mandag og gjennomførte sin første trening samme dag. Før konkurransen starter for jentene torsdag formiddag venter flere treninger, samt åpningsseremoni tirsdag kveld.
Hele den norske delegasjonen, som i tillegg til gymnastene, består av delegasjonsleder Heidi Kaugerud Voilås, trener Dina Sofie Rudshagen Harridsleff og dommer Anne-Berit Fiane Hermansen, gleder seg til å komme i gang med konkurransen. De ser også frem til å møte gamle venner og knytte nye bånd for videre samarbeid og utvikling med de 11 andre nasjonene som deltar i årets VM.
Slik følger du de norske utøverne
Iselin Hørvel konkurrerer i blokk A, mens Malene Risøy Malmberg er i blokk C. Juliane Fosser finner vi i blokk D, og Tilde Strande Horntvedt er i blokk E. Juniorjentenes kvalifisering starter torsdag kl. 11:15.
Fullstendig program finnes på arrangøren sin nettside. Se lenke her.
Det internasjonale gymnastikkhjulforbundet (IRV) strømmer finalene på torsdag, fredag og lørdag direkte på sin Youtube-kanal. Åpningsseremonien tirsdag kl. 20:00 kan også strømmes ved å trykke her.
Forbundsstyret er den øverste myndighet i vår organisasjon, og arbeider kontinuerlig med å fremme idrettens verdier og utvikling. Gjennom dedikerte komiteer sikrer vi at alle aspekter av idretten vår blir ivaretatt på best mulig måte. I den forbindelse skal Forbundsstyret oppnevne nye komiteer for perioden 01.09.2024 – 31.08.2025. På grunn av en pågående organisasjonsprosess er funksjonstiden satt til ett år. Komiteene som skal oppnevnes vil arbeide etter de mandatene som ble vedtatt av styret.
Nytt av året er at alle komiteer, arbeidsgrupper og utvalg skal inkludere minst ett medlem under 26 år, og komiteene bør representere begge kjønn. Vi oppfordrer unge kandidater og søkere av alle kjønn, til å søke.
Frist for å fylle ut skjema er 15. august 2024.
Komiteer som skal oppnevnes:
- – Teknisk komite turn kvinner
- – Teknisk komite turn menn
- – Teknisk komite rytmisk gymnastikk
- – Teknisk komite troppsgymnastikk
- – Breddekomitè
- – Arbeidsgruppe parkour
- – Arbeidsgruppe gymnastikkhjul
- – Arbeidsutvalg para
- – Arbeidsutvalg marked- og sponsor
- – Utstyrs- og anleggskomite
Disse komiteene spiller en avgjørende rolle i å sikre kvalitet og fremdrift i vårt arbeid, og vi oppfordrer til å foreslå kvalifiserte kandidater. Dette er en unik mulighet til å bidra til utviklingen av vår idrett.
Nye komiteer/arbeidsgrupper/utvalg oppnevnes på forbundsstyremøte 24. og 25. august 2024.
Vi oppfordrer alle dommere som har deltatt på dommerkurs i regi av IRV til å gjennomføre dommereksamen lørdag 18. mai.
Eksamen avholdes digitalt via Zoom, og inneholder teoretiske og praktiske spørsmål knyttet til IRV Gym Wheel Code of Points 2023+.
Påmelding koster €20 og gjøres ved å følge denne lenken.
Alle som melder seg opp til eksamen vil motta en e-post med ytterligere informasjon. Spørsmål kan rettes til konkurransekonsulent Henrik Alvær (henrik.alvaer@gymogturn.no), eller direkte til arrangør (office@wheelgymnastics.sport).
NGTFs arbeidsgruppe gymnastikkhjul inviterer til årets andre nasjonale treningssamling. Samlingen er åpen for utøvere på alle nivåer, og arrangeres i Rygge 25.-26. mai 2024. Vi håper å se deg der!
Samlingen ledes av Dina Sofie R. Harridsleff og Linde Marie Haug m.fl.
Sted: Ryggehallen.
Påmelding sendes til: henrik.alvaer@gymogturn.no.
Påmeldingsfrist: onsdag 15. mai.
Mer informasjon finnes i invitasjonen. Trykk her.
Oppsummering av treningssamling 1 i Spydeberg
Helgen 13.-14. januar arrangerte NGTF, v/arbeidsgruppe gymnastikkhjul, åpen nasjonal treningssamling i Spydeberg med 23 deltakere og 4 instruktører, deriblant to utenlandske trenere fra Tyskland og Nederland. Det var en fin samling i Spydeberghallen med motiverte utøvere og kompetente trenere. På våre treningssamlinger legges det opp til aktivitet som skal gi et tilbud til både nye utøvere, gymnaster som ønsker å fokusere på oppvisninger, og for konkurranseutøvere. Med andre ord er alle velkomne, uansett nivå!
Årets Trener 3-kull er godt i gang med workshops og prosjekter. Her kan du lese hva trenerne jobber med på og mellom samlinger, og hvordan du kan forberede deg til å ta Trener 3 i neste runde.
Mens Trener 1 og 2 fokuserer på gymnastikk og turn som breddeaktivitet – på deltagelse og utvikling – setter Trener 3 søkelyset på arbeidet med morgendagens toppidrettsutøvere. Målgruppen er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse.
Etter en søknadsrunde våren 2023 ble 10 trenere tatt opp på kurset. Disse kommer fra turn menn, turn kvinner, rytmisk gymnastikk, og troppsgymnastikk. Flere av NGTFs landslagssjefer og landslagstrenere deltar.
Kurset er bygd opp rundt fire «workshops» – fysiske samlinger ledet av spesialister innen de aktuelle fagområdene. Etter hver workshop avholdes et digitalt refleksjonsmøte, med tilbakeblikk, debrief, og eventuelt ytterligere fordypning. I tillegg definerer hver trener sitt eget prosjekt for hvert emne, der målet er utvikling av og implementering i eget trenervirke.

Fellesidrettslig workshop med NIF og Olympiatoppen
Trener 3 startet friskt, med tre intensive dager sammen med trenere fra bl.a. langrenn, alpint, basket, volleyball, seiling, og kampsport. Eksperter fra Olympiatoppen (OLT) tok deltagerne gjennom teori, gruppeoppgaver og individuelle oppgaver knyttet til kompetanseanalyse, strategi og målprosesser, idrettscoaching, idrettspsykologi, og prestasjonsernæring.
I etterkant gjennomførte NGTFs deltagere individuelle prosjekter. Blant temaene trenerne valgte å fokusere på var utarbeidelse av «one page strategy» for egen utøvergruppe/lag, anvendelse av OLTs utviklingshjul på egne utøvere, arbeid med landslagsmodell, og evaluering/justering av utøvernes totalbelastning.
Utviklingsfilosofi, kultur, og verdiarbeid i Sandnes

Med hjelp av NGTFs rådgiver innen verdiarbeid, Maria Dalsbø, og i Birgit Vallestrand (tidl. landslagssjef turn kvinner) sin ånd, startet NGTFs Trener 3-kandidater 2024 med workshop i Sandnes. Denne workshopen er utviklet spesifikt for NGTFs trenere, i tillegg hadde vi gjester fra kampsport – tre trenere og en veileder. Med en liten deltagergruppe ble det rom for å etablere psykologisk trygghet som ledet til ærlige samtaler og grundige refleksjoner.
På programmet stod blant annet refleksjon over idrettens verdigrunnlag, øving på å lede coachende samtaler med utøvere og kollegaer, og analyse av ens egne signaturstyrker. Et inspirerende foredrag av Dag Jacobsen, sportssjef i kampsportforbundet, ble det også tid til. Og på figuren til høyre kan du se hva deltagerne mener kjennetegner en god kultur.
Etter workshopen ønsket deltagerne mer veiledning i hvordan man løser de mest krevende coachingsamtalene. Dermed ble Lone Hagelund, som blant annet er coachingspesialist i NIF, hentet inn til et praktisk rettet refleksjonsmøte.
