Skip to content

Gjennom Forbundstinget 2022 ble det delt ut heder til personer som er viktige, og har gjort en strålende jobb, for norsk gym og turn.

Tom Thingvold, som er medlem i teknisk komité turn menn i NGTF, og president for teknisk komité turn menn i European Gymnastics, fikk fortjenstmedalje i gull.

Heidi Marie Taksdal, som er leder for breddekomiteen i NGTF og visepresident i Gymnastics for all i European Gymnastics, fikk fortjenstmedalje i gull.

Wenche Havnås har en rekke verv, som medlem av breddekomiteen i NGTF, leder for breddeutvalget i Vestfold og Telemark Gymnastikk- og Turnkrets, og ikke minst prosjektleder for Landsturnstevnet 2022, fikk også fortjenstmedalje i gull.

Anne Torill Nordli, leder for teknisk komité turn kvinner i NGTF og som har dømt i både OL, VM og EM i en årrekke, fikk fortjenstmedalje i sølv.

Brit Øiesvold sitter i hederskomiteen i NGTF, og ble nok litt satt ut da også hun fikk fortjenstmedalje i sølv.

Terje Selnes, som har vært i NGTFs styre i flere perioder, fikk også fortjenstmedalje i sølv.

To av NGTFs egne ansatte fikk også oppmerksomhet for sin innsats under Forbundstinget.

Etter nesten 20 år som generalsekretær i NGTF, har Øistein Leren nå varslet at han går av med pensjon høsten 2022. Han ble hedret for sin innsats med både fortjenstmedalje i sølv fra NGTF og fikk i tillegg NIFs Hederstegn.

En annen, Stig Nilssen, som både har vært president i NGTF og gjort en solid jobb med å utvikle kriteriene for basishall sammen med Kultur- og Likestillings Departementet, fikk også NIFs Hederstegn.

Idretten åpnes igjen!

Dette har vi ventet på og gledet oss til lenge.

Lørdag 25. september planlegges det en landsomfattende markering av idrettens gjenåpning med åpne arrangementer for store og små over hele landet.

Dette er en kampanje for hele idretts-Norge, med Norges Idrettsforbund (NIF) i spissen. Vi håper at så mange av våre lag, klubber, tropper og grupper som mulig vil være med å feire!

Målet med kampanjen er å få tilbake medlemmene i idretten som fallt av under koronapandemien.

Skal din klubb eller din gruppe gjøre noe spesielt for å markere dette? Send inn arrangement, tid+sted, link til informasjon og annen nyttig informasjon til charlotte.maeland@gymogturn.no

3. juli – merk deg datoen!

Fra da blir det nemlig forbud mot bruk av engangsartikler i plast.

Dette gjelder disse artiklene:

  • Bestikk
  • Tallerkener
  • Sugerør
  • Rørepinner
  • Ballongpinner
  • Bomullspinner
  • Take-away matbeholder i isopor
  • Drikkebeger i isopor

Mange idrettslag bruker denne type engangsprodukter ved idrettsarrangement og konkurranser, derfor er det viktig at alle klubber er bevisst dette og bestiller bærekraftige produkter til høstens arrangement og konkurranser.

Har din klubb derimot plastartikler på lager er det lov å bruke dette opp.

Under kan dere lese mer om hva dere kan gjøre:

Hvor starter man når man skal skrive om turneren som har gjort og opplevd alt? Stian Skjerahaug har nemlig en lang og fornem karriere bak seg. Høydepunktene er mange, nedturene kan han telle på en hånd. Men han vil ikke være foruten noen av dem.

– Jeg er stolt over karrieren min. Jeg klarte nesten alle målene jeg har satt meg, og fått opplevd mye kult. Det er kun de nylige målene jeg ikke helt har klart, forteller Stian.

Det ble aldri pallplassering i Challenger Cup, eller den finalen i EM, som var noe av det han ville oppnå. Men det siste målet han satte seg, klarte han.

Mange hadde allerede avskrevet ham, og flere var sikker på at Sofus Heggemsnes kom til å bli norgesmester igjen.

Hele 2020 ble en utfordring for alle, og motivasjonen til Stian hadde vært opp og ned. Han visste allerede før NM at det ble hans siste. Han visste og at det etter all sannsynlighet ble hans siste konkurranse som turner.

Han kunne ikke legge opp uten å oppfylle sitt siste mål.
Slik var NM

I en så full hall som man kunne ha under koronarestriksjoner startet han med favorittøvelsen, frittstående. Noen småfeil, men ellers bra. Videre bar veien til bøyle, som overhodet ikke gikk som man kan forvente av Stian. Han slet litt i ringer, og trodde alt håp var ute.

Men Stian er ikke laget slik at han bare gir opp. Han forklarer at det er mange grunner til det, men under NM i Elverum 2020 er det ingen tvil at Marcus Conradi, tidligere lagkompis, konkurrent og landslagstrener, var viktig for at det snudde.

