Skip to content

Søndag 9.juni gikk Sørlandsmesterskapet i rytmisk gymnastikk av stabelen i Kristiansand. Hele 65 gymnaster var påmeldt, fra klubbene Grimstad, Mandal, Tvedestrand og Kristiansand. Mange nye sørlandsmestere ble kåret, gratulerer til alle gymnastene.

Resultater kan ses her.

Velkommen til ALT-konferansen 2024! ALT-konferansen (Anlegg – Leder – Trener) samlet 200 deltakere i Sandvika i 2023, i år håper vi på å samle enda flere på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 1.-3. november 2024! Konferansen er aktuell for flere målgrupper; Trenere, ledere og alle som jobber for å realisere nye basishaller. Vi har dyktige foredragsholdere som skal snakke om spennende og viktige tema.

Se mer informasjon, samt påmelding til ALT-konferansen 2024 her:
Påmeldingsfrist: 30. september 2024.

I forkant av ALT-konferansen inviterer vi til daglig leder-samling 2024!
Er du daglig leder i en turnforening? Da er dette møtet for deg for å utveksle erfaringer, bygge nettverk og få inspirasjon! Torsdag 31. okt. kl. 15 til fredag 1. nov. kl. 16 på Thon Hotel Oslo Airport.

Se mer informasjon, samt påmelding til daglig leder-samling 2024 her:
Påmeldingfrist: 30. september 2024.

Under Anlegg-Leder-Trener konferansen (ALT-konferansen) 2024 gjentar vi fjorårets suksess – Gymnastics Awards! Vi ønsker nok en gang å kaste glans over de som har gjort en ekstraordinær innsats i organisasjonen vår. Arrangementet skal hedre de som har gjort en ekstraordinær innsats for idretten vår i årene som har gått. Dette er gym og turns svar på idrettsgallaen!

Se mer informasjon om Gymnastics Awards her:
Frist for å nominere dine kandidater: 1. september 2024.

Har du spørsmål?

Stig Nilssen

workRådgiver anlegg og utstyr

Årets gymnast Alice Madelen Otterlei fra Aalesunds Turnforening, har deltatt på flere internasjonale Rytmisk Gymnastikk konkurranse og oppnådd flere pall plasser, i tillegg til nasjonale og lokale konkurranser.

Alice har også hatt gode plasseringer under NM både som junior og senior gymnast. I tillegg har hun vært på rekrutteringslandslaget for Rytmisk Gymnastikk de siste årene.

Alice er en lærevillig og imøtekommende jente, og hun møter alle med et stort smil.  I tillegg til å være en person som lener seg på miljøet for å få støtte, bidrar hun også mye ifht god dynamikk i gruppen og er et stort forbilde for andre gymnaster.

Alice Madelen er første RG gymnast fra Møre og Romsdal som har deltatt i Europa Mesterskapet. Dette skjedde i Budapest mai 2024, hvor hun deltok på troppen til Tromsø Turnforeniing og oppnåddde sterke resultater.  Treneren til Alice, Ulrikke Riise, var også med til EM i Budapest.

Møre og Romsdal er glad for å kunne tildele Alice Madelen Otterlei «Årets Gymnast 2024», og takker for flott innsats !
Alice fikk i tillegg til heder og ære, en t-skjorte med trykk, en genser og et gavekort.

Årets ildsjel er Herdis Tveiten Hønsvik fra Holmemstranda IL Turn.

Herdis er kasserer i klubben og har vært helt uvurderelig motor i å etablere Holmemstranda IL Turn. Holmemstranda IL Turn startet opp i 2019 med 35 gymnaster, nå er de ca 90 gymnaster, 10-15 trenere og hjelpetrenere.  De har breddegrupper fra 6 – 12 år og troppsgymnastikk fra 12-15 år.

De holder til i en gymsal på Åfarnes, og har dermed svært begrenset fasiliteter.  Og her kommer Herdis sin innsats virkelig frem; Takket være hennes innsats med å søke på alt fra Teft-midler, Sparebank-stiftelsen, tippemidler, spleis, organisering av dopapirsalg og basar til hjelp med å organisere klubboppvisninger med loddsalg og kafé for å skaffe inntekter til klubben.  Hun administrerer også klubbens medlemmer, med fakturering osv..

Takket være Herdis sin iherdige innsats over flere år har Holmemstranda fått på plass Airtrack, flere trampetter, pegasus, matter, tjukkaser, voltputer mm.. Altså utstyr for flere 100.000 kr.

I samarbeid har de også fått sendt trenere på kurs, noe klubben har dekket.  Det er nå gjort styrevedtak i hovedstyret i Holmemstranda IL at de skal arbeide for etablering av basishall i kommunen.

De har mao. virkelig utviklet turn i Holmemstranda IL i løpet av de snart 5 årene de har eksisert, og Herdis har hatt en nøkkelrolle i dette.

Å etablere og drifte klubben krever selvsagt innstas fra flere frivillige som bidrar, men det er likevel Herdis og Ingvild Gjerset som legger ned den største innsatsen. Slik er det å drive en liten klubb, man er avheigig av ildsjeler som brenner for et tilbud!

Møre og Romsdal er glad for å kunne tildele Herdis Tveiten Hønsvik «Årets Ildsjel 2024», og takker for flott innsats !

Herdis fikk i tillegg til heder og ære, en t-skjorte med trykk, en genser og et gavekort.

Linda Aanonsen, Arendals TF og Celinda Dèsirèe Gottschalck, Lillesand IL ble tildelt Agder Gymnastikk- og Turnkrets trenerstipend for 2024.

Dette kan en lese om Linda på Arendals TF sin Facebookside:
Linda har vært medlem i ATF i over 20 år. Mange år som utøver og de siste mange år som frittståendetrener for våre eldste konkurranseutøverer i TeamGym. Den jobb hun har lagt ned har medført mange NM titeler og flotte sportslige prestasjoner. Men viktigst av alt er hun en samlende og inkluderende person som er en viktig lim i en tid der flere slutter i idretten på grunn av studier og jobb. Hun har sørget for å utfordre gymnastene sine og vært en utrolig god ambassadør for både klubben vår og idretten generelt. Hun har bevist at selv om en blir voksen, får barn, fulltidsjobb i egen virksomhet; da går det fortsatt an å bidra i foreningslivet! Hun er en uunnværlig resurs for oss i klubben og vi er glade for at hun mottar den anerkjennelsen som følger med et slikt stipend!

Overrekkelse av stipend til Linda på trening.

Celinda Dèsirèe fikk utdelt sitt stipend under Turnsportens dag i Lillesand. Det var vill jubel fra troppsgymnastene da hun fikk det, og alle var enige i at ingen i hele verden fortjente det mer enn henne. Her er begrunnelsen fra Lillesand IL, som fulgte søknaden:
Celinda startet som gymnast i LIL og nå de siste 10 årene vært trener. De siste 6 årene hovedtrener. Ho er ei jente som alltid er positiv og gjør alt hun kan for idretten og de andre gymnastene. Selv om ho nå bor i Kr.sand og studerer der har hun aldri misset en trening. Celinda stiller heller ekstra opp når andre melder forfall.
Celinda sitter også i turnstyret i LIL og i styret i kretsen. Celinda må bruke alt av ledig kapasitet og overskudd på turnen. Ho har også vært motivator og hjulpet naboklubber med å få igang aktivitetene og stille på stevner. Ho har da hjulpet med påmelding, skjemaer for utførelse i tillegg til egen tropp.
Celinda har også tatt alt av nødvendig kurs og opplæring for å kunne gjøre en god jobb.
Det er aldri nei å få fra Celinda. Ho finner alltid en løsning.

Celinda Dèsirèe ved utdeling

Send inn din nominasjon til årets Gymnastics Awards 2024!

Under Anlegg-Leder-Trener konferansen (ALT-konferansen) 2024 gjentar vi fjorårets suksess – Gymnastics Awards! Vi ønsker nok en gang å kaste glans over de som har gjort en ekstraordinær innsats i organisasjonen vår. Arrangementet skal hedre de som har gjort en ekstraordinær innsats for idretten vår i årene som har gått. Dette er gym og turns svar på idrettsgallaen!

For å bli nominert, samt vinne pris på Gymnastics Awards, må en oppfylle visse kriterier. Derfor er det egne statutter til hver enkelt pris. Statuttene finner du her.

