Skip to content

18 nasjoner har nå inntatt Bodø for å delta i et av Europas største breddearrangementer! Allerede har vi sett spektakulære oppvisninger på European Gym for Life Challenge 2024, og dagen etter brakte det løs med parade gjennom Bodøs gater til Nordlandshallen, etterfulgt av åpningsseremonien for EUROGYM 2024!

LOC-president, Irina Solem ønsket alle velkommen, etterfulgt av at presidenten for European Gymnastics, Farid Gayibov erklærte Eurogym 2024 offisielt åpent. På åpningen var også hele Gymnastics for All-komiteen i European Gymnastics, vise-president i European Gymnastics, Tom Thingvold, og vår egen president i NGTF, Torgeir Røinås Pedersen, til stede for å nyte den vakre seremonien.

For de deltakende gymnastene er uka spekket med workshops, byoppvisninger i Stormen konserthus og Bodøhallen, i tillegg til FunZone på kveldstid i Nordlandshallen og ikke minst «Midnight sun Adventure» på Breivika. Gruppeledere og trenere tilbys Educational Forum på kveldstid. Uka avsluttes med to galla-show på torsdag 18. juli, etterfulgt av avslutningsseremoni og «Farewell Party». LOC har også lagt til rette for et «Exchange Party» hvor gymnastene kan bytte klær, pins, armbånd, osv., med hverandre. Byttekulturen er stor, og ungdommene stifter mange nye bekjentskaper på tvers av landegrenser denne uken!

Vi gleder oss til å se mange spennende oppvisninger og ønsker våre norske tropper masse lykke til! Uka som vi har ventet så lenge på, er endelig i gang! Kom og opplev den fantastiske energien, se imponerende prestasjoner og heie frem deltakere fra hele Europa. Dette blir en uforglemmelig uke fylt med glede, fellesskap og gymnastikk i verdensklasse! La oss sammen skape magiske øyeblikk i Bodø!

PS! Det sirkulerer mange falske Facebook-profiler for Eurogym 2024 for tiden. Disse fjernes etter hvert som de rapporteres, men prosessen tar for lang tid. LOC har derfor besluttet å bruke Eurogym sin Instagram-konto som hovedkanal for informasjon fremover. Trykk deg inn på lenken og følg med for hyppige oppdateringer der!

Les mer om EUROGYM 2024 og arrangementets nasjonale og internasjonale verdi, samt hold deg oppdatert på nyttig informasjon og nyheter i de kommende dagene:
Event Guide – EUROGYM 2024
Oppvisningsprogram – Stormen konserthus og Bodøhallen
European Gymnastics – Eurogym 2024
Bodø 2024

Noen blinkskudd fra lørdagens European Gym for Life Challenge 2024:

Forbundsstyret er den øverste myndighet i vår organisasjon, og arbeider kontinuerlig med å fremme idrettens verdier og utvikling. Gjennom dedikerte komiteer sikrer vi at alle aspekter av idretten vår blir ivaretatt på best mulig måte. I den forbindelse skal Forbundsstyret oppnevne nye komiteer for perioden 01.09.2024 – 31.08.2025. På grunn av en pågående organisasjonsprosess er funksjonstiden satt til ett år. Komiteene som skal oppnevnes vil arbeide etter de mandatene som ble vedtatt av styret.

Mandat for tekniske komiteer.

Nytt av året er at alle komiteer, arbeidsgrupper og utvalg skal inkludere minst ett medlem under 26 år, og komiteene bør representere begge kjønn. Vi oppfordrer unge kandidater og søkere av alle kjønn, til å søke.

Fyll ut søknadsskjema her.

Frist for å fylle ut skjema er 12. august 2024.

Komiteer som skal oppnevnes:

  • – Teknisk komite turn kvinner
  • – Teknisk komite turn menn
  • – Teknisk komite rytmisk gymnastikk
  • – Teknisk komite troppsgymnastikk
  • – Breddekomitè
  • – Arbeidsgruppe parkour
  • – Arbeidsgruppe gymnastikkhjul
  • – Arbeidsutvalg para
  • – Arbeidsutvalg marked- og sponsor
  • – Utstyrs- og anleggskomite

Disse komiteene spiller en avgjørende rolle i å sikre kvalitet og fremdrift i vårt arbeid, og vi oppfordrer til å foreslå kvalifiserte kandidater. Dette er en unik mulighet til å bidra til utviklingen av vår idrett.

Nye komiteer/arbeidsgrupper/utvalg oppnevnes på forbundsstyremøte 24. og 25. august 2024.

