Skip to content
Nyhet

VM blir en thriller!

Den norske delegasjonen er på plass i Valencia for senior VM i rytmisk gymnastikk. Foto: NGTF

Alle øyne er rettet mot byen Valencia, som ønsker verdenseliten i rytmisk gymnastikk velkommen til den 40. utgaven av VM. Ni mesterskapstitler skal deles ut denne uken sammen med 14 kvoteplasser til OL i Paris kommende år!

Klar for sitt tredje VM
Norge, som kvalifiserte seg til VM fra årets EM med én gymnast, stiller i Valencia med Josephine Juul Møller. Askerjenta har tidligere i år konkurrert seg til fine resultater i verdenscup-sirkuset, blant annet to 18. plasser av totalt 53 gymnaster i redskapene ball og vimpel i World Challenge cup i Cluj Napoca. Nå står hun altså klar for sitt tredje VM.

– Jeg tror kanskje den største forskjellen mellom VM nå og de andre mesterskapene jeg har vært med i kommer til å være publikummet. Sist jeg var med i VM var det strenge restriksjoner pga. covid som førte til at det ikke var tillatt for noen tilreisende, eller nesten noe publikum i det hele tatt. Denne gangen er det helt utsolgt! I tillegg er det spanske publikummet noe helt eget. Jeg har konkurrert noen ganger i Spania før, og måten de heier og støtter alle kan ikke sammenlignes med noe annet sted, forteller Josephine fra treningsfeltet i Valencia.

Det er 22 år siden Spania arrangerte VM sist gang, og det er ingen annen nasjon som har arrangert flere VM i rytmisk gymnastikk enn nettopp Spania. Valencia blir faktisk den femte Spanske byen som ønsker verden velkommen til mesterskapet.

Josephine Juul Møller er Norges håp i senior VM 2023. Dette blir hennes tredje VM, her fra trening i VM-byen Valencia. Foto: NGTF.

Gode forberedelser
Josephine har over en lenger periode forberedt seg mot dette mesterskapet. Gjennom sommeren har hun blant annet deltatt i World Cup i Milano i tillegg til Challenge cupen i Cluj. Som et siste tiltak for å prikke inn toppformen, hadde hun en oppvisnings-konkurranse i Asker, etterfulgt av varme lykkeønskninger fra store og små som var tilstede.

Derfra gikk reisen videre på et kort treningsopphold i Budapest sammen med klubbtrener Anne Silje Nettum, før en felles reise videre til VM-byen og treninger med det Ungarske laget.

– Jeg tror det var kjempebra for meg å reise til Valencia via Budapest. Der fikk jeg muligheten til å trene med andre gymnaster på høyt nivå og i litt andre omgivelser og forhold enn det jeg er vant til. Det er alltid veldig inspirerende, oppsummerer Josephine forberedelsene hun har hatt de siste dagene.

Det å ha trent i varmere omgivelser enn det vi har i Norge, er nok et smart trekk siden dette VM’et blir av det varmere slaget. Heldigvis virker det til at den verste hetebølgen som vi så i sommer har passert, og arrangør har tatt gode forhåndsregler for å skape en god arena for gymnastene.

– Konkurransehallen her i Valencia er super! Den er kjempestor, pent pyntet og inneholder alt vi trenger, forteller Josephine, som har fått testet både konkurranseteppet og treningsfeltene før det braker løs i morgen tidlig. Avslutningsvis legger hun til at det også er god aircondition i hallen, noe som de alle er veldig glade for.

Josephine Juul Møller er om kort tid klar for å vise sine programmer i årets VM. Askerjenta har testet ut fasilitetene og er godt fornøyd med forholdende i arenaen. Foto: NGTF.

Hvert poeng teller
Det er mange som er spente før årets VM, nettopp fordi dette er kvalifisering til olympiske leker som arrangeres i Paris kommende år. Når det er hele fire år til neste gang det er OL, betyr det at for enkelte kan dette være den siste sjansen til å oppleve lekene. Det er ventet en thriller fra start til slutt med høyt nivå og fantastiske prestasjoner fra eliten i det som har blitt beskrevet som «verdens vakreste idrett».

For å bli kvalifisert til OL, må gymnasten (maksimalt to fra hver nasjon) havne blant de 14 beste plasseringene i All-around kvalifiseringen. Listen rangerer gymnastene fra høyeste totalsum og nedover, hvor det er de tre beste programmene av fire som teller.

Slik kan du følge VM
VM starter med All-around kvalifiseringen onsdag 23. og torsdag 24. august. Norge er trukket til gruppe A, som starter kl. 09:30 i morgen og kl. 12:00 på torsdag.

Onsdag kl. 09:39 – Josephine nummer 4 – BALL
Onsdag kl. 10:39 – Josephine nummer 24 – RING
Torsdag kl. 12:39 – Josephine nummer 14 – VIMPEL
Torsdag kl. 13:39 – Josephine nummer 34 – KØLLER

Livestream HER
FIG har stream av finale på youtube
Livescore kommer HER
FIGs nettside for mesterskapet HER
Arrangør sin nettside HER

Følg den norske delegasjonen på @gymogturn på Instagram for oppdateringer underveis!
Josephine har med seg støtteapparat bestående av trener Anne Silje Nettum (trener Asker TF), delegasjonsleder Elizabeth Paisieva (landslagssjef RG) og medisinsk støtteperson Marte Dobbertin Gram (fysioterapeut).

I tillegg er det selvfølgelig stor stas at vår egen Marie Moltubakk er på plass som representant fra FIGs tekniske komité i RG og ikke minst at Mona Kristiansen (genr.sekr. NGTF) skal heie fra tribunen.

Lykke til Norge!