Etter å ha satt Kovacs for første gang i konkurranse, kunne han strekke hendene i været og juble over sin femte kongepokal.

Fem ganger har han fått juble hjemme i Norge, kanskje like mange i utlandet også. Selv om han nådde sitt siste mål under NM, er det en jubelscene han sent kommer til å glemme. Og den kommer vi tilbake til.

Den lille pjokken som ble god

Stian har vært en gyllen turner for Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Allerede i barnehagen stod han på kanten av sofaen og tok salto. Som om det var alt han hadde gjort de få årene av livet sitt, og det han skulle gjøre resten av livet sitt.

Dette var dog ikke første gang han gjorde noe slikt. Moren, Brit Skjerahaug kan fortelle om flere lignende historier.

Slik startet det

– Han var ikke mer enn maks to år da vi var i en kjøkkenbutikk, og han fant en kant han klatret opp på og hoppet fra. Han kom seg også opp på taket i barnehagen og holdt på, alltid høyt og lavt, så vi måtte la ham få utfolde seg.

Da var det bare å sende ham på turn, en arena der han fikk være høyt og lavt, bruke energien og ta steg etter steg, på flere måter.

Han var langt fra et turntalent, langt derifra skal vi tro hans tidligere trener, Slava Strokin. Da han kom til Stavanger for å trene utøverne i Stavanger Turnforening, var det en liten og spe Stian som møtte den russiske treneren.

– Fra første dag forstod jeg nok ikke hvor god Stian kom til å bli. Han trente mye sammen med Håkon Andreassen etter hvert, og da andre spurte meg hvem som kom til å bli best av dem, sa jeg at vi fikk se. Men nå vet vi alle hvor god Stian ble.

Det var treningsiveren og -gleden til Stian som tok han langt, et viktig poeng mange glemmer litt, sier Slava. Man trenger ikke være best, eller et tidlig talent, for å bli god, men man må ivareta utøverne som ønsker å trene og ha det gøy med turn.

Stian brukte de rundt seg, var bestemt og begynte etter hvert å bli lagt merke til. Han var ikke mer enn 12 år gammel da han gikk inn døra til Oslo Turnforening for å være med på rekruttsamling.

Der ble de møtt med «Hvem er dere? Er dere gode? Dere er uansett ikke bedre enn Peder». På Østlandet var det Peder Ulven som var best og som flere så opp til, men i det de to guttene fra Stavanger satt i gang var det tydelig at de lå foran de andre turnerne.

– Det var litt humor, minnes Stian.

I ungdomsårene gikk det slag i slag. En seier her, en andreplass der, internasjonal erfaring som 13-åring.

Det høres kanskje ikke ut som noe, men for turneren som er født i 1992, var det stort å få være med på disse tingene, få disse opplevelsene.

– Det var ikke så luksuriøst på den tiden, vi hadde ikke så mye ressurser og det var lagt opp helt annerledes. Unge nå kan bli en del av guttegruppa og andre satsinger, vi ble tatt inn på det som var landslaget da som 13-åringer. Det var færre utøvere med, så vi som var juniorer og seniorene var sammen på samlinger, forklarer Stian.

Han tok tre norgesmestertitler på rad som junior, deltok i sitt første senior-NM i 2008 og tok sitt første gull i 2009. To år senere tok han sin første av fem kongepokaler. Slava håpet på OL-deltakelse allerede i 2012. For det var hele tiden målet. Stian skulle til OL.

Møtte motgang, og vokste

Men VM i Tokyo, som var OL-kvalifisering, gikk ikke som Slava og Stian hadde håpet.

– Han hadde en poengsum som hadde holdt, men han falt fem ganger. Fem ganger. Det gjorde han kun en gang igjen før 2016, humrer Slava.

Stian husker det godt selv. Det ble et vendepunkt på mange måter.

Den store skuffelsen

– Jeg hadde aldri vært i så god form før og følte meg godt forberedt. Podietrening gikk dritbra og jeg visste jeg kunne gjøre en god konkurranse, forteller han.

Han er en ydmyk person, avbalansert, full av respekt, men også en skøyer. Men når det kommer til å snakke om spesielle hendelser i karrieren, blir han alvorlig, blir utøveren som er seriøs.

– Jeg gikk inn i konkurransen, litt nervøs, men dette skulle jeg fikse. Starta i skranke og fikk en liten feil, men god karakter. Videre til svingstang der jeg starta bra, men så sklei jeg litt og ble satt ut. Jeg fikk en ordentlig støkk i meg og mistet det helt etter det.

Det er akkurat som han gjenlever episoden når han snakker om det.

– Etterpå klarte jeg ikke legge det fra meg, og bar preg av det gjennom resten av konkurransen. Jeg var så skuffet etterpå, skuffet over meg selv, lei meg for at jeg hadde skuffet Slava. Vi gjorde jo dette sammen.

