Trener 2 gymnastikk og turn

Informasjon til deg som skal delta på Trener 2-kurs
Trener 2 er et læringsløp som dekker et bredt spekter av fagområder, med mål om at treneren skal utvikle en helhetlig forståelse av treningsprosessen og være beredt til å ivareta utøvernes behov i et sosialt, spennende og trygt miljø. Fokus på Trener 2 er deltagelse og utvikling.
Det er tre hovedkilder til informasjon om ditt Trener 2-kurs:
– E-post med informasjon til påmeldte deltagerne, sendt til deg rundt 2 uker før kursstart
– Nettside med viktig info til trener 2-deltagere (denne siden)
– Deltagermappe i Dropbox med filer tilhørende ditt spesifikke kurs (delt pr e-post)
Generell informasjon
I dette avsnittet finner du viktig generell informasjon om deltakelse på alle Trener 2-kurs. Denne bør leses uansett hvilket kurs du skal ta.
Informasjon som er spesifikk for deltakere på de enkelte Trener 2-kursene finner du lenger ned på siden.

Trener 2 gymnastikk og turn er inndelt i fire delkurs som, sammen med praksis, vil gi Trener 2-kompetanse:
– Trener 2 intro
– Trener 2 basis
– Trener 2 felles
– Trener 2 gren
Målgruppe: Alle som er, har vært, eller ønsker å videreutvikle seg som trener i gymnastikk og turn.
Det kreves godkjent Trener 1-kompetanse for å melde seg på alle Trener 2-kurs.
Det er sterkt anbefalt at deltakerne følger Trener 2-løpet i riktig rekkefølge: T2 intro -> T2 basis -> T2 felles -> T2 gren. Noen kurs setter også krav til at foregående Trener 2-kurs er fullført før man kan melde seg på neste. I tillegg setter noen Trener 2-kurs krav til andre forberedende kurs, f.eks. Sikringskurs 1 tumbling/trampett/trampoline.
Fullstendig Trener 2-kompetanse er et krav for alle som senere ønsker å ta videre trenerutdanning i Trenerløypa (Trener 3).
Når kurs settes opp for første gang, hender det at NGTF gir unntak fra ulike forkrav.
Trenerattesten er obligatorisk for alle som skal være trenere i norsk idrett, og er også et forkrav til Trener 1 i gymnastikk og turn. Du finner mer informasjon om trenerattesten her.
Ta trenerattesten her!
Personlig påmelding via MinIdrett. Påmeldingen er bindende.
Hvert kurs har begrenset med plasser. Førstemann til mølla gjelder! Er kurset fullt blir du satt på venteliste.
Påmeldingsfrist må overholdes for å være sikret kursmateriell ved kursstart.
Avmeldingsfrist er samtidig med påmeldingsfrist. Hvis du ikke skal delta på kurset må du melde deg av så tidlig som mulig. Så lenge påmeldingen er gjennomført på MinIdrett, kan du selv melde deg av på samme sted før fristen har gått ut.
Av hensyn til påmeldte som allerede står på venteliste, har vi ikke anledning til å bytte deltakernavn dersom en deltaker melder seg av kurset. Ved avmelding går plassen automatisk til den som står øverst på venteliste.
Eventuell avmelding etter frist gjøres ved å sende en e-post til kompetanse@gymogturn.no. Husk å henvise til kurs-ID. Legeerklæring må fremvises for å unngå at faktura for kursavgift sendes til deltakers registrerte klubb.
Dersom du får fravær samme dag som kurset pågår, er det viktig at du gir beskjed til trenerutvikler om at du ikke kommer. Kontaktinformasjon blir sendt ut like før kurset.
Kursdeltakere anbefales å avklare både kursdeltakelse og trenerlisens med klubben i forkant av påmelding.
Kursavgift utfaktureres etter kurset, til den klubb som deltaker selv har registrert ved påmelding. Mangler info om klubb, vil kursagvift kunne sendes til den klubb hvor deltaker er registrert som klubbmedlem, eller direkte til deltaker selv.
Alle trenere, fra og med det året man fyller 13 år, som er i et arbeidsforhold i en eller flere klubber tilknyttet NGTF, dvs. mottar lønn eller godtgjørelse, skal innløse trenerlisens. Trenere med trenerlisens er dekket av lovpålagt yrkesskadeforsikring og ulykkesforsikring med idrettsvilkår, grunnforsikring, samt en utvidet forsikring. Det er klubben(e) som betaler for sine trenere.
På en del kurs er det rabatt på kursavgift dersom deltakers klubb har betalt trenerlisens. Deltakere sjekkes for trenerlisens i etterkant av kurset.
Informasjon blir sendt til kontaktinformasjon som er registrert på den enkelte i MinIdrett. Sjekk derfor at dine data er oppdatert, og at du er påmeldt med riktig brukerprofil. Dette er også viktig for at vi enkelt skal kunne registrere kompetansen på riktig profil i etterkant av kurset.
Det er også på MinIdrett du kan finne og laste ned din idretts-CV, og hvor alle kursgjennomføringer og kompetanser blir registrert.
Logg deg inn med din idretts-ID. De fleste skal ha en profil fra før (gjennom medlemskap i et norsk idrettslag). Har du ikke tilgang til din bruker på MinIdrett, kan du trykke på glemt brukernavn/passord og følge instruksjonene, eller lage en ny brukerprofil.
Ved tekniske problemer, ta kontakt med NIF Digital Support. Kontaktinfo finner du her.
Det legges ikke opp til felles matservering på kursene, men det kjøpes inn litt snacks som kjeks, frukt, saft, e.l. til de fysiske kurshelgene. Du må derfor selv ta med mat og drikke til eget behov. Dersom du planlegger å handle mat på stedet, er du selv ansvarlig for å sjekke mulige steder og ev åpningstider.
Kurset er variert, med både teoretisk og praktisk innhold, og tilrettelegges ut fra lokale forhold. Vi anbefaler å ha på klær som er behagelige å bevege seg i. Noen haller kan være ganske kalde, så sørg for at du har muligheten til å justere bekledningen ved behov. Innesko kan være aktuelt.
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Ved fravær samme dag som kurset starter opp, eller om du blir syk underveis, er det viktig at du gir beskjed til trenerutvikler. Skaffer du deg legeerklæring, så slipper klubben din å betale kursavgift. Legeerklæring kan sendes til kompetanse@gymogturn.no.
Den enkelte deltaker ivaretar all reise og overnatting selv.
NGTF har ulike avtaler med blant annet hoteller og flyselskaper. Du finner mer informasjon om dette her: https://gymogturn.no/om-ngtf/samarbeidspartnere/
Deltagermappe
Ca 2 uker før kursstart vil du få en e-post med tilgang til en deltagermappe i Dropbox, bl.a. med PDF-utgaver av eventuelle presentasjoner og/eller annet materiell som benyttes i forbindelse med kurset.
Pensumbøker på Trener 2 er grunnlag for alle Trener 2-kurs. Den enkelte deltaker skal selv skaffe pensum og lese seg opp som forberedelse til introkurset: https://www.idrettsbutikken.no/bøker/leder-og-trener
Obligatorisk litteratur
Abrahamsen, F. E., Gitsø, E. O. (2016), Den coachende treneren – om å coache viderekomne, Fagbokforlaget
Anbefalt litteratur
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (2016), Ungdomstreneren, Fagbokforlaget
Videomateriell finner du i NGTFs videobank: https://video.gymogturn.no/.
Tilgang til kursmateriell finnes ved å logge inn med personlig brukernavn/passord, som tildeles ifm. Trener 2 intro. Vær oppmerksom på at e-posten om brukerkonto kommer fra post@brik.no, og kan befinne seg i spamfilteret.
Tilgang til materiell for hvert enkelt kurs gis vanligvis rett etter påmeldingsfrist.
For noen av kursene benyttes videomateriell som en del av forarbeidet. Lenkene til videomateriellet fungerer kun dersom du er innlogget i videobanken.
Om du har glemt innloggingsinfo til videobanken, velg knappen «log in» og deretter «Forgot your password?»
I tillegg til de obligatoriske fysiske kursene, skal man i løpet av Trener 2-løpet gjennomføre relevante hjemmeoppgaver før/under kurshelger. Dette kan blant annet inkludere e-kurs, video, treningsplanlegging, dokumentasjon og refleksjon over egen trenerkompetanse. I tillegg inngår totalt 75 timer praksis med egne utøvere. Se mer detaljert informasjon for hvert enkelt Trener 2-kurs lenger ned på siden.
I tillegg til de obligatoriske fysiske kursene, skal man i løpet av Trener 2-løpet gjennomføre relevante hjemmeoppgaver før/under kurshelger. Dette kan blant annet inkludere e-kurs, video, treningsplanlegging, dokumentasjon og refleksjon over egen trenerkompetanse. I tillegg inngår totalt 75 timer praksis med egne utøvere. Se mer detaljert informasjon for hvert enkelt Trener 2-kurs lenger ned på siden.
I tillegg til de obligatoriske fysiske kursene, skal man i løpet av Trener 2-løpet gjennomføre relevante hjemmeoppgaver før/under kurshelger. Dette kan blant annet inkludere e-kurs, video, treningsplanlegging, dokumentasjon og refleksjon over egen trenerkompetanse. I tillegg inngår totalt 75 timer praksis med egne utøvere. Se mer detaljert informasjon for hvert enkelt Trener 2-kurs lenger ned på siden.
E-kurs for NGTFs trenerutdanning finner du her: https://ekurs.nif.no. Logg på med din idretts-ID. E-kurs for alle trenerkurs i gym og turn ligger samlet under særforbund -> Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Se lenger ned under hvert kurs for spesifikke forkrav til hvert av kursene.
NB! Alle arbeidskrav skal være godkjent for å få Trener 2-kompetanse. Start gjerne tidlig, både e-kurs, videoer og andre oppgaver tar en god del tid å fullføre! Fullførte e-kurs registreres automatisk på din idretts-CV, som du kan laste ned og skrive ut fra din profil på https://minidrett.nif.no/.
Ved tekniske problemer med e-kurs eller MinIdrett, kontakt NIF Digital Support. Kontaktinfo finner du her.
Som trener er det viktig at du overfører det du lærer på kurs til ditt daglige trenervirke. For å utvikle deg videre som trener er det avgjørende at du jevnlig planlegger, evaluerer og reflekterer over din egen innsats og rolle som trener. Øvelse gjør mester, og de daglige praksiserfaringene du har som trener er viktige å ta med seg i søken etter å bli en bedre trener.
En viktig del av Trener 2-kurset er derfor praksiskravet på 75 timer, hvor alle deltakere må oppfylle et praksiskrav på 75 timer, i tillegg til fysiske kurs, skjema for kompetanseanalyse og praksisrefleksjon, før de kan tildeles Trener 2-kompetanse. Praksistimer kan loggføres fra og med den datoen man har registrert seg som deltaker.
Det arbeides med et bedre system for innlevering, men enn så lenge kan kompetanseskjema 2, praksisskjema og praksisrefleksjon sendes på e-post til NGTF Kompetanse: kompetanse@gymogturn.no.
Informasjon om avsluttende oppgaver og praksis, samt skjema for praksis og kompetanseanalyse til utfylling, finner du her:
Det anbefales å bruke øktplan som verktøy under praksis:
Trener 2 intro, basis og felles
De tre første kursene i Trener 2-løpet gjennomgår moduler som er felles for alle grener/aktiviteter, og som er forberedende for alle Trener 2 gren-kurs.
Under finner du informasjon for deltakere på hvert av de tre kursene:
Trener 2 intro er et 4 timers digitalt kurs, og krever godkjent Trener 1-kompetanse for å kunne melde seg på. Dette er første kurs på Trener 2-nivå, og er obligatorisk og forberedende for andre kurs på Trener 2-nivå.
Kurset gjennomføres normalt på én kveld, fra kl. 17:30-21:30.
Endringer i tidsplan kan forekomme. Riktig tidsplan pr. kurs opplyses om på kursarrangementet i kalenderen på våre nettsider: https://gymogturn.no/kalender
Forarbeid
Har du husket å bestille pensum? Du finner mer info om pensum under punktet kursmateriell lenger opp på siden.
Følgende e-kurs må gjennomføres FØR du møter på introkurset:
Aldersrelatert trening 2
Ren utøver (Antidoping Norge)
Spiseforstyrrelser
Sunn idrett e-læring for trenere
E-kursene er samlet her, under Trener 2 intro: https://ekurs.nif.no/course/index.php?categoryid=147.
Start gjerne tidlig, e-kursene tar en god del tid å fullføre. Totalt beregnes e-kursene å ta +/- 7 timer. Fullførte e-kurs registreres automatisk på din idretts-CV, som du kan laste ned og skrive ut fra din profil på https://minidrett.nif.no/.
NB! Alle e-kurs skal være godkjent for å få bestått Trener 2-kompetanse.
Ved tekniske problemer, kontakt NIF Digital Support. Kontaktinfo finner du her.
Digitale verktøy
Introkurset gjennomføres ved hjelp av Microsoft Teams. Du trenger ikke å ha en Microsoft-konto for å være med på kurset. Du vil motta en invitasjon til kurset på e-post, med en møtelenke som du klikker på når du skal delta på kurset. Invitasjon sendes til e-post registrert ved påmelding, eller på Min idrett.
Det er viktig at du bruker PC når du deltar på kurset. Det legges opp til deltakernes medvirkning i form av diskusjoner og oppgaver i plenum og gruppevis, noe som sjelden fungerer bra på nettbrett / smarttelefon.
Vi ønsker også at alle deltakere skal være til stede og tilgjengelige for hverandre. Har du en profil på Teams fra før, kan du gjerne gi profilen din fullt navn ved å logge deg inn på Teams på nett. Klikk på bildet/ikonet ditt, og deretter på «endre bilde» og «endre navn». Når du logger deg på møtet, er det fint om kamera er aktivert og mikrofonen avslått (mute). Teams-møtet åpnes 15-30 min før kurset starter, slik at alle har tid til å logge seg på og finne ut av ev tekniske utfordringer. En assistent vil være til stede under kurset for å bistå trenerutvikler med digital gjennomføring, og gi enkel teknisk bistand til deltakerne ved behov.
Kursinnhold
Trener 2 intro skal, sammen med Trener 2 basis og Trener 2 felles, danne det faglige grunnlaget før fordypningskurs i de ulike grenene/aktivitetene. Kurset er primært et teoretisk kurs, som stiller krav til et høyere refleksjonsnivå enn Trener 1.
Trener 2 intro inneholder følgende moduler:
- Treningslære 1
- Antidoping
- Anatomi
- Sunn idrett
Godkjenning
Kurset krever 100% oppmøte
Trener 2 basis gjennomgår moduler som er felles for alle grener/aktiviteter i NGTF. Basiskurset gjennomføres for alle grener/aktiviteter samlet, og for trening av alle aldersgrupper innen NGTF. Trener 2 basis anbefales som en inngang til Trener 2 fordypningskurs. For å melde seg på Trener 2 basis er det krav om gjennomført Trener 2 intro.
Kurset gjennomføres over én helg, normalt med følgende tidsplan:
Lørdag kl. 10:00 – 19:00
Søndag kl. 09:00 – 17:00
Endringer i tidsplan kan forekomme ut fra sted og ulike forhold. Riktig tidsplan pr. kurs opplyses om på kursarrangementet i kalenderen på våre nettsider: https://gymogturn.no/kalender
Forarbeid
Klubbens visjon:
Vi ønsker at du kjenner din egen klubbs visjon når du kommer på kurset. Har din klubb ingen visjon anbefaler vi deg å ta kontakt med klubben for å undersøke hvorfor klubben din mangler en visjon.
Biomekanikk og bevegelsesanalyse:
Se gjennom videoene under “biomekaniske prinsipper” i videobanken (totalt ca. 20 minutter) som en forberedelse til oppgaver vi skal jobbe med på kurset: https://video.gymogturn.no/folder/trener_2_intro_og_basis/biomekaniske_prinsipper
Digitale verktøy
TA MED egen datamaskin/nettbrett/smarttelefon som du kan bruke underveis i kurshelgen
NGTF videobank:
Digitale forberedelser i videobanken før basiskurset:
- Kontroller at du klarer å logge inn i videobanken med din personlige brukerkonto
- Kikk rundt i mappene for Trener 2 basis. Du bør kjenne til hva slags materiell som finnes, og gjennomføre forarbeid «biomekanikk» som er nevnt i nedtrekksfanen over.
Skadefri:
Underveis i kurshelgen vil vi også benytte appen Skadefri, som kan lastes ned på Google Play eller App Store. Alternativt kan du benytte http://www.skadefri.no på datamaskin eller nettbrett. Det finnes også en tilsvarende app; Get Set – Train Smarter, som du også finner på Google Play eller App Store. Den har samme innhold, men litt annen utforming og er tilgjengelig på flere språk, også norsk. Vi anbefaler å installere appene før kursstart.
Kursinnhold
Trener 2 intro, Trener 2 basis og Trener 2 felles skal danne det faglige grunnlaget før fordypningskurset i de ulike grenene/aktivitetene. Kursene er primært teoretiske kurs, som stiller krav til et høyere refleksjonsnivå enn Trener 1.
Trener 2 basis bygger videre på følgende moduler:
- Gymnastikk og turn i Norge
- Treningslære 2
- Anatomi i praksis
- Organisasjon, visjoner og mål
- Treningsplanlegging
- Biomekanikk
- Trenerrollen 1
- Grenenes egenart
- Bevegelsesanalyse
- Trenerrollen 2
- Idrettsskader
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Trener 2 felles gjennomgår spesifikke fellesidrettslige moduler som er felles for alle grener/aktiviteter i NGTF, og anbefales som en inngang til Trener 2 grenkurs. For å melde seg på Trener 2 felles er det krav om gjennomført Trener 1 og Trener 2 introkurs. Trener 2 basis er anbefalt.
Kurset gjennomføres over én helg, normalt med følgende tidsplan:
Lørdag kl. 9:00-18:00
Søndag kl. 9:00-17:00
Endringer i tidsplan kan forekomme ut fra sted og ulike forhold. Riktig tidsplan pr. kurs opplyses om på kursarrangementet i kalenderen på våre nettsider: https://gymogturn.no/kalender
Forarbeid
Forberedelse til paraidrett
På kurshelgen skal vi jobbe videre med paraidrett. Dette arbeidet bygger på paraidrett-e-kurset som tilhører Trener 1. Dersom du ikke har dette e-kurset friskt i minne anbefaler vi at du ser gjennom e-kurset på nytt. Kurset er nylig relansert i nytt design, men innholdet er hovedsakelig det samme.
https://ekurs.nif.no/course/view.php?id=503#section-0
Forberedelse til biomekanikk og bevegelsesanalyse
På kurshelgen skal vi jobbe videre med biomekanikk og bevegelsesanalyse i praksis. Dette arbeidet bygger på modulen «biomekaniske prinsipper» fra Trener 2 basis. Dersom du ikke har dette friskt i minne anbefaler vi at du ser gjennom de fire videoene i videobanken på nytt:
https://video.gymogturn.no/folder/trener_2_intro_og_basis/biomekaniske_prinsipper
Denne lenken krever at du logger inn med brukernavn/passord som ble opprettet ifm. Trener 2 basis. Ved problemer, benytt lenken «forgot your password?».
Forberedelse til idrettsskader og skadeforebygging
På kurshelgen skal vi jobbe med caser og praktiske øvelser. Som forarbeid til dette skal du ta et e-kurs som er spesifikt for gymnastikk og turn: «Idrettsskader og forebygging». Dette kurset har du ikke tidligere møtt i trenerløypa, og gir viktig grunnlag for oppgavene på kurset. Kurset finner du her:
https://ekurs.nif.no/course/view.php?id=1823
Periodeplan
Som trener er det viktig at du overfører det du lærer på kurs til ditt daglige trenervirke. Øvelse gjør mester, og de daglige praksiserfaringene du har som trener, er viktige å ta med seg i søken etter å bli en bedre trener. I tillegg til kurs og e-kurs, er derfor trenerpraksis en svært viktig del av Trener 2-løpet. Det er her du kan bruke og trene på det du har lært, og virkelig utvikle deg videre som trener. For videreutvikling og fremdrift både for deg som trener og for utøverne dine, er det derfor avgjørende at du jevnlig planlegger, evaluerer og blant annet reflekterer over din egen innsats og rolle som trener, de metodene du velger, og den lærings-/utviklingsreisen som du tar hver enkelt utøver med på. En god plan vil være en god støtte og veileder i dette arbeidet.
I løpet av Trener 2 basis skal alle deltakere ha fått en rask introduksjon til arbeid med periodeplan. Deltakere fra de første basiskursene skal ha kommet godt i gang med dette arbeidet allerede, mens andre vil ha behov for å skissere seg en plan før kursoppstart på Trener 2 felles. På kurshelgen for Trener 2 felles skal du jobbe videre med å utvikle og bearbeide denne planen.
Deltakerne skal utarbeide en periodeplan (sesong/semester/halvår) for utvikling av egne utøvere. Planen er ditt arbeidsdokument, som du selv bruker og justerer underveis, og kan gjerne brukes grunnlag for din praksisperiode. Eksempelplaner og planmaler kan lastes ned fra deltakermappe på dropbox, og brukes til å fylle inn informasjon som er relevant for deg.
- Ta utgangspunkt i en utøvergruppe som du er trener for, og som er dine utøvere ved gjennomføring av Trener 2 praksis. Velg en gren/aktivitet (turn kvinner/menn, RG, tropp, bredde).
- Lag en periodeplan for videre oppfølging og utvikling av utøvergruppen i en kommende periode. Tenk gjennom det du nå har lært på Trener 2 frem til nå, og relater denne kunnskapen til din tenkte gruppe. Planen justeres underveis. Minner om at fokuset på Trener 2, skal være på utøveres deltagelse og utvikling.
- Tenk gjennom alt du har lært på Trener 2 frem til nå, og ta med deg elementer som er relevant for din gruppe og din gren/aktivitet. Finn deg gjerne en sparringspartner i klubben, f.eks. klubbleder, styremedlem, daglig leder, hovedtrener eller andre i tilsvarende roller, som du kan diskutere planen din med underveis, både under planlegging, gjennomføring og evaluering av planen.
- Ta med deg periodeplanen din til Trener 2 felles-kurset, enten på pc eller papir. Du skal kunne jobbe videre med planen underveis i økta.
E-kurs om idrettens egenart og regelverk
I løpet av Trener 2 skal man ha en innføring i idrettens egenart og regelverk. Siden NGTFs ulike grener og aktiviteter har ulik egenart og regelverk har vi valgt å gjøre dette i form av e-kurs – ett for hver gren/aktivitet. Du trenger bare å ta det e-kurset som tilhører den grenen/aktiviteten du ønsker å ta Trener 2 fordypning i.
Ettersom Idrettsforbundet er i ferd med å bytte e-kurs-plattform har de ulike e-kursene utforming og status. Du finner info for din gren/aktivitet nedenfor.
Vi kommer ikke til å jobbe videre med dette stoffet på Trener 2 felles, derfor er det ikke nødvendig at du tar dette e-kurset før kurshelgen.
Rytmisk gymnastikk:
E-kurset ligger på NIFs gamle e-kurs-plattform og kan tas her:
https://ekurs.nif.no/course/view.php?id=999
Turn kvinner:
E-kurset ligger klart på NIFs nye e-kurs-plattform. Denne er imidlertid ikke åpnet for innlogging enda. Vi sender en e-post med lenke så snart NIF har åpnet plattformen.
Troppsgymnastikk:
E-kurset ligger klart på NIFs nye e-kurs-plattform. Denne er imidlertid ikke åpnet for innlogging enda. Vi sender en e-post med lenke så snart NIF har åpnet plattformen.
Turn menn:
E-kurset er under utvikling, lenke vil bli sendt på e-post i løpet av høsten.
Bredde:
E-kurset er under utvikling, lenke vil bli sendt på e-post i løpet av høsten.
Digitale verktøy
Ta gjerne med egen datamaskin/nettbrett/smarttelefon som du kan bruke underveis i kurshelgen, samt skrivesaker.
Kursinnhold
Kurset gjennomgår spesifikke idrettsfaglige moduler som er gjennomgående for alle aktiviteter, deriblant følgende tema:
- Meg som trener: Kompetanseanalyse
- Idrettsskader og skadeforebygging i gren
- Bevegelsesanalyse i gren
- Trenerrollen i gren
- Treningsplanlegging i gren
- Paraturn
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Trener 2 gren
Grenkursene gjennomgår moduler som er spesielle for hver enkelt gren/aktivitet i NGTF. Trenere melder seg på kurshelg for den/de grener/aktiviteter som man ønsker fordypning i. For å melde seg på Trener 2 grenkurs er det krav om gjennomført Trener 1, Trener 2 introkurs og Trener 2 basiskurs, mens Trener 2 felles er anbefalt. Grenkurset gjennomføres over en helg på minst 16 timer, innen Bredde, Troppsgymnastikk, Rytmisk gymnastikk, Turn menn, Turn kvinner.
Informasjon for deltakere på de ulike Trener 2 grenkursene, finner du under:
Trener 2 bredde er for deg som er trener for grupper som driver med breddeaktivitet i gymnastikk- og turn, eller som ønsker å bli det. Kurset tilbyr inspirasjon, fordypning og videreutvikling som breddetrener.
Forarbeid
Det er ingen krav til forarbeid, men ønsker du å forberede deg kan du gjerne bruke litt tid i NGTF videobank: Se filmer og videoklipp som kan være relevante for tema du skal gjennom på kurset, f.eks.:
Turn for voksne:
Webinar Turn for Voksne
Øvelser til Turn for Voksne
Akrobatikk
Fra lek til idrett:
Videoklipp om de ulike aktivitetskonseptene for barn og unge
Grunnleggende elementer i gym og turn
Basisøvelser
Kreativ bruk av apparater:
Webinar Gymlek med Jim McKey
Webinar Hinderløypebygging
Videoklipp om utstyrspakker og basishall
Musikk til trening og oppvisning:
Webinar Koreografi
Oppvisningsgymnastikk
GymX treningsprogram
GymX grunntrinn
Digitale verktøy
Det er ingen spesifikke behov eller krav knyttet til digitale verktøy på breddekurset. Mobilen kan være nyttig ved behov for musikk, og ta gjerne med noe å notere på for din egen del, enten det er digitalt verktøy eller penn og papir.
Kursinnhold
– Turn for voksne (4t)
– Fra lek til idrett (4t)
– Kreativ bruk av apparater (4t)
– Musikk til trening og oppvisning (4t)
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Det er krav til aktiv deltakelse på kurset.
Trener 2 troppsgymnastikk er for deg som er trener for grupper innen troppsgymnastikk, eller som ønsker å bli det. Kurset tilbyr inspirasjon, fordypning og videreutvikling som trener i troppsgymnastikk.
Forarbeid
Alle dokumenter finnes i deltagermappe i Dropbox. Det er anbefalt å sette seg godt inn i kursmaterialet i forkant av kurset.
PowerPoint-filen hvor filmer er integrert kan ikke deles eller brukes til andre formål enn egen læring. Filmer i NGTF videobank fra EM 2022 er relevante med tanke på reglement: https://video.gymogturn.no/folder/troppsgymnastikk/frittstaende.
