Skip to content
Nyhet

Reisebrev fra EM i RG 2022

Den norske delegasjonen med utøverne i spissen satt kurset mot EM i rytmisk gymnastikk i Tel Aviv. Mesterskapet foregikk 15.-19. juni, hvor Norge deltok med senior og junior individuelle og senior tropp. Her kan du lese om daglige oppdateringer på det som delegasjonen opplevde «behind the scenes» og resultater fra mesterskapet.

Dag 0: Før avreise
I forbindelse med EM ble utøverne samlet i Askerhallen for felles treninger og testkonkurranse før avreisen. Da passet det også godt med en liten overraskelse fra landslagsledelsen som delte ut blomst og lykkeønskninger etter kjøringene til troppen, de individuelle utøverne og trenerne.

Utøvere og trenere ble overrasket med blomster og lykkeønskninger av landslagssjef Elizabeth Paisieva. Her fra utdelingen til seniortroppen.

Dag 1: Avreisen
Det var en spent og en smule trøtt delegasjon som møttes på Gardermoen kl. 05:00 mandag morgen. Selv om det virket som om vi var de eneste i Norge som var våkne på dette tidspunktet, var alle de individuelle utøverne klare for å sette kurset mot EM og Tel Aviv.

De individuelle utøverne er på plass i Tel Aviv. Foto: NGTF.

Etter litt stopp i bagasjeleveringen kom omsider alle i delegasjonen seg på flyet. Vi snakket med reisebyrået før avreisen som bekreftet at det per nå er litt bingo om bagasjen kommer frem eller ikke. Det var derfor en svært lettet gjeng som ruslet videre mot utgangen av flyplassen i Tel Aviv med all bagasje under armen.

Vi hadde også hørt mye om den nøye og strenge sikkerhetskontrollen ved ankomst, men som den flotte delegasjonen vi er ble vi geleidet rett gjennom på «fast track». Litt privilegerte følte vi oss da vi passerte køen.

Her i Tel Aviv er det deilig vær og det var en flott solnedgang som møtte oss mandag kveld. Hotellet ble godkjent, selv med litt spesiell dekorering av taket. Vi vet ikke om dette er ment som beroligende, men vi tviler.

I morgen er det klart for podiumstrening og de individuelle utøverne er selvfølgelig spente på å få se arenaen for første gang.

Fint hotell med litt uvanlig dekorasjon i taket.

Dag 2: Podiumstrening
«Flott frokost» gikk rundt bordene på morgenen, og det var det også. Det var god og frisk mat som var satt fram til oss på hotellet, noe som ga oss en fin start på dagen. Rett etter frokost bar det i vei til podiumstreningen i arenaen.

Arenaen var stor og fin med mange tepper og god plass. Med seks utøvere som skal kjøre totalt 16 program ble det naturlig nok noe hektisk, men etter en god gjennomgang med trenerne i går kveld var rekkefølgen klar.

-Podiumstreningen gikk ganske bra. Det var fint å få testet hallen og det er en veldig god atmosfære her. Hallen var rigget klar med lyskastere rettet direkte på teppet og ellers mørkt på tribunene. Vi var noe skeptiske til hvordan lyset ville påvirke oss, men det ble veldig bra. Arrangør har vært flinke til å tilrettelegge for gode treningsforhold og det er en optimal arena for et slikt mesterskap. Temperaturen i hallen er også fin uten at aircondition påvirker redskapene, oppsummerte seniorene Anna Stoyanova, Lotte Juul Møller og Josephine Juul Møller etter treningen.

Fornøyde utøvere på plass i EM med trenere og medisinsk støtteapparat. Her junior og senior individuelle. Foto: NGTF.

I morgen er det allerede klart for konkurransestart for oss når juniorene Hannah Charlotte Reusch Haug, Mathilde Ekrem Richter og Olava Monclair skal ut på teppet. Jentene forteller at dette er deres første deltagelse i et EM og de syntes alle tre at det var veldig kult å få gå ut på teppet i en så stor arena på dagens podietrening.

– Vi har aldri konkurrert i en å stor hall tidligere. Det er veldig stas å være med i EM for oss alle tre og selv om arenaen er stor så føles det veldig trygt. Vi gleder oss til i morgen hvor vi skal fokusere på å ha det gøy og prøve å vise vårt beste. Vi skal være stolte over at vi har kommet oss til EM og hvis det eventuelt skulle bli noen feil i morgen så skal vi fortsette med et smil, fortalte juniorene.

Seniorene var klare i tilbakemeldingen da vi lurte på hva de ønsket å si til juniorene før deres konkurransedag.

– De må stole på seg selv og gå inn med selvtillit. Vi vet de kan og de vet hva de skal gjøre. De må konsentrere seg og vise alle hvor flinke de er. Vi heier masse, fortalte seniorene og ønsket dem masse lykke til.

Mens vi lader opp til konkurransestart, venter vi også seniortroppen som ankommer litt utpå dagen i morgen.

Dag 3: Juniorene debuterer i EM
I dag var det debut for juniorene i EM. Jentene kjørte fire programmer til sammen, hvor Olava Monclair var først ut med vimpel. Hun og landslagstrener Stela Sultanova dro til arenaen tidlig på morgenen sammen med medisinsk støtteapparat for oppvarming og de siste forberedelsene. Det var en blid og fornøyd utøver som vi møtte på etter kjøringen.

– Jeg er fornøyd med prestasjonen. Det var et par ting som kunne vært bedre, men det ble ingen klikk og det er jeg fornøyd med. Det blir fint å kunne se tilbake på EM-deltakelsen som en god opplevelse, fortalte Olava etter sin kjøring.

Olava Monclair med landslagstrener Stela Sultanova klare for konkurranse. Foto: Marte Dobbertin Gram.

Neste ut på teppet her i Tel Aviv var Hannah Reusch Haug. Hun kjørte ring for Norge og også hun er fornøyd etter dagens kjøring.

– Jeg er alt i alt ganske fornøyd. Jeg hadde en liten stressfeil, men jeg er veldig glad for at jeg klarte å fullføre programmet videre på en god måte. Jeg fikk også ganske høy karakter som jeg er fornøyd med, oppsummerte Hannah.

Hannah og Olava fulgte spent med fra tribunen når Mathilde skulle kjøre de to siste redskapene for Norge. Her sammen med dommer for tropp Annie Thorkildsen og trener Damla Ece Köse. Foto: NGTF.

Mathilde Richter var siste utøver på podiet i dag og hun kjørte både ball og køller.

– Jeg synes det gikk ganske bra. Det var et par ting som ble noe utydelig, men jeg er veldig fornøyd med at jeg ikke mistet redskapet. Det var gøy å få vist programmene mine og å få representere Norge i mesterskapet, fortalte Mathilde.

Alle tre jentene var enige om at det har vært en fin opplevelse her i EM, men før de rundet av dagens intervjuer hadde de noen ord til seniorene som skal konkurrere de kommende dagene. De fortalte at de håper seniorene har det gøy på teppet, at de får vist deres beste når det er deres tur og ønsket dem samtidig lykke til.

Dagens resultater:
Ring: 24.650 (Hannah)
Ball: 24.350 (Mathilde)
Køller: 24.250 (Mathilde)
Vimpel: 21.500 (Olava)
Norge havnet på en fin 23. plass av 33 lag.

Olava Monclair, Mathilde Ekrem Richter og Hannah Charlotte Reusch Haug strålte etter sine kjøringer i EM. Lettet og fornøyde gymnaster etter deres debut i mesterskapet. Foto: NGTF


Dag 4: Første konkurransedag for senior
Vi startet dagen med å hilse på seniortroppen som ankom Tel Aviv i går kveld. De fikk møtt resten av delegasjonen og inspisert arenaen. I tillegg hadde de sin første trening og skal på podiumstrening i morgen kveld, før konkurransen for troppene starter på lørdag.

Seniortroppen har inspisert hallen og er klare for de siste forberedelsene før konkurransestart på lørdag. Foto: NGTF.


I konkurransehallen var det seniorutøverne sin tur til å gå på teppet her i Tel Aviv med to kjøringer i ring og to kjøringer i ball. Lotte Juul Møller var først på teppet og hun kjørte til 22.300 i ring. Neste var Josephine Juul Møller, også hun med ring. Der ble karakteren 25.450.

Søstrene Juul Møller var i aksjon på teppet i dag. Foto: NGTF.

Etter draktskift og litt tid på oppvarmingsfeltet stod jentene nok en gang klare til sitt andre redskap for dagen. Lotte hadde en flott kjøring med ball og fikk 25.100 og Josephine fikk dagens høyeste karakter fra de norske med 25.900.

Lotte Juul Møller er ferdig med sin konkurranse i Tel Aviv, her etter sin flotte ballkjøring i Kiss and Cry.

Dette var det første Europamesterskapet for Lotte og etter konkurransen hadde hun følgende kommentarer til hvordan debuten hadde gått.

– Det første delen av ringkjøringen var veldig bra. Det ble noen justering og dessverre en stor klikk på slutten av programmet hvor jeg måtte ta reserveredskap. I ball var det en fin gjennomkjøring med noen saves og justeringer.

Lotte er nå ferdig med sine kjøringer, mens storesøster Josephine skal kjøre køller og vimpel i morgen. Hun vurderte også dagens to programmer, men hadde allerede startet å tenke mot morgendagens siste to redskaper i kvalifiseringen.

– Jeg hadde noen større justeringer og usikkerheter i ring. Med ball ble det dessverre to klikk, men jeg gleder meg til morgendagen og håper jeg kan få vist enda mer av det jeg har trent på, fortalte Josephine etter kjøringene i dag.

Anna Stoyanova som skal kjøre sammen med Josephine i morgen gleder seg også til konkurransen. Hun hadde en veldig god trening i dag og er klar på hva hun ønsker å få frem på teppet.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å få representere Norge i et så stort mesterskap. Jeg håper å vise min beste side og å kjøre som jeg gjør på trening.

Anna ble intervjuet av bulgarske medier under EM. Foto: NGTF.


I tillegg til at det er konkurransedag og podiumstrening i morgen, reiser juniorlaget hjemover, og vi tok en prat med landslagstrener Stela Sultanova om hvordan hun ser på juniorenes prestasjoner i dette mesterskapet.

– De har deltatt i et så stort mesterskap for første gang og alle tre var veldig tøffe og gikk inn i dette med masse motivasjon. De har ulike måter å håndtere dagen på og det var fint for meg å være med på den prosessen. Norge viste et veldig godt juniorlag og vi i landslagsledelsen er veldig stolte av dem. De har en lovende fremtid og vi gleder oss til å se de vokse, oppsummerte Stela juniorenes deltakelse i EM.

Dag 5: Ny konkurransedag for senior og podiumstrening for troppen
Nok en nydelig dag her i Tel Aviv. I dag hadde vi også litt tid til å utforske stranden og tok en spasertur med juniorene før de pakket kofferten og dro mot flyplassen. Jentene hadde nok mest lyst til å bli igjen her i Tel Aviv, men det får bli ved en neste anledning. De fortalte at de har hatt det veldig fint her og dro hjemover med mye motivasjon og erfaring.

Takk for oss Tel Aviv! Juniorene satt kursen hjemover i dag sammen med trener Damla Ece Köse. Her sammen med landslagstrener Stela Sultanova. Foto: NGTF.

I arenaen var det stor stemning på tribunen og spesielt blant de norske som har tatt turen hit til Israel sammen med troppen og øvrig støtteapparat. Dette ga en god støtte til utøverne på teppet.

– Etter å ha trent i Israel i tre dager gledet jeg meg veldig mye til å endelig få konkurrere. Jeg må innrømme at jeg var ganske nervøs, men det forsvant da jeg hørte den norske heiagjengen. Det var bra stemning i hallen og alle heiet. Adrenalinet var med og det var utrolig gøy å kjøre i dag, fortalte Anna etter sine kjøringer i køller og vimpel.

Hun kjørte klikkfritt i køller. Det ble litt surr i vimpel, men hun fortalte at hun er totalt sett fornøyd med egen prestasjon. For Josephine sin del var hun fornøyd med siste del av køller og første del av vimpel.

– Jeg hadde en veldig bra siste del av kølleprogrammet, men det ble noen saves og dessverre noen større justeringer i den første delen. I vimpel ble det noen saves og feil i siste del, men jeg startet bra med fine og sikrere vansker i første del, oppsummerte Josephine.

Dagens resultater:
Køller: 24.550 (Anna)
Køller: 26.900 (Josephine)
Vimpel: 23.550 (Anna)
Vimpel: 23.800 (Josephine)
Mangekamp: 43. plass av 65 (Josephine)

Josephine og Anna ble ferdige med sine siste kjøringer i kveld og med det er Norge sine individuelle utøvere ferdige med årets EM. Foto: NGTF.


– De norske jentene viser både interessante og vanskelige programmer denne sesongen. Anna Stoyanova sparte noen få elementer som påvirker endelig karakter, men hun klarte å vise to stabile og klikkfrie kjøringer. Josephine hadde en veldig bra start av programmene i ball og vimpel med stabile vansker og veldig bra uttrykk, men hun var dessverre litt uheldig og gjorde noen små feil. I køller kjørte hun feilfritt med noen på upresise kast og fikk en god karakter over 26 poeng. Lotte kjørte ring veldig bra helt til det ble en stor feil mot slutten. I ball fant hun er roen og klarte å avslutte konkurransen med en veldig bra kjøring, oppsummerte landslagstrener Stela Sultanova da seniorkonkurransen for de individuelle var ferdig.

Selv om seniorene individuelt nå er ferdige med sin konkurranse, har vi fortsatt en konkurransedag igjen her i Tel Aviv. Seniortroppen skal i morgen ut på podiet med sine to programmer, og da siste kjøring for individuelle var ferdig i kveld, var det troppenes tur til å fylle arenaen for podiumstrening.

Det som skulle bli en normal oppvarming bak teppet endte med et overtråkk for en av troppsgymnastene. Heldigvis har Norge med seg fysioterapeut som satt i gang med akutt behandling umiddelbart. Etter kompresjon og litt is ble det til slutt podiumstrening for jentene.

– I dag har vi hatt to gode treninger. I tillegg har vi sett og heiet på de individuelle som har kjørt sine programmer. Podiumstreningen var en fin øving til morgendagen der vi fikk testet både fordeler og ulemper, og vi fikk kjent på atmosfæren i konkurransehallen. Vi gleder oss til å vise frem de fine programmene våre her i Tel Aviv, og håper på fine kjøringer hvor vi får vist hva vi kan, fortalte jentene.

Full konsentrasjon under podiumstreningen til den norske troppen. Foto: NGTF


Med det tar vi kveld her i Tel Aviv og ønsker alle der hjemme en god natt.

Dag 6: Troppene skal i aksjon
Troppen startet dagen med en morgenøkt på hotellet med trener Hristina Andersen. Vi andre hadde nok hatt godt av en styrkeøkt selv, men vi valgte å ta en liten pause på stranden før det hele startet opp igjen i arenaen.

Troppen tok seg en styrkeøkt på hotellet før kjøringene i dag. Vi fikk lurt ut et smil midt i økta fra jentene. Foto: Marte Dobbertin Gram.


Da troppen ankom arenaen var de klare for konkurransedag. Det var ekstremt varmt i hallen siden aircondition ble avslått av hensyn til vimplene, men dette mestret våre jenter med glans.
Det var full fokus på konkurransen og det de skulle gjøre på teppet.

Full konsentrasjon bak på oppvarmingsteppet. Foto: NGTF.

Norge kjørte først programmet med ball og vimpel. Det var en flott kjøring og troppen fikk 19.850 i karakter. Dette holdt til en 17. plass av 19 nasjoner. I den neste kjøringen ble det noen feil og endelig karakter ble 16.750. Totalt ble det en 19. plass til troppen.

En fin gjeng som vinket til arenaen og til alle der hjemme fra kiss and cry foran kameraet. Foto: NGTF.


Det var noe blandede følelser bak teppet, men selv om ikke alt gikk perfekt i dag, hadde de fine opplevelser fra deltagelsen i EM.

– Det var veldig gøy. Det var en givende atmosfære i arenaen og vi fikk veldig mye energi av publikum. Det var inspirerende å delta i et slikt mesterskap. Litt synd at vi ikke fikk vist programmene våre på topp, men vi tar med oss lærdom og erfaring videre, fortalte jentene da vi tok en prat bak teppet i kveld.

Seniortroppen fra Asker er ferdig med sine kjøringer i Tel Aviv. Foto: NGTF.

I morgen er det vår siste dag her i Israel. Den skal vi bruke til å utforske litt mer av byen og stranda, se finaler og spise en hyggelig middag sammen for å runde av denne fine reisen.

Dag 7: Avslutning
Når alt har sunket litt inn i etterkant av konkurransene, kommer gjerne opplevelsene og følelsene litt tydeligere fram. Troppen, som nok var mest nervøse for sin første kjøring, klarte denne med glans, og det selv med en skade. Dette viser hvor tøffe disse jentene er. Programmene til troppen, som trener Hristina står for, ble også lagt merke til under mesterskapet. Om denne troppen skal fortsette eller om EM ble den siste internasjonale konkurransen må vi vente og se, men de kan uansett se tilbake på en fin opplevelse og reise.

Når det gjelder de individuelle utøverne, så var dette mesterskapet kvalifisering til årets VM. For å kunne kvalifisere oss med flere utøvere, måtte Norge havnet på 12. plass i lagkonkurransen. Dette var i utgangspunktet et svært høyt krav og en plassering som vi ikke havnet innenfor, men det blir likevel VM for Norge. Vi havnet på en plassering som var godt innenfor kvalifiseringen for å få med én utøver og det blir derfor et mesterskap til før året er omme.

– Det var et veldig godt organisert mesterskap og virkelig en spennende konkurranse. Det venter oss enda mer arbeid i fremtiden slik at jentene kan vise det store potensielle de har og de fine programmene sine. Jeg håper at både junior- og seniorjentene kommer hjem med mye inspirasjon og motivasjon til videre arbeid. Det var et fint og lærerikt mesterskap for Norge, oppsummerte Stela som nå ser videre mot det neste mesterskapet i september.

RG EM 2022 avlutningsmiddag
Dagen før avreise organiserte vi vår egen bankettmiddag for seniorene og støtteapparat. Foto: Marthe Langmoen.


Dag 8: Takk for oss Tel Aviv!
Sent i går kveld kom beskjeden om at alle flyvninger via Brussel skulle kanselleres mandag. Dette passet svært dårlig for seniortroppen og trener Hristina som skulle via Brussel. I håp om å få alle hjem i løpet av mandagen ble det igangsatt endringer søndag kveld og i løpet av natten for å få troppen på en annen flyvning hjem. Heldigvis kom de seg på en tidlig buss fra hotellet og fikk reist via Istanbul sammen med dommer Annie Thorkildsen.

RG EM 2022 Olga Ivanova, Annie Thorkildsen. Dommere
De norske dommerne som var med oss i Tel Aviv var Olga Ivanova og Annie Thorkildsen. Begge to fikk dømme utførelse under konkurransen. Foto: Olga Ivanova.


Resten av delegasjonen hadde hjemreise via Frankfurt. Denne reisen skulle opprinnelig gå fint, men også her ble det noe hektisk da flyet fra Tel Aviv ble forsinket. Det er alltid kjekt å strekke litt på bena etter en flytur, men vi hadde nok ønsket å slippe den 30 minutter lange spurten gjennom flyplassen.

Vel hjemme i Norge var delegasjonen i det store og hele fornøyde. Resultatmessig nådde vi ikke alle målene vi hadde, men vi har fått gode tilbakemeldinger fra dommere og andre under mesterskapet, og vi fortsetter å jobbe videre med utviklingen. Selv om ikke alt alltid blir perfekt eller går helt som planlagt, er det fint å se tilbake på de positive tingene.

Takk for oss Tel Aviv og takk til alle som har fulgt oss gjennom mesterskapet!

Resultater finnes HER og kommer i resultatarkivet.
Opptak fra senior finnes HER

RG Stela Sultanova og Marianne Halberg
Landslagstrener Stela Sultanova viste fram gamle kunster foran kamera. Enda godt det ikke var delegasjonsleder som skulle ut på teppet til høyre i bildet, og vi tror kanskje dette havner i «bloopers» arkivet til arrangør.