Vi i NGTF søker en dedikert teknisk arrangør til ParaGym Challenge 2024, den nasjonale paraturnfesten og -konkurransen. ParaGym Challenge arrangeres hvert år, og skal omfatte alt fra lavterskeltilbud til toppidrett.
Aktivitet og engasjement, bredde og mangfold, og sosial samling er satsningsområder som står ParaGym Challenge nært. Arrangementet er for alle barn, ungdom og voksne fra 6 år og oppover, enten du allerede er aktiv innenfor paraturn eller bare nysgjerrig på å prøve.
Se mer informasjon i utlysning:
Frist for innsending av søknad er 14. februar 2024.
Ønsker du mer informasjon – ta kontakt med Nicolai B. Jacobsen i NGTFs breddeavdeling på e-post: nicolai.jacobsen@gymogturn.no
Helgen 23.-24. september var 31 ledere samlet på Gardermoen for å starte arbeidet med Strategisk plan for perioden 2024-2028. Planen skal vedtas på forbundstinget 3.-5. mai i Fredrikstad.
Allerede før sommeren ble det sendt ut en spørreundersøkelse i hele organisasjonen med spørsmål om hva som er de viktigste prioriteringer og satsingsområder for vår idrett. 195 svar ble mottatt og det har vært et viktig grunnlag for arbeidet så langt. Idrettens langtidsplan – Idretten vil – som ble vedtatt på idrettstinget i Bergen før sommeren, har også vært et viktig dokument å knytte seg opp mot slik at det blir en rød tråd mellom NGTFs planverk og NIF sine planer og prioriteringer. Ole-Anders Stensen som er leder for organisasjonsutvikling i NIF, ledet en interessant, inkluderende og engasjerende økt med søkelys på idrettens fem strategiske satsingsområder og hvordan NGTF kan utvikle konkrete mål i forhold til dette. Prioriteringer og dilemmaer knyttet til dette var også viktige temaer på samlingen.
Sluttresultatet av diskusjonene på samlingen vil nå sammenfattes i et første forslag til strategisk plan som nå sendes ut på høring til kretser, komiteer og ansatte. Mot slutten av året vil en ny utgave sendes ut på høring til hele organisasjonen.
Frem til 25. oktober kan du nominere for prisen Årets ildsjel.
Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig innsats for sine klubber og utøvere. Vinneren mottar prisen for Årets ildsjel under Idrettsgallaen.
Følgende kriterier må være oppfylt for å bli nominert:
- – Årets ildsjel har, uansett alder, gjort en solid frivillig, uegennyttig innsats i idretten utover det man kan forvente.
- – Årets ildsjel kan ikke være ansatt i klubben.
Nominasjonsperioden varer fra 25. september–25. oktober 2023.
Det velges ut 11 kretsvinnere som i november 2023 vil bli overrasket av en idrettsprofil.
Juryen for Årets ildsjel vil plukke ut tre finalister av de 11 kretsvinnerne. Vinneren offentliggjøres lørdag 6. januar 2024 direkte på NRK1.
Juryen for Årets ildsjel består av Kjetil André Aamodt, Marit Bjørgen, Olaf Tufte, Aida Dahlen, Glenn Solberg, Frode Grodås, Tiril Eckhoff, Silje Norendal og Zaineb Al-Samarai.
Det blir ingen folkeavstemning for Årets ildsjel.
VM i turn for seniorer arrangeres i Antwerpen, Belgia 30. september til 8. oktober. Et meget viktig VM for mange nasjoner, inkludert Norge, og det er her de aller fleste, både lag og individuelt, kan sikre seg OL billett. Våre utøvere er kvalifisert til VM gjennom årets EM (mangekamp) og tre World Cuper (enkeltapparater).
Guttene ankom VM-byen i går, mandag og er i gang med de offisielle treningene. Arrangør virker å ha det meste på plass og det var lett å finne seg til rette i treningshallen. Jentene har konkurranse en dag etter guttene forbereder seg nå i Oslo og setter seg på flyet til Antwerpen først i morgen, onsdag.
Disse stiller for Norge i årets EM
Turn menn
Sofus Heggemsnes, Oslo TF (mangekamp)
Harald Grimsrud Wibye, Laksevåg T&IL (mangekamp)
Sebastian Sponevik, Hoppensprett Turn (hopp og skranke)