Han stopper litt opp, tenker og samler seg før han forteller videre.

– Det var vanskelig å holde følelsene tilbake. Det var min første store internasjonale skuffelse for meg. En skikkelig stor skuffelse.

– Jeg klarte ikke håndtere følelsene da, prøvde holde tårene tilbake og da jeg var tilbake på rommet kom alt. Jeg satt og hulket for meg selv, så meg i speilet og lurte på hva jeg holdt med på. Resten av dagen og uken var tung.

Han var redd for å miste Slava som trener. En trener han hadde knyttet sterke bånd til over årene, den personen han kanskje så mer enn noen andre og som hadde så troen på ham. Men etter å ha feilet på den måten i et VM, ville han vel bare hjem, tenkte Sola-karen.

– Jeg visste han ville hjem til familien etter han mistet konen sin, men han valgte å bli. Hadde det gått like ille under VM i 2013, tror jeg han hadde gitt opp. Det betyr mye for meg at han ble og at vi kunne jobbe sammen videre for å klare målet.

Men hvordan skulle han slå tilbake? Og skulle han klare kvalifisere seg til OL? Noe måtte skje, og noe av hjelpen ble mental trener.

Den mentale jobben

Ikke bare fikk han tips og triks han kunne bruke i konkurranse, men Slava la og opp et løp der Stian skulle føle seg trygg. Ett skritt om gangen, ikke alt på en gang.

På trening gikk de tilbake til å ha det gøy – gjøre litt nye og morsomme ting. De skulle øke utgang og vanskelighetsgrad, og fort var Stian tilbake, men i en litt annen form.

– Jeg ble mer voksen av alt det som hadde skjedd, og etter Tokyo jobbet vi mer sammen, fremfor at det bare var Slava som sa hva jeg skulle gjøre, mimrer Stian.

Slava kom inn med sin måte å gjøre ting på, Stian nikket og gjorde som han sa. Det var slik det startet, og slik det var lenge, men nå tok han mer ansvar selv. Han stilte spørsmål, utfordret, og fulgte ikke alltid beskjedene fra Slava.

– Jeg ville vite hvorfor vi gjorde det vi gjorde, og det funket. Jeg ble mer selvstendig, jeg visste hva jeg skulle gjøre.

Selvstendigheten og trygghetsfølelsen han hadde bygget, gjorde at han vokste videre som utøver og person. Dette har vært tydelig for alle rundt ham, og på dette tidspunktet merket også familien at nå var det alvor.

– Etter han var ferdig med videregående satt han det meste på hold, og hele tiden har han måttet ofre mye og legge ned mye arbeid. Vi har alltid prøvd å støtte og følge opp, og det å se hvor mye han har fått igjen for det nå… Vi er utrolig stolte, forteller mamma, Brit.

Det var et aktivt valg å være på hjemmebane de neste årene. Det å bo hjemme på Sola, trene i kjente omgivelser og ikke minst sammen med sin trener, var viktig.

Han sov, spiste, trente og forberedte seg.

Terpet på øvelsene. Jobbet med å styrke kroppen. Konkurrerte.

Det store målet

Det var kun et mål i sikte for Stian.

For å nå det visste han at han måtte overkomme et par barrierer. Han konkurrerte i Bundesligaen i Tyskland, han konkurrerte nasjonalt og internasjonalt. Han var så trygg på øvelsene som han bare kunne være.

– Jeg var så trygg på meg selv da. Det tok å bli sikker, selv om jeg hadde mange gode konkurranser. Det var så gode år, jeg fløt bare på ei bølge gjennom alt, forklarer han.

Selv om alt pekte oppover, begynte skulderen å gjøre mer og mer vondt. Ikke det at litt vondt i en skulder skulle stoppe ham.

«Alle turnere har alltid litt vondt».

Så han stod i det og fortsatte forberedelsene og treningen.

Konkurranse etter konkurranse viste han strålende og stigende form. Slava begynte å kjenne på at dette kom til å gå veien. Men ville det holde? Marcus Conradi og Pietro Giachino kjempet også om den samme plassen. Pietro hadde strålende konkurranser og god form å vise til, Marcus var den stabilt gode turneren som alltid fikk resultater.

Sammen med Odin Kalvø var det de som fartet rundt på de fleste konkurransene. De var en gjeng som hadde bygget et vennskap de alle fire ser tilbake på med gode minner.

– Vi hadde kanskje 150 reisedøgn en periode, og det var da vi bygget vennskapet. Det er absolutt den kuleste tiden som turner, minnes Stian.

Han visste han måtte prestere og kjøre feilfritt i VM i Glasgow om han skulle slå kameratene og klare poengsummen som ville sikre ham plass i OL.

Veien til OL

Han startet VM-konkurransen i svingstang, smånervøs som han alltid er i første apparat. Det var ikke perfekt, men ok. Så stod frittstående for tur, det apparatet han etterhvert er blitt solid i.

