Skip to content
Nyhet

Velkommen 2024 – Året for breddeaktivitet

Et skremmende tilbakeblikk
Året er 2020. Vi står, uten noen som helst forutsetninger, ovenfor et av våre største utfordringer til lands siden krigstid – pandemi. Hall etter hall stenges, og aktiviteten i landet vårt avlyses – både inne og ute. Hverdagen snus opp ned og vi er nødt til å tilpasse oss et liv uten sosial nærhet og samhandling – selve byggesteinene til idrett og aktivitet, sett bort ifra det å være i bevegelse. Formålet med denne innledning er ikke å bringe tilbake vonde minner, snarere tvert imot. Vi bør stadig tillate oss å huske på denne tiden som en periode hvor vi virkelig ble satt på prøve, hva gjelder det å tilpasse oss i hverdagen, men også innenfor idrett og aktivitet. På sett og vis er vi jo kommet mye sterkere tilbake, og vi kan fryde oss over en idrett som igjen blomstrer i det ganske land – med ny inspirasjon og et ønske om å være i aktivitet sammen!

Med dette bakteppet er det ikke til å legge under en stein at idretten fikk seg en støkk, men at vi igjen er på nivå med hvordan tiden var før pandemien – nå med en enda større takknemlighet til gymnastikk- og turnidretten som vi alle er så glad i.

Et allsidig forbund
Norges Gymnastikk- og Turnforbund er i seg selv en stor paraply som dekker flere grener og avdelinger fra ende til annen. Vi har spisset kompetanse innenfor de ulike konkurransegrenene; turn kvinner, turn menn, rytmisk gymnastikk, troppsgymnastikk, gymnastikkhjul og paraturn. Man kan henvende seg til vår egen kompetanseavdeling om man ønsker å ta trenerutdanning, eller rett og slett mangler et sikringskurs. Trenger, eller ønsker klubben nytt utstyr, eller har en visjon om ny hall, har vi svarene du leter etter. For ikke å snakke om breddeaktiviteten, hvor nærmere 90% av medlemsmassen til hele forbundet ligger, og som enhver klubb har bygd seg opp på. «Livslang glede i gym og turn» er vi stolte av å kalle vår visjon, hvilket vi stadig forsøker å tilstrebe. Ønsker du å begynne med turn, har vi alltid et tilbud til deg – uansett alder!

Breddeaktivitetens store år
Året 2024 vil på mange måter være et av de største årene på lenge for breddeaktiviteten. Det er ikke til å legge under en stein at vi er utrolig stolte av å skulle arrangere EUROGYM og European Gym for Life Challenge i Bodø til sommeren, med nærmere 1000 norske deltakere. For mange vil dette, uten å overdrive, være noe man opplever én gang i livet, at et av Europas største breddearrangementer skal arrangeres i Norge og i Bodø. LOC (arrangementskomité) ønsker å presisere at det er mulig å melde på flere deltakere eller grupper helt frem til 31. januar – ikke gå glipp av dette!

Direkte knyttet til EUROGYM 2024, ser vi etter hvert slutten på det svært vellykkede ungdomsprosjektet «Unge Ledere», et samarbeid mellom NGTF, NGTFs kretser og NIF. Prosjektet har hatt som mål om å øke andelen unge med lederutdanning, engasjement og arrangementserfaring, der ungdommen tilegner seg kunnskap de kan ta med seg videre i både yrkeskarriere og i ulike verv innenfor idretten. Til tross for at selve generalprøven venter i Bodø til sommeren, kan vi allerede si at vi er utrolig stolte over den innsatsen og engasjementet de unge lederne har vist. Dette bidrar til å utvikle organisasjonen ytterligere på alle nivåer, og de kommer til å være store bidragsytere for turnidretten i mange år fremover!

Parkour vokser i en enorm fart i landet vårt, og vi ser en stadig økende interesse for klubbesøk, samlinger eller introkurs hos flere klubber. Vi er stolte av at vi i løpet av høsten 2024 skal introdusere Parkour 1 som etterutdanningskurs etter godkjent Trener 1-kurs. Ønsker klubben din å søke om klubbesøk i Parkour og tricking (helgesamling), ta kontakt med oss! Ta også en titt på Parkours terminliste for å holde deg oppdatert.

Med et fantastisk Special Olympics i 2023 å se tilbake på, er igjen våre parautøvere klare for å gripe nye og spennende utfordringer i VM for Downs syndrom, 2024 Trisome Games i Antalya, Tyrkia. Videre skal det arrangeres både samlinger og paraturnfester her til lands i løpet av året. Dette finner du i terminlisten til paraturn. Vi leter også etter teknisk arrangør til ParaGym Challenge 2024 – den årlige nasjonale paraturnkonkurransen. Les kriterier for søknad her og ta kontakt om det kan være interessant for din klubb å arrangere!

Nytt i 2023 avholdt NGTF breddehelg med stor suksess. Dette er et helgeseminar dedikert for personer som er ansvarlige for breddeaktiviteter i de respektive kretsene. I september 2024 gjentas suksessen, og vi håper enda flere deltar. Om ikke kretsen allerede har noen dedikerte personer innen breddeaktivitet, oppfordrer vi å utnevne noen. Som gymnast, trener og klubb, er dette en gyllen arena for å fronte saker til din krets som du mener bør tas opp, og som bidrar til at breddeaktiviteten kontinuerlig er i utvikling.

Når det gjelder utvikling – i mai 2024 er det igjen duket for Forbundsting. Her vedtas saker av betydning for idretten vår – lagene, kretsene og forbundet. Alle klubber og turngrupper som er medlem i NGTF har anledning til å møte med minst én representant på tinget. Her kan du finne både innkalling og påmelding til Forbundstinget 2024.

Idrett i alle aldre
Det er viktig å huske på at man ikke trenger å være barn eller ungdom for å utøve gymnastikk og turn. Voksne og eldre er også en stor del av vår medlemsmasse, og vi ønsker å presisere at vi har et tilbud for ALLE! Oppvisningsgymnastikk er et bredt felt innenfor gymnastikk og turn, og er veldig populært i NGTF i alle aldre. Det er store og lange tradisjoner i å delta på storslåtte internasjonale arrangementer som Gymnaestrada, Gym for Life Challenge og Golden Age Festival, samt nasjonale arrangement som Landsturnstevnet og kretsturnstevner. Våre veteraner fra Norges Kvinnelige Gymnastikk Veteraner (NKGV) og Norges Turn Veteraner (NTV) er stort sett å se ved disse arrangementene. Dette er gymnaster fra 40 år og oppover, og de ønsker stadig større medlemsmasse!

Enten det gjelder barn, ungdom, voksne eller eldre har vi aktivitetskonsepter som skal treffe alle aldre og nivåer. GymX, Gymlek, Idrettens grunnstige og Salto er konsepter som stadig er i utvikling, og som skal gjøre at vi som forbund kan etterleve vår visjon – «Livslang glede i gym og turn». Det er aldri for tidlig eller sent å begynne, det handler om at det skal være gøy!

Med dette ønsker vi dere alle et strålende nytt år, fylt med idrett og glede! Må det kommende året bringe dere fantastiske opplevelser!

Brenner du inne med spørsmål, ønsker vi veldig gjerne at du tar kontakt med oss!
E-post: bredde@gymgogturn.no
Er du usikker på om spørsmålet ditt gjelder breddeaktivitet eller ikke, så hjelper vi deg uansett med å komme i kontakt med riktig avdeling!