Et separat webinar med Sunn Idrett tok for seg kommunikasjon rundt mat, kropp, og vekt. Gjennom caser fikk Trener 3-kandidatene samt øvrige deltagere fra NGTFs landslagsmiljøer diskutert problemstillinger rundt rollen som forbilde, bekymringssamtale med utøver og foreldre, relasjon mellom vektreduksjon og prestasjon, og tiltak rundt utøvere med problematisk forhold til mat/kropp.
Motorikk og ferdighetsutvikling i Olympiahallen
Individuell tilrettelegging, bruk av motoriske utfordringer i utviklingen av teknikk, og viktigheten av å benytte ulike typer feedback stod på programmet i en aktiv workshop på Olympiatoppen. Teorigrunnlag ble levert av Ola Eriksrud fra NIH og Morten Bråten fra OLT, mens praktisk gjennomføring ble ledet av Lars-Arne Andersen (tidligere landslagsturner og nå ansatt i OLT).
Deltagerne fikk selv prøve seg på ulike typer motoriske utfordringer, og de jobbet praktisk med å skreddersy både generelle øvelser og metodikk til turnelementer, basert på utfordringer eller begrensninger hos seg selv eller partnere.
Olympiatoppens filosofi skiller seg fra tradisjonell gymnastikk og turn-tankegang på noen områder. Blant temaene som kursdeltagerne ble nysgjerrige på å prøve ut kan vi nevne endring av fokus fra å utføre mest mulig identiske repetisjoner av teknikk, til å repetere med små variasjoner, samt å øke utøvernes oppmerksomhet mot indre feedback – opplevelse i egen kropp, fra underlag, lyd, etc, og mindre bruk av instruksjon fra trener.
Neste på programmet: Prestasjonsutvikling
Siste workshop vil gå på NIH i juni. Fokus blir prestasjonsutvikling gjennom langsiktig planlegging, skadeforebygging, og fysisk trening. Disse delene blir ledet av Gabriel Negru (NGTF) og Bente Amundsen (fysioterapeut for bl.a. landslag i NGTF), og vil også kombinere teoretisk grunnlag med praktisk arbeid i turnhallen.
Vil DU være med på neste runde av Trener 3?
I mars blir alle NGTFs klubber bedt om å melde inn hvilke kurs de ønsker å sende trenere til. Mengden aktuelle kandidater til Trener 3 bestemmer når neste runde av kurset vil starte.
For å være kvalifisert for Trener 3 trenger man en fullstendig Trener 2-kompetanse. Dette oppnår man ved å ta Trener 2 intro + Trener 2 basis + Trener 2 felles (kommer til høsten) + Trener 2 grenspesifikk fordypning, eller ved å søke om godkjenning av tilsvarende kompetanse oppnådd i andre land eller fra idrettsfag på høyskolenivå.
I første runde av Trener 3 ble trenere som jobber med landslagsutøvere prioritert i søkerbunken. I prinsippet er kurset aktuelt og åpent for alle trenere som jobber med utøvere som ønsker å utvikle seg i retning av landslagsnivå, og for trenere som jobber med oppvisningsgymnastikk med sikte mot internasjonalt nivå.
Mer informasjon
Mer om kursets innhold og oppbygning, forkrav, søknadsprosess og søknadsskjema slik dette forelå for 2023 finner du under Trener 3 i NGTFs kalender.
Du kan også se opptak av informasjonsmøte om Trener 3 i NGTF videobank.
Mer om Trenerløypa kan du lese på NGTFs nettsider for trenerutdanning.
Spørsmål om Trener 3 kan rettes til NGTFs kompetanseavdeling på kompetanse@gymogturn.no.

Vi har nå publisert en ny løsning i forbindelse med overganger som skal være mer brukervennlig, forståelig og effektiv.
Utøver søker selv om overgang via sin profil i Min Idrett hvor man logger inn med Idrettens ID.
Overganger gjøres i tråd med våre bestemmelser. Den nye løsningen med overganger er delt inn i to deler:
- • Ordinær overgang.
- • Søknad om dispensasjon fra bestemmelsene om startberettigelse og overganger.
Ytterligere informasjon ang. dette finner du under hver konkurransegren og menyknappen «Overganger».