Velkommen til ALT-konferansen 2024! ALT-konferansen (Anlegg – Leder – Trener) samlet 200 deltakere i Sandvika i 2023, i år håper vi på å samle enda flere på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 1.-3. november 2024! Konferansen er aktuell for flere målgrupper; Trenere, ledere og alle som jobber for å realisere nye basishaller. Vi har dyktige foredragsholdere som skal snakke om spennende og viktige tema.

Se mer informasjon, samt påmelding til ALT-konferansen 2024 her:
Påmeldingsfrist: 30. september 2024.

I forkant av ALT-konferansen inviterer vi til daglig leder-samling 2024!
Er du daglig leder i en turnforening? Da er dette møtet for deg for å utveksle erfaringer, bygge nettverk og få inspirasjon! Torsdag 31. okt. kl. 15 til fredag 1. nov. kl. 16 på Thon Hotel Oslo Airport.

Se mer informasjon, samt påmelding til daglig leder-samling 2024 her:
Påmeldingfrist: 30. september 2024.

Under Anlegg-Leder-Trener konferansen (ALT-konferansen) 2024 gjentar vi fjorårets suksess – Gymnastics Awards! Vi ønsker nok en gang å kaste glans over de som har gjort en ekstraordinær innsats i organisasjonen vår. Arrangementet skal hedre de som har gjort en ekstraordinær innsats for idretten vår i årene som har gått. Dette er gym og turns svar på idrettsgallaen!

Se mer informasjon om Gymnastics Awards her:
Frist for å nominere dine kandidater: 1. september 2024.

Har du spørsmål?

Stig Nilssen

workRådgiver anlegg og utstyr

Brenda Garbin og May Gunn Madsen har på en bemerkelsesverdig måte skapt internasjonal begeistring med sin kommende vennskapskonkurranse til høsten. De to daglige lederne, fra henholdsvis Stabekk Turnforening og Lørenskog Gymnastikklag, står bak både den nasjonale paraturnkonkurransen ParaGym Challenge 2024 og International Friendship Competition 2024 (IFC24), som går av stabelen 31. oktober til 3. november.

Hva som startet som en beskjeden invitasjon til våre skandinaviske naboer – Sverige, Danmark og Finland – om en liten og vennlig konkurranse, har vokst frem som et fenomen uten sidestykke. Norge, kjent for sitt sterke rykte innen paraidrett internasjonalt, har sett denne enkle ideen eksplodere i popularitet. Arrangørene har fått en overveldende respons med påmeldinger fra hele 300 deltakere fra 19 land; Norge, Tyskland, Ungarn, Italia, Irland, Litauen, Sveits, Slovakia, England, Bulgaria, Estland, Island, USA, Danmark, Færøyene, Hellas, Sverige, Finland og Skottland. Av disse er omtrent 175 gymnaster klare til å konkurrere i Turn Kvinner, Turn Menn og Rytmisk Gymnastikk.

De imponerende påmeldingstallene har skapt en bølge av aktivitet. Et stort apparat av frivillige, dommere (både nasjonale og internasjonale) og sponsorer har engasjert seg for å sikre at konkurransen blir en suksess. Forberedelsene er i full gang, og med sommeren og høsten foran seg er det mye som skal planlegges og koordineres.

Blant høydepunktene er deltakelsen av den tidligere turneren og visepresidenten i FIG, Nellie Kim. Med fem OL-gull og én sølvmedalje, samt flere gull i både VM og EM, bringer hun en stjernespekket glans til arrangementet. Etter sin aktive karriere har hun trent ulike landslag og dømt i mange store internasjonale konkurranser. Visepresident for Special Olympics Europa, Miroslaw Krogulec, president i NGTF, Torgeir R. Pedersen, ordfører i Lørenskog kommune, Amine Mabel Andresen, og konstituert idrettspresident i NIF, Arne Bård Dalhaug, skal også besøke konkurransen, noe som understreker betydningen og vekten av arrangementet. Dette kan uten tvil bli den største konkurransen utenom Special Olympics World Games.

Det er viktig å understreke at IFC24 arrangeres samtidig som ParaGym Challenge 2024, den årlige nasjonale paraturnfesten som inkluderer oppvisning, konkurranse og sosiale fellesaktiviteter. Arrangementet er åpent for barn, ungdom og voksne fra 6 år og oppover, enten de allerede er aktive innen paraturn eller ønsker å utforske det. Kombinasjonen av IFC24 og ParaGym Challenge 2024 på samme tid og sted er ment å gi alle muligheten til å delta, fra lavterskelnivå til konkurranse. I tillegg vil det være mange spennende og interessante opplevelser for de som besøker arrangementet.