Deltakerne får også tilgang til digitalt vanskeskjema: https://vs.tktg.no/
I tillegg anbefales det også å se seg litt opp på filmer av frittståendeprogrammer. Du kan for eksempel søke på ‘teamgym floor’, eller ‘troppsgymnastikk frittstående’ på YouTube.
Digitale verktøy
Ta gjerne med en enhet med mulighet for å spille musikk.
Kursinnhold
Frittstående-reglement
Utvikling av program
Musikk, takt og tone
Basisbevegelser – byggeklosser
Rytmeoppvarming
Frittstående i praksis; rytme- og retningssekvenser
Vanskeelementer i frittstående
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Det er krav til aktiv deltakelse på kurset.
Trener 2 rytmisk gymnastikk er for deg som er trener for grupper innen rytmisk gymnastikk, eller som ønsker å bli det. Kurset tilbyr inspirasjon, fordypning og videreutvikling som trener i RG.
Forarbeid
Alle detaljer om forarbeid gis i deltagermappe i Dropbox. Her følger en oversikt:
- E-kurset «Idrettens egenart og regelverk» for rytmisk gymnastikk (dersom dette ikke er tatt ifm. Trener 2 felles): https://ekurs.nif.no/course/view.php?id=999
- E-kurset «Basis redskapsteknikk»: https://ekurs.nif.no/course/view.php?id=987
- Se videoer og besvare spørsmål knyttet til oppvarmingsprogram for RG (se deltagermappe)
- Lese gjennom dokument om metodikk til kroppsteknikk (se deltagermappe)
- Forarbeid for biomekanikk og bevegelsesanalyse (dersom dette ikke er tatt ifm. Trener 2 basis og Trener 2 felles): https://video.gymogturn.no/folder/trener_2_intro_og_basis/biomekaniske_prinsipper
- E-kurset «Idrettsernæring 2»: https://idrettskurs.no/atlas/66681355
Utstyr du trenger
Vi ønsker at du har med utstyr til eget bruk. Om det er vanskelig for deg å få lånt dette, kontakt kompetanse@gymogturn.no så hjelper vi deg.
Utstyrsliste:
– Tau
– Ring
– Ball
– Køller
– Vimpel
– Tennisball
– Treningsstrikk (strikk i ett langt stykke, strikken kan være bred og/eller smal)
Husk også treningstøy, evt innesko, skrivesaker og evt. datamaskin/brett til å notere på, mat og drikke.
Kursinnhold
Kurset inneholder følgende moduler som gjennomføres i løpet av kurshelgen:
– Oppvarming og trening av fysiske forutsetninger
– Redskapsteknikk
– Kroppsteknikk med ballett
– Pre-akrobatiske elementer
– Trening av artistiske egenskaper
– Introduksjon til koreografi
I tillegg inngår følgende e-kurs i Trener 2 RG:
– Idrettens egenart og regelverk: Rytmisk gymnastikk
– Basis redskapsteknikk
– Idrettsernæring 2
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Det er krav til aktiv deltakelse på kurset.
Trener 2 turn menn er under utvikling, og planlegger pilotkurs 3.-4. mai 2025.
Trener 2 turn menn er for deg som er trener for grupper innen turn menn, eller som ønsker å bli det. Kurset tilbyr inspirasjon, fordypning og videreutvikling som trener i turn menn.
Forarbeid
Digitale verktøy
Kursinnhold
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Det er krav til aktiv deltakelse på kurset.
Trener 2 turn kvinner er under utvikling, og planlegger pilotkurs 6.-7. september 2025.
Trener 2 turn kvinner er for deg som er trener for grupper innen turn kvinner, eller som ønsker å bli det. Kurset tilbyr inspirasjon, fordypning og videreutvikling som trener i turn kvinner.
Forarbeid
Digitale verktøy
Kursinnhold
Godkjenning
Du må delta alle kursdager, og minimum 80% på hver kursdag, for å få kurset godkjent.
Det er krav til aktiv deltakelse på kurset.
Har du spørsmål, kontakt oss gjerne: