Verdiarbeid
For å lykkes som trener, slik at utøverne møter et mer helhetlig kvalitetstilbud uavhengig av trener, idrett eller klubb.
Trenerattesten tar deg gjennom de viktigste oppgavene og forventningene som stilles til deg som trener, og kommer i to versjoner – én for trenere i barneidretten og én for trenere i ungdomsidretten.
Når du har fullført Trenerattesten, blir kompetansen synlig på din idretts-CV, og du får tilgang til fagstoff og tips fra noen av Norges beste trenere og utøvere.
Kanskje blir du en enda bedre trener for utøverne dine.
Logg inn på trener.nif.no og ta Trenerattesten nå. Lykke til!
- Sunn idrett e-læring – for ungdomstrenere fra alle idretter, som gir teoretisk og praktisk kunnskap om idrettsernæring, hvordan fremme sunne idrettsmiljøer og å forebygge spiseforstyrrelser. Dette kurset er lagt på trener 2 nivå i Trenerløypa til NIF og vil inngå som en del av trenerutdanningen i flere idretter.
- Idrettsernæring 1 og 2 – for deg som er utøver, trener, foresatt eller er i et støtteapparat eller helseteam tilknyttet idretten. Vi anbefaler modul 1 for 13-15 år og modul 2 for 16 år +.
- Idrett og spiseforstyrrelser – for deg som er trener, foresatt eller er i et støtteapparat eller helseteam tilknyttet idretten.
Norges Idrettsforbund (NIF) vedtok i 2011 et felles rammeverk med fellesidrettslige retningslinjer og kompetansekrav for trenerutdanningen i alle særforbund i norsk idrett. Hovedmålet er en «trenerutdanning som skal sikre en kompetansebasert idrettsutvikling gjennom kvalifiserte trenere». I praksis betyr dette en moderne og bedre strukturert trenerutdannelse som gjenspeiler dagens trenervirke.
- Om trenerløypa
- Trener 1
- Trener 2
- Etterutdanning
Idrettens barnerettigheter gjelder for alle barn, uten forskjellsbehandling og uten hensyn til barnet og dets foreldres kjønn, etniske bakgrunn, livssyn, seksuell orientering, vekt, fysiske utvikling og funksjonshemning.
Sunn idrett
Her er noen av tilbudene som du og ditt idrettslag kan benytte dere gratis av:
- Helt ny e-læring som kan legges inn i trenerløypa
- E-læring for ungdom – modul 1: 13-15 år, modul 2: 16+ år.
- Chat-tjeneste for ungdom, foreldre og trenere
- Artikler og praktiske verktøy med tema helse, ernæring og spiseforstyrrelser
- Nyhetsbrev hver 14. dag
- Ukentlige tips til ungdom på Instagram – følg Sunnidrett
- Foreldrewebinar
- Sunn idrett-konferansen
Sunn Idrett tilbyr også foredrag for utøvere, foreldre og trenere mot betaling.
Akkurat nå får du foreldrenes halvtime gratis når du booker et Spis smart-foredrag til utøverne.
For å utvikle et trygt utviklings- og prestasjonsmiljø må relasjon mellom trener og utøver være
basert på tillit og trygghet. Den beste plattformen for utvikling er trygghet. Å skape trygghet
krever forutsigbarhet. Å skape forutsigbarhet handler om tydelige avtaler mellom trener og utøver.
Moderne utøvere forventer moderne trenere der de blir sett, hørt og lyttet til. En av de viktigste egenskapene til en trener er selvregulering. Avgjøre når det skal være mye av meg
som trener, når det skal være lite av meg som trener.
Tips/veiledning:
- Utøveren er den som setter grensen, med mindre det er avtalt et mål som er så høyt at det gir treneren mandat til å pushe utover det komfortable.
- Nivået på pushinga må være avtalt på forhånd.
- «Pushing» er basert på tillit. Advar utøver om at du som trener kommer til å pushe, og hør om det er ok for utøver. Kvalitetsikre i forhold til avtalen etterpå, gjerne med et åpent spørsmål, «hvordan opplevde du treningen i dag?».
- La det være utøver som starter evalurering på et åpent spørsmål fra deg som trener.
- «Faresignal» fra utøver du som trener må være obs på:
mangel på øyekontakt
avvisende kroppsspråk (for eksempel vendt til siden)
toneleie i feedback fra utøver osv. - Det viktige verktøyet i treningshverdagen; dialogen mellom trener og utøver.
- Vis at du bryr deg om utøverne dine. Se hver enkelt utøver for den personen de er og ikke bare prestasjonen de gjør.
- Vær tålmodig og tenk langsiktig i ditt arbeid med unge utøvere. Dette er spesielt viktig rundt tema som vekt og prestasjon.
- Vær bevisst de naturlige kroppslige forandringene som skjer i puberteten. Mange utøvere opplever en stagnasjon og tilbakegang som følge av disse endringene.
- Unngå kommentarer på kropp – både om deg selv og utøvere, positive eller negative.
- Legg vekt på hvordan kroppen fungerer, ikke hvordan den skal se ut.
- Vær opptatt av helhetssituasjonen til utøverne. Skole, trening, familie og venner skal skape en god helhet – det er mange faktorer som spiller inn på prestasjon.
- Diskuter og involver utøverne i mål og utviklingsplaner. Lær utøverne å ta ansvar for egen utvikling.
- Gode vaner starter tidlig – lær utøverne dine hvilke matvarer som påvirker treningsarbeidet. En god kultur i laget er viktig og utøverne bør selv være med å bestemme hvilken kultur dere vil ha.
- Snakk med utøverne dine og skap tillit. Da er det lettere å ta opp den vanskelige samtalen hvis det er nødvendig.
- Som trener kan du være en katalysator til å skaffe hjelp hvis en av utøverne dine trenger veiledning rundt ernæring eller vekt. Ikke påta deg rollen som behandler.
- Idrett skal være gøy!
Her kan du laste ned NGTFs -vettregler til digitalt bruk eller til plakater som kan henges opp på trening eller i klubblokaler.
Dette er et verktøy for deg som ønsker å forebygge nettmobbing og utenforskap på barnas fritidsarenaer
BRUK HUE for frivilligheten er et gratis undervisningsverktøy for å forebygge og håndtere utfordringer knyttet til nettmobbing, nettvett og utenforskap.
Her kan du få tilsendt en «verktøykasse» som inkluderer en veileder for debriefen, en PowerPoint-presentasjon på mail og en 30 minutter lang fiksjonsfilm.
Følg link for mer informasjon og utfylling av skjema for tilsending av materiell