Skip to content
Nyhet

Ønsker tettere samarbeid

Foto: NGTF

De har kun sett hverandre via pc-skjermen den siste tiden, men da de endelig møttes igjen gikk praten som en foss på alle tre.

Birgit Vallestrand har nettopp takket ja til stillingen som landslagssjef for turn kvinner, mens turn menn og Elizabeth Paisieva har store planer for fremtiden.

Det er en unison gjeng som fort begynner å snakke om et samarbeid på tvers av grenene. Hva kan de lære av hverandre? Hvordan kan norsk gymnastikk og turn stå sterke sammen, fremover?

Et felles julebord? Felles samling i Norge og i utlandet?

– Trenger turn menn ballettrening?

Spørsmålet kommer fra Elizabeth, som tross alt er ballettpedagog.

Gabriel Negru, avtroppende landslagssjef, smiler litt og konstaterer at ja, det gjør de jo egentlig.

– Vi kan jo tross alt lære mye av hverandres grener, utveksle ideer og råd, sier Birgit.

Høyere nivå i alle grener

– Når det kommer til fleksibilitet, koreografi, artisteri og andre ting er det mye vi kan ta med oss fra en gren til en annen, legger Elizabeth til.

Ideen er ikke så rar som mange kanskje tror. Nivået i rytmisk gymnastikk, turn menn og turn kvinner har kanskje aldri vært så høyt som det er akkurat nå.

– Det er et luksusproblem for tiden. For syv år siden hadde Norge knapt et lag for herrer, nå er det mulighet for å stille med to og likevel ha gode reserver, forteller Gabriel.

I de forskjellige miljøene er det også vokst frem flere forbilder. Stian Skjerahaug, Sofie Bråten, Josephine Juul Møller. Sofus Heggemsnes, Julie Dicko Erichsen, Kamilla Kvamme. Dette er bare en liten brøkdel av alle som har stått for solide prestasjoner over tid, men også i løpet av det siste året.

På samtlige landslag, inkludert i troppsgymnastikk, begynner listen å fylle seg av gymnaster som holder et høyt nivå, og landslagssjefene er fast bestemt på at utviklingen skal fortsette.

– Vi begynner å få en prestasjonskultur og dynamikk i toppen nå som gjør det veldig spennende å jobbe med turn for tiden, sier Birgit, som har vært tett på turn kvinner i flere år.

Selv om alle tre er fornøyde med gruppene som er på plass nå, er det fortsatt et lite stykke arbeid å gjøre om utviklingen skal fortsette. Selv om landslagssjefene allerede har vært rundt og møtt utøvere i klubbene sine, skal dette arbeidet nå intensiveres.

Tettere samarbeid på tvers

Dette gjøres både for å følge opp utøvere på landslagene, eller som er nær landslagsplass, men også for å hjelpe klubbene og trenerne til å være med på utviklingen.

«We are Norway» er et slagord menge forbinder med arbeidet Laurens van der Hout har gjort for turn kvinner, men det er også noe alle landslagssjefene jobber mot.

– Det er viktig at vi alle jobber mot samme mål, samtidig som vi utvikler de som kommer under. Med så mange gode trenere i klubbene er det viktig at disse også deler sine erfaringer og sin kunnskap videre i klubben sin og med andre trenere. På denne måten kan vi forsikre oss at det også kommer nye talenter opp, både på trenersiden, men også av utøvere, forklarer Gabriel.

Elizabeth og Birgit nikker anerkjennende.

– Det er tross alt i klubbene arbeidet gjøres, legger Birgit til.

Men det kan være krevende å fostre topputøvere år etter år, og spesielt med korona-situasjonen, som gjorde at økonomien ble knappere og flere måtte permittere, kan det føles godt å ha noen som kan hjelpe og veilede.

Og det er noe av det landslagssjefene håper å gjøre når de skal styrke arbeidet mot klubbene.

– Vi får se dem i deres element, vi kan ha en annen dialog med ressurspersonene i klubbene, både trenere og andre. Det er mange som sier de skal satse, men det er ikke alle som er klar over hva som ligger i det, og hva som trengs for å få det til, sier Birgit.

Kunnskapsutveksling blant trenere

De snakker om et sett med «guidelines» til klubbene innen de forskjellige grenene. Men for dem er det også viktig at forholdet mellom nivået på gymnastene og trenerne er jevnt. Alle trenerne, ikke bare de ansvarlige.

Er det en ting landslagssjefene ikke får sagt nok, er det hvor mye kompetanse hovedtrenerne i flere klubber innehar.

– Vi har mange gode utenlandske trenere i Norge. Disse sitter på mye kunnskap og erfaring, og dette må vi bli flinkere til å bruke og få inn i et system, slik at vi kan utvikle oss videre. Med det sagt er det flere gode norske trenere også, så her må vi bruke hverandre og utveksle erfaringer, kunnskap og alt, sier Gabriel.

Elizabeth kimer fort inn.

– Det er mange gode trenere rundt i klubbene, og mange unge som ønsker å lære og bli bedre, spesielt innen RG. Så vi må finne ut hvordan de beste trenerne vi har i Norge kan være med å utvikle og hjelpe til å beholde trenertalenter i klubbene også, forklarer hun.

Styrket satsing til høsten

Og plutselig er de tilbake til tanken om å samle landslagene igjen. Toppidrettskultur blir nevnt, være forbilder for hverandre og andre også.

Elizabeth påpeker for eksempel viktigheten av at Julie og Sofus klarte kvalifiseringen til OL, for da viser de til hennes utøvere at det er mulig. Det er også Birgit enig i.

– For turn kvinner er det ganske spennende å se hvor samlet gjengen er, og hvor bra de takler å bytte på å være best og heie på hverandre. Nå har også jentene bevist, med Julie Dicko Erichsen i spissen, at OL er oppnåelig, og det er jo noe man kan bygge videre på, sier Birgit.

– Og da er det viktig at vi kommer sammen, slik at vi kan snakke sammen om dette, og se at det er mulig, uansett gren, uansett idrett. Jeg tror bare vi kommer til å vokse på dette, stemmer Elizabeth i.

Landslagssjefene er allerede i gang med å planlegge klubbesøk eller mindre samlinger i regioner for å minimere reisebelastningen i perioden mens vi fortsatt forholder oss til smittevernsreglene.

Med sommeren for våre føtter vil det også være begrenset hva man kan få til, men spesielt fra høsten av vil flere klubber få besøk.