Skip to content
Nyhet

Et stort steg for Parkour – FIG World Cup 2024

Parkour-miljøet i Norge er midt i et historisk øyeblikk da vi for første gang sender en norsk utøver til FIG Parkour World Cup 2024 i Montpellier, Frankrike. Dette markerer en betydelig milepæl for parkour i Norge og gir en unik mulighet til å vise oss frem på den internasjonale scenen.

Den store begivenheten i Montpellier er en del av FISE World Montpellier, verdens største ekstremsportfestival, som arrangeres fra 8. til 12. mai. Hvert år samler festivalen utøvere fra rundt 15 ulike disipliner, inkludert parkour, BMX, skateboard og breakdance, fra over 54 nasjonaliteter.

Konkurransen i parkour er i regi av vårt internasjonale forbund – FIG og består av to grener – Speed og Freestyle. I speed gjelder det å komme seg raskest mulig fra A til B, mens freestyle handler om å være kreativ på veien fra A til B. Norge stiller i begge grener, både Speed og Freestyle.

Konkurranseområdet under konstruksjon og finner sted langs elva Lez, hovedelva i Montpellier.

Klar for å representere det norske flagget
La oss introdusere Jens-Olav Grunnvoll De Moraes-Stene, en fri sjel fra Larvik med en lidenskap for parkour, skateboarding og kampsport. Jens oppdaget parkour under sitt opphold i Kina, der han ble fascinert av mennesker som utforsket gatene ved å bruke byens elementer til å utføre spektakulære triks. For Jens ble parkour mer enn bare en sport; det ble hans frihet, en mulighet til å være seg selv og utforske verden rundt seg. Tilbake i Norge har Jens, sammen med sin kone og trener Julia, vært en sentral figur i det lokale parkour-miljøet i Asker og omegn, hvor interessen for aktiviteten virkelig har vokst.

Konkurranseområdet er ulik i hver konkurranse. Derfor er det viktig å inspisere løypa nøye og planlegge løpet sitt deretter.

Vi har tatt en prat med Jens hvor han deler sine tanker om å være den første nordmannen som deltar i FIG Parkour World Cup:

– Å være den første nordmannen noensinne som skal konkurrere i en World Cup gjør meg ekstremt stolt og beæret. Jeg ser veldig fram til dra bort [Montpellier] for å møte miljøet. Samtidig er jeg ekstremt skremt, for nå skal jeg virkelig møte de største Parkour-utøverne i verden. Forventningene mine til konkurransen er at jeg først og fremst skal ha det gøy. I tillegg gleder jeg meg veldig til å dele erfaringer med andre utøvere, spesielt hvordan de ser på Parkour i sitt land og om de kan lære meg en ting eller to, eller motsatt, forteller Jens begeistret.

Parkour nasjonalt
Parkour i Norge opplever en stadig vekst og tiltrekker seg flere ungdommer rundt omkring i landet. Ungdommene er den nye store satsningen for Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Derfor er det naturlig for oss å fortsette å utforske og forbedre parkour-tilbudet i Norge, noe som krever både erfaringsdeling og nettverksbygging, samt en klar intensjon om å lede idretten fremover og legge til rette for dens vekst i fremtiden. Gjennom deltakelse i FIG Parkour World Cup tar vi med oss verdifull erfaring tilbake, som vil bidra til ytterligere utvikling av parkour-miljøet her i landet.

Tidsplan:
Torsdag 9. mai:
Trening – Speed og Freestyle

Fredag 10. mai:
Trening – Freestyle
Kvalifisering – Freestyle

Lørdag 11. mai:
Trening – Speed
Kvalifisering – Speed
Finale og premieutdeling – Freestyle

Søndag 12. mai
Finale og premieutdeling – Speed

Følg Live Scoring for oppdaterte resultater til både Freestyle og Speed: https://live.rawmotion.com/figmtp24

Vi ønsker Jens lykke til i konkurransen!

Følg reisen til Jens via våre sosiale medier, hvor vi vil oppdatere hyppig de neste dagene:
Instagram: @gymogturn
Facebook: Norges Gymnastikk- og Turnforbund
Denne saken oppdateres også underveis!

Her er noen ytterligere bilder av festivalen: