Skip to content
Nyhet

Trippelt gull til Norge!

I de dype finske skoger var spenningen til å ta og føle på, og stemningen på tribunen var elektrisk. Det ble et mesterskap for historiebøkene da de nordiske landene møttes til kamp om mesterskapstitlene i rytmisk gymnastikk denne helgen. Og ja – det ble gullfest for Norge også denne gangen.

Historisk gull i tropp
Et av Norges mål for denne tingperioden var å sikre gull med tropp i nordisk mesterskap. Med to år mellom hver gang mesterskapet avholdes, var det stor spenning knyttet til om dette målet var oppnåelig, spesielt med tanke på at Norge ikke har et offisielt landslag for tropper, og satsingen internasjonalt primært drives av klubbene selv.

For juniortroppene våre så det ut som at målet skulle glippe etter den første kjøringen, med Tromsøtroppen på en foreløpig tredjeplass som beste plassering. Likevel var det ikke umulig! Spenningen ble på ny stor da begge de norske troppene klarte å heve seg betydelig i den andre kjøringen. Dette resulterte i en imponerende prestasjon da Tromsøjentene oppnådde dagens høyeste karakter på 25.400 og sikret med det gull sammenlagt – en fantastisk prestasjon som fortjener all honør.

En fornøyd gjeng med nybakte dobbelt nordiske mestere i juniortropp fra Tromsø TF. Foto: NGTF.

Dagen etter en slik bragd er det fort gjort at luften går litt ut av balongen og det blir vanskeligere å holde fokuset på det som kommer etter, som i dette tilfellet var finalen. Men Tromsøjentene nøyet seg ikke med ett gull; de fortsatte å imponere og sikret sitt andre gull ved å dominere finalen. Med det kunne de returnere til Norge med to av to mulige gull i kofferten og har med det skrevet litt norsk RG-historie. Vi håper selvfølgelig at det også kommer flere gullhistorier for troppen i fremtiden.

For seniortroppene til Norge ble de finske naboene litt for sterke denne gangen, men det ble likevel en flott andreplass sammenlagt til troppen fra Tromsø, etterfulgt av Asker sin tropp på tredjeplass. I redskapsfinalene sikret Tromsø begge sølvmedaljene.

Gjorde comback, ble nordiske mestere!
To av gymnastene som deltok i Finland denne helgen, er velkjente ansikter i RG-miljøet. De har konkurrert på høyeste nivå både nasjonalt og internasjonalt som individuelle gymnaster og var i flere år del av landslagene i RG. Derfor var gleden stor da det viste seg at disse to, som også er søsken, skulle gjøre et comeback ved å satse mot nordisk mesterskap med sitt duo-program. Da det endelig gjalt som mest i Finland var det ingen kunne måle seg med den formidable duoen, som nå kan krone seg som nordiske mestere etter helgens mesterskap.

Søstrene Tynning-Bergestuen gjorde comeback i nordisk mesterskap og dro hjem igjen som nordiske mestere i senior duo/trio-klassen. Foto: NGTF.

Finland er fortsatt størst
I de individuelle klassene forsøkte Norge å utfordre våre finske naboer. Til tross for at våre juniorer kom nært med fire tredjeplasser i redskapsfinalene og sølv i lagkonkurransen, viste Finland seg å være fortsatt ett skritt foran oss i dette mesterskapet.

Norges juniorlag gjorde en strålende innsats og fikk med seg et sølv i lagkonkurransen og fire bronsemedaljer i redskapsfinalene. Foto: NGTF.

I seniorklassen vant vi også sølv i lagkonkurransen, og vi sikret oss to tredjeplasser i redskapsfinalene som vi tar med oss videre.

– Vi har et generasjonsskifte akkurat nå hvor det er mange gymnaster som har gått over i seniorklassen i løpet av de siste to årene. Det gjør at vi må bygge erfaring og nivå. Vi skulle hatt et bedre utfall i dette mesterskapet på enkelte områder og hadde ønsket å være nærmere Finland på resultatlistene enn det vi var, det må vi være ærlige på. Samtidig ser vi at det er andre områder som vi har jobbet med over noen år nå som er i ferd med å sitte, og det må vi ta med oss i tillegg til gode tilbakemeldinger fra dommerne, sier landslagssjef Elizabeth Paisieva om de individuelle resultatene fra mesterskapet.

Det ble ikke gull for seniorlaget dette året, men de tar med seg sølv fra lagkonkurransen og to bronsemedaljer i redskapsfinalene. Foto: NGTF.

Medaljestatistikk
Oppsummert fra dette mesterskapet fikk Norge med seg tre gull, fem sølv og åtte bronsemedaljer. Sammenlignet med forrige mesterskap er dette to medaljer færre enn i 2022. Likevel kan vi være fornøyde når den norske troppen kommer hjem med tre suverene gullmedaljer og totalt 16 pallplasseringer!

Gratulerer til gymnaster, trenere, respektive klubber og støtteapparat!

Resultater: Trykk her
Resultater blir også tilgjengelig i resultatarkivet på gymogturn.