Skip to content
Nyhet

Slik gikk det i EM!

Delegasjonen samlet under EM. Foto: NGTF.

I sum ble det gode erfaringer og tilbakemeldinger å ta med seg videre for Norge etter årets EM i rytmisk gymnastikk, men det ble nok også et litt mer dramatisk mesterskap for den norske delegasjonen enn det man kanskje hadde sett for seg i forkant. Kvalifisering til VM i august ser imidlertid ut til å være sikret.


Skadeproblematikk før det hele var i gang
Den norske delegasjonen ankom Baku natt til 15. mai. Etter en lang reise var det en sliten, men spent delegasjon på plass i EM-byen, klare for ett av årets høydepunkter i konkurransesammenheng. Landslagssjefen fortalte før avreise at jentene hadde hatt en god oppkjøring foran mesterskapet og at det var høye målsettinger som vi skulle strekke oss etter.

Delegasjonen samlet under EM. F.v. Bente Bjanes (trener), Stela Sultanova (landslagstrener), Damla Ece Köse (trener), Hannah Haug (gymnast), Josephine Juul Møller (gymnast), Hanna Kristine B. Weinholdt (medisinsk støtteapparat) og Elizabeth Paisieva (landslagssjef). I tillegg deltok Olga Ivanova som dommer for Norge. Foto: NGTF.

Dessverre tok det imidlertid ikke lang tid før det første uhellet meldte sin ankomst. Under podiumstreningen dagen etter var førsteårssenior, Hannah Haug, uheldig og fikk et overtråkk. Uhellet resulterte i at hun måtte sendes til legekonsultasjon, og det som skulle blitt Hannah sitt første mesterskap som seniorgymnast endte dessverre med skade og en periode med opptrening for jenta fra Hammer Turn.

-Hannah fikk veldig god oppfølging fra det medisinske støtteapparatet vårt, Hanna Kristine B. Weinholdt, trenerteamet og ikke minst fra arrangør hvor hun fikk flere behandlinger på klinikken i anlegget. Hun ble værende i Aserbajdsjan til lørdag og var støtte for Josephine samtidig som hun observerte treninger og konkurransedager, fortalte landslagssjef Elizabeth Paisieva.

Hanna Kristine (t.v.) og Hannah Haug (t.h.) omstilte hode etter skaden og startet rett på planen for behandlingsprogrammet. Her på behandlingsbenken under EM. Foto: NGTF.

Personlig trener, Damla Ece Köse, som var med som trener i delegasjonen, synes det var synd at dette skjedde, men forteller at de gjorde det beste ut av situasjonen og at det var en viktig erfaring for Hannah.

-Jeg synes det var en veldig viktig erfaring for henne på tross av skaden. Vi starter rolig igjen nå. Først må foten bli frisk igjen, og vi har allerede begynt å jobbe for det med Hanna Kristine. Jeg har stor tro på at hun kommer tilbake sterkere, fortalte Damla vel hjemme i Norge igjen.


Sterk i hodet!
Med skadeproblematikk, kan det fort bli noe turbulent for en delegasjon, noe som også kan stjele fokuset for utøvere som skal ut å prestere. Heldigvis var delegasjonen godt forberedt på hvilken rolle den enkelte har, og Josephine var god på å holde fokuset der hun skulle ha det.

Etter første konkurransedag hadde Josephine en fin 28.plass som beste redskap av hele 71 gymnaster, men også hun skulle få kjenne på at marginene ikke var på vår side i dette mesterskapet. Da hun skulle kjøre sitt ballprogram skjedde det en feil med musikken. Hun måtte derfor avbryte sitt program og gå av teppet. I en slik krevende situasjon vil nok mange miste futten litt, men Josephine beholdt roen og kjørte et knallsterkt program da hun fikk starte på nytt til sist i puljen.

-Josephine viste nok en gang at hun er en erfaren gymnast med et sterkt hode. Arrangør brukte hele ti minutter på å se på videoen og bestemme om det var en teknisk feil med musikken, noe det viste seg å være. Josephine opptrådte helt korrekt i denne situasjonen og da hun fikk kjøre programmet sitt på nytt til sist i puljen, gjorde hun det perfekt, fortalte Elizabeth etter første dag på teppet.

Josephine hadde fullt fokus på oppgavene og en sterk mentalitet under årets EM. Her sammen med klubbtrener Bente Bjanes. Foto: NGTF.

Neste konkurransedag skulle Josephine kjøre sine to siste redskaper i kvalifiseringen. I køller hadde hun en ganske så god kjøring med blant annet en situasjon som hun løste godt i siste elementet. I vimpel fikk hun dessverre en knute som gjorde at hun ikke fikk vist hele det flotte programmet sitt. Hun gjorde en solid innsats totalt sett, men når også formen ikke var helt på nett, er det vanskelig å oppnå sitt beste.

-Hvis rusket fra kjøringene og småfeilene lukes bort, hadde Josephