Skip to content
Nyhet

Høy aktivitet på Trener 3-kurs

Deltagerne på Trener 3-kurs tester øvelser som utfordrer motoriske ferdigheter
Deltagerne på Trener 3-kurs tester øvelser som utfordrer motoriske ferdigheter

Årets Trener 3-kull er godt i gang med workshops og prosjekter. Her kan du lese hva trenerne jobber med på og mellom samlinger, og hvordan du kan forberede deg til å ta Trener 3 i neste runde.

Mens Trener 1 og 2 fokuserer på gymnastikk og turn som breddeaktivitet – på deltagelse og utvikling – setter Trener 3 søkelyset på arbeidet med morgendagens toppidrettsutøvere. Målgruppen er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse.

Etter en søknadsrunde våren 2023 ble 10 trenere tatt opp på kurset. Disse kommer fra turn menn, turn kvinner, rytmisk gymnastikk, og troppsgymnastikk. Flere av NGTFs landslagssjefer og landslagstrenere deltar.

Kurset er bygd opp rundt fire «workshops» – fysiske samlinger ledet av spesialister innen de aktuelle fagområdene. Etter hver workshop avholdes et digitalt refleksjonsmøte, med tilbakeblikk, debrief, og eventuelt ytterligere fordypning. I tillegg definerer hver trener sitt eget prosjekt for hvert emne, der målet er utvikling av og implementering i eget trenervirke.

Trenerutvikler Johanna Brandsegg ønsker deltagerne på Trener 3 velkommen til samling om kultur og verdier, med viktige refleksjonsspørsmål
Trenerutvikler Johanna Brandsegg ønsker deltagerne på Trener 3 velkommen til samling om kultur og verdier, med viktige refleksjonsspørsmål.

Fellesidrettslig workshop med NIF og Olympiatoppen

Trener 3 startet friskt, med tre intensive dager sammen med trenere fra bl.a. langrenn, alpint, basket, volleyball, seiling, og kampsport. Eksperter fra Olympiatoppen (OLT) tok deltagerne gjennom teori, gruppeoppgaver og individuelle oppgaver knyttet til kompetanseanalyse, strategi og målprosesser, idrettscoaching, idrettspsykologi, og prestasjonsernæring.

I etterkant gjennomførte NGTFs deltagere individuelle prosjekter. Blant temaene trenerne valgte å fokusere på var utarbeidelse av «one page strategy» for egen utøvergruppe/lag, anvendelse av OLTs utviklingshjul på egne utøvere, arbeid med landslagsmodell, og evaluering/justering av utøvernes totalbelastning.

Utviklingsfilosofi, kultur, og verdiarbeid i Sandnes

Samtaler om verdier og kultur på Trener 3-workshop i Sandnes
Samtaler om verdier og kultur på Trener 3-workshop i Sandnes.

Med hjelp av NGTFs rådgiver innen verdiarbeid, Maria Dalsbø, og i Birgit Vallestrand (tidl. landslagssjef turn kvinner) sin ånd, startet NGTFs Trener 3-kandidater 2024 med workshop i Sandnes. Denne workshopen er utviklet spesifikt for NGTFs trenere, i tillegg hadde vi gjester fra kampsport – tre trenere og en veileder. Med en liten deltagergruppe ble det rom for å etablere psykologisk trygghet som ledet til ærlige samtaler og grundige refleksjoner.

Trener 3-kandidatenes beskrivelse av hva som kjennetegner en god kultur.På programmet stod blant annet refleksjon over idrettens verdigrunnlag, øving på å lede coachende samtaler med utøvere og kollegaer, og analyse av ens egne signaturstyrker. Et inspirerende foredrag av Dag Jacobsen, sportssjef i kampsportforbundet, ble det også tid til. Og på figuren til høyre kan du se hva deltagerne mener kjennetegner en god kultur.

Etter workshopen ønsket deltagerne mer veiledning i hvordan man løser de mest krevende coachingsamtalene. Dermed ble Lone Hagelund, som blant annet er coachingspesialist i NIF, hentet inn til et praktisk rettet refleksjonsmøte.

Et separat webinar med Sunn Idrett tok for seg kommunikasjon rundt mat, kropp, og vekt. Gjennom caser fikk Trener 3-kandidatene samt øvrige deltagere fra NGTFs landslagsmiljøer diskutert problemstillinger rundt rollen som forbilde, bekymringssamtale med utøver og foreldre, relasjon mellom vektreduksjon og prestasjon, og tiltak rundt utøvere med problematisk forhold til mat/kropp.

Motorikk og ferdighetsutvikling i Olympiahallen

Lars-Arne Andersen ga trenerne praktiske utfordringer innen motorikk og utvikling av ferdighetIndividuell tilrettelegging, bruk av motoriske utfordringer i utviklingen av teknikk, og viktigheten av å benytte ulike typer feedback stod på programmet i en aktiv workshop på Olympiatoppen. Teorigrunnlag ble levert av Ola Eriksrud fra NIH og Morten Bråten fra OLT, mens praktisk gjennomføring ble ledet av Lars-Arne Andersen (tidligere landslagsturner og nå ansatt i OLT).

Deltagerne fikk selv prøve seg på ulike typer motoriske utfordringer, og de jobbet praktisk med å skreddersy både generelle øvelser og metodikk til turnelementer, basert på utfordringer eller begrensninger hos seg selv eller partnere.

Olympiatoppens filosofi skiller seg fra tradisjonell gymnastikk og turn-tankegang på noen områder. Blant temaene som kursdeltagerne ble nysgjerrige på å prøve ut kan vi nevne endring av fokus fra å utføre mest mulig identiske repetisjoner av teknikk, til å repetere med små variasjoner, samt å øke utøvernes oppmerksomhet mot indre feedback – opplevelse i egen kropp, fra underlag, lyd, etc, og mindre bruk av instruksjon fra trener.

Neste på programmet: Prestasjonsutvikling

Siste workshop vil gå på NIH i juni. Fokus blir prestasjonsutvikling gjennom langsiktig planlegging, skadeforebygging, og fysisk trening. Disse delene blir ledet av Gabriel Negru (NGTF) og Bente Amundsen (fysioterapeut for bl.a. landslag i NGTF), og vil også kombinere teoretisk grunnlag med praktisk arbeid i turnhallen.

Vil DU være med på neste runde av Trener 3?

I mars blir alle NGTFs klubber bedt om å melde inn hvilke kurs de ønsker å sende trenere til. Mengden aktuelle kandidater til Trener 3 bestemmer når neste runde av kurset vil starte.

For å være kvalifisert for Trener 3 trenger man en fullstendig Trener 2-kompetanse. Dette oppnår man ved å ta Trener 2 intro + Trener 2 basis + Trener 2 felles (kommer til høsten) + Trener 2 grenspesifikk fordypning, eller ved å søke om godkjenning av tilsvarende kompetanse oppnådd i andre land eller fra idrettsfag på høyskolenivå.

I første runde av Trener 3 ble trenere som jobber med landslagsutøvere prioritert i søkerbunken. I prinsippet er kurset aktuelt og åpent for alle trenere som jobber med utøvere som ønsker å utvikle seg i retning av landslagsnivå, og for trenere som jobber med oppvisningsgymnastikk med sikte mot internasjonalt nivå.

Mer informasjon

Mer om kursets innhold og oppbygning, forkrav, søknadsprosess og søknadsskjema slik dette forelå for 2023 finner du under Trener 3 i NGTFs kalender.

Du kan også se opptak av informasjonsmøte om Trener 3 i NGTF videobank.

Mer om Trenerløypa kan du lese på NGTFs nettsider for trenerutdanning.

Spørsmål om Trener 3 kan rettes til NGTFs kompetanseavdeling på kompetanse@gymogturn.no.

Skjematisk fremstilling av gangen i et Trener 3-kurs
Trener 3 består av workshops ledet av eksperter, refleksjonsmøter for NGTFs deltagere, selvstendige prosjekter, og praksis med egne utøvere.