Det er åpent for å nominere i en eller flere kategorier. Kategoriene er:

– Årets klubb
– Årets trener
– Årets anlegg
– Årets utøver
– Årets leder
– Årets ildsjel

Alle medlemmer av NGTF og Norges idrettsforbund kan nominere kandidater. De som har søkt/blitt nominert tidligere, men ikke vunnet pris, oppfordres til å nominere på nytt.

Send inn din nominasjon her!

Fristen for å nominere kandidater er 1. september!

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!

Camilla Sandhaug Johnsen

Om få uker reiser Alice Madelen Otterlei fra Aalesunds Turnforening til Budapest for å representere Norge i EM i RG.

Alice deltar i troppen til Norge som består av gymnaster fra Tromsø, Ålesund og Malvik. Vi er veldig stolt over Alice som legger ned det harde arbeidet dette krever, og gratulerer henne og de andre jentene med uttaket til et slikt mesterskap. 👏🏼

Forrige uke hadde de besøk av sunnmørsposten på trening, les artikkelen her: https://www.smp.no/sport/i/jQPxxo/16-aaring-blir-historisk-haaper-jeg-klarer-aa-holde-hodet-kaldt

Forbundstinget i Fredrikstad, 3.-5. mai nærmer seg! Alle tingdokumentene publiseres digitalt her i denne nyheten. Det vil ikke bli trykket opp tingdokumenter, så vi anbefaler alle å benytte PC/Mac eller nettbrett når vi møtes på forbundstinget i Fredrikstad.

Forbundstinget 2024 skal behandle mange viktige saker og disse er samlet i:

Forbundsting 2024 – Saksdokumenter

Lov for NGTF

Strategisk plan 2024-2028

Årbok og beretninger er lastet opp i flere enkeltfiler siden det er flere digitalt signerte dokumenter. Her er oversikt over alle aktuelle dokumenter:

Årbok og beretninger 2022-2023

Årsregnskap NGTF 2022

Økonomisk årsberetning 2022

Kontrollkomiteens beretning 2022

Revisors beretning 2022

Årsregnskap NGTF 2023

Økonomisk årsberetning 2023

Kontrollkomiteens beretning 2023

Revisors beretning 2023

Protokoll fra forbundstinget 2022

Organisasjonsutvalgets rapport

Forbundsstyret nedsatte 13.03.23 en prosjektgruppe som skulle foreta en organisasjonsgjennomgang med mål om å få på plass en ny, forenklet og mer effektiv organisasjon.

Den endelige sluttrapporten med konklusjoner og anbefalinger ble presentert for forbundsstyret den 10. april 2024. Rapporten finner dere her.

Organisasjonsutvalgets leder, Terje Selnes, vil presentere anbefalingene og konklusjonene under «Åpent forum», 3. mai.

Dette vil kun bli en orientering, og det legges ikke opp til noen ytterligere orientering eller behandling av rapporten under selve tinget.

Det nye styret vil følge opp rapporten i perioden som kommer.Samordnet rapportering
Samordnet rapportering og søknad om momskompensasjon åpnet 1. april.
Det har blitt sendt ut informasjon til alle idrettslag fra Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF).

Samordnet rapportering i KlubbAdmin
Informasjonsbrev for NGTFs klubber og lag for registrering
NIFs informasjonsside for registrering

Rapporteringsfristen for alle idrettslag inkludert turnforeninger/turngrupper,
er søndag 30. april kl. 23:59.

Det er viktig at alle klubber og lag gjør seg kjent med informasjonsbrevet fra NGTF om hva som er viktig å huske på når medlems- og aktivitetstall for gym og turn skal registreres.

Webinar
NGTF vil gjennomføre webinar torsdag 11. april kl. 19:00-20:00 vedr. rapportering og nytt fra NGTF.
For program og påmelding se invitasjon her: Webinar NGTF (arrangement)

NIF vil også gjennomføre webinar for idrettslag, med gjennomgang av registreringen av samordnet rapportering som tema.
Tid: onsdag 10. april – kl. 20:00-21:00.

Lykke til med registreringen!

Norges Gymnastikk- og Turnforbund

markunread_mailboxPostboks 5000, 0840 Oslo
homeSognsveien 73, Oslo
Org. nummer: 970 232 796Trening-/utdanningsstipend i AGTK

Hvem er aktuelle kandidater?