Arrangørene, NGTF og det norske paraturnmiljøet kjenner på spenningen, men også gleden over å kunne skape en arena for så mange talentfulle utøvere. Dette er mer enn bare en konkurranse – det er en feiring av vennskap, talent og en felles lidenskap for gymnastikk og turn.

Felles bilde fra fjorårets ParaGym Challenge på Elverum. Mange blide og fornøyde gymnaster etter et godt gjennomført arrangement. Foto: NGTF

Følg med på kanalene til Stabekk Turnforening og Lørenskog Gymnastikklag for mer informasjon. Invitasjon og påmelding finner du på gymogturn.no, ParaGym Challenge 2024 og IFC24.

Har du spørsmål, ta kontakt med arrangørene på e-post: brendagarbin@hotmail.com eller post@lorenskoggym.no.

Send inn din nominasjon til årets Gymnastics Awards 2024!

Under Anlegg-Leder-Trener konferansen (ALT-konferansen) 2024 gjentar vi fjorårets suksess – Gymnastics Awards! Vi ønsker nok en gang å kaste glans over de som har gjort en ekstraordinær innsats i organisasjonen vår. Arrangementet skal hedre de som har gjort en ekstraordinær innsats for idretten vår i årene som har gått. Dette er gym og turns svar på idrettsgallaen!

For å bli nominert, samt vinne pris på Gymnastics Awards, må en oppfylle visse kriterier. Derfor er det egne statutter til hver enkelt pris. Statuttene finner du her.

Det er åpent for å nominere i en eller flere kategorier. Kategoriene er:

– Årets klubb
– Årets trener
– Årets anlegg
– Årets utøver
– Årets leder
– Årets ildsjel

Alle medlemmer av NGTF og Norges idrettsforbund kan nominere kandidater. De som har søkt/blitt nominert tidligere, men ikke vunnet pris, oppfordres til å nominere på nytt.

Send inn din nominasjon her!

Fristen for å nominere kandidater er 1. september!

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!

Camilla Sandhaug Johnsen

I forrige uke var øynene rettet mot Budapest og Papp Laszlo Arena, hvor det 40. europamesterskapet i rytmisk gymnastikk ble avholdt. Norge deltok i alle kategorier og var bare noen få poeng unna mangekampfinalen i senior individuelt. Delegasjonen kom hjem i går, mandag, med mange positive erfaringer etter et mesterskap hvor vi som nasjon har tatt mange viktige steg i riktig retning.

Viktig steg mot fremtiden
Juniorene var først ut på teppet i Budapest. Hver nasjon kunne velge å konkurrere individuelt eller som lag, med to til fire gymnaster per lag. Norge stilte med tre juniorgymnaster: Danielle Dolev fra Asker TF med ring og køller, Aleksandra Adamczyk fra Skjeberg TF med ball, og Charlotte Gailiunaite fra Bergens TF med vimpel.

Danielle Dolev (juniorlandslaget og Asker TF) debuterte i sitt første EM med to redskaper. Foto: NGTF.

Juniorene beskrev opplevelsen som spennende og lærerik. De følte på nervene, men nøt samtidig den gode stemningen i arenaen.

– Det å debutere i EM gikk veldig bra til å være en så stor konkurranse. Vi er fornøyde med det vi fikk vist på teppet. Enkelt ting kunne blitt gjort bedre, men vi er fornøyde med at vi klarte å hente oss inn hvis vi gjorde en feil, fortalte juniorene etter endt mesterskap før de takket for all støtte fra tribunen.

Aleksandra Adamczyk (juniorlandslaget og Skjeberg TF) hadde en tøff oppladning til EM med brudd i finger. Hedigvis rakk hun å bli frisk nok til EM-debuten. Foto: NGTF.

Også trenerteamet var fornøyde med juniorlagets prestasjoner etter mesterskapet.

– Juniorene var veldig gode representanter for Norge. De har lagt ned et solid og godt arbeid som er med på å etablere et navn for Norge på den internasjonale arenaen. Det å stille i et slikt mesterskap er en del av å danne et erfaringsgrunnlag for fremtiden. Det var en uke hvor de måtte takle mye og det gjorde de på en fantastisk god måte og med stor idrettsglede. De viste stabilitet i kjøringene sine med rene linjer og god artisteri. De tar alle med seg gode erfaringer hjem til sine fremtidige karrierer, og vi gleder oss til å følge dem på veien videre, fortalte landslagssjef Elizabeth Paisieva og landslagstrener Stela Sultanova om juniorlagets EM-debut.