Før ham skal Marcus i aksjon. Fall.

Så skal Pietro i aksjon. Nytt fall.

.– Ikke søren om jeg skulle falle, tenkte jeg da. Jeg jobbet knallhardt mentalt på at dette må jeg bare fikse, forteller Stian.

Han fikk «bare» 14.1, som han selv sier, og ler litt mens hans rister på hodet. Til og med i dag forstår han ikke hvor de fikk trekket fra. Men ble det skjebnesvangert?

Det bar videre til bøyle, et apparat han takler bra på trening, men aldri får helt til som han vil i konkurranse. Han kaller det selv sin akilleshæl.

Men i VM i Glasgow sitter det. Kanskje er det den beste bøyleøvelsen han har gjort. Denne gang orket han til og med avspranget.

Halvveis, men fortsatt ingenting sikkert. Neste for tur var ringer.

– Tror aldri jeg har gjort en så bra kjempe før. Jeg kunne enkelt holdt fem sekunder, det var så bra formen var. Det var bare å kjøre på videre, og som med bøyle tror jeg det er den beste øvelsen jeg har gjort.

Han glemmer det aldri. Fjerde apparat var ferdig, og han visste det allerede da. Det gjorde trenerteamet også, for Slava ga ham det bekreftende nikket. Nå måtte han bare ikke miste fokus.

Hopp går strålende, en liten feil i skranke som trekker ham en del. Men da er det bare å snu seg, takke dommerne og slippe jubelen løs.

Jubelscenene var elleville.

Målet var nådd, han var i himmelen.

Men det var et lite skår i gleden.

Samholdet mellom de fire guttene som var på landslaget da, er vanskelig å beskrive for ham. Fortsatt den dag i dag betyr de mye for ham, og hans siste NM-tittel ga han æren til Marcus for. Plutselig hadde han sin tidligere romkompis, treningskamerat og konkurrent som trener.

Men mens han var i ekstase over å ha kommet seg til prøve-OL i Rio de Janeiro, var det to veldig skuffa kamerater ved siden av ham.

– Det var tungt å se dem så skuffet, sier Stian.

Han visste også at han kom til å miste Marcus på landslaget. Det var mye følelser i sving, men det var vanskelig å holde gleden tilbake.

Det var det for flere andre også.

Slava, den tøffe og harde treneren fra Russland, måtte snu seg bort og tørke tårene. Han skulle ikke vise til noen at han gråt. Men han var så stolt.

Det var også familien til Stian. På telefon fra Stavanger er det vanskelig for mamma, Brit, å holde tilbake hvor stolt hun var da, og fortsatt er.

– Vi var der, jeg, mannen min og mor, og det var helt fantastisk. Tårene trilla da og, det var så fantastisk å se og oppleve, sier hun tydelig rørt over situasjonen.

Hun og faren til Stian har vært der gjennom alt. Og for all støtten og oppfølging har Slava lite annet å si enn tusen takk.

I tiden etterpå merket hun at han ble enda mer fokusert, var mye mer nøye med alt han gjorde, og ga ennå mer avkall på alt utenfor.

Det var samlinger i inn- og utlandet, småkonkurranser, alt var i rute. Men kunne de legge til noe? Kunne de skru til litt, og kanskje klare en finale?

OL og skaden som ble skjebnesvanger

Men skulderen tålte det ikke. Det gjorde mer og mer vondt, og under en samling i Belgia gikk det så langt at han knapt klarte løfte armen.

Landslagets mangeårige fysioterapeut/osteopat, Bente Amundsen, gjorde en strålende jobb med å holde skulderen i sjakk, og han var takknemlig for å bli fulgt opp av henne. Flyturen til Brasil gjorde derimot ikke saken bedre.

I Brasil fikk han oppfølging av Hilde Fredriksen, som var OLTs fysioterapeut. Hun har kompetanse på skulderskader, noe som var midt i blinken for Stian. Han ble satt på voltarenkur i håp om at han skulle komme seg gjennom OL-konkurransen uten problem.

Det Stian ikke visste da var at til og med helseteamet var usikre på om bicepsen ville holde.

– Jeg tror ikke vi visste hvor ille det var før han reiste til OL. Han holdt det nok mer enn skjult enn vi hadde ønsket. Da han fortalte at de var redde for at noe skulle ryke forstod vi alvoret. Det var så desperat han jobbet for å nå målet sitt, forteller Brit.

På trening før OL droppet han å trene i ringer. Han visste han kunne øvelsen, det var ikke vits å pushe det.

Han fikk starte, men møtte tidlig på problemer. Da han skulle gjøre sitt frittståendeprogram røyk det lys i taket. Han ble stående og visualisere, prøvde å holde i sonen og gå gjennom programmet.

Men han ble kald mens han stod der.

En av dommerne kom bort og sa han kunne kjøre uten lys om han ville, men han valgte å vente. Og han merket hvor kald han var blitt da han skulle gjøre første volt. Det gjorde også at han var mer sliten etter øvelsen enn han vanligvis ville vært.

Han kom seg gjennom, men han innrømmer at han var mer nervøs enn noen gang tidligere. Både daværende landslagssjef, Gabriel Negru, og fysio, Hilde, prøvde å roe ham ned.

«Hva har du å tape?» husker han Hilde spurte.

Han hadde jo ingenting å tape. Han måtte bare jobbe med seg selv, angrep hver øvelse, og koste seg.

Det ble en 32. plass og poengsum på 84.331. Bare noen småfeil og tre plasser unna den store drømmen.

– Det er en veldig god konkurranse fra min side. Det er vanskelig å nå finale i OL, så det er kjipt at jeg ikke klarte det. Men jeg er stolt over min OL-deltagelse.

Operasjon, flytting og nye mål

Etterpå var det ingenting annet å gjøre enn å operere. Samtidig flyttet han også til Oslo for å satse videre og for å studere.

Med skaden fikk han også et lite avbrekk, men han var raskt tilbake, og målet var å komme tilbake til 2019-sesongen og klare en ny OL-plass.

Men det ble aldri en ny OL-plass. Motivasjonen gikk i bølgedaler, og en albue begynte å plage ham i 2018. I VM i Stuttgart ble det for mange feil for både ham, Pietro og Odin, de tre gamlegutta som for siste gang skulle prøve å nå et OL.

– Vi var alle tre veldig skuffa, og jeg var langt nede, ganske knust. Man trener 30 timer i uka, bruker så mye tid på det, det største målet er OL, og da er det tungt å ikke prestere, sier Stian.

Han var skuffa lenge. Spesielt i dagene etter konkurransen. Han gledet seg over Sofus Heggemsnes som klarte det, han hadde jo tross alt vært i den situasjonen selv.

Egentlig hadde alle tre tenkt å legge opp etter VM. Men Stian tok seg en god prat med Flemming Solberg. De måtte finne et nytt fokus.

Selvfølgelig var det OL, men også å slå Sofus. Etter en solid plassering i frittstående under VM var det også en tanke å få ham til å satse videre på øvelsen. Flemming mente at Stian fort kunne bli en av verdens beste i øvelsen.

– Han er lett å like

Da Stian sikret NM-tittelen var det en rørt Flemming som takket av Stian under streamingen av mesterskapet. Stian får en klump i halsen av å snakke om det.

– Han vet hvor hardt jeg har jobbet, han har vært en stor del av det for meg og vært med i prosessen for å få det til. Både han og Gabi skal ha en stor takk for at jeg klarte det.

For nå er det over. Og det er mange følelser i sving for flere.

– Man må huske at vi har hele tiden hatt gode resultater i norsk turn, fra Åge Storhaug til Sofus nå. Joachim Hanche Olsen var og bra, men det stoppet opp da han skadet seg. Da ble det Stian som ble gnisten i herreturnen som gjorde at vi kom oss opp igjen, han viste vei for de yngre som kom bak, forklarer Flemming.

– Så er Stian en lett person å like. Han har gode og sunne verdier og har vært en god representant. Da blir man lettrørt når slike folk gir seg, legger han til.

Slava har også bare gode ord å komme med. Hjemme i Russland venter han bare på å komme tilbake til Norge for å være med landslaget. Men nå blir det uten Stian, for første gang i hans norske trenerkarriere.

– Han er en av de største for meg. Det forholdet vi hadde har jeg bare hatt med en annen utøver i Russland.

Han slo Sofus en siste gang. Han fikk kongepokalen og kunne avslutte karrieren med godfølelsen.

Nå håper han at han har klart å gi noe tilbake til norsk turn.

– Jeg er stolt over karrieren min og håper og tror jeg har gjort noe bra for turnsporten, vært et godt forbilde og vært en fin person å ha i gruppa.

Fortsetter i miljøet

Høydepunktene er mange for ham. OL, 13. plass i EM, kongepokalene henger høyt, finale i junior-EM, seiere i nordisk og Nord-Europeisk.

– Det er veldig rart og vemodig. Det har vært en så stor del av livet i så mange år. At det ikke er en like stor del av livet lengre er spesielt, men jeg er komfortabel med avgjørelsen jeg har tatt, spesielt etter å ha tenkt på det en god stund.

Han har allerede tanker om hvor veien går videre. Han kommer alltid være en del av turnen, kanskje som trener, kanskje i andre roller. Han er opptatt av å bygge videre på fundamentet som ligger til grunn, og ønsker så inderlig å se en nordmann ta medalje i større mesterskap igjen. Den som har vært nærmest det, er Flemming.

– Han har vært den beste turneren i moderne tid, to OL-deltagelser, 7. plass i EM. Jeg ville opp på nivået hans, men fikk det ikke til. Det er det de andre nå må strekke seg etter om vi skal klare medalje i EM eller VM. Det blir tøft, men jeg tror det kan gå.

