Skip to content
Aktivitet

Parkour

Parkour er kunsten å komme seg fra et punkt til et annet, effektivt og med flyt. Det kan gjøres med for eksempel – cat leap, arm jump, drop jump og wall run.

Det finnes to kategorier – parkour/speed run hvor utøveren skal komme seg fortest mulig fra start til mål ved å forsere hindringer på veien, samt tricking/freestyle hvor hindringene forseres med størst grad av kreativitet og stil.

Nyhetsbrev

Infoskrivene og nyhetsbrevene våre sendes på mail til alle som har meldt seg på mailinglisten for parkour. Ønsker du å få disse tilsendt direkte til deg – registrer deg nederst på siden.

Beklager, det er ingen nyhetsbrev å vise.
Aktivitetene
Parkour

Parkour er kunsten å komme seg fra A til B på den mest effektive måten. Vi velger å legge freerunning under begrepet parkour. Det handler om å utfolde seg kreativt ved hjelp av urbane og naturlige omgivelser, samt tanken om at man kan bruke omgivelsene sine til å trene for å utvikle seg slik man ønsker. Resultatet av denne filosofien er fysiske bevegelser som løp, volter, hopp/sprang, sving, klatring og andre bevegelser tilpasset omgivelsene. Utøvere av parkour blir referert til som «traceurer».

Tricking

Tricking er en blanding av kampsport, breakdance og turn, med røtter til sportkarate og kata/musical forms. Spark og slag blir blandet med volter, flips og skruer fra turn og dansebevegelser fra breakdance. Tricks blir utført for å vise estetiske kombinasjoner med «tricks». Utøvere blir referert til som «trickere».

Konkurranseform
Parkour

Parkour i NGTF er et breddetilbud for barn og unge fra 12 år. Nasjonalt og internasjonalt finnes det konkurranser i parkour, men NGTF har foreløpig ingen planer om å arrangere eller holde offisielle konkurranser i parkour. Som eliteutøver er en vanlig retning innenfor sporten å sette sammen en gruppe som reiser, og lager filmer sammen.

Parkour i gymsal/hall

Standard utstyr som benker, grønne matter, stoler, kassedeler, takbom, tjukkaser, springbrett kan brukes til praktisering av parkour innendørs.

Parkour ute

Bybildet, arkitektur, urbane og naturlige (skog/park) omgivelser blir brukt for praktisering av parkour utendørs. Her kommer også en mengde kreativitet inn i bildet, som hvordan man kan og bør bevege seg ved å lese omgivelsene. Husk riktig progresjon og sikkerhet.

Tricking

Tricking konkurrerer i form av «battles». 1 mot 1, 3 mot 3 eller lag mot lag. Man blir bedømt og får poeng etter vanskelighetsgrad, stil og kreativitet. NGTF arrangerer ingen konkurranser i tricking, men det finnes gatherings med konkurranser og også NM i tricking.

Hva trenger du?

Alt du trenger er en åpen flate; frittstående, judomatter, parkett, eller utenfor på gress. Man kan også tricke på betong og asfalt, men dette reduserer sikkerhet og øker sjansene for slitasje og skader.

Utvalg parkour

Lasse Hauser

Erik Thingstad Lundstein

workMedlem utvalg parkour

Martin Haugland Sundby

workMedlem utvalg parkour

Vil du begynne med parkour?

Den vanligste måten å begynne er å ta inspirasjon fra videoer, for så å gå ut og prøve hva som er mulig i lokalområdet.

Ta kontakt med oss for å høre hvor det finnes organisert tilbud.

Parkour i Norge

I Norge foregår det en god del aktivitet innen dette feltet og det er stor interesse for denne aktiviteten i våre klubber. NGTF har i mange år jobbet med å etablere engasjement rundt parkour og tricking, ved å blant annet tilby og arrangere workshops og gatherings. I tillegg har vi hatt parkour som egen aktivitet på flere salto-uker, ungdomsuker og landsturnstevner, og vi opplever at det er etterspørsel etter denne aktiviteten blant våre medlemmer. Temaet ble tatt opp i NGTFs breddekomite allerede i 2011. Derfor er vår viktigste oppgave å belære våre klubber om hvordan man skal drive med parkour med hovedfokus på å bevare dens unike egenart.

Etter innstilling fra forbundsstyret skal aktiviteten i Norge ha en tydelig breddeprofil, selv om det internasjonalt er stort fokus på konkurransedelen av aktiviteten. 

Kontakt parkour

Bredde

markunread_mailboxNGTF v/bredde, Postboks 5000, 0840 Oslo
homeSognsveien 73, 0840 Oslo

Irina Solem