Charlotte Gailiunaite (juniorlandslaget og Bergens TF) avsluttet sin siste sesong som junior med EM og tar steget opp i seniorklassen kommende sesong. Foto: NGTF.

Juniorlaget havnet totalt på en 31. plass av 36. nasjoner. Gullet gikk til Romania, som for anledningen vant sitt første laggull noensinne.

Nærmer oss finaler
Ett av målene for dette mesterskapet var mangekampfinalen for senior individuelt. Dette er et stort mål for oss å strekke oss etter, men ikke umulig. Norge var nær de 24 kvalifiseringsplassene, men marginene var små – bare 0,8 poeng per tellende redskap fra kvalifisering. Likevel viste de norske gymnastene stor innsats, at de tørr å satse og satte Norge på kartet.

Josephine Juul Møller (seniorlandslaget og Asker TF) var kun få poeng fra mangekampfinalen i EM. Det blir en spennende sesong og syklus. Foto: NGTF.

– Vi har vist at Norge blir sterkere og er klare for å kjempe om høyere posisjoner på den internasjonale arenaen. Mathilde, som debuterte som senior i EM, leverte stabilt med gode prestasjoner. Hun hadde en liten feil i køller, men gode vansker i alle kjøringene. Hun er fortsatt i oppstarten av sin seniorkarriere med stort potensiale. Josephine har vist god utvikling i sin totalscore, både i vansker og i artisteri. Hun hadde en fantastisk kjøring i køller hvor Norge også la inn en klage på karakter, forteller landslagssjef og landslagstrener, som i tiden fremover skal analysere våre svakere punkter og fortsette arbeidet mot neste sesong med nytt reglement, nye programmet og høyere mål.

Mathilde Ekrem Richter (seniorlandslaget og Asker TF) hadde en solid debut i sitt første EM som seniorgymnast. Foto: NGTF.

De individuelle seniorjentene havnet på 33. plass og 45. plass av 72 tellende. Dette er syv plasser bedre enn EM i fjor hvor beste plassering i mangekampen ble 40. plass. Beste redskap ble 26. plass med køller for Josephine og 36. plass med vimpel for Mathilde av 76 tellende.

«Norway can be proud«
Den norske troppen, som for anledningen bestod av gymnaster som opprinnelig trener i Malvik og Ålesund i tillegg til Tromsø, har representert Tromsøklubben i den nasjonale konkurranssesongen for tropp. Troppen har hatt som mål å komme seg til EM i en stund nå, selv om de har lite internasjonal erfaring fra tidligere. Torsdag forrige uke satt de kursen mot EM-byen for sin debut.

Seniortroppen har jobbet mot EM-målet en god stund. Nå skal de sette nye mål. Foto: NGTF.

Før reisen fortalte trener Olga Ivanova at troppen har jobbet mot dette målet en stund, men at de grunnet skadesituasjoner måtte endre noen planer. Hun var spent på å se hvordan jentene kom til å fokusere og prestere.

– Selv om vi har måttet endre noen planer, så har vi klart å danne en tropp som består av de seks beste gymnastene fra Tromsø, Malvik og Ålesund. De er ganske så unge seniorgymnaster med liten internasjonal erfaring, fortalte hun før mesterskapet og la til at hun ikke ønsket å sette et spesielt resultatmål, men at målet er å representere landet vårt med verdighet.
Og nettopp det har de gjort, slik som speakeren i arenaen nevnte, dere har virkelig gjort oss stolte.

Seniortroppen bestående av gymnaster fra Tromsø, Malvik og Ålesund. Foto: NGTF.

Troppens kaptein, Mathea Selfors, sier de sitter igjen med erfaring og ny motivasjon.

– Vi synes dette EM-et har vært veldig inspirerende og motiverende for vår videre utvikling som tropp. Å konkurrere på matta var virkelig stort. Vi følte stor støtte fra publikum, og det var virkelig en helt spesiell atmosfære i hallen. Vi har fått masse ny erfaring, og vi står igjen med ny kunnskap og lærdom, forteller Mathea før hun legger til at troppen ønsker å rette en takk til trener Olga som alltid løfter dem opp og gjør det mulig for dem å nå sine mål. De takker også trener Ksenia (Oksana Povarchuk fra Malvik Turn og RG) som var med i trenerteamet og som støttet dem under hele mesterskapet.

Det blir spennende å følge troppen videre på veien mot sine neste mål. I dette mesterskapet havnet troppen på en 18. plass av 19. I lagkonkurransen med senior tropp og senior individuelt, havnet Norge på 18. av 19. lag.

Samtlige resultater fra EM finnes i resultatarkivet.

