Skip to content
Nyhet

Slik blir konkurransehøsten

Foto: NGTF

Det har vært en spesiell tid for oss alle. Ingen trening i hall, få møter med treningsvenner og kanskje et par tilbakeskritt for gymnastene våre, som vanligvis er veldig så aktive.

I kulissene har også administrasjonen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund fått kjenne på konsekvensene, med avlyste og utsatte konkurranser og stevner, og arbeid med å få på plass vedtak som gjør at man igjen kan komme på trening.

Nå har arbeidet kommet så langt at vi igjen har begynt å få konkurranser på plass til høsten, noe som er meget gledelig.

Men selv om det nå er planlagt konkurranser og stevner, vil NGTF følge nøye med på utviklingen av koronasituasjonen i Norge.

Som det er varslet fra regjeringen kan det fort komme pålegg med å innføre strenge krav igjen, og da kan dette også gå utover vår aktivitet.

Vi ber derfor om forståelse om konkurranse, stevner, samlinger og lignende blir kansellert på kort varsel.

I vår aktivitetskalender kan du søke frem det som skjer. Du kan filtrere på region, krets, nasjonalt eller internasjonalt, samt gren og område.

For våre fire konkurransegrener er det lagt inn det som foreløpig er planlagt, men noen plasser vil du se at ikke alt er bekreftet.

Under kan du sjekke hva landslagssjefene i de forskjellige grenene sier om høsten.

Turn kvinner og menn


Det som er bekreftet og det første som skjer i høst, er NM for turn kvinner og turn menn i Elverum, 26. – 27. september. Invitasjonen ligger ute, og Elverum gleder seg til å arrangere mesterskapet.

– Jeg tror NM vil gjennomføres med de smitteverntiltak som regjeringen og idrettsforbundet har lagt opp til. Det er stadig endringer, og vi følger selvsagt med. Jeg mener likevel at gymnastene vil ha tid til å forberede seg til konkurransen, og må beregne at NM går etter planen, sier påtroppende landslagssjef for turn kvinner, Birgit Vallestrand.

Flere av konkurransene som allerede var satt opp, vil bli gjennomført. Det er dog viktig å huske på at man må kjenne på kroppen og ikke ta unødvendige sjanser i tiden som kommer.

– Det viktigste fremover vil være å fortsette opptrapping av treningen og gjøre de elementer man er trygg på i kommende konkurranser og på trening, sier Birgit.

Hun lister videre opp at man bør ha et langsiktig perspektiv og huske at det er flere konkurranser.

– Utøverne har kun en kropp, minner hun om.

– Det er lenge siden forrige konkurranse, og da er det viktig å være godt forberedt fysisk, og gjøre gode, stabile øvelser slik at dette sitter i god rutine. Man må heller ikke glemme de mentale prosessene som spiller inn, legger hun til.

Her kan du sjekke den nasjonale kalenderen til turn kvinner.

Her kan du sjekke den nasjonale kalenderen til turn menn.

Troppsgymnastikk

Det store høydepunktet for troppsgymnastikk skulle være EM i oktober, men European Gymnastics bestemte 18. mai at dette utsettes til april 2021. Dette har gjort at landslagssjef, Henning Ottersen, har måttet gjøre om på planene. Dette inkluderer ny oppkjøringsplan og oppdatering av landslagsmodellen.

Første kontrollsamling for aktuelle landslagsutøvere skulle vært gjennomført i mai, men er nå flyttet til september. Det er også en jobb for Henning og assisterende landslagssjef å få på plass alle brikker.

Foruten flere samlinger ble det også fredag 26. juni bekreftet dato for NM TeamGym senior. NGTF kommer med invitasjon etter sommeren, og sammen med Oslo Turnforening gleder vi oss til å konkurrere igjen.

NM nasjonale klasser for senior og nasjonal konkurranse TeamGym blir ikke arrangert etter vedtak fra teknisk komité troppsgymnastikk.

– Konkurransene er for de aller fleste utøverne den absolutt viktigste motivasjonsfaktoren for å opprettholde trening og utvikling innen troppsgymnastikk. Det er derfor helt essensielt å få avviklet konkurranser. Disse er også meget viktig i forbindelse med uttaksprosessen til landslaget, sier Ottersen om høsten, og legger til at han synes det er kjipt for de som mister sine konkurranser.

Her kan du sjekke den nasjonale kalenderen til troppsgymnastikk.

Rytmisk gymnastikk

25. juni åpnet regjeringen for utenlandsreiser igjen. Dette kan kanskje føre til at enkelte grener ser på muligheten for internasjonale konkurranser før EM.

– Prioriteringen fra oss og teknisk komité er absolutt NM og andre konkurranser i Norge. Vi må følge med på situasjonen, og forholde oss til den, men med at det nå åpnes litt mer opp kan det være muligheter for enkelte klubber å takke ja til invitasjoner om å konkurrere internasjonalt, sier landslagssjef Elizabeth Paisieva.

Hun understreker dog at det må være godt planlagt og at man må forholde seg til de regler som er i både Norge og landet man eventuelt reise til om man vurderer dette.

Hun og landslagstrener, Stella Sutanova, har fulgt utøverne tett gjennom koronaperioden. Hun ser positivt på det gymnastene har gjort, og tror mange er skikkelig gira på å komme tilbake å konkurrere. Men som Birgit ber også hun jentene ha litt tålmodighet.

– Mange har trent godt i denne perioden, og hatt fokus på teknikk og bevegelighet. Nå fremover, spesielt med sommerferien rett rundt hjørnet, er det viktig at vi fortsetter å jobbe med teknikk og styrke. Etter hvert som det føles greit kan man begynne å bygge på med nye elementer, sier hun.

– Men det er viktig å ta det gradvis. Start rolig, og legg på litt og litt. Vi skal tilbake til normalen, og de som driver med RG virker å være motivert og glade for å være tilbake. Jeg er stolt over den jobben de har gjort individuelt og sammen med klubbene sine, legger hun til.

Her kan du sjekke den nasjonale kalenderen til rytmisk gymnastikk.