Kurs og utdanning
Trenerutdanning
Å være trener er å være leder. NGTF ønsker at treneren skal basere sitt trenerskap ved relasjonsfremmende adferd. Treneren skal ha et coachende læringssyn for å skape et potensial for vekst, utvikling og læring av hele mennesket og utøvergruppen de er en del av.
Treneren i NGTF spiller derfor en sentral rolle med tanke på å skape positive opplevelser og varig aktivitetsglede for alle våre medlemmer. Det skal være gøy å være på trening i NGTF med kompetente trenere tilpasset utøvers nivå.
Idrettstinget har vedtatt at Trenerattesten er obligatorisk for alle som skal være trener i norsk barne- og ungdomsidrett.
NGTF Kompetanse
Kompetanseavdelingen har ansvar for å kartlegge behov for alle kurs, samt tilrettelegge for og administrere alle kompetansegivende trenerkurs. I tillegg har avdelingen ansvar for å godkjenne og registrere kompetanse i idrettens systemer, samt utvikling av nye kurs og revidering av egen kursportefølje.
NGTF står som hovedarrangør for alle trenerkurs på Trener 2 nivå.
De fleste trenerkurs opp til og med Trener 1 nivå, settes opp i samarbeid med Gymnastikk- og Turnkretsene (heretter: kretsene).
Kretsene
Kretsene står som hovedarrangør for følgende kurs i egen krets:
– Medtrener- gymlek-, og idrettens grunnstige kurs
– Sikringskurs 1 tumbling og trampett (og noen ganger Sikringskurs 1 trampoline)
– Trener 1-kurs, samt etterutdanningskurs på Trener 1 nivå (Salto)
Kretsene har i tillegg ansvar for å tilrettelegge for ulike idékurs ved behov i egen krets.
NGTF Bredde
Breddeavdelingen har ansvar for å tilrettelegge idé-/inspirasjonskurs rettet mot breddeaktivitet og paraturn. Bredde setter også opp instruktørkurs innen GymX / mosjons- og treningsaktiviteter for ungdom, voksne og godt voksne.
NGTF Konkurranse
Konkurransegrenene har ansvar for å tilrettelegge for dommerkurs på nasjonalt og internasjonalt nivå for den enkelte konkurransegren.
Kursprosessen gjennomføres på følgende måte for hhv høst- / vårsemester:
- 1. mars / 1. oktober:
Skjema sendes ut til alle klubber for å kartlegge kursbehov for neste semester. Skjema blir sendt via nyhetsbrev utdanning og kompetanse, og til alle klubbers registrerte e-post i SportsAdmin. - 15. mars / 15. oktober:
Kretsene velger ut hvilke kurs som de vil sette opp, ut fra innsendte behov og kretsens budsjett, og sender inn sine prioriteringer til NGTF Kompetanse. Kompetanseavdelingen starter så prosessen med å kontakte tekniske arrangører, haller og trenerutviklere, for å finne datoer som passer for alle parter.
Dette er også frist for innmelding som teknisk arrangør for gjeldende semester. - Fra 1. juni / 1. desember:
Kursene publiseres på kalenderen på våre nettsider, etter hvert som alt er avklart. Påmelding åpnes som regel umiddelbart. Påmeldingsfrist for hvert kurs opplyses om under det enkelte kursarrangement i kalenderen.
Vi anmoder om å holde på- og avmeldingsfrister. Fristene er satt for å gi rom for å bestille kursmateriell og eventuelt avbestille hall. Kurs vil derfor bli avlyst kurs om det ikke er mange nok påmeldte når påmeldingsfristen utløper.
På- og avmeldinger gjøres i Min idrett. Avmeldingsfristen er samtidig som påmeldingsfristen. Det vil ikke være mulig å melde seg av kurset i minidrett etter at avmeldingsfristen er utløpt. Hvis det oppstår noe som gjør at man må melde seg av etter at avmeldingsfristen er utløpt, må man sende en e-post til kompetanse (at) gymogturn.no. Legeerklæring må fremvises for å slippe å betale kursavgift.
Kursavgift etterfaktureres, og sendes til den klubben som deltaker registrerer ved påmelding, om ikke annet oppgis.
For å motta påminnelser når kurs publiseres og andre relevante nyheter om vårt kurs og kompetansearbeid, anbefaler vi at alle trenere, treneransvarlige og ledere i klubben melder seg på nyhetsbrev Utdanning og kompetanse på gymogturn.no/nyhetsbrev.
Informasjon og påminnelser om kurs sendes også til klubbene på e-postadresse registrert i SportsAdmin. Klubbene har selv ansvar for å sikre at kontaktinfo i idrettens systemer er oppdatert.
Har du gått glipp av et nyhetsbrev? Alle utsendte nyhetsbrev Utdanning og kompetanse blir liggende på våre nettsider «om utdanning» under nedtrekksfanen «Nyhetsbrev».
Klubber som ønsker å være teknisk arrangør for kurs kan fylle inn skjema på denne siden, under nedtrekksfanen «Teknisk arrangør». Skjema er åpent for utfylling når som helst, men for å være med i kursprosessen for et semester, bør man melde inn innen 15. mars / 15. oktober.
På samme sted finnes også hvilke krav som stilles for å arrangere ulike kurs, blant annet med tanke på apparater/utstyr hos tekniske arrangør/hall. For å sikre at kurset gjennomføres så likt som mulig for deltakere over hele landet, anbefaler vi at det meste er på plass. Det skal være mulig for deltakere å gå på kurs hvor som helst, og få med seg tilsvarende kunnskap og erfaringer hjem igjen. Oversikten er likevel veiledende, så har man ikke alt utstyr som kreves, kan vi gå i dialog for å se på muligheten for tilpasninger (ved f.eks. mangel på småredskaper eller fullstendig konkurransegodkjent sikringsutstyr, eller projektor i hall vs skjerm i tilgjengelig møterom, e.l.).
NGTF Kompetanse jobber for å sette opp kurs så jevnt fordelt ut i kretsene som mulig. Vi ser på hvor det er meldt inn størst behov, hvor det er relativt enkelt å reise kollektivt, og også hvilke kurslokaler som er best egnet. For at vi skal ha en god oversikt over behovet hos klubbene, er vi helt avhengige av at klubbene sender inn sine kursønsker for hvert semester, og at behovet som sendes inn er ganske realistisk. Dette er også viktig for å unngå å sette opp flere kurs enn man klarer å fylle opp, ellers ender vi opp med å avlyse to halvfulle kurs i stedet. Da er det bedre å gjennomføre et fullt kurs og vurdere flere kurs ved stor etterspørsel i neste omgang.
Sikringskurs 1 trampoline er det eneste kurset som klubbene kan sette opp lokalt. Dette er fordi det kreves mange stortrampoliner for å kunne ha et stort antall deltakere på kurs, og dermed sjelden lønner seg å sette opp i krets. Vi har i stedet valgt å åpne for lokale kurs, slik at klubbene selv kan samarbeide om å arrangere kurset. Kurset må likevel arrangeres i samråd med NGTF Kompetanse (blant annet for kompetanseregistrering), og med en trenerutvikler som er godkjent gjennom NGTF.
Veldig mange klubber ønsker også å sette opp andre kurs lokalt. Vi har stor forståelse for at det kan være både dyrt og vanskelig å motivere trenere til å reise langt. Likevel mener vi det er et viktig aspekt for våre kursdeltakere å få møte og dele erfaringer og refleksjoner med trenere fra andre steder og fra ulike miljøer. Impulser utenfra gir økt læring og et bredere nettverk, og er som regel noe som deltakerne selv melder tilbake som ekstra positivt med kursene.
Ved å åpne for lokale kurs i tillegg til kurs som kretsene arrangerer, risikerer vi også at kretskurs må avlyses grunnet lav pågang. Dette vil igjen føre til at klubber som ikke kan sette opp egne kurs lokalt, mister muligheter til kurs for sine trenere. Belastningen på våre trenerutviklere og administrasjonen vil også øke med flere kurs. Trenerutviklerne jobber på frivillig basis, og mange holder kurs i hele landet.
Norges Idrettsforbund (NIF) vedtok i 2011 et felles rammeverk med fellesidrettslige retningslinjer og kompetansekrav for trenerutdanningen i alle særforbund i norsk idrett. Hovedmålet er en «trenerutdanning som skal sikre en kompetansebasert idrettsutvikling gjennom kvalifiserte trenere». I praksis betyr dette en moderne og bedre strukturert trenerutdannelse som gjenspeiler dagens trenervirke.
Trenerløypa gir alle trenere muligheten til å utvikle seg i et livslangt læringsperspektiv på det nivået og i det tempoet de selv ønsker. Trenerløypa er tilgjengelig og fleksibel, noe som gjør at enhver trener har personlig frihet til å forme sin egen trenerutvikling. Trenerutdanning er en investering i fremtiden – flere trenere med høyere kompetanse sikrer en idrett i stadig utvikling med vekst på alle nivåer, for topp og bredde, gammel og ung, i nord og sør.
Trenerløypa består av fire ulike nivåer med mulighet for både vertikale og horisontale utviklingsløp. På hvert av de fire nivåene er det grunnkurs. De fire grunnkursene (Trener 1, Trener 2, Trener 3 og Trener 4) bygger på hverandre og gir mulighet for vertikal utvikling innenfor Trenerløypa. Trener 4 har fokus på trenere med toppidrettsutøvere tilknyttet Olympiatoppen. Dette er det veldig få av i gymnastikk og turn, og det vil derfor ikke bli utviklet Trener 4-kurs for gymnastikk og turn enn så lenge. Det internasjonale turnforbundet (FIG) gjennomfører egne kurs for de ulike konkurransegrenene, som grenene sender egne deltakere på.
På hvert enkelt nivå vil det ligge et ubegrenset antall etterutdanningskurs (EtU). Etterutdanningskursene er kortere og mer spesifikke enn grunnkursene, og tilbyr dybdekunnskap innen valgte temaer. Gjennom etterutdanningskursene er hver enkelt trener sikret et mangfold av valgmuligheter til horisontal videreutvikling.
Trener 1-kurset er første steg i Trenerløypa og fokuserer på innlæring og deltakelse. Kurset gir en god innføring for både ferske og erfarne trenere, og er åpent for alle.
Fokuset er på trenerrollen og de viktigste grunnelementene i gymnastikk og turn, uavhengig av gren og aktivitet. Kurset er praktisk rettet, og deltakerne tilegner seg verdifull kunnskap og kompetanse som kan tas med direkte inn i arbeidet som trener.
Trener 1-kurset er på totalt ca 47,5 timer undervisning, hvorav 34,5 timer arrangeres over to kurshelger, og 13 timer er fordelt på seks e-kurs. Det er gymnastikk- og turnkretsene, i samarbeid med kompetanseavdelingen i NGTF, som arrangerer Trener 1-kurset. Sjekk vår kalender for publiserte kurs hvis du er interessert i å ta kurset. Ønsker din klubb å være teknisk arrangør for Trener 1-kurs, kan du lese mer om dette under punktet «Teknisk arrangør» lenger ned på siden.
Å planlegge og evaluere er også en viktig del av jobben som trener. Som en del av undervisningen skal hver kursdeltaker også lage, gjennomføre og evaluere en øktplan som en del av vurderingen på kurset, samt lese pensumbok. En viktig del av Trenerløypa er praksiskravet. På Trener 1 må hver kursdeltaker, i tillegg til undervisningen, loggføre og få godkjent, 45 timer med praksis for å bli sertifisert. All informasjon til deltakere på Trener 1, er samlet på egen side:
Trener 2 er et trenerkurs som dekker et bredt spekter av fagområder, med mål om at treneren skal utvikle en helhetlig forståelse av treningsprosessen og være beredt til å ivareta utøvernes behov i et sosialt, spennende og trygt miljø. Fokus på Trener 2 er deltagelse og utvikling, mens utvikling og prestasjon for morgendagens toppidrettsutøvere kommer på Trener 3.
Trener 2 i gymnastikk og turn er på totalt ca. 75 timer kurs, og 75 timer praksis. Totalt timetall for Trenerløypa er definert av NIF, og er et anbefalt minimum. NGTF kan velge å legge til flere timer ved behov. Trener 2-kursene bygger på Trener 1, men inneholder noe mer teori og et høyere refleksjonsnivå. Kursdeltakeren skal blant annet sitte igjen med:
- Mer kunnskap om grunnleggende tekniske ferdigheter i gymnastikk og turn, deriblant funksjonell anatomi, fysiologi og biomekanikk relatert til egen idrett og idrettsgren/disiplin.
- Videreutvikle fysiske, psykiske og sosiale egenskaper, samt tekniske ferdigheter for (egne) utøvere på videregående nivå, i et utviklings- og prosessorientert miljø.
- Være i stand til å planlegge, lede, evaluere og justere trening i et langsiktig perspektiv, og tilpasse trening til utøvere med ulike forutsetninger og behov.
Forbundsstyret vedtok 01.07.2022, at det skal gjøres nødvendige endringer på struktur og innhold i Trener 2-utdanningen slik at vi kan tilby en helhetlig og ferdigstilt kompetanseløp. Pr. 01.01.2024 ser strukturen slik ut:
Utvikling og iverksetting av ny struktur er, pr. 01.01.24, godt i gang. Den nye strukturen er også utviklet med tanke på å skape minst mulig endringer/ekstraarbeid for dem som allerede har tatt Trener 2 basiskurs fra før.
Trener 2-løpet inndeles i flere obligatoriske kurs som, sammen med praksis, vil gi Trener 2-kompetanse (se lenger ned for mer info om de enkelte kursene).
Det kreves godkjent Trener 1-kompetanse for å kunne melde seg på alle Trener 2-kurs. Noen Trener 2-kurs kan også stille krav til ytterligere forberedende kurs, f.eks. Sikringskurs 1 tumbling/ trampett/ trampoline.
Det er sterkt anbefalt at deltakerne følger Trener 2-løpet i riktig rekkefølge: T2 intro-> T2 basis-> T2 felles-> T2 gren. Noen kurs setter også krav til at foregående Trener 2 kurs er fullført før man kan melde seg på det neste, f.eks. Trener 2 basis før Trener 2 felles.
I tillegg til de obligatoriske fysiske kursene, skal man i løpet av hele Trener 2-løpet gjennomføre relevante hjemmeoppgaver som blant annet kan inkludere e-kurs, video, planlegging, samt dokumentasjon og refleksjon over både egen trenerkompetanse og totalt 75 timer praksis med egne utøvere. Det anbefales også å bruke øktplan som verktøy under praksis:
Det er mulig å søke om godkjenning av kompetanse. Mer informasjon om hvordan man søker om å få kompetanse i Trenerløypa godkjent på bakgrunn av relevant utdanning og annen kompetanse ligger lenger ned på siden, under «Godkjenne kompetanse».
Introkurset er et 4 timers digitalt kurs. Dette er første kurs på Trener 2-nivå, og er obligatorisk og forberedende for både Trener 2 basiskurs og Trener 2 fordypningskurs. For å melde seg på Trener 2 introkurs, er det krav om gjennomført Trener 1, man skal også fullføre 4 e-kurs, samt bestille og sette seg inn i kursmateriell/ pensumbok. Introkurs arrangeres inntil 4 ganger per år og inneholder fellesidrettslige tema som et faglig grunnlag for de neste kursene.
Det digitale introkurset skal danne det faglige grunnlaget for fellesidrettslige temaer og fordypning i de ulike grenene/aktivitetene, og gjennomgår følgende moduler:
- Treningslære 1
- Antidoping
- Anatomi
- Sunn idrett
Alle kursdeltakere på Trener 2 må fullføre introkurset før de kan delta på basis-, felles- eller grenkurs. Tidligere Trener 2 basiskurs (t.o.m. 31.12.2022) sidestilles med nytt Trener 2 intro + Trener 2 basis.
Trener 2 basis gjennomgår grunnleggende fellesidrettslige moduler som er gjennomgående for alle grener/aktiviteter i NGTF, og omhandler trening av alle aldersgrupper. For å melde seg på Trener 2 basiskurs, er det krav om gjennomført Trener 1 og Trener 2 introkurs. Trener 2 basiskurs gjennomføres over en helg på totalt 18 timer med undervisning i både teorirom og sal. Kurset anbefales som en inngang til Trener 2 fordypning trampett og tumbling.
Basiskurset bygger videre på følgende moduler:
- Gymnastikk og turn i Norge
- Treningslære 2
- Anatomi i praksis
- Organisasjon, visjoner og mål
- Treningsplanlegging
- Biomekanikk
- Trenerrollen 1
- Grenenes egenart
- Bevegelsesanalyse
- Trenerrollen 2
- Idrettsskader
Tidligere Trener 2 basiskurs (t.o.m. 31.12.2022) sidestilles med nytt Trener 2 intro + Trener 2 basis.
Trener 2 felles gjennomgår spesifikke fellesidrettslige moduler som er felles for alle grener/aktiviteter i NGTF. For å melde seg på Trener 2 felles, er det krav om gjennomført Trener 1 og Trener 2 introkurs. Kurset gjennomføres over en helg på totalt 16 timer, og anbefales som en inngang til Trener 2 grenkurs.
Felleskurset gjennomgår spesifikke idrettsfaglige moduler som er gjennomgående for alle aktiviteter, deriblant følgende tema:
- Meg som trener: Kompetanseanalyse
- Idrettsskader og skadeforebygging i gren
- Bevegelsesanalyse i gren
- Trenerrollen i gren
- Treningsplanlegging i gren
- Paraturn
Grenkursene gjennomgår spesifikke moduler som er spesielle for hver enkelt gren/aktivitet i NGTF, og deltakere melder seg på kurshelg for den grenen/aktiviteten de ønsker å fordype seg i. Grenkursene utvikles i samarbeid med de tekniske komiteene. Det er mulig å melde seg på grenkurs for flere grener/aktiviteter. For å melde seg på Trener 2 gren, er det krav om gjennomført Trener 1 og Trener 2 introkurs. Kurset gjennomføres over en helg på totalt 16 timer.
Trener 2 gren-kursene er fortsatt under utvikling. Noen er allerede ferdigstilt, mens andre er nærstående. Innhold oppdateres fortløpende etter hvert som kursene ferdigstilles. Trener 2-deltakerne skal etter hvert få fordype seg i viktige moduler innenfor følgende grener/aktiviteter:
Trener 2 bredde
- Turn for voksne (4t)
- Fra lek til idrett (4t)
- Kreativ bruk av apparater (4t)
- Musikk til trening og oppvisning (4t)
Trener 2 rytmisk gymnastikk
Trener 2 rytmisk gymnastikk nærmer seg ferdig! Mer informasjon kommer..
Trener 2 troppsgymnastikk
- Frittståendereglement
- Utvikling av program
- Musikk, takt og tone
- Basisbevegelser – byggeklosser
- Rytmeoppvarming
- Frittstående i praksis; rytme- og retningssekvenser
- Vanskeelementer i frittstående
Trener 2 turn kvinner
Trener 2 turn kvinner nærmer seg ferdig! Mer informasjon kommer..
Trener 2 turn menn
Trener 2 turn menn nærmer seg ferdig! Mer informasjon kommer..
Hver enkelt gren kan velge å lage etter- og videreutdanningskurs (EVU) med relevant fordypning utover minimumskravet. Sammen med grenkurset vil dette kunne gi en egen spesialiseringskompetanse Trener 2 [gren]. For eksempel vil Trener 2 grenkurs for Troppsgymnastikk inneholde frittstående, som i kombinasjon med EVU-kursene Trener 2 fordypning trampett og Trener 2 fordypning tumbling, gir kompetanse Trener 2 troppsgymnastikk:
En viktig del av Trener 2-kurset er praksiskravet på 75 timer. Norges Idrettsforbund har satt som krav at alle som deltar på et Trener 2-kurs i norsk idrett, må gjennomføre 75 timer med praksis før de kan autoriseres som Trener 2. Det betyr at du som kursdeltaker må oppfylle praksiskravet på 75 timer før du får tildelt Trener 2-kompetanse. For å kunne starte på Trener 3 må du ha oppnådd både Trener 1- og Trener 2-kompetanse.
Som trener er det viktig at du overfører det du lærer på kurs til ditt daglige trenervirke. For å utvikle deg videre som trener er det avgjørende at du jevnlig planlegger, evaluerer og reflekterer over din egen innsats og rolle som trener. Øvelse gjør mester, og de daglige praksiserfaringene du har som trener er viktige å ta med seg i søken etter å bli en bedre trener.
Når alle bestanddeler av Trener 2 er fullført, og du har oppnådd 75 timer med praksis, skal dokumentasjon på praksis og avsluttende oppgaver leveres. Det arbeides med et bedre system for innlevering, men enn så lenge kan kompetanseskjema 2, praksisskjema og praksisrefleksjon sendes på e-post til NGTF Kompetanse. Lenker til oppgaver, skjema og mer informasjon finner du her:
Kurset har fokus på utvikling og prestasjon, og er ment for trenere som ønsker å utvikle morgendagens toppidrettsutøvere. Kurset kjøres første gang høsten 2023, og strekker seg over to semestre. Kurset gjennomføres i samarbeid med NIF og Olympiatoppen. Kurset kombinerer fysiske workshops på tvers av idretter med digitale refleksjonsgrupper og trenerstyrte prosjekter individuelt eller i små grupper. I tillegg til kursdeltagelsen kreves 90 timers praksis med egne utøvere.
Du kan se opptak av informasjonsmøte om Trener 3 fra juni 2023 i NGTF videobank.
Målgruppen er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse. For å delta på Trener 3-kurs kreves det at man har bestått Trener 2 og det er en forutsetning at man fungerer aktivt som trener.
Overordnet mål:
Trener 3 skal sette søkelys på utvikling og prestasjon. For å utvikle morgendagens toppidrettsutøvere kreves det kompetente trenere.
Læringsmål:
Gjøre treneren i stand til å analysere, reflektere og benytte praksis og teori som er relevant for best mulig prestasjonsutvikling for morgendagens toppidrettsutøvere.
Kompetansemål:
Idrettsfaglige, pedagogiske og organisatoriske kompetansemål definert av NIF:
Hvis du ønsker kan du etter fullført Trener 1 ta et etter- og videreutdanningkurs i SALTO-konseptet.
SALTO står for «Sosialt – Allsidig – Lek – Turn – Oppvisning», og er et konsept som retter seg spesielt for utøvere i ungdomsalderen. Deltakerne på kurset skal ha kunnskap om trenerrollen og treningsledelse for ungdommer, slik at utøverne finner treningene inspirerende og motiverende. Med utgangspunkt i SALTO-boka er det laget tre ulike fire-timers kurs.
Kurset gir en innføring i hvordan en trener kan undervise grunnleggende akrobatikk. Fokus er på gymnastenes forutsetninger, ferdighetstrening, systematisk jobbing med akrobatikkøvelser og hvordan akrobatikkøvelser settes sammen til musikk.
Kurset tar for seg SALTO-konkurransen som skal være en lavterskelkonkurranse med tanke på deltakelse og organisering. Kurset vil innledningsvis gi en teoretisk gjennomgang av salto-reglementet. Videre vil kurset gi deltakerne praktisk erfaring fra gjennomføringen av en salto-konkurranse fra start til slutt.
Kurset vil gå igjennom SALTO-heftet og øvelser som er inkludert der. Deltakerne skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om sikring og mottak generelt, og trampettsikring spesielt. De skal kunne planlegge og lede treninger slik at det blir god variasjon og høyt aktivitetsnivå.
Hver enkelt gren kan velge å lage etter- og videreutdanningskurs (EVU) med relevant fordypning. Disse kan man i utgangspunktet delta på etter fullført Trener 2-kompetanse.
Det er enn så lenge utviklet to etter- og videreutdanningskurs til Trener 2:
- Trener 2 fordypning trampett
- Trener 2 fordypning tumbling
Fordi begge disse EVU-kursene kursene handler om å skape økt sikkerhet for trener og utøver, har begge dispensasjon for forkravet om fullført Trener 2 kompetanse. Det er fortsatt krav til Trener 1, Trener 2 intro, og hhv. Sikringskurs 1 trampett og Sikringskurs 1 tumbling, for å kunne delta på disse kursene. Selv om kursene formelt sett er under Trenerløypa, har vi valgt å legge informasjon om kursene under fanen «Sikringskurs».
NGTF har også kurs som formelt sett ligger utenfor trenerløypa, som setter søkelys på aktivitetsledelse, og som er tilpasset målgruppene unge trenere, nye trenere, foreldretrenere, eller andre målgrupper, f.eks. innen barnehage- og skoleverket eller andre idretter. Fokuset i kursene er på varierte og allsidige grunnleggende bevegelsesmønstre, gjennom lek, mestring og naturlig progresjon.
NGTF har et eget medtrenerkurs for trenere, foreldre, eller andre, som skal fungerer som medtrenere, er ferske i trenerrollen, eller som ønsker å få en kort og enkel innføring i aktiviteten. Nedre anbefalte alder er 13 år. Målet med kurset er å gi deltakerne tips og ideer til treningstimer, og gjøre dem i stand til å veilede barn opp til 12 år. Kurset er på seks timer og gir en kort innføring i breddekonseptene Gymlek og Idrettens grunnstige.
Etter endt kurs skal deltakerne:
- Vite hva det innebærer å være en god rollemodell for barn.
- Ha grunnleggende kunnskaper om oppbygging av en treningstime for barn
- Vite noe om forventningene til en medtrener og hvordan man sammen med hovedtrener kan skape god barneidrett.
- Ha kjennskap til enkel førstehjelp og hva man skal gjøre hvis det skjer en ulykke.
- Ha grunnleggende kjennskap til NGTFs aktivitetskonsepter for barn.
- Vite noe om bruk av musikk og rytmeleker i gym og turn
- Kunne benytte småredskaper i trening av barn.
- Ha grunnleggende kunnskap om turnelementer og sikring og mottak av disse.
I mange tilfeller arrangeres også Medtrenerkurs sammen med Gymlek og Idrettens grunnstige som en aktivitetskurshelg. Det er en fordel å ha gjennomført trenerattest før kurset. Trenerattesten er obligatorisk for alle trenere i norsk idrett.
Det er gymnastikk- og turnkretsene som arrangerer Medtrenerkurs. Hvis du, eller din klubb, ønsker mer informasjon om kurset, ta kontakt med kompetanseavdelingen i NGTF.
Kurset er en 3-4 timers innføring i Gymlek-konseptet, som er lek og trening skreddersydd for barn i alderen 2-5 år. Kurset gjennomføres i sal hvor teori og praksis flettes inn gjennom hele kurset, og det er en fordel å ha tatt trenerattesten og medtrenerkurs i forkant.
Etter endt kurs skal deltaker:
- Kunne planlegge og gjennomføre aktivitet som stimulerer motoriske ferdigheter for barn i alderen 2-5 år.
- Kunne lede treninger som gir god variasjon og høyt aktivitetsnivå.
- Kunne tilrettelegge, og justere treningen underveis slik at alle barn opplever glede og mestring.
- Ha tilegnet seg kunnskap om barns utvikling og hva en kan forvente av barn i alderen 2-5 år.
- Inneha kunnskap om riktig og kreativ bruk av tilgjengelige apparater i en gymsal.
Kurset blir ofte slått sammen med Medtrenerkurs og Idrettens grunnstige til dags- eller helgekurs.
Idrettens Grunnstige er Norges Gymnastikk- og Turnforbunds aktivitetskonsept utviklet for barn fra 5 til 12 år. Konseptet inneholder 10 øvelsesgrupper med øvelser og deløvelser, hentet fra de tradisjonelle gymnastikk og turnaktivitetene, og skal sikre en variert og allsidig bevegelseserfaring blant barn og unge.
Etter endt kurs skal deltaker:
- Kunne oppbyggingen av Idrettens Grunnstige.
- Kjenne til godkjenningssystemet i Idrettens Grunnstige
- Kunne tilrettelegge øvelsene i de ulike øvelsesgruppene.
- Kunne tilrettelegge (og justere underveis) treningen slik at alle barn opplever glede og mestring.
- Kunne planlegge og lede treninger med bakgrunn i Idrettens Grunnstige, som gir god variasjon og høyt aktivitetsnivå.
- Ha tilegnet seg kunnskaper om barn i alderen 5-12 år og hvilke hensyn man må ta som trener.
- Ha tilegnet seg kunnskap om sikring og mottak på grunnleggende elementer i ulike apparater, og trampettsikring spesielt. Etter godkjent kurs kan deltakerne instruere og sikre aktiviteter på trampett, trampoline og andre apparater tilsvarende de aktiviteter kurset gjennomgår.
Kurset er et aktivitetsrettet kurs på 8 timer, med noe teori og mye praksis. Temaer som differensiering, godkjenningssystem, motivasjon og mestring vil ha et spesielt fokus.
Sikkerheten ved bruk av utstyr og apparater som innebærer risiko for utøver og trener, er noe NGTF har et stort fokus på, og vi tilbyr derfor flere kurs som setter søkelys på sikkerhet, som formelt sett ligger utenfor trenerløypa. De siste årene har NGTF kompetanse i samarbeid med tekniske komiteer og ulike fagmiljø revidert og oppdatert flere av disse kursene. Utviklingsarbeidet rundt sikkerhet og mottak er et kontinuerlig arbeid, som vil fortsette i årene fremover.
Sikkerheten ved bruk av trampett er noe vi tar på alvor. Vi får stadig henvendelser fra ansatte og ledere i skoleverket, i idrettshaller, m.m., med spørsmål om sikringskurs og sikringskompetanse. Vi mener at det er uforsvarlig å bruke trampett uten en trener eller instruktør med sertifisert sikringskurs, og ønsker derfor å kunne tilby et enklere kursalternativ.
Kursinnhold: Grunnkurs trampett gir en enkel innføring i metodikk og sikring på trampett:
- Introduksjon til bruk av trampett
- Faser i trampetten
- Strekkhopp og splitthopp
- Forlengs rulle
- Flyverulle
- Kroppert salto
- Praktisk mottak
Grunnkurset er en forenklet versjon av Sikringskurs 1 trampett. Ved behov for videre progresjon fra kroppert salto, anbefales det i stedet å gjennomføre fullt Sikringskurs 1 trampett.
Målgruppe: Foreldre, trenere utenfor NGTF, eller for lærere og ansatte i skoleverket, som skal bruke trampett på trening eller i undervisning. Trenere i en NGTF-tilknyttet klubb, som skal bruke trampett på trening, anbefales først og fremst å ta Sikringskurs 1 trampett.
Forkrav: Kurset krever ingen forkunnskaper, og man kan melde seg på fra det året man fyller 16 år.
Kompetansemål: Etter endt kurs skal deltakerne kunne drive forsvarlig instruksjon og sikring på trampett fragrunnleggende elementer og opp til salto, og kjenne til hvilke sikkerhetsregler som gjelder for bruk av trampett. Kurset gir en sertifisering på alle elementer/ øvelser som er gjennomgått på kurset.
Sikkerheten til utøverne våre er noe alle må ta på alvor. Det er uforsvarlig å bruke trampett uten at utøverne sikres av trenere som har fullført forbundets sertifiserte sikringskurs.
Kravet til sikringskompetanse er at man må ha gjennomgått og bestått kurs med samme nivå og innhold som det man skal sikre på trening og i konkurranse. Selv om innholdet i kursene oppdateres, vil ikke din sikringskompetanse automatisk oppdateres tilbake i tid. Det vil si at du alltid vil være godkjent til å sikre det innholdet du har vært gjennom og fått godkjent på kurs tidligere.
Dersom det er lenge siden du tok kurset, eller det er lenge siden du har praktisert som trener og mottaker, vil vi likevel anbefale å gjennomføre et nytt sikringskurs, for å være oppdatert på siste nytt.
Det finnes to sikringskurs i trampett:
Kurset gjennomføres etter den nye trenerløypa, og retter seg mot alle som bruker trampett på trening, i konkurranser, eller i undervisning. Vi anbefaler å gjennomføre Sikringskurs 1 tumbling i forkant av Sikringskurs 1 trampett, grunnet naturlig progresjon i innholdet. Sikringskurs 1 trampett er et forkrav for videre deltakelse på Trener 2 fordypning trampett.
Aldersgrense: Man kan delta på sikringskurs 1 trampett fra og med det kalenderåret man fyller 16 år.
Kompetansemål: Å kunne drive forsvarlig instruksjon på trampett fra grunnleggende elementer og opp til salto med 180° skru uten hoppredskap, og overslag med hoppredskap. Kunne arbeide analytisk med øvelser ved å tenke forutsetninger, krav, arbeidsoppgaver, vanlige feil og konsekvenser. Vite hvilke sikkerhetsregler som gjelder for bruk av trampett. Kurset gir en sertifisering på de elementer/ øvelser som har blir gjennomgått på kurset.
Godkjenning: Det kreves minimum 80% aktiv deltakelse på kurset. Det vil bli foretatt praktisk og teoretisk vurdering av deltakerne, for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs.
I forkant av kurset skal deltakere gjennomføre e-kurset «Sikringskurs 1 trampett», som først gir en gjennomgang av kursmateriellet og deretter en teoretisk vurdering/ quiz basert på innholdet. Praktisk vurdering vil bli gjennomført av trenerutvikler underveis på kurset. Både e-kurs og praktisk vurdering må bestås for å bli tildelt kompetansen «Sikringskurs 1 trampett».
Målgruppe for kurset er trenere og instruktører innen gymnastikk og turn, som skal undervise trampett på det nivå som kurset dekker. For våre medlemsklubber er det et vedtatt krav at trenere som skal undervise og sikre trampettaktivitet har sikringskurs på relevant nivå.
Aldersgrense/ godkjent kompetanse: Man kan delta på Trener 2 fordypning trampett etter fullført Sikringskurs 1 trampett, Trener 1-kompetanse og Trener 2 intro.
For å ha med seg mest mulig relevant bakgrunnskunnskap på Trener 2 fordypning trampett, anbefaler vi også å gjennomføre Trener 2 basiskurs i forkant, og 1 års praksis som trener i etterkant av bestått Sikringskurs 1 trampett.
Kompetansemål: Kurset gjennomgår skader i troppsgymnastikk, kjennetegn, forebygging, behandling og rehabilitering, samt metodikk, grunnleggende forutsetninger, teknikkøvelser og prinsipper for mottak for:
- Trampett – Strak salto 360° til dobbel salto 180°
- Pegasus/hoppredskap – Tsukahara
- Trampoline ut i grop – Fra enkel salto 180°, til og med dobbel salto 180°
Etter endt kurs skal deltakerne:
- vite om de viktigste fysiske og psykiske ressursene ved trampettsprang, og kunne utvikle disse riktig
- kunne drive forsvarlig instruksjon og jobbe metodisk riktig ved innlæring av doble rotasjoner med rotasjoner rundt lengdeaksen inntil 180 grader
- kunne drive forsvarlig instruksjon og jobbe metodisk riktig ved innlæring av tsukahara på hoppredskap
- kjenne til prinsippene og ha praktisert mottak ved doble rotasjoner med og uten rotasjoner om lengdeaksen, samt tsukahara på hoppredskap
- kjenne til kroppens reaksjon ved skader, kunne forebygge og behandle akutte skader og belastningsskader, samt kunne teipe på riktig måte.
Godkjenning: Det kreves minimum 80% aktiv deltakelse på kurset. Det vil bli foretatt vurdering av deltakerne underveis, for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs.
Vurdering av kursdeltakerne gjennomføres ved hjelp av en teoretisk og praktisk prøve under kurset. Fullført og godkjent kompetanse kvalifiserer deltaker til å kunne sikre utøvere i den aktivitet som er gjennomgått på kurset. Kurset kvalifiserer ikke til sikring og mottak av doble rotasjoner med landing oppi stortrampoline.
Deltakere vil ved godkjent kurs tildeles kompetansen Trener 2 fordypning trampett, gym og turn. Sammen med Trener 2 kompetanse, gir Trener 2 fordypning trampett og Trener 2 fordypning tumbling, kompetansen Trener 2 fordypning troppsgymnastikk. For å bli tildelt fullstendig Trener 2-kompetanse, må alle deltakere gjennomføre gjeldende godkjenningskrav for Trener 2-kompetanse.
Teknisk komité troppsgymnastikk har ansvaret for kursinnhold og autorisasjon av trenerutviklere til sikringskursene.
Er du interessert i å delta på et sikringskurs i trampett?
Sikkerheten til utøverne våre er noe alle må ta på alvor. Vi anbefaler derfor alle som skal sikre på tumbling, airtrack eller tilsvarende, om å gjennomføre forbundets sikringskurs i tumbling.
Kravet til sikringskompetanse er at man må ha gjennomgått og bestått kurs med samme nivå og innhold som det man skal sikre på trening og i konkurranse. Selv om innholdet i kursene oppdateres, vil ikke din sikringskompetanse automatisk oppdateres tilbake i tid. Det vil si at du alltid vil være godkjent til å sikre det innholdet du har vært gjennom og fått godkjent på kurs tidligere.
Dersom det er lenge siden du tok kurset, eller det er lenge siden du har praktisert som trener og mottaker, vil vi likevel anbefale å gjennomføre et nytt sikringskurs, for å være oppdatert på siste nytt.
Det finnes to sikringskurs i tumbling:
Kurset gjennomføres etter den nye trenerløypa, og retter seg mot alle som bruker tumbling, airtrack eller tilsvarende på trening, i konkurranser, eller i undervisning. Sikringskurs 1 tumbling er et forkrav for videre deltakelse på Trener 2 fordypning tumbling.
Aldersgrense: Man kan delta på sikringskurs tumbling/airtrack fra det kalenderåret man fyller 16 år.
Kompetansemål: Å kunne drive forsvarlig instruksjon på tumbling fra grunnleggende elementer og opp til stift forover og araber flikk flakk bakover.
Kunne arbeide analytisk med øvelser ved å tenke forutsetninger, krav, arbeidsoppgaver, vanlige feil og konsekvenser. Vite hvilke sikkerhetsregler som gjelder for bruk av tumbling/ airtrack. Det legges ikke opp til spesifikk trening på mottak på airtrack og lignende, men kompetansen er også gyldig for aktivitet på airtrack.
Godkjenning: Det kreves minimum 80% aktiv deltakelse på kurset. Det vil bli foretatt praktisk og teoretisk vurdering av deltakerne, for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs.
I forkant av kurset skal deltakere gjennomføre e-kurset «Sikringskurs 1 tumbling», som først gir en gjennomgang av kursmateriellet og deretter en teoretisk vurdering/quiz basert på innholdet. Praktisk vurdering vil bli gjennomført av trenerutvikler underveis på kurset. Både e-kurs og praktisk vurdering må bestås for å bli tildelt kompetansen «Sikringskurs 1 tumbling».
Målgruppe for kurset er trenere og instruktører innen gymnastikk og turn, som skal undervise trampett på det nivå som kurset dekker. For våre medlemsklubber er det et vedtatt krav at trenere som skal undervise og sikre trampettaktivitet har sikringskurs på relevant nivå.
Aldersgrense/ godkjent kompetanse: Man kan delta på Trener 2 fordypning trampett etter fullført Sikringskurs 1 trampett, Trener 1-kompetanse og Trener 2 intro.
For å ha med seg mest mulig relevant bakgrunnskunnskap på Trener 2 fordypning trampett, anbefaler vi også å gjennomføre Trener 2 basiskurs i forkant, og 1 års praksis som trener i etterkant av bestått Sikringskurs 1 trampett.
Kompetansemål: Kurset gjennomgår rotasjonsteori, skru og skrutyper, samt metodikk, grunnleggende forutsetninger, teknikkøvelser og prinsipper for mottak for:
- Araber flikk-flakk baklengs salto til og med strak baklengs 720°, og dobbel baklengs
- Stift salto til og med pikert salto-stift-salto
Etter endt kurs skal deltakerne:
- Kunne drive forsvarlig instruksjon på tumbling fra grunnleggende elementer og opp til stift salto og salto stift forover, samt araber flikk-flakk dobbel salto bakover.
- Kunne arbeide analytisk med øvelser ved å tenkeforutsetninger, krav, arbeidsoppgaver, vanlige feil og konsekvenser
- Kjennskap til rotasjonsteorien bak elementene i tumbling
Godkjenning: Det kreves minimum 80% aktiv deltakelse på kurset. Det vil bli foretatt vurdering av deltakerne underveis, for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs.
Vurdering av kursdeltakerne gjennomføres ved hjelp av en teoretisk og praktisk prøve under kurset. Fullført og godkjent kompetanse kvalifiserer deltaker til å kunne sikre utøvere i den aktivitet som er gjennomgått på kurset på tumbling, airtrack og lignende utstyr.
Deltakere vil ved godkjent kurs tildeles kompetansen Trener 2 fordypning tumbling, gym og turn. Sammen med Trener 2 kompetanse, gir Trener 2 fordypning tumbling og Trener 2 fordypning trampett, kompetansen Trener 2 fordypning troppsgymnastikk. For å bli tildelt fullstendig Trener 2-kompetanse, må alle deltakere gjennomføre gjeldende godkjenningskrav for Trener 2-kompetanse.
Teknisk komité troppsgymnastikk har ansvaret for kursinnhold og autorisasjon av trenerutviklere for sikringskursene.
Er du interessert i å delta på et sikringskurs i tumbling?
NGTF tar sikkerheten til våre gymnaster på alvor, og forventer selvsagt at alle klubber og trenere gjør det samme. Vi ser det som uforsvarlig å bruke utstyr som trampoline uten kvalifiserte trenere. Alle gymnaster har krav på instruksjon av trenere som har fullført forbundets sertifiserte sikringskurs ved denne type aktivitet.
Litt historikk
NGTFs trampolineutdanning ble revidert og satt i system i 2009, med utgangspunkt i tilsvarende kurs fra blant annet Sverige, Danmark og Storbritannia, i samarbeid med erfarne trenerutviklere i trampoline. Fra 2013 ble den delen av kurset som hadde fokus på konkurransereglement i trampoline skilt ut, fordi trampoline ikke lenger er organisert som egen konkurransegren her i Norge. I 2021 ble det gjennomført en ny revidering av daværende Sikringskurs 1a trampoline. Kurset ble omstrukturert, forkortet, og sikring av aktiviteter ut fra trampolinen ble inkludert. Navnet ble også forenklet til Sikringskurs 1 trampoline.
Kursstruktur og kompetansekrav
- Sikringskurs 1 trampoline
Gjennomgår sikring av grunnleggende elementer til og med salto uten skru, både for aktivitet oppi og ut av trampolinen. - Sikringskurs 2a trampoline
Gjennomgår i korte trekk sikring av enkle saltoer med skru, forover og bakover. - Sikringskurs 2b trampoline
Gjennomgår i korte trekk sikring av doble saltoer, både forover og bakover.
Sikringskurs 1 trampoline inkluderer både sikring av bevegelsesaktivitet oppi og ut av trampolinen.
Sikringskurs 2a og 2b trampoline gjennomgår per i dag kun sikring av aktivitet som foregår oppi trampolinen, og ikke bevegelser som gjøres ut av trampolinen. For å oppnå sikringskompetanse på doble rotasjoner fra trampoline og ut i grop, anbefaler vi kurset Trener 2 fordypning trampett.
Arrangere sikringskurs i trampoline
I samarbeid med NGTF Kompetanse og med en NGTF-godkjent trenerutvikler, kan NGTFs kretser og klubber/grupper, selv arrangere sikringskurs i trampoline. Ta kontakt med NGTF Kompetanse for mer informasjon: kompetanse(at)gymogturn.no.
NGTF arrangerer også kurs innen Parkour, som blant annet gir en innføring i hva parkour og tricking er, hvordan tilrettelegge for parkour i turnhall, grunnteknikk og metodikk i parkour, samt sikkerhet både utendørs og i hall.
Det er NGTFs breddeavdeling som administrerer kurs i parkour. Les mer om parkour under, eller ta kontakt med NGTF Bredde for mer informasjon: bredde(at)gymogturn.no.
NGTF har endelig utviklet paraturnkurs, beregnet på trenere som ønsker mer kunnskap om paraturn og hvordan man inkluderer utøvere med ulike syns-, hørsels-, bevegelses- og utviklingsvariasjoner i turngrupper. Målet er at trener får økt kunnskap om ulike funksjonsvariasjoner og ufarliggjøre rollen som trener.
Det er NGTFs breddeavdeling som administrerer kurs i paraturn. Les mer om paraturn under, eller ta kontakt med NGTF Bredde for mer informasjon: bredde(at)gymogturn.no.
Utdanning innen GymX skal være i tillegg til den formelle trenerutdanning i NGTF, dvs utenfor det som kalles trenerløypa. Dette er en kort, men relevant utdanning som tilbyr en kompetanse direkte målrettet mot aktiviteter for voksne på lik linje med private aktører.
Alle voksne som ønsker en generell og mer grundig kompetanse anbefales å ta Trener 1 (45 timer) og Trener 2 (75 timer) gjennom den formelle trenerløypa i NGTF.
Fokuset i GymX instruktørkursene er å gi instruktøren faglige, pedagogiske og menneskelige forutsetninger for å utføre en instruktørjobb i en lokal gymnastikk- og turnforening.
GymX instruktørkursene består av kompetansegivende kurs og idékurs samt ferdige treningsprogrammer.