Det er om få dager klart for EM i rytmisk gymnastikk i Budapest, byen som også er kjent som Donaus perle, med den såkalte Kjedebroen som forbinder de to stedene Buda og Pest. Her skal våre norske jenter i aksjon, og de første er allerede på plass i den Ungarske hovedstaden.

Om få dager skal juniorene Aleksandra Adamczyk, Charlotte Gailiunaite og Danielle Dolev representere Norge med sine fire programmer her i den store arenaen i Budapest, etterfulgt av de to seniorene Josephine Juul Møller og Mathilde Ekrem Richter. Men det stopper ikke der! Senere i uken kommer også Norges seniortropp til EM-byen, med gymnaster fra Tromsø, Malvik og Ålesund. Det betyr flere dager med intens konkurranse hvor våre norske håp skal møte deler av verdenseliten.

Norge er klare til konkurranse her i Budapest. Foto: NGTF

Ønsker å gjøre Norge stolte
For to av juniorene blir dette mesterskapet deres debut på den store mesterskapsarenaen. Tidligere har de representert Norge i internasjonale konkurranser og nordisk mesterskap, men EM vil være en ny milepæl for dem. Charlotte har allerede deltatt i et verdensmesterskap for juniorer i fjor sommer, men også for henne blir dette et viktig mål for sesongen når hun sammen med lagvenninnene skal ut på teppet i sitt første EM. Jentene har hatt en grundig oppladning med konkurranse i Polen og deltakelse i NM i Stavanger. Nå krysser vi fingrene for at de har truffet formtoppen.

– Vi er spente. Det er stort å kunne delta i vårt første EM. Samtidig gleder vi oss til å gå på teppet. Det er kult å se så mange gode gymnaster rundt seg, og alt er rigget opp så profesjonelt. Vi håper å kunne vise programmene våre uten noen store feil og med et smil på teppet. Vi ønsker å gjøre Norge stolte, oppsummerer juniorjentene, som også legger til at deltakergavene var ganske kule.

Avslutter med stil på tampen av syklusen
Seniorene på sin side har rukket å bli ganske rutinerte på den internasjonale arenaen med flere mesterskap å se tilbake på den siste OL-syklusen. Nå nærmer vi oss en ny periode, men før det er jentene ivrige etter å avslutte med stil.

– Vi ønsker å gjennomføre konkurransen uten store feil og å sitte igjen med en følelse av å ha fått vist hva vi kan. Vi er spente og håper å avslutte sesongen på en bra måte, spesielt med tanke på at dette er noe av det siste som skjer før vi går over i en ny syklus med nye reglementer, forteller Josephine og Mathilde.

Josephine har allerede vært i Budapest over noen dager og jobbet tett med det ungarske landslaget. Hun er nå straks klar for nok et mesterskap som seniorgymnast. Mathilde har også en god erfaring fra den internasjonale arenaen og er godt på vei inn i konkurransebobla.

De individuelle har hatt sin første trening i Budapest. Her er Josephine under en gjennomkjøring. Foto: NGTF.


– Vi har et sterkt seniorlag som er godt forberedt. Vi ønsker at jentene klarer å holde roen og fokuset slik at de får vist det harde arbeidet og progresjonen de har hatt denne sesongen. Den første treningen er over her i dag, og jentene har vist stabilitet og styrke på teppet, forteller landslagssjef Elizabeth Paisieva, som er til stede i trenerteamet.

I tillegg til landslagssjefen, er også landslagstrener Stela Sultanova på plass med delegasjonen i Budapest sammen med internasjonal dommer og klubbtrener Katrine Field-Hagelund. Stela forteller at trenerteamet er stolte over jentene som skal representere Norge. Nå håper lederteamet på en bra gjennomkjøring på podiet i kveld før det hele braker løs i morgen, onsdag, med første konkurransedag her i EM-byen.

Fra snø i nord til varmen i Budapest
Litt senere denne uken ankommer også den norske seniortroppen og flere av dem reiser fra snø og sludd i nord til sommergrader i Budapest. Selv om det blir en stor overgang, er troppen klar for kjøre på med flagget på drakten for det som kanskje blir siste gang denne sesongen. Troppen skal først ha podiumstrening for å teste konkurranseteppet på fredag før det hele braker løs på lørdag med to programmer.

– Vi har jobbet mye mot dette målet, og selv om vi har måttet endre noen planer, så har vi klart å danne en tropp som består av de seks beste gymnastene fra Tromsø, Malvik og Ålesund. De er ganske så unge seniorgymnaster med liten internasjonal erfaring. Jeg ønsker ikke å sette et spesielt resultatmål, men vi ønsker å representere landet vårt med verdighet, forteller trener Olga Ivanova som er spent før årets EM.