1.Gymnaster/tropper som gjennom det siste året har vist gode sportslige resultater.

2. Trenere/ledere: Kandidater kan være trenere/ledere som gjennom det siste året har:

  • Bidratt til å skape et godt treningsmiljø i klubben
  • Bidratt til et vellykket arrangement/kurs
  • Bidratt til økt rekruttering i klubben
  • Bidratt i form av verv i klubb/krets/forbund
  • Bidratt som dommer
  • Deltatt på kurs for å heve egen trenerkompetanse

Årets Trener 3-kull er godt i gang med workshops og prosjekter. Her kan du lese hva trenerne jobber med på og mellom samlinger, og hvordan du kan forberede deg til å ta Trener 3 i neste runde.

Mens Trener 1 og 2 fokuserer på gymnastikk og turn som breddeaktivitet – på deltagelse og utvikling – setter Trener 3 søkelyset på arbeidet med morgendagens toppidrettsutøvere. Målgruppen er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse.

Etter en søknadsrunde våren 2023 ble 10 trenere tatt opp på kurset. Disse kommer fra turn menn, turn kvinner, rytmisk gymnastikk, og troppsgymnastikk. Flere av NGTFs landslagssjefer og landslagstrenere deltar.

Kurset er bygd opp rundt fire «workshops» – fysiske samlinger ledet av spesialister innen de aktuelle fagområdene. Etter hver workshop avholdes et digitalt refleksjonsmøte, med tilbakeblikk, debrief, og eventuelt ytterligere fordypning. I tillegg definerer hver trener sitt eget prosjekt for hvert emne, der målet er utvikling av og implementering i eget trenervirke.

Trenerutvikler Johanna Brandsegg ønsker deltagerne på Trener 3 velkommen til samling om kultur og verdier, med viktige refleksjonsspørsmål
Trenerutvikler Johanna Brandsegg ønsker deltagerne på Trener 3 velkommen til samling om kultur og verdier, med viktige refleksjonsspørsmål.

Fellesidrettslig workshop med NIF og Olympiatoppen

Trener 3 startet friskt, med tre intensive dager sammen med trenere fra bl.a. langrenn, alpint, basket, volleyball, seiling, og kampsport. Eksperter fra Olympiatoppen (OLT) tok deltagerne gjennom teori, gruppeoppgaver og individuelle oppgaver knyttet til kompetanseanalyse, strategi og målprosesser, idrettscoaching, idrettspsykologi, og prestasjonsernæring.

I etterkant gjennomførte NGTFs deltagere individuelle prosjekter. Blant temaene trenerne valgte å fokusere på var utarbeidelse av «one page strategy» for egen utøvergruppe/lag, anvendelse av OLTs utviklingshjul på egne utøvere, arbeid med landslagsmodell, og evaluering/justering av utøvernes totalbelastning.

Utviklingsfilosofi, kultur, og verdiarbeid i Sandnes

Samtaler om verdier og kultur på Trener 3-workshop i Sandnes
Samtaler om verdier og kultur på Trener 3-workshop i Sandnes.

Med hjelp av NGTFs rådgiver innen verdiarbeid, Maria Dalsbø, og i Birgit Vallestrand (tidl. landslagssjef turn kvinner) sin ånd, startet NGTFs Trener 3-kandidater 2024 med workshop i Sandnes. Denne workshopen er utviklet spesifikt for NGTFs trenere, i tillegg hadde vi gjester fra kampsport – tre trenere og en veileder. Med en liten deltagergruppe ble det rom for å etablere psykologisk trygghet som ledet til ærlige samtaler og grundige refleksjoner.

Trener 3-kandidatenes beskrivelse av hva som kjennetegner en god kultur.På programmet stod blant annet refleksjon over idrettens verdigrunnlag, øving på å lede coachende samtaler med utøvere og kollegaer, og analyse av ens egne signaturstyrker. Et inspirerende foredrag av Dag Jacobsen, sportssjef i kampsportforbundet, ble det også tid til. Og på figuren til høyre kan du se hva deltagerne mener kjennetegner en god kultur.

Etter workshopen ønsket deltagerne mer veiledning i hvordan man løser de mest krevende coachingsamtalene. Dermed ble Lone Hagelund, som blant annet er coachingspesialist i NIF, hentet inn til et praktisk rettet refleksjonsmøte.

Et separat webinar med Sunn Idrett tok for seg kommunikasjon rundt mat, kropp, og vekt. Gjennom caser fikk Trener 3-kandidatene samt øvrige deltagere fra NGTFs landslagsmiljøer diskutert problemstillinger rundt rollen som forbilde, bekymringssamtale med utøver og foreldre, relasjon mellom vektreduksjon og prestasjon, og tiltak rundt utøvere med problematisk forhold til mat/kropp.

Motorikk og ferdighetsutvikling i Olympiahallen

Lars-Arne Andersen ga trenerne praktiske utfordringer innen motorikk og utvikling av ferdighetIndividuell tilrettelegging, bruk av motoriske utfordringer i utviklingen av teknikk, og viktigheten av å benytte ulike typer feedback stod på programmet i en aktiv workshop på Olympiatoppen. Teorigrunnlag ble levert av Ola Eriksrud fra NIH og Morten Bråten fra OLT, mens praktisk gjennomføring ble ledet av Lars-Arne Andersen (tidligere landslagsturner og nå ansatt i OLT).

Deltagerne fikk selv prøve seg på ulike typer motoriske utfordringer, og de jobbet praktisk med å skreddersy både generelle øvelser og metodikk til turnelementer, basert på utfordringer eller begrensninger hos seg selv eller partnere.

Olympiatoppens filosofi skiller seg fra tradisjonell gymnastikk og turn-tankegang på noen områder. Blant temaene som kursdeltagerne ble nysgjerrige på å prøve ut kan vi nevne endring av fokus fra å utføre mest mulig identiske repetisjoner av teknikk, til å repetere med små variasjoner, samt å øke utøvernes oppmerksomhet mot indre feedback – opplevelse i egen kropp, fra underlag, lyd, etc, og mindre bruk av instruksjon fra trener.

Neste på programmet: Prestasjonsutvikling

Siste workshop vil gå på NIH i juni. Fokus blir prestasjonsutvikling gjennom langsiktig planlegging, skadeforebygging, og fysisk trening. Disse delene blir ledet av Gabriel Negru (NGTF) og Bente Amundsen (fysioterapeut for bl.a. landslag i NGTF), og vil også kombinere teoretisk grunnlag med praktisk arbeid i turnhallen.

Vil DU være med på neste runde av Trener 3?

I mars blir alle NGTFs klubber bedt om å melde inn hvilke kurs de ønsker å sende trenere til. Mengden aktuelle kandidater til Trener 3 bestemmer når neste runde av kurset vil starte.

For å være kvalifisert for Trener 3 trenger man en fullstendig Trener 2-kompetanse. Dette oppnår man ved å ta Trener 2 intro + Trener 2 basis + Trener 2 felles (kommer til høsten) + Trener 2 grenspesifikk fordypning, eller ved å søke om godkjenning av tilsvarende kompetanse oppnådd i andre land eller fra idrettsfag på høyskolenivå.

I første runde av Trener 3 ble trenere som jobber med landslagsutøvere prioritert i søkerbunken. I prinsippet er kurset aktuelt og åpent for alle trenere som jobber med utøvere som ønsker å utvikle seg i retning av landslagsnivå, og for trenere som jobber med oppvisningsgymnastikk med sikte mot internasjonalt nivå.

Mer informasjon

Mer om kursets innhold og oppbygning, forkrav, søknadsprosess og søknadsskjema slik dette forelå for 2023 finner du under Trener 3 i NGTFs kalender.

Du kan også se opptak av informasjonsmøte om Trener 3 i NGTF videobank.

Mer om Trenerløypa kan du lese på NGTFs nettsider for trenerutdanning.

Spørsmål om Trener 3 kan rettes til NGTFs kompetanseavdeling på kompetanse@gymogturn.no.

Skjematisk fremstilling av gangen i et Trener 3-kurs
Trener 3 består av workshops ledet av eksperter, refleksjonsmøter for NGTFs deltagere, selvstendige prosjekter, og praksis med egne utøvere.