Gymx instruktørkursene består av et felles basiskurs og seks ulike moduler. For å bli godkjent instruktør (ikke trener) innen GymX kreves det fullført og bestått basiskurs pluss å ha gjennomført minst en modul. Unntaket er modulen utetrening som kan følges uten godkjent basiskurs.
På basiskurset skal man få kunnskap om «hvorfor» noe skjer, mens på modulene får man kunnskap om «hvordan».
Målet med alle modulene er å utdanne instruktører som kan lage egne timer «fra grunnen», og ha bakgrunnskunnskap til å kunne lære fra seg ferdige konsepttimer på en god og pedagogisk måte.
Under modulene vurderes deltakernes ferdigheter med praktiske øvelser.
Kursene kan arrangeres av kretsen eller lagene og gjennomføres med godkjente kurslærere i GymX.
Basiskurset inneholder kun det som er felles og relevant for alle voksne uansett hvilken type aktivitet man driver med. Undervisningen er teoretisk og praktisk. Basiskurset må tas før modulkursene (unntatt modulen utetrening).
Basiskurset er godkjent hvis man har tatt en eller flere av følgene: Grunnkurs i TURBO God Trening (og bestått eksamen), Grunnkurs Seniortrening, Trener 1, eller tilsvarende utdanning.
Innhold: Utdanning innen GymX, instruktørrolle, kroppens oppbygging og funksjon (anatomi og fysiologi), musikkbruk, treningslære. Førstehjelp, helse og livsstil er E-læring.
Innhold: Kondisjonstrening i sal med enkle/middels /vanskelige trinnkombinasjoner og med musikk. Grunntrinn og variasjoner, koreografi med blokkmetodikk og med vers-refreng metodikk, timestruktur, organisering.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med vanlig aerobic, danseaerobic, zumba osv. eller en annen time hvor trinnene er ledet av musikken.
Innhold: Et teoretisk og praktisk kurs om styrketrening i sal. Generelle prinsipper for styrketrening, metoder, teknikk, belastningsvariasjon, øvelsesbank, organisering, varierte øvelser for utvikling av styrke i hele kroppen med og uten utstyr.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med styrketrening med eller uten utstyr.
Innhold: Kondisjonstrening i sal med enkle/middels /vanskelige trinnkombinasjoner og med musikk på en stepkasse. Grunntrinn og variasjoner, koreografi med blokkmetodikk og med vers-refreng metodikk, timestruktur, intensitetsregulering, organisering.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med step, stepintervall, osv. eller en annen time på en stepkasse som redskap.
Innhold: Treningen er tilpasset 55+-gruppen og konsentrerer seg om å forbedre kondisjon, koordinasjon, styrke og balanse. Aldersendringer og fysisk aktivitet, sosiale aspekter med godt voksne, treningslære i praksis. Presentasjon av ulike typer aktiviteter med og uten musikk. Stolgymnastikk for de eldste.
Målgruppe: Trenere for den voksne/eldre gruppen i laget. Mosjonister og andre interesserte.
Innhold: Denne modulen er basert på et ferdig treningskonsept med en treningstime innen kondisjon-, styrke- og balansetrening (ingen løping). Konseptet er utviklet for å få flere voksne til å trene i samme klubb og gjerne i samme tidsrom hvor barna allerede er aktive. Det er perfekt kurs for foreldre.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med trening utendørs. Alle lag / foreninger fra NGTF kan opprette et parti med GymX utetrening etter å ha deltatt på et GymX utetrening.
Innhold: Gjennom dette kurset, får man et innblikk i yogaens verden. Man vil få en introduksjon i yogafilosofi, pusteøvelser, fysisk praksis, avspenning og meditasjon. Kursutvikleren underviser en dynamisk Hatha yoga og en rolig Yin yoga.
Målgruppe: Kurset vil passe for alle. Man blir ikke godkjent instruktør i yoga etter kurset, siden yoga er så omfattende.
Idékurs kan tilbys for å inspirere instruktører i planlegging av timene sine og oppdaterer seg i de nye trender som dukker opp.
Det kreves ingen forkunnskap og arrangeres normalt i løpet av en dag eller en helg.
Idékurs kan arrangeres av Norges Gymnastikk- og Turnforbund, kretsen eller lagene. Kursutviklere for kursene kan være både interne og eksterne.
Kursene gis som inspirasjon og gir ikke kompetanse eller kursbevis.
Er du interessert i å vite mer om kurs i GymX? Les mer om GymX under, eller ta kontakt med NGTF Bredde for mer informasjon: bredde(at)gymogturn.no.
Innsending av dokumentasjon for fullførte kurshelger i Trenerløypa
Skal du sende inn dokumentasjon på praksis og oppgaver for å få godkjent kurs i trenerløypa?
Finn infomasjon om og dokumenter for ditt kurs under nedtrekksfanen Trenerløypa lenger oppe.
Godkjenning av kurs i trenerløypa på bakgrunn av relevant kompetanse
Alle trenere som mener de har kompetanse til å dekke kompetansemålene i trener 1 eller trener 2, kan sende inn dokumentasjon på sin trenerkompetanse eller annen formell kompetanse til NGTF.
Hvem kan søke?
- Alle personer som ikke har en godkjent trener 1 eller trener 2 i trenerløypa, men har annen relevant trenerutdanning eller annen formell utdanning
- Om du har høyere trenerutdanning fra utlandet
- Har du tidligere gjennomført «gammel» trener 1 eller trener 2 i NGTF skal du sende inn dine papirer for å få de registrert i idrettens systemer.
Har du tatt din utdannelse, og har vitnemål på et ikke skandinavisk eller engelsk språk, må du få din utdannelse godkjent via NOKUT før de sendes til NGTF.
Søknader mottas og behandles fortløpende.
Vi minner om at alle organisasjoner er sårbare for datatyverier. I denne prosessen er du likevel nødt til å sende inn sensitivt innhold. Vi vil derfor, i henhold til gjeldende personvernregler (GDPR), oppfordre alle til å sende hele e-posten kryptert. Dokumentene vil bli lagret hos NGTF i prosessperioden og makulert etter gjeldende regler i etterkant. E-post vil bli besvart uten vedlagte dokumenter.
Alle NGTFs trenerkurs er tilgjengelige i MinIdrett for påmelding. Kursene ligger også søkbare i NGTFs kalender. NGTF har en egen e-kursportal underliggende NIFs sider for e-kurs. De fleste av NGTFs e-kurs kan tas uavhengig av om du deltar på et kurs eller ikke. Du kan også melde seg på e-kurs fra NIF og andre særforbund om du ønsker dette.
Har klubben behov for retningslinjer, kontakt NGTF kompetanse: kompetanse@gymogturn.no.
Ønsker klubben å være teknisk arrangør på et av våre kurs? Det er ingen binding ved å fylle ut skjema, men klubben kan bli kontaktet hvis det er behov for kurs i området.
Interessert? Fyll ut dette skjemaet.
I menyvalgene under kan du se hvilke krav som stilles til hall, utstyr og visningsutøvere for å kunne arrangere de ulike kursene. Kravene til kursene på Trener 2-nivå vil oppdateres fortløpende.
Velg det enkelte kurset for å finne aktuelle behov:
Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde.
- Hoppetau
- Erteposer
- Rockeringer
- Baller
- Kasse
- 10 matter/ matterull/ tumbling
- 2 tjukkaser
- Springbrett
- Trampett
- 4 benker
Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde.
- Projektor og lerret i hallen
- Benker
- Springbrett
- Bom eller takbom
- Kasse
- Tjukkaser
- Ringer og tau (fra taket)
- Ribbevegg
- Svingstang eller tilsvarende
- Baller
- Erteposer
- Rockeringer
- Hoppetau
- Teppefliser
- Fallskjerm
- Rytmeinstrument (ved behov)
Ingen krav til størrelse på hall. Men kurset er tenkt for gjennomføring i en vanlig gymsal (10m x 20m). Det må være mulig å spille musikk, og gjerne projektor i hall (avklar med trenerutvikler).
- Ribbevegger
- Svingstang, skranke, eller tilsvarende
- Ringer og/eller tau fra taket
- 10 småmatter eller langmatte
- 2 dynematter
- Minimum 1 kasse/ pegasus
- 6 benker og bom/ takbom
- 2 springbrett
- 1 trampett og gjerne trampoline
- Baller
- Erteposer
- Hoppetau
Det kan være ønskelig med visningsutøvere på kurset.
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr og tilløp.
- Projektor i hallen.
- 1 tumblingbane på 13-15 meter
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl.sikkerhetsområde)
- Tilløp på minimum 15 meter.
Det er krav til visningsutøvere på kurset.
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr og tilløp.
- Projektor i hallen.
- Minimum 1 trampett
- Hoppredskap
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl. sikkerhetsområde)
- Tilløp på minimum 15 meter.
- Utstyr til å bygge opp et landingsområde (kasser eller scene e.a).
Det er krav til visningsutøvere på kurset.
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater og tilløp.
- Projektor og flipover med tusjer i hallen.
- Gjerne bord og stoler i hallen, eventuelt lett tilgjengelig møterom
- Minimum 1 tumbling på 15 meter
- Gjerne grop, airtrack og lignende
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl. sikkerhetsområdet)
- Tilløp på minimum 25 m
- 1 stk. softmatte
- Utstyr til å bygge opp ett landingsområde ekstra (gode tjukkaser og kasser, eller en scene, e.a.)
Det er krav til visningsutøvere på kurset.
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater og tilløp.
- Projektor og flipover med tusjer i hallen.
- Gjerne bord og stoler i hallen, eventuelt lett tilgjengelig møterom
- Minimum 1 trampett
- Hoppredskap
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl. sikkerhetsområdet)
- Tilløp på minimum 25 m
- 1 stk. softkilematte
- Utstyr til å bygge opp ett landingsområde ekstra (gode tjukkaser og kasser, eller en scene, e.a.)
Det er krav til visningsutøvere på kurset.
- Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 7 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr.
- Trampoline/r, med ramme, fjærer og kantputer, skal være i forsvarlig stand.
- Sammenleggbare trampoliner:
- Det skal være sikring på begge kortsidene av trampolinen/e, samt innkastmadrass. Kasse med tjukkas oppå godkjennes som sikring på kortsider.
- Nedfelte trampoliner:
- Sikringspute/madrass/tjukkas anbefales med minimum 20 cm tykkelse, minimum 1m lengde og minst samme bredde som trampolineduken.
- Godkjent sikringsutstyr kan avtales med den enkelte trenerutvikler.
- Tekniske hjelpemidler: tavle, flip over, eller projektor.
- Innkastmadrass
Det kan være ønskelig med visningsutøvere på kurset. Utøverne må i så tilfelle beherske øvelser fastsatt i kursplanen og være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne. Behov avklares med trenerutvikler.
Ingen krav til størrelse på hall, men takhøyden bør være minimum 6 meter.
- Projektor (avtales med trenerutvikler)
- 10 matter/ tumbling/ matterull
- Trampett
- Tjukkas
- Landingsmatte
- Kasse
- Springbrett
- Svingstang eller tilsvarende
- Ringer (fra taket)
- Tau (fra taket)
- Baller
- Hoppetau
- Erteposer
- Rockeringer
- Benk/ bom
Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde.
- Projektor og lerret i sal
- Wifi i sal
- Ribbevegg
- Minst 2 benker
- 10 matter/ matterull eller tilsvarende
- 2 kasser
- 2 springbrett
- Trampett
- 2 tjukkaser
- Baller
- Svingstang eller tilsvarende
- Møterom med plass til minimum 30 deltakere
- Projektor og wifi i møterom
- Høyttalere (via projektor eller enkeltstående)
- Helst tavle, flippover, tusjer og plass til å henge løse ark på vegg
- Tilgang til sal/ gymsal anbefales
- Gjerne tilgang til matter eller tilsvarende underlag
- Møterom med plass til minimum 30 deltakere
- Projektor og wifi i møterom
- Høyttalere (via projektor eller enkeltstående)
- Tavle
- Helst flippover, tusjer og plass til å henge løse ark på vegg
- Tilgang til sal lørdag deler av lørdag og søndag
- Tilgang til enkelte turnapparater som f.eks. matter, trampett, springbrett, dynematte, svingstang eller tilsvarende
- Småredskaper som 2-5 hoppetau, 2-5 baller, og/eller 2-5 rockeringer
- Eventuelt andre redskap som køller, vimpler
- 3-5 treningsstrikker, fra ca. 1 meter +, styrke og form er ikke viktig
- 2-3 plaststenger/pinner/kosteskaft
- Visningsutøvere, ca 3-8 utøvere, gjerne ulike grener og helst over 12 år, vil avklares ved tildeling.
Det er ikke krav til visningsgymnaster på følgende kurs:
- Medtrenerkurs
- Gymlek
- SALTO
- Trener 1
- Trener 2 basis
Er dette likevel ønskelig, må teknisk arrangør og trenerutvikler bli enige om dette i god tid i forveien, både med tanke på tidspunkt og antall.
Det kan være ønskelig med visningsutøvere på Idrettens grunnstige. Det er ingen ferdighetskrav til utøverne, men de bør være i alderen 8-12 år. Behov avklares med trenerutvikler.
Visningsutøverne må beherske grunnleggende elementer opp til stift forover og araber flikk-flakk salto bakover, og må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler. Oppgitt antall er et minimum, men det anbefales flere utøvere med tanke på lange dager og stor belastning:
- Minimum 1 visningsgymnast per 5 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
- Anbefaling 1 visningsgymnast per 3 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
- Anbefaling 1-4 visningsgymnaster under gjennomgang av teori.
Visningsgymnastene må beherske grunnleggende elementer og opp til salto med 180° skru uten hoppredskap, overslag med hoppredskap og må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler. Oppgitt antall er et minimum, men det anbefales flere utøvere med tanke på lange dager og stor belastning:
- Minimum 1 visningsgymnast per 5 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
- Anbefaling 1 visningsgymnast per 3 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
- Anbefaling 1-4 visningsgymnaster under gjennomgang av teori.
Visningsutøverne må beherske stift-salto og salto-stift forover, samt araber flikk-flakk dobbel salto bakover. Utøverne må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne. Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler.
Det anbefales som et minimum 1 visningsgymnast for hver 3. kursdeltaker, men det anbefales flere med tanke på lange kursdager, stor belastning og høy risiko.
Visningsgymnastene må beherske strak salto 360° til dobbel salto 180° på trampett, tsukahara på pegasus/hoppredskap, samt fra enkel salto 180°, til og med dobbel salto 180° på trampoline ut i grop. Utøverne må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne. Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler.
Det anbefales som et minimum 1 visningsgymnast for hver 3. kursdeltaker, men det anbefales flere med tanke på lange kursdager, stor belastning og høy risiko.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å avklare behovet for, og eventuelt skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster, i samarbeid med trenerutvikler.
Ved bruk av visningsgymnaster, må visningsgymnastene være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne. Visningsgymnastene må beherske elementer med vanskelighet som beskrevet i rammeplanen for det enkelte kurs:
1a: til og med enkle saltoer uten skru
2a: til og med enkle saltoer med skru, forover og bakover
2b: til og med doble saltoer, både forover og bakover
Kontakt NGTF kompetanse dersom du har spørsmål rundt det å være trenerutvikler, kompetanse@gymogturn.no.