Skip to content
Aktivitet

Troppsgymnastikk

Troppsgymnastikk er en publikumsvennlig og allsidig lagidrett bestående av tre apparater. Tumbling og trampett engasjerer oss med spenstige, spektakulære og luftige svev mens frittstående viser oss samspill etter spennende musikk og rytmer, med artistiske bevegelser og akrobatikk.

Hver tropp består av minst seks utøvere som er i aksjon samtidig i hvert apparat. Kvinner og menn konkurrerer sammen og hver for seg i en estetisk idrett som bedømmes etter vanskelighetsgrad og stil. Troppsgymnastikk har hatt god utvikling, økt i popularitet de siste tiårene og utøves av barn, ungdom og voksne.

Nyhetsbrev

Infoskrivene og nyhetsbrevene våre sendes på mail til alle som har meldt seg på mailinglisten for troppsgymnastikk. Ønsker du å få disse tilsendt direkte til deg – registrer deg nederst på siden.

Apparatene/øvelser

Frittstående

I frittstående samarbeider utøverne på troppen om å vise en koreografi hvor dans og rytme kombineres med gymnastiske og akrobatiske elementer i formasjoner til musikk. I konkurranser bedømmes troppen etter synkronitet, vanskelighetsgrad og stil. Frittståendeprogrammet utføres på et teppe som er 14 x 16 meter og 3,5 cm tykt.

Tumbling

I tumbling utfører gymnastene tre akrobatiske omganger til musikk. Omgangene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Omgangene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (tverraksen/salto og lengdeaksen/skru) og ha progresjon i vanskelighet. I en omgang skal hver utøver utføre tre eller flere elementer etter hverandre.

Tumbling er en 15 meter lang oppbygd bane med sprett, hvor utøverne ved bruk av tilløp utfører akrobatiske elementer og lander på matte i enden av banen.

Trampett

I trampett utfører utøvern tre akrobatiske omganger til musikk. Omgangene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Omgangene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (tverraksen/salto og lengdeaksen/skru) og ha progresjon i vanskelighet. Trampett er en skråstilt «mini-trampoline» med sprett, hvor utøverne ved bruk av tilløp og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander i landingsområdet.

Konkurranseform
Konkurranseklasser

I Norge kan en tropp konkurrere i enkeltapparater, også kalt nasjonale klasser. Utøverne er junior i alderen 13-17 år (det året man fyller) og senior fra 16 år og det er klasser for kvinner, menn og miks.

I Norge og internasjonalt kan en tropp også konkurrere i TeamGym, hvor det er den sammenlagte karakteren for alle enkeltapparatene som er gjeldene for den endelige plasseringen.

Nasjonalt konkurreres det også i rekrutt (11-13 år).

Bedømming

Troppsgymnastikk er en estetisk idrett som bedømmes etter vanskelighetsgrad og stil. Det er tre dommerpaneler i hvert apparat:
C – komposisjon (Composition).
D – vanskelighet (Difficulty).
E – utførelse (Execution).

C-panelet kontrollerer at innholdet på fremførelsene er i tråd med reglementet. For eksempel at rekkefølgen på elementene er riktig i tumbling og trampett. C-panelets maksimum karakter er 4,0 i frittstående og 2,0 i tumbling og trampett.

D-panelet kontrollerer om troppene gjør elementene/seriene de har skrevet opp på vanskeskjemaet og beregner verdien av elementene de har utført når troppen er ferdig. D-panelets karakter har ingen øvre grense siden verdien på elementene beregnes etter hvor mange rotasjoner, skruer og vanskeelementer på frittstående som utføres.

E-panelet ser på utførelsen av de forskjellige elementene og trekker på grunnlag av blant annet høyde, kroppsposisjon, skruteknikk og landing i tumbling og trampett, mens i frittstående trekkes det for teknikk i vanskeelementer, synkronitet, stil osv. E-panelets karakter starter på 10,0 og trekker fra sine utførelsestrekk.

Når en tropp er ferdig med sin utførelse summeres karakterene fra de tre dommerpanelene og troppen får sin endelige karakter. I TeamGym er det summen av karakterene i de tre apparatene (frittstående, tumbling og trampett) som gir troppens endelige karakter.

Konkurranser og mesterskap

Kvalifiseringskonkurranse til NM nasjonale klasser junior kvinner

NM nasjonale klasser junior kvinner

Kvalifiseringskonkurranse til NM nasjonale klasser junior miks og menn

NM nasjonale klasser junior miks og menn

NM nasjonale klasser senior

NM TeamGym junior

NM TeamGym senior

Kvalifiseringskonkurranser til nordiske mesterskap

Nordisk mesterskap

Europamesterskap

Teknisk komité troppsgymnastikk (TKTR)

Tron Lunde

Brian Carlsen

workMedlem TKTR

Jan Magne Cederstrøm

workMedlem TKTR

Nicolai Meredith

workMedlem TKTR

Siw Zunder

workDommeransvarlig og medlem TKTR

Vil du begynne med troppsgymnastikk?

Hvis du ønsker mestringsfølelse, utfordringer, fellesskap, lagfølelse, samspill, luftige hopp, flikk-flakker og saltoer, helt unik grunnleggende allsidighet kombinert med god stemning og venner for livet, er troppsgymnastikk idretten for deg.

Tips for klubber og trenere
Frittstående nivå 1

Teknisk komité troppsgymnastikk har i samarbeid med Martine Lillegraven utviklet et frittstående- program tilpasset rekrutt. Dette programmet utgjør nivå 1 og er i henhold til reglement for 2020. Programmet er ment som en innføring i frittstående hvor vi oppfordrer troppene som ønsker å bruke programmet til å sette sitt eget preg på det. Film som viser fullt program med ti utøvere har til hensikt å beskrive formasjoner og forflytninger, det beskriver ikke hva et nivå 1 representerer utførelsesmessig. Nivågraderingen beskriver programmets lengde og kompleksitet.

Frittstående nivå 2

Teknisk komite troppsgymnastikk har tatt i bruk et frittståendeprogram som ble benyttet av Team Norge under EM 2016. Programmet er utviklet av Henning Ottersen og i samarbeid med Ringerike Turnforening ved Hedda Rustad og tilpasset rekrutt og junior. Dette programmet utgjør nivå 2 og er i henhold til reglementet for 2020. Programmet er ment som en videre innføring i frittstående hvor vi oppfordrer troppene som ønsker å bruke programmet til å sette sitt eget preg på det. Film som viser fullt program med ti utøvere har til hensikt å beskrive formasjoner og forflytninger, det beskriver ikke hva et nivå 2 representerer utførelsesmessig. Nivågraderingen beskriver programmets lengde og kompleksitet.

Troppsgymnastikk i Norge

Teknisk komité troppsgymnastikk ble opprettet i 1988. Komiteen har bidratt til stor utvikling av denne idretten. Komiteen har etablert norgesmesterskap, utviklet konkurransekonsepter, etablert økonomisk støtteordning for lokal og regionale treningssamlinger, utdanning av dommere og trenere, seminarer, reglement, modernisert grenen med hensyn til teknologisk utvikling i tillegg til en rekke andre saker. Troppsgymnastikk har kanskje hatt den største utviklingen når det gjelder utbredelse og oppnådde resultater.

Av internasjonale resultater kan man se tilbake på et sølv i miksklassen allerede under prøve-EM i Lisboa, Portugal i 1993 hvor Hokksund Turnforening representerte Norge. I EM 2004 i Dornbirn, Østerrike kom det første historiske gullet hvor Team Asker/Kristiansand representerte Norge og vant gull i kvinneklassen. I EM 2010, i Malmø, Sverige, tok Holmen gull i miks både i junior- og senior-klassen. Troppene var den gang satt sammen av utøvere fra flere klubber i Norge som samarbeidet om en best mulig representasjon (seinere kalt Team Norge – et uoffisielt landslag). Team Norge løftet nivået ytterligere og kan se tilbake på en stor medaljefangst i årene 2012-2016. Verdt å merke seg er gullet som glapp med minimale marginer for seniorene i miksklassen i EM 2014 på Island – et mesterskap som ble sendt i sin helhet på NRK. I 2016 ble det vedtatt på forbundstinget at det skulle etableres landslag for troppsgymnastikk fra og med 1. januar 2017. For første gang stilte Norge med et offisielt landslag i EM 2018 i Lisboa, Portugal og kan se tilbake på flotte resultater i et mesterskap hvor nivået aldri har vært høyere i Europa. I nordisk mesterskap var det først i 2010 i Finland at Holmen Tropp og Turn tok gull i miksklassen for junior. I nordisk mesterskap for senior 2019 i Drammen tok Drammens Turnforening en sterk sølvmedalje i miksklassen, mens Oslo Turnforening vant et historisk første norske gull i herreklassen.

Kontakt troppsgymnastikk

Gabriel Negru

workKonkurransekonsulent troppsgymnastikk