Trenger du inspirasjon til trening i turnhallen eller hjemme? Lurer du på hvordan du kan lære småbarna baklengs rulle? Trenger du eller dine utøvere trygg mobilitetstrening for ryggen? Dette og mye mer finner du nå i NGTF videobank! 

Nå lanserer vi videobanken for alle som er interessert i gymnastikk og turn!  

For deltakere på våre trener- og dommerkurs er den allerede kjent, og nå er det på tide at alle får ta i bruk kompetansefilm tilknyttet NGTFs grener, aktiviteter og mer. 

Hvordan finner du NGTF videobank?

Alt du trenger å gjøre er å åpne menyen på våre nettsider og velge «Ressurser og verktøy» – eller klikke her.  

Fra videobankens startside kan gå du inn på den grenen eller aktiviteten du er interessert i, eller du kan søke etter f.eks. «salto» i feltet øverst til høyre.

Innlogging til kursmateriell

Vi benytter videobanken aktivt under mange av vår trenerkurs. Alle påmeldte får tilsendt brukerkonto, og får da tilgang til et utvidet materiell der man eksempelvis kan lære mer om biomekanikk eller anatomi. 

Her er det store muligheter for å suge til seg masse kunnskap, og du kan få tilgang til alt dette ved å delta på kursene våre! 

Har du ikke brukerkonto i dag? Fortvil ikke! Du kan fortsatt kose deg med et bredt utvalg av videomateriale uten å være innlogget.

Hva ønsker DU deg? 

Utover våren og høsten har vi ambisjoner om å fylle på flere typer materiell i den åpne delen av videobanken. Har du innspill til hvilke filmer vi bør produsere? Kom med innspill ved å fylle ut skjema.

Eksempler på videomateriell 

Her kommer noen eksempler på filmer du kan finne i NGTF videobank. Gå til videobanken for å finne mer! 

Hjemmetrening troppsgymnastikk: 

Par-akrobatikk: 

Introduksjon til parkour: 

Mange har fått med seg «Norge bak fasaden» og episoden «Når idretten svikter», og som mange andre sitter også vi igjen med vondt i hjertet og en dårlig magefølelse.

Vi tenker på alle dem vi ikke klarer å fange opp, som ikke har det bra på trening. Vi tenker på dem som bare har funnet seg i en ubehagelig treningshverdag. Vi tenker også på alle dem som har prøvd å gi beskjed uten å bli lytta til.

Vi beklager til alle og enhver.

Det er vanskelig å vite når man skal varsle, eller bare snakke om situasjoner som er vanskelige. Vi har snakket om det, men ikke nok.

Hva gjør NGTF, og hvordan skal vi sikre idrettsglede for alle?

Allerede i april 2020 fikk NGTF på plass en stilling, rådgiver verdiarbeid, som skal jobbe spesifikt med dette.

Maria Karin Dalsbø har fått denne stillingen, og er godt i gang med arbeidet. Hennes største budskap til alle klubber og gymnaster er at alle uønska hendelser skal bli rapportert, håndtert og reagert på.

Håvard B. Øvregård, seniorrådgiver i Norges Idrettsforbund (NIF), påpeker i programmet at utfordringen ikke er å følge opp sakene som kommer inn, det er at det ikke varsles.

Det skal ikke være farlig å gi beskjed, og ingen skal være redde for å si ifra!

I NGTF blir alle varsler tatt på alvor, og den som varsler forblir anonym og samtalen forblir konfidensiell, altså mellom varsler og den det varsles til. Og det skal følges opp uten at det får konsekvenser for den som varsler.

Denne samtalen må vi tørre å ha, både fra forbundets side og ikke minst i klubbene.

For at klubbene skal være bedre skikket til å håndtere slike situasjoner selv, er vi i gang med et samarbeid med Redd Barna for å utvikle et kurs der vi setter fokus på det å være trygg på trening.

Her ønsker vi at klubbene skal bli et trygt sted for barn, og gi trenere kompetanse om hva trakassering og overgrep er, og hva man skal gjøre hvis man er bekymret for et barn. Man lærer også hva man kan gjøre for å forebygge uønskede hendelser i egen klubb.

Også gjennom vårt kompetansearbeid tar vi dette på alvor. Vi jobber aktivt med å implementere verdiarbeid i våre kurs på alle nivåer i Trenerløypa. Alle hovedtrenere i NGTF må ha Trener 1 kompetanse.

Det skal ikke være mulig å få trenerkompetanse i NGTF uten å ha fått inngående informasjon om, reflektert rundt eller deltatt i diskusjoner om verdispørsmål og trenerrollen

Det som kommer frem i «Norge bak fasaden» er vondt å se, og handler mye om barn som er redde for å gi beskjed om uønskede hendelser, og om en treningshverdag som ikke er grei. Det nevnes fokus på vekt, psykisk press, trakassering og frykt.

Dette er selvfølgelig ikke noe vi ønsker skal skje. Derfor rådfører vi oss, og samarbeider med andre som har kompetanse på flere områder, og som kan bistå i arbeidet.

Vi har allerede nevnt Redd Barna og NIF, men Sunn Idrett er også en viktig samarbeidspartner, samt Olympiatoppen, Antidoping Norge og MOT.

Hvordan skal det varsles, da?

De aller fleste tar kontakt direkte med Maria Karin Dalsbø.

Maria Karin Dalsbø

Noen få finner også frem til varslingsmailen vår, som også kan brukes.

Vi har også informasjon på hjemmesiden vår om verdiarbeidet til NGTF, og vi anbefaler å gjøre seg godt kjent med denne.

Vi håper også at klubber kan bruke dette som veiledning og hjelp.

Nordisk mesterskap i TeamGym er avlyst i 2021. Det vil bli arrangert på Island i 2023.

De nordiske landene har kommet til en felles beslutning om å avlyse nordisk mesterskap i TeamGym i 2021, og besluttet at det vil bli arrangert på Island høsten 2023.

Nordisk junior turn kvinner og menn, samt youth vil bli arrangert som en virtuell konkurranse i 2021.

De nordiske landene har kommet til en felles beslutning om at nordisk mesterskap i MAG og WAG vil bli avholdt som en virtuell konkurranse 22.05. – 23.05.

Covid-19-situasjonen i de nordiske landene varierer fra land til land, og det ble besluttet at det vil være tryggere for gymnastene at konkurransene blir arrangert som en virtuell konkurranse i stedet for å reise til Finland.

Konkurransen vil bli gjennomført i samsvar med Technical Regulations for nordisk mesterskap slik at gymnastene vil konkurrere i hjemlandet som lag, og at dømmingen vil bli organisert via live stream.

Mer informasjon om hvordan man vil kunne følge konkurransene vil bli publisert senere.

Har din klubb lyst og kapasitet til å arrangere NGTFs største arrangement i 2025? Landsturnstevnet arrangeres hvert fjerde år, og er et breddearrangement med oppvisninger, workshops, Gym for Life Challenge. Arrangementet er for alle NGTFs medlemmer over 13 år.

Se mer informasjon i utlysning og retningslinjer.

Frist for innsending av søknad er 15. mars 2022.

Ønskes mer informasjon – ta kontakt med Minna Børstad i NGTFs breddeavdeling på e-post: minna.borstad@gymogturn.no

Da er vi snart ved veis ende etter et svært spesielt år. At et lite virus skulle snu opp ned på hele verden tror jeg svært få, om noen, så for seg da vi gikk inn i 2020 for et snaut år siden.

For hele idretten og for gym og turn, har dette året vært preget av stengte haller, avlyste treninger, begrensninger i treningsgrupper, vasking og en streben etter å tilrettelegge på en best mulig måte innenfor de til enhver tid gjeldende korona-regler.

Fra forbundets side har det vært viktig å ha en stemme inn i de beslutningsfora som fortløpende har vurdert muligheter for å holde aktivitetene i gang. Forbundet har jobbet iherdig med å påvirke aktuelle myndigheter for å godta de retningslinjer som vårt forbund mener ivaretar hensynet til smittesikring på en tilfredsstillende måte.

Tunge beslutningsvalg

Det har vært godt å se at aktivitetene sakte men sikkert har blitt gjenopptatt og at barn, unge og voksne har kunne gjøre det som betyr så mye, nemlig å møtes for å bedrive alle de flotte aktiviteter vår idrett tilbyr.

Pandemien har også nødvendiggjort tunge og vanskelige beslutninger. Allerede i mars måtte vi avlyse de første norgesmesterskapene. Dernest måtte vi utsette forbundstinget og senere gjennomføre dette på videolink. Dette håper jeg vi aldri behøver å gjøre igjen.

Det å ikke få treffe alle disse flotte menneskene som tar et ansvar for at vi kan tilby våre flotte aktiviteter fra Agder i sør til Finnmark i nord ble unektelig en nedtur. Ikke minst det å sette seg ned med kjente og ukjente utenom selve tingforhandlingene er en viktig dimensjon man mister ved en digital gjennomføring av tinget.

Allikevel er det andre som har måtte ofre betydelig mer. Blant annet har det vært tungt å måtte beslutte at ingen av konkurransegrenene har fått delta i årets europamesterskap. Å ta slike beslutninger gjør vondt når man vet hvor mange timer som legges ned av utøvere som har hatt nettopp dette som et av de store målene i karrieren.

– Varmer hjerterota

Jeg har også full forståelse for de som måtte tenke at vi kunne valgt å sende utøver til disse mesterskapene. Som ansvarlig for disse beslutningene har det allikevel ikke vært tvil om at helse kommer først, og at vi har en forpliktelse til å ta ansvar i den dugnaden som har pågått i alle samfunnsgrupper det siste året. Uansett er det ingen god følelse å måtte ta beslutningen om å trekke våre utøvere fra deltakelse i store mesterskap.

Det som derimot varmer om hjerterota er å se den kreativitet og pågangsvilje som blir så tydelig i slike krevende tider. Jeg har registrert hvordan det popper opp med digitale treninger, oppvisninger, kurs og alt annet som skaper aktivitet selv om det meste er stengt ned.

Det er imponerende å registrere er hvordan det som lett kunne blitt en depresjonstid snus til noe positivt som bidrar til å holde hjulene i gang og medlemmer i aktivitet.

Vi må likevel huske at dette er en spesielt vanskelig tid for de som har vår aktivitet som kanskje den eneste trygge arenaen. For mange barn og unge er det nettopp i gym og turn de opplever mestring og samhold. Det er ikke alle som har trygge rammer i hjemmet eller som opplever mestring på skole.

Ta vare på hverandre

Hold kontakten selv om aktivitetene er stengt. Bruk digitale medier, ta en telefon, og oppretthold fysisk kontakt innenfor det regelverk som til enhver tid gjør seg gjeldende

Det har vært gjennomført digitale trenerkurs, dommerkurs, idékurs og masse annet for å holde aktivitetene i gang og for å utvikle kompetanse.

Jeg har selv sittet på kontoret mitt i Fredrikstad og sett Fredrikstad turnforening ha treningsøkter i Sjømannsparken uten at regn og dårlig vær har stoppet dette. Jeg har også fått svetten til å renne etter å ha deltatt på digital trening med mange deltakere i regi av Nedre Glomma Turn.

Så er det jo så mye flott som legges ut på digitale medier. Så sent som i dag så jeg på Facebook et utrolig fint show med RG-utøver i Asker turn som hadde basert sin forestilling på korona-pandemien.  

Det har også vært streamet flere konkurranser i år en noen gang tidligere. Seertallene viser at mange følger disse streamene.

– Dere har gjort en formidabel jobb

Og det vil jeg si, til alle turnvenner der ute i det ganske land, dere har gjort en formidabel jobb for å opprettholde et tilbud til så vell gammel som ung under de unntakstilstander som har gjort seg gjeldende fra mars og frem til i dag!

Jeg vet enkelte lag har hatt en nedgang i medlemsmassen i høst. Dette handler åpenbart ikke om manglende interesse for våre aktiviteter, men om begrenset kapasitet på grunn av korona-restriksjoner.

Dette har skapt utfordringer og merbelastninger for alle de som har stått på for å holde flest mulig i aktivitet gjennom en krevende tid. Det er også klubber som rapporterer om økte medlemstall gjennom pandemien.

Og det har kanskje sammenheng med at flere har en økt bevissthet om at helse er viktig dersom man skulle bli rammet av sykdom slik mange har opplevd etter at pandemien kom. Og ingen kan vel konkurrere med oss når det kommer til det å bygge et sunt legeme i en sunn sjel!  

Godt nyttår!

Jeg ser fram til at vi gradvis kommer tilbake til normalen og til å se dere alle når aktiviteter og arrangementer kommer i gang.

Så gleder jeg meg masse til å se årets digitale juleoppvisning som kommer på hjemmesiden og oppfordrer alle til å få med seg denne. Jeg håper mange har sendt inn sine bidrag slik at vi får en bukett av det flotte arbeidet som gjøres rundt i våre mange lag.

Til slutt vil jeg nok engang takke dere alle for den enorme innsatsen dere legge ned for at gym og turn skal være den merkevaren vi representerer.

Da gjenstår det bare for meg å ønske dere alle en fredfull jul og et godt og normalt nytt år!

Bli med på en enkel julequiz! Hvor mye har du fått med deg fra NGTF i 2020 (og litt 2019)?

Vi har prøvd å få med oss så mange avdelinger som mulig, men har du innspill til spørsmål vi kan ha med i neste runde, setter vi veldig pris på det! Send dine innspill til charlotte.maeland@gymogturn.no

Lykke til!

182
Created on By Charlotte Mæland

Gym og turnquizzen 2020!

1 / 9

Hva heter presidenten i NGTF?

2 / 9

Hvem er leder for ungdomsutvalget?

3 / 9

Når skulle EM i TeamGym egentlig blitt arrangert?

4 / 9

Når vi er inne på TeamGym - Hvem ble nordisk mester i 2019 for herrer?

5 / 9

Hvilken gren ble nylig innlemmet i FIG og dermed også NGTF nylig?

6 / 9

Hvor gammel må man være for å ta Trener 1?

7 / 9

Hva gir redusert pris ved trenerlisens?

8 / 9

Hvem ble norgesmester for turn kvinner og menn 2020?

9 / 9

Hva var spesielt med Forbundstinget 2020?

Your score is

The average score is 71%

0%