Skip to content
Nyhet

EM neste stopp – slik kan du følge med!

Det er klart for EM i rytmisk gymnastikk og de norske gymnastene Hannah Charlotte Reusch Haug (Hammer Turn) og Josephine Juul Møller (Asker TF) er om få dager klare til å konkurrere mot deler av verdenseliten.

God oppladning
Hannah og Josephine har hatt en god oppladning før deltagelsen i dette mesterskapet, som avholdes i Baku 17.-21. mai. De har jobbet godt med forberedelser for å toppe formkurven, og det virker så langt som om dette har klaffet bra, hevder landslagssjefen i RG.

– Seniorlaget er godt forberedt, så vi ønsker at jentene klarer å holde roen og fokuset slik at de får vist det harde arbeidet og progresjonen som de har hatt denne sesongen. Vi har hatt en god første trening her i Baku etter en lang reise, hvor jentene har vist stabilitet og styrke på teppet, forteller landslagssjef Elizabeth Paisieva, som for anledningen er delegasjonsleder under dette mesterskapet .

Josephine og Hannah har lagt ned grunnarbeidet denne sesongen for å prikke inn formtoppen til EM denne uken. Her under NM i Asker i slutten av mai. Foto: Josephine Juul Møller.

I tillegg til landslagssjefen, er også landslagstrener, Stela Sultanova, på plass med delegasjonen i Baku. Hun forteller at trenerteamet er stolte over jentene som skal representere Norge og er enig med sin kollega om at de har hatt en god oppkjøringsfase. Nå håper lederteamet på en bra gjennomføring under konkurransedagene her i EM-byen.

Den norske delegasjonen er om få dager klare for EM i Baku. Her på befaring av arenaen. Fv. delegasjonsleder Elizabeth Paisieva, trener Bente B. Hage, gymnast Josephine Juul Møller, gymnast Hannah Charlotte R. Haug, temleader Stela Sultanova, trener Damla Ece Köse og medisinsk støtteperson Hanna Kristine B. Weinholdt. Foto: NGTF.

Restitusjon og omstilling
Det å reise til Baku er ikke alltid like lett, og mange flyvninger foregår gjerne med ankomst om natten eller grytidlig neste morgen. For den norske delegasjonen ble det intet unntak, men jentene forteller selv at de har hatt det fint etter ankomsten, og at de er godt på vei med å omstille kroppen og å stabilisere energinivåene igjen etter den lange reisen. Trenings- og konkurranseforholdene er i tillegg svært optimale.

– Alt har vært veldig bra så langt. Hallen her i Baku er uten tvil en av verdens beste og det er gøy å få komme tilbake hit nok en gang. Dette er mitt sjette EM og det er veldig spennende og stort å få være med i enda et mesterskap, sier Josephine, og legger til at hun skal sørge for å få nok søvn de kommende dagene og komme inn i de vanlige treningsrutinene.

Hannah Haug og Josephine Juul Møller på treningsfeltet i EM-byen. Foto: NGTF.

Hannah deltar i sitt første mesterskap som seniorgymnast denne uken, men dette er ikke hennes første EM i karrieren. Jenta fra Hammer Turn deltok også i EM i fjor, men da som juniorgymnast i Tel Aviv. Dette var en viktig og nyttig erfaring som hun kan få godt bruk for under dette mesterskapet. Hun har på lik linje med lagvenninnen også på planen å forberede seg både på- og av teppet.

– Jeg skal sove og spise bra for å være mest mulig klar når jeg skal ut på teppet, forteller Hannah og legger til at hun synes det er veldig kult å få delta på en konkurranse med Europas beste nasjoner.

Må kvalifiseres fra EM
I år som i fjor er det kvalifisering for individuelle gymnaster fra kontinentale mesterskap til verdensmesterskapet. Siden vi nærmer oss olympiske leker for sommeridretter i 2024, er det også en OL-kvalifisering som står på agendaen senere i år.

Kvalifiseringssystemer til OL for de forskjellige idrettene kan få enhver til å klø seg litt i hodet av, men på en forenklet måte er Norges vei til OL å først kvalifiseres fra årets EM til VM. Det er totalt 12 lag som kvalifiseres fra Europa, det vil si at de første 12 nasjonene som gjør det best i EM kan delta med inntil tre gymnaster i VM. Etter disse 12 er det ytterligere 26 nasjoner fra Europa som ikke allerede er kvalifisert blant de 12 første, som kvalifiseres til VM med én utøver. Årets EM kan derfor egentlig regnes som et første steg mot en potensiell kvalifisering til lekene i Paris i 2024.

– Kvalifiseringen til VM klarte vi i 2022 da vi kvalifiserte én gymnast fra europamesterskapet i Tel Aviv, men det store målet nå er å helst kvalifisere til lag i VM, sa landslagssjef Elizabeth Paisieva før avreisen og tilføyde at det å delta med flere gymnaster i VM kan øke sjansen for en kvalifisering til OL, selv om dette er et stort mål å strekke seg etter.

Når den offisielle kvalifiseringen er klar, vet vi imidlertid ikke. Siden European Gymnastics (EG) er ansvarlig for det kontinentale mesterskapet og det internasjonale turnforbundet (FIG) er ansvarlig for kontroll av resultatlister etter EM og kvalifiseringen, kan det ta noe tid før de offisielle listene blir publisert.

Josephine og Hannah skal kjempe om kvalifiseringsplassene til VM under EM. Her fra senior NM i april. Foto: Josephine Juul Møller.

Slik kan du følge med
Norge er trukket til pulje C i dette mesterskapet, sammen med blant andre våre finske venner.
Puljen starter kl. 15:15 norsk tid torsdag 18. mai.
Kl. 15:48 Ring – Hannah
Kl. 15:54 Ring – Josephine
kl. 16:39 Ball – Hannah
Kl. 16:45 Ball – Josephine

Puljen starter kl. 08:00 norsk tid fredag 19. mai.
Kl. 08:33 Køller – Hannah
Kl. 08:39 Køller – Josephine
Kl. 09:24 Vimpel – Hannah
Kl. 09:30 Vimpel – Josephine

Det er lagt opp til direktesending her: https://www.eurovisionsports.tv/europeangymnastics/
Resultatservice finnes her: www.smartscoring.com.
Startlister og annen informasjon om mesterskapet finnes hos european gymnastics

Vi ønsker den norske delegasjonen lykke til!