Det er en spent gjeng som reiser fra Norge til EM i Budapest om noen få dager for å representere Norge med sine to programmer i klassen seniortropp. Foto: Olga Ivanova.

Slik kan du følge med
Norge er trukket til pulje D i junior og senior individuelt i dette mesterskapet.
Puljen til juniorene starter kl. 16:30 norsk tid onsdag 22. mai.
Kl. 16:54 Ring – Danielle
Kl. 17:21 Ball – Aleksandra
kl. 17:48 Køller – Danielle
Kl. 18:15 Vimpel – Charlotte

Puljen til seniorene starter kl. 16:30 norsk tid torsdag 23. mai med de to første redskapene.
Kl. 16:39 Ring – Mathilde
Kl. 16:45 Ring – Josephine
Kl. 17:33 Ball – Mathilde
Kl. 17:39 Ball – Josephine

Neste dag starter puljen kl. 11:15 fredag 24. mai.
Kl. 11:24 Køller – Mathilde
Kl. 11:30 Køller – Josephine
Kl. 12:15 Vimpel – Mathilde
Kl. 12:24 Vimpel – Mathilde

Seniortroppen til Norge konkurrerer fra kl. 17:45 på lørdag 25. mai.
Kl. 18:15 5Ringer – NOR
Kl. 19:05 3Vimpel/2Ball – NOR

Det er lagt opp til direktesendinger av mesterskapet.
Stream junior kvalifisering: HER
Stream senior og finaler: HER
Resultatservice finnes her: www.smartscoring.com.
Startlister og annen informasjon om mesterskapet finnes hos european gymnastics
Sjekk også ut NGTFs facebooksider og @gymogturn på instagram.

Vi ønsker den norske delegasjonen lykke til!

Denne helgen samlet Norgeseliten innen rytmisk gymnastikk seg i Stavanger for å kjempe om sesongens mest prestisjefylte individuelle titler. Med en elektrisk stemning i arenaen, fikk vi også være vitne til at Josephine Juul Møller sikret sin femte strake seier i mangekampen, og dermed også sin femte kongepokal.

Ny rekord
Cille Ihle fra Stavanger Høyre beskrev helgens mesterskap som et strålende arrangement fylt med idrettsglede, hyggelige mennesker og imponerende utøvere. De som hadde møtt opp ble vitne til et mesterskap som holdt spenningen helt til siste øyeblikk. Josephine Juul Møller, som jager rekorden til Emilie Holte med totalt seks mesterskapstitler i mangekampen, er nå kun én tittel unna å tangere rekorden etter at hun nok en gang sikret seg seieren etter fire programmer i helgen. Til tross for at hun må vente et år før hun får sjansen igjen, kan hun nå vise til å ha vunnet hele fem kongepokaler på rad. Dette er en imponerende prestasjon og gir en strålende oppladning før EM i Budapest kommende uke.

Også kampen om andre- og tredjeplassen skapte spenning. Til slutt var det Mathea Selfors fra Tromsø som kunne ta med seg sølvmedaljen hjem, mens Mathilde Ekrem Richter fra Asker sikret seg bronsemedaljen med en solid tredjeplass.

Fra comeback til finalen med tiårsjubileum
På lørdag utspilte det seg altså en intens kamp om sammenlagtseieren, samtidig som kampen om åtte finaleplasser i hvert redskap også lå på bordet. Og da søndag kom, var det to klubber som gjennom dagen dominerte i medaljekampen. Josephine stakk til slutt av med alle fire gullmedaljene fra finalene, mens Maya Støback-Arthur fra Tromsø sikret seg sølv i ring, ball og vimpel. Mathilde Ekrem Richter fra Asker tok sølv i køller og bronse i ball, Mathea Selfors fra Tromsø fikk bronse i ring og køller, og Kristine Falck Esaiassen fra Tromsø kapret bronsen i vimpel helt på tampen

Blant seniorene var det i tillegg et gledelig gjensyn med en tidligere landslagsgymnast, Fredrikke Tynning-Bergestuen, som i år har imponert med gull i både nordisk mesterskap og NM med duo. Det var derfor en hjertelig overraskelse å se henne tilbake på teppet under det individuelle NM-et – og for et comeback det ble! Hun imponerte stort ved å kvalifisere seg til redskapsfinalene i både ring og vimpel i det som var hennes tiende norgesmesterskap. Selv om det ikke ble noen medaljer for Asker-jenta denne gangen, var det en imponerende bragd å ta med seg.

Nær storeslem
Blant juniorene ble det nesten storeslem til Danielle Dolev fra Asker med seirer i mangekampen og tre av de fire redskapsfinalene (ring, køller og vimpel). Men fjorårets delte vinner av mangekampen, Charlotte Gailiunaite (Bergens TF) ble litt for sterk i ballfinalen og kapret det siste gullet. Charlotte på sin side sikret også en fin sølvplassering i mangekampen og i vimpelfinalen, mens Danielle tok sølv i ballfinalen.

De øvrige pallplassene ble delt mellom gymnaster fra Asker og Tromsø. Ellen Brigitta Poernomo fra Asker imponerte med en solid tredjeplass i mangekampen og sølv i køllefinalen. Ingrid Falck Esaiassen fra Tromsø TF tok sølv i ring og bronse i vimpel, Elena Jonson Nadirpour fra Asker TF sikret bronse i både ring og ball, mens Olivia Pieterse fra Asker TF oppnådde en flott bronseplass i køller.

Med det rettes en stor takk til Straen GTF som arrangør for et flott gjennomført norgesmesterskap på tampen av sesongen. I tillegg takk til produksjonen for direktesendingen og kommentatorene. Nå lades det opp til norgescupavslutningen i Asker kommende helg, samt NM for junior i Bergen i midten av mai.

Full resultatliste fra helgen kommer i resultatarkivet

I helgen skal det nok en gang kjempes om det edle metallet når norgesmesterskapet for individuelle gymnaster i RG går av stabelen. I år som tidligere år skal vi også overvære utdeling av den gjeveste premien, nemlig kongepokalen!

Norgesmesterskapet arrangeres denne helgen, 10.-12. mai, i Stavanger med Straen GTF som teknisk arrangør. Hele 61 gymnaster fordelt på senior- og juniorklasser fra 12 ulike klubber skal konkurrere om den gjeveste tittelen som norgesmester 2024.

I dag starter vi med prøving av felt før det hele braker løs med senior enkeltredskaper. Disse stiller ikke i mangekampen, men kan kvalifisere seg til redskapsfinaler i de redskapene som de stiller i på fredag. Lørdag får vi se mangekampgymnastene i aksjon i både senior- og juniorklassen, samt junior med enkeltredskaper. Lørdag er også kvalifisering til søndagens finaler hvor det er kun åtte gymnaster som går videre i hvert redskap. Totalt skal det kåres ti norgesmestere i helgen.

Dette blir en helg med spenning fra start til slutt. Vet du ikke helt hva rytmisk gymnastikk egentlig går ut på? Ja da kan du lade opp med litt bakgrunnsstoff her.

Hvem stikker av med kongepokalen?
Rekorden for antall titler som norgesmester i senior mangekamp i rytmisk gymnastikk har tidligere landslagsgymnast Emilie Holte da hun i 2017 tok sin sjette strake mangekampseier. Hun fikk samtidig sin tredje kongepokal det samme året før hun la opp. Under fjorårets NM tok Josephine Juul Møller sin fjerde seier som norgesmester i mangekampen og sin fjerde kongepokal i karrieren.

Denne helgen står Juul Møller igjen klar på teppet i et norgesmesterskap og må nok en gang utkonkurrere samtlige individuelle seniorgymnaster i jakten på sin femte mangekamptittel og kongepokal. Men som vi alle vet, kan alt skje under et NM. Flere sultne gymnaster som jakter gullet har markert seg i toppoppgjørene denne sesongen, inkludert deltakere fra Tromsø, Njård og Asker. Det blir med andre ord spenning fra start til slutt i Forum Expo i Stavanger, og hvem som til slutt stikker av med kongepokalen er foreløpig helt åpent.

Delt plassering i fjor for junior, hva blir utfallet i år?
I juniorklassen blir det spennende å se om det blir en reprise fra fjoråret med to norgesmestre, eller om det i år er en gymnast som tar førsteplassen alene. Det er mulighet for en delt førsteplass i juniorklassen, og likt med seniorklassen har flere klubber i år markert seg med topp tre plasseringer i løpet av sesongen. For seniorklassen derimot er det ikke mulig med delt førsteplass i mangekampen, ettersom kun én kongepokal blir utdelt. I stedet vil tie-break-regler fra FIG være gjeldende for dem hvis det blir en delt plassering etter mangekampen.