Gutta klare for VM. F.v.: Landslagstrener Valentyn Skrypin, Sebastian Sponevik, Sofus Heggemsnes, Harald Wibye og landslagssjef Robert Hirsch.
Turn kvinner
Maria Tronrud, Oslo TF (mangekamp)
Mari Tideman Kanter, Holmen TTF (mangekamp)
Marie Nilsen Rønbeck, Oslo TF (Bom og frittstående)
Julie Dicko Erichsen, Laksevåg T&IL (skranke og hopp)

Når konkurrerer de norske gymnastene og hvordan følger du dem?
For guttene er det kvalifisering 30. september og 1. oktober, mens jentene har kvalifisering 1. og 2. oktober.
30.09. kl. 12.15 Sebastian i subdivisjon 4
01.10. kl. 10.00 Sofus og Harald i subdivisjon 5
01.10. kl. 16.00 Julie og Marie i subdivisjon 1
02.10 kl. 13.00 Marie og mari i subdivisjon 6
Alt du trenger å vite for å følge mesterskapet, inkludert info om resultater, finner du her hos FIG her (sjekk toppmenyen også!).
Informasjon om eventuelt streaming vil FIG legge ut på sin hjemmeside (linken over) og sosiale medier på fredag. Livescore vil du finne her
FIG og arrangør på SoMe
IG og Twitter: @figgymnastics og @antwerp2023
Facebook: fig.gymnastics og antwerp2023
OL det store målet
Nåløyet for å kvalifisere seg til OL er trangere enn noen gang, men det er likevel det store målet for dette VM. For Norge sin del er det gjennom mangekamp-konkurransen at vår mulighet til OL billett ligger under dette VM. Og da er det Mari, Marie, Sofus og Harald som har en teoretisk sjans til dette her under VM. Det er en kompleks kvalifisering og i mangekamp er det 8 plasser for gutter og 14 plasser for jenter tilgjengelig. Vi vil fortsatt ha en ekstra mulighet gjennom vinterens tre World Cuper og en aller siste mulighet under neste års EM (da kun en plass det skal kjempes om for hver gren). For våre apparat spesialister vil derfor årets VM være en fin anledning til å teste seg mot de beste for å se hvor de står før vinterens World Cup og muligheten til å kvalifisere til OL den veien. Vi du fordype deg i kvalifiseringen til OL kan du lese mer om dette på FIG sine sider her.
Vi ønsker alle gymnaster, trenere og ledere lykke til!
Nicolai Blindheim Jacobsen (30) har blitt ansatt i en prosjektstilling som aktivitetskonsulent i breddeavdelingen i NGTF. Prosjektstillingen er tom 01.september 2024 med mulighet for forlengelse. Nicolai skal bl.a ha ansvar for de norske deltakere til Eurogym samt følge opp parkour- og parautvalg.
Nicolai har den siste tiden jobbet som kontaktlærer på Sinsen skole. Han har stor interesse for idrett og spesielt at idretten skal være for ALLE! Han ønsker å fremme inkludering og tilgjengelighet innen turn og gymnastikk, uavhengig av bakgrunn og forutsetninger. I tillegg gleder han seg å utvikle tiltak og konsepter som reduserer økonomiske barrierer samt sikre at alle som ønsker det, kan delta og oppleve glede av fysisk aktivitet gjennom hele livet.
Nicolai ser på idretten som en arena for utfoldelse, inkludering og fellesskap, som fremmer mangfold og identitetsutvikling. Gjennom egne erfaringer med mastergrad i treningsfysiologi og bachelorgrad i idrettsvitenskap fra Høgskolen i Innlandet samt fotball, taekwondo, BMX og Parkour som han drev med i barndom og ungdomstid, har han fått et bredt perspektiv på idrett.
Nicolai ser veldig frem til å bidra til en vellykket gjennomføring av Eurogym. Han vil sørge for at de norske deltakerne skal føle seg ivaretatt og at arrangementet skaper positive minner og opplevelser som vil vare livet ut.
Nicolai er ansatt fra 15. september 2023, og vil ha kontorplass på forbundskontoret ved Ullevål Stadion i Oslo.
Velkommen til oss, Nicolai!
For første gang arrangerer vi Gymnastics Awards hvor det er ønskelig å kaste glans over de som har gjort en ekstraordinær innsats for idretten vår. Frem til 15. september 2023 har alle medlemmer mulighet til å nominere kandidater i prisene: Årets klubb, Årets trener og Årets anlegg. Innkommende nominasjoner vil bli fremlagt en uavhengig jury som vil plukke ut topp tre kandidater + vinner i hver kategori.
Årets jurymedlemmer er:
Karen-Marie Ellefsen

Karen-Marie har gjennom over 40 år vært journalist, programleder og ekspertkommentator i NRK-sporten. Hun har blant annet kommentert turn i en årrekke.
Morten Bråten

Morten er fagansvarlig for motorikk- og ferdighetsutvikling i Olympiatoppen. Han har tidligere vært landslagsturner og medlem i forbundsstyret til NGTF.
Torkell Seppola

Torkell er ansatt som seniorrådgiver for kompetanseutvikling i NIF og har tidligere vært ansatt i NGTF. Han har en lang fartstid i norsk idrett på flere ulike ledd og nivå.
Stig Nilssen

Stig har en lang fartstid i NGTF som både tillitsvalgt og ansatt. I dag jobber han som utstyrs- og anleggsrådgiver og har stått i bresjen for anleggsutviklingen i forbundet de siste årene.
Har du spørsmål?

Camilla Sandhaug Johnsen
Søgne Turnforening har fått ny flott basishall. Hallen har allerede vært i bruk siden nyttår, men det var 26. august at den offisielle åpningen fant sted.

Aktivitetsflaten er på 25 x 45 meter og det er et stort grop område med hev/senk groper, klossegrop og to nedsenkede trampoliner. I tillegg rommer hallen en trampolinebane, frittståendefelt, miniapparater for skranke, svingstang og ringer samt en rekke skumapparater og annet utstyr for breddepartiene. I sum gjør dette at anlegget er godt tilrettelagt for både bredde- og konkurranseaktiviteter. Under åpningsdagen 26. august var det «åpen hall» og det myldret med glade barn i alle aldre.

I byggeperioden har det vært tett dialog med kommunen og de ulike leverandørene. Daglig leder Heidi Ingebrigtsen er tilfreds med sluttresultatet. «Vi er fornøyde med absolutt alt i den nye hallen! Vi har også klart å rekruttere nye trenere og vi merker at trenerne nå er veldig motiverte til å delta på kurs». Med tanke på bruk av anlegget i skoletiden, opplyser Heidi at de også har god dialog med rektorene på ungdomsskolen og den videregående skolen som ligger «vegg i vegg» med idrettsanleggene.

Har du spørsmål innen utstyr og anlegg, ta kontakt med:

Stig Nilssen
Denne uken ble VM i rytmisk gymnastikk arrangert i Valencia – og for en stemning det har vært i arenaen! Med spanske rytmer, elleville jubelscener og stor støtte til gymnastene, kan vi ikke si annet enn at spanjolene har levert flotte rammer under det som blir det siste VM i denne olympiske syklusen.
«Aldri sett hun bedre i ball»
Josephine Juul Møller, som deltok i VM som eneste gymnast fra Norge, startet sin all-around kvalifisering på onsdag med ball. Askerjenta leverte en nydelig kjøring med sikkerhet på teppet til 28.800 i karakter og totalt en 36. plass av hele 82 gymnaster. Josephine sin personlige trener, Anne Silje Nettum, var storfornøyd med starten i VM.
– Josephine hadde en veldig god start i ball. En stor forbedring i utføringen av kroppsvanskene hennes, og også det artistiske momentet. Hun følte musikken, var veldig dynamisk, og fikk med seg hele det spanske publikummet. Jeg tror jeg aldri har sett henne kjøre så bra ball. Det er ekstra utfordrende å gi alt i første rotasjon, da det er naturlig nok en del nerver i et så stort mesterskap, oppsummerte Anne Silje Josephine sin første kjøring.
Videre samme dag startet Josephine nok en gang veldig bra på teppet, denne gangen med redskapet ring. Dessverre hadde hun to dropp (mist av redskap i gulv), noe som resulterte i en 74 plass av 83 i det redskapet.
– I andre rotasjon begynte hun veldig bra, men var dessverre noe uheldig, fortalte Anne Silje.

Nordisk reise med vimpel
Dag to i VM kjørte gymnastene de to siste redskapene i kvalifiseringen, nemlig køller og vimpel. Nok en gang leverte Josephine en strålende kjøring i sitt første redskap for dagen, og ble belønnet med en 33. plass av 83 gymnaster i vimpel. Dette ble også hennes beste redskapsplassering i mesterskapet. Dessverre ble det også denne dagen to dropp av redskap og hun endte på en 57. plass av 83 gymnaster etter sin køllekjøring.
– På konkurransedag to var også første apparatet, som var vimpel, veldig bra. Og hun fikk med seg hele hallen på en nordisk reise, med Nordlys farger i vimpelen og Kari Bremnes med «E du nord?». Andre apparatet på dag to hadde Josephine to feil, men likevel en bra helhet og gode kroppsvansker, fortalte Anne Silje.

Stor framgang
Totalt sett er det ingen tvil om at Josephine har fått vist fram mange gode egenskaper og vært en god representant for Norge her i Valencia. Det er viktig å tørre å gjøre vanskeligere ting for å øke nivået på lenger sikt, noe som trener Anne Silje også er inne på når hun oppsummerer mesterskapet i sin helhet.
– Vi har hatt to veldig gode kjøringer av fire, hvor Josephine har vist at hun har hatt stor fremgang denne sesongen. Jeg syns vi har vært veldig flinke i trenerteamet vårt til å forberede Josephine på best mulig måte. Det har vært liten tid til ferie, og Josephine har trent to økter stort sett hver dag, i tillegg til restitusjon selvfølgelig, forteller Anne Silje avslutningsvis fra Valencia.

Landslagssjef Elizabeth Paisieva var også fornøyd med det Josephine fikk vist på teppet og har allerede påbegynt å analysere og planlegge for det som blir det neste.
– Josephine startet svært bra i første redskap, men mistet dessverre flyten i ringprogrammet sitt (andre redskap) etter en stor feil. Dette resulterte i at hun mistet tre veldig høye elementer i tillegg til trekk for selve feilen. På dag to nådde hun inn til publikums hjerter med sitt nydelige vimpelprogram med norsk vokal. Og da det var på tide med køllerprogrammet, ble hun møtt med stor støtte fra publikum i det musikken hennes startet og det kom spanske toner ut fra høyttalerne. Neste steg blir å gjennomføre en god analyse og bygge en nøye planlagt plan for neste år, oppsummerte Elizabeth, og la til gratulasjoner til resten av støtteapparatet som var i sving under mesterskapet.
Slik gikk det for Norge
Som varslet før mesterskapet, var dette VM’et også kvalifisering til OL. Det ble ingen OL-billett med hjem i kofferten for Norge, men det er fortsatt en sjanse igjen under EM i 2024.
– Dette mesterskapet var unikt, både med tanke på hvordan arrangør hadde bygd opp arenaen, fasilitetene som de tilrettela for gymnastene og ikke minst på grunn av kvalifiseringen. Hver nasjon var veldig godt forberedt og siktet etter svært høye mål og resultater. Dette gjaldt også Norge. Vi har mål om kvalifisering og Josephine var godt forberedt. Hun er en gymnast med stort potensial, erfaring og som nå er kjent blant dommerne, fortalte landslagssjef Elizabeth Paisieva før vi rundet av fra Valencia.
I dette mesterskapet ble Josephine nummer 48 av 82 gymnaster i all-around kvalifiseringen etter kjøringer til følgende score og plasseringer per redskap:
RING: 23.150, 74. plass av 83.
BALL: 28.800, 36. plass av 82.
KØLLER: 26.400, 57. plass av 83.
VIMPEL: 27.250, 33 plass av 83.
Nå skal delegasjonen blant annet delta i «President’s Round Table meeting» og «Athletes meeting», før turen bærer hjemover til Norge igjen på mandag.
Full resultatliste finnes her, og blir tilgjengelig i resultatarkivet på nettsiden. Hvem som kapret de 14 heldige plassene til OL fra VM, kan du se under «show files» her.

Neste forbundsting avholdes 03. – 05. mai 2024 og er forbundets høyeste myndighet. Valgkomiteen er i gang med sitt arbeid og ønsker nå forslag på kompetente personer som kan være aktuelle til verv for tingperioden 2024 – 2026.
Forbundet har som vanlig bedt alle nåværende tillitsvalgte om å melde fra om de ønsker å være kandidat til verv for en ny periode. Men det er som kjent ingen automatikk mht gjenvalg, og Valgkomiteen ønsker forslag på kompetente personer som kan være aktuelle til verv.
Valgkomiteen søker forslag på kandidater til følgende verv:
Forbundsstyre
– President
– Visepresident
– 5 styremedlemmer
– 1 varamedlem
Kontrollkomité
– Leder
– 2 medlemmer
– 2 varamedlemmer
Lovkomité
– Leder
– 2 medlemmer
– 2 varamedlemmer
Fondsstyre
– Leder
– 2 medlemmer
– 3 varamedlemmer
Valgkomité
– Leder
– 4 medlemmer
– 2 varamedlemmer
Viktig å tenke på:
For ordens skyld gjøres det oppmerksom på følgende:
- – For å kunne foreslå kandidater må man gjøre seg kjent med NGTFs lover vedrørende kjønnsfordeling, inhabilitetsbestemmelser etc. vedrørende valgbarhet. Se særlig følgende paragrafer:
§ 6, 7, 8, 9 og 10. Lovverket finner du på vår dokumentsiden her!
- – Enhver kandidat som foreslås må være medlem i forening/lag tilsluttet NGTF.
- – Vedrørende forbundsstyre er det viktig å finne kandidater som ser helheten og oppgaven som vår idretts talerør, både internt i idretten og eksternt ovenfor andre interesseorganisasjoner og politikere. Kandidaten må også være klar for arbeid ovenfor våre internasjonale forbund.
Forslag sendes her:
Nominasjonsfrist er satt til 25. oktober 2023
Spørsmål og henvendelser rettes leder av valgkomite:
Lise L. Mandal
Alle øyne er rettet mot byen Valencia, som ønsker verdenseliten i rytmisk gymnastikk velkommen til den 40. utgaven av VM. Ni mesterskapstitler skal deles ut denne uken sammen med 14 kvoteplasser til OL i Paris kommende år!
Klar for sitt tredje VM
Norge, som kvalifiserte seg til VM fra årets EM med én gymnast, stiller i Valencia med Josephine Juul Møller. Askerjenta har tidligere i år konkurrert seg til fine resultater i verdenscup-sirkuset, blant annet to 18. plasser av totalt 53 gymnaster i redskapene ball og vimpel i World Challenge cup i Cluj Napoca. Nå står hun altså klar for sitt tredje VM.
– Jeg tror kanskje den største forskjellen mellom VM nå og de andre mesterskapene jeg har vært med i kommer til å være publikummet. Sist jeg var med i VM var det strenge restriksjoner pga. covid som førte til at det ikke var tillatt for noen tilreisende, eller nesten noe publikum i det hele tatt. Denne gangen er det helt utsolgt! I tillegg er det spanske publikummet noe helt eget. Jeg har konkurrert noen ganger i Spania før, og måten de heier og støtter alle kan ikke sammenlignes med noe annet sted, forteller Josephine fra treningsfeltet i Valencia.
Det er 22 år siden Spania arrangerte VM sist gang, og det er ingen annen nasjon som har arrangert flere VM i rytmisk gymnastikk enn nettopp Spania. Valencia blir faktisk den femte Spanske byen som ønsker verden velkommen til mesterskapet.

Gode forberedelser
Josephine har over en lenger periode forberedt seg mot dette mesterskapet. Gjennom sommeren har hun blant annet deltatt i World Cup i Milano i tillegg til Challenge cupen i Cluj. Som et siste tiltak for å prikke inn toppformen, hadde hun en oppvisnings-konkurranse i Asker, etterfulgt av varme lykkeønskninger fra store og små som var tilstede.
Derfra gikk reisen videre på et kort treningsopphold i Budapest sammen med klubbtrener Anne Silje Nettum, før en felles reise videre til VM-byen og treninger med det Ungarske laget.
– Jeg tror det var kjempebra for meg å reise til Valencia via Budapest. Der fikk jeg muligheten til å trene med andre gymnaster på høyt nivå og i litt andre omgivelser og forhold enn det jeg er vant til. Det er alltid veldig inspirerende, oppsummerer Josephine forberedelsene hun har hatt de siste dagene.
Det å ha trent i varmere omgivelser enn det vi har i Norge, er nok et smart trekk siden dette VM’et blir av det varmere slaget. Heldigvis virker det til at den verste hetebølgen som vi så i sommer har passert, og arrangør har tatt gode forhåndsregler for å skape en god arena for gymnastene.
– Konkurransehallen her i Valencia er super! Den er kjempestor, pent pyntet og inneholder alt vi trenger, forteller Josephine, som har fått testet både konkurranseteppet og treningsfeltene før det braker løs i morgen tidlig. Avslutningsvis legger hun til at det også er god aircondition i hallen, noe som de alle er veldig glade for.

Hvert poeng teller
Det er mange som er spente før årets VM, nettopp fordi dette er kvalifisering til olympiske leker som arrangeres i Paris kommende år. Når det er hele fire år til neste gang det er OL, betyr det at for enkelte kan dette være den siste sjansen til å oppleve lekene. Det er ventet en thriller fra start til slutt med høyt nivå og fantastiske prestasjoner fra eliten i det som har blitt beskrevet som «verdens vakreste idrett».
For å bli kvalifisert til OL, må gymnasten (maksimalt to fra hver nasjon) havne blant de 14 beste plasseringene i All-around kvalifiseringen. Listen rangerer gymnastene fra høyeste totalsum og nedover, hvor det er de tre beste programmene av fire som teller.
Slik kan du følge VM
VM starter med All-around kvalifiseringen onsdag 23. og torsdag 24. august. Norge er trukket til gruppe A, som starter kl. 09:30 i morgen og kl. 12:00 på torsdag.
Onsdag kl. 09:39 – Josephine nummer 4 – BALL
Onsdag kl. 10:39 – Josephine nummer 24 – RING
Torsdag kl. 12:39 – Josephine nummer 14 – VIMPEL
Torsdag kl. 13:39 – Josephine nummer 34 – KØLLER
Livestream HER
FIG har stream av finale på youtube
Livescore kommer HER
FIGs nettside for mesterskapet HER
Arrangør sin nettside HER
Følg den norske delegasjonen på @gymogturn på Instagram for oppdateringer underveis!
Josephine har med seg støtteapparat bestående av trener Anne Silje Nettum (trener Asker TF), delegasjonsleder Elizabeth Paisieva (landslagssjef RG) og medisinsk støtteperson Marte Dobbertin Gram (fysioterapeut).
I tillegg er det selvfølgelig stor stas at vår egen Marie Moltubakk er på plass som representant fra FIGs tekniske komité i RG og ikke minst at Mona Kristiansen (genr.sekr. NGTF) skal heie fra tribunen.
Lykke til Norge!