Skip to content
Nyhet

Vel gjennomført VM-debut for juniorene

Tre av jentene fra juniorlandslaget i rytmisk gymnastikk har i løpet av de siste dagene hatt sin store debut i et verdensmesterskap. Dette var historiens andre VM som ble arrangert, og det var en spent gjeng vi møtte i Romania tidligere denne uken. Men selv med en god del nerver i kroppen, klarte laget å holde hodet kaldt og leverte fire solide kjøringer.

Spilte hverandre gode
Det å komme til et verdensmesterskap er en stor prestasjon i seg selv, men det er kanskje ikke alltid like lett å nyte øyeblikkene når det virkelig gjelder. Ofte kan nervøsiteten ta overhånd når man skal ut på teppet for første gang i et så stort mesterskap. I tillegg må vi ikke glemme at dette er snakk om gymnaster som er mellom 13-15 år. Da kan det fort føles ganske stort når du vet at det er hele 59 nasjoner som skal konkurrere.

Spente gymnaster og trenere før konkurransedagene i VM. Her etter podiumstreningen. F.v. landslagssjef Elizabeth Paisieva, landslagstrener Stela Sultanova, Olava Monclair, Erika Osmani, Charlotte Gailiunaite og trener Bente Bjanes. Foto: NGTF

Det norske laget kjente på en del nerver og var spente før konkurransen startet, men da det var deres tur marsjerte de ut på teppet og strålte av selvtillit.

– Det var veldig gøy å gå ut på teppet her i Romania. Det var mange mennesker på tribunen og det var en stor arena, men likevel var det ikke like skummelt som det vi hadde sett for oss i forkant. Vi klarte å være i egen boble og i tillegg kose oss, fortalte Erika og Olava etter endt kjøring i ring og ball den første konkurransedagen.

Stolt Erika etter sin kjøring i VM. Her sammen med landslagstrener Stela. Foto: NGTF.

For Erika var kjøringen noe av det siste hun gjør denne sesongen, og det var nok litt vemodig at det var ferdig så fort. Samtidig syntes hun at det også var deilig å gjennomføre med en god følelse. Olava måtte imidlertid vente et ekstra døgn før hun kunne si seg ferdig. Da var det kjekt å ha Erika på laget som gledelig delte erfaringer og tips til de to andre lagkameratene.

Foran andre konkurransedag fortalte Olava at hun gledet seg til å gå ut på teppet igjen, at hun håpet på å få til det beste hun kan og at hun skulle kose seg med siste dag i VM. Charlotte, som måtte vente en dag ekstra på sin VM-debut, fortalte selv at hun nå hadde begynt å kjenne litt på nervene og at hun var på vei inn i konkurransemodus.

– Det var gøy å kjøre og det var ganske spennende. Jeg kjente at jeg stresset litt i starten, men klarte å leve meg inn i musikken, fortalte Charlotte og la til at hun var svært fornøyd med at hun fikk til de tingene som hun ikke hadde fått til i oppkjøringskonkurransen.

Charlotte leverte en flott vimpelkjøring i VM. Her sammen med landslagssjef Elizabeth Pasieva.
Det var god stemning bak teppet da Charlotte var ferdig med sin kjøring som Norges yngste gymnast i dette mesterskapet. Foto: NGTF.

Olava var også svært fornøyd etter sin andre kjøring og fortalte at hun hadde virkelig kost seg på teppet.

Totalt sett leverte det norske laget fire solide kjøringer i dette mesterskapet og alle uten noen store feil. Det er en veldig god prestasjon og en fin start for juniorene. Norges beste plassering ble 28. plass av 58 tellende med køller.

Gøy å være i boblen
Da adrenalinet forsvant, var det en lettet og glad delegasjon som stod igjen. Gymnastene selv syntes mesterskapet har vært en spennende erfaring med mye lærdom å ta med seg videre og de skulle helst gjerne kjørt enda flere ganger her i VM.

– Det har vært veldig greit å være i Cluj Napoca, og også oppholdet i Budapest rett i forkant av VM. Det har vært en god reise med alle sammen, oppsummerte det norske laget da de hadde fått landet litt etter VM-debuten. I tillegg fortalte de at de syntes det var gøy å være i «boblen».

Olava var fornøyd etter sin siste kjøring i VM. Her sammen med trener Bente Bjanes. Foto: NGTF.

Stolt støtteapparat og heiagjeng
De kom som et lag og har gjennomført hele konkurransen som et lag. De har støttet opp om hverandre og koblet av sammen. Dette er et lag som har fungert godt sammen og har løftet hverandre opp.

– Vi er veldig stolte av hele laget, oppsummert landslagsledelsen sammen med øvrig støtteapparat, og oppfordret gymnastene til å ta med seg erfaringene videre på veien.

Jentene synes det var veldig stas med egen heiagjeng som lagde liv i hallen. Foto: NGTF.

FIG med fokus på gymnastenes helse og sikkerhet
I tillegg til all aktiviteten inne i hallen, ble det arrangert viktige møter under mesterskapet. Blant annet inviterte FIG sammen med LOC til et møte for medisinsk støtteapparat og andre interesserte i støtteapparatet. Dette var et informativt og lærerikt møte som påpekte viktigheten av at alle må sette gymnastens helse og sikkerhet i sentrum.

Delegasjonens medisinske støtteperson, Hanna Kristine B. Weinholdt og delegasjonsleder hadde gleden av å delta på medisinsk møte under junior VM, hvor antidoping, mental helse, skadeproblematikk og Safeguarding var temaer på agendaen. Her sammen med leder i teknisk komite RG i FIG og medlem av FIG Antidoping, Medical og Mental Health Commission.