Slik kan du følge med!
Om du ikke har mulighet til å ta turen til Forum Expo i Stavanger i helgen, kan du følge med på oppdateringer underveis på denne siden her: https://sites.google.com/view/nm-individuelt-2024.
Der finnes også startlister og annen informasjon om mesterskapet.
Du kan også ta en titt i arrangementet på Facebook her

Det blir direktesending av seniorklassene under mesterskapet i regi av Amedia.
Sendinger finnes hos direktesport her
Sendeplan fredag fra kl. 18:50.
Sendeplan lørdag fra kl. 08:55.
Sendeplan søndag fra kl. 12:10.

Velkommen til Stavanger og lykke til alle sammen!

Parkour-miljøet i Norge er midt i et historisk øyeblikk da vi for første gang sender en norsk utøver til FIG Parkour World Cup 2024 i Montpellier, Frankrike. Dette markerer en betydelig milepæl for parkour i Norge og gir en unik mulighet til å vise oss frem på den internasjonale scenen.

Den store begivenheten i Montpellier er en del av FISE World Montpellier, verdens største ekstremsportfestival, som arrangeres fra 8. til 12. mai. Hvert år samler festivalen utøvere fra rundt 15 ulike disipliner, inkludert parkour, BMX, skateboard og breakdance, fra over 54 nasjonaliteter.

Konkurransen i parkour er i regi av vårt internasjonale forbund – FIG og består av to grener – Speed og Freestyle. I speed gjelder det å komme seg raskest mulig fra A til B, mens freestyle handler om å være kreativ på veien fra A til B. Norge stiller i begge grener, både Speed og Freestyle.

Konkurranseområdet under konstruksjon og finner sted langs elva Lez, hovedelva i Montpellier.

Klar for å representere det norske flagget
La oss introdusere Jens-Olav Grunnvoll De Moraes-Stene, en fri sjel fra Larvik med en lidenskap for parkour, skateboarding og kampsport. Jens oppdaget parkour under sitt opphold i Kina, der han ble fascinert av mennesker som utforsket gatene ved å bruke byens elementer til å utføre spektakulære triks. For Jens ble parkour mer enn bare en sport; det ble hans frihet, en mulighet til å være seg selv og utforske verden rundt seg. Tilbake i Norge har Jens, sammen med sin kone og trener Julia, vært en sentral figur i det lokale parkour-miljøet i Asker og omegn, hvor interessen for aktiviteten virkelig har vokst.

Konkurranseområdet er ulik i hver konkurranse. Derfor er det viktig å inspisere løypa nøye og planlegge løpet sitt deretter.

Vi har tatt en prat med Jens hvor han deler sine tanker om å være den første nordmannen som deltar i FIG Parkour World Cup:

– Å være den første nordmannen noensinne som skal konkurrere i en World Cup gjør meg ekstremt stolt og beæret. Jeg ser veldig fram til dra bort [Montpellier] for å møte miljøet. Samtidig er jeg ekstremt skremt, for nå skal jeg virkelig møte de største Parkour-utøverne i verden. Forventningene mine til konkurransen er at jeg først og fremst skal ha det gøy. I tillegg gleder jeg meg veldig til å dele erfaringer med andre utøvere, spesielt hvordan de ser på Parkour i sitt land og om de kan lære meg en ting eller to, eller motsatt, forteller Jens begeistret.

Parkour nasjonalt
Parkour i Norge opplever en stadig vekst og tiltrekker seg flere ungdommer rundt omkring i landet. Ungdommene er den nye store satsningen for Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Derfor er det naturlig for oss å fortsette å utforske og forbedre parkour-tilbudet i Norge, noe som krever både erfaringsdeling og nettverksbygging, samt en klar intensjon om å lede idretten fremover og legge til rette for dens vekst i fremtiden. Gjennom deltakelse i FIG Parkour World Cup tar vi med oss verdifull erfaring tilbake, som vil bidra til ytterligere utvikling av parkour-miljøet her i landet.

Tidsplan:
Torsdag 9. mai:
Trening – Speed og Freestyle

Fredag 10. mai:
Trening – Freestyle
Kvalifisering – Freestyle

Lørdag 11. mai:
Trening – Speed
Kvalifisering – Speed
Finale og premieutdeling – Freestyle

Søndag 12. mai
Finale og premieutdeling – Speed

Følg Live Scoring for oppdaterte resultater til både Freestyle og Speed: https://live.rawmotion.com/figmtp24

Vi ønsker Jens lykke til i konkurransen!

Følg reisen til Jens via våre sosiale medier, hvor vi vil oppdatere hyppig de neste dagene:
Instagram: @gymogturn
Facebook: Norges Gymnastikk- og Turnforbund
Denne saken oppdateres også underveis!

Her er noen ytterligere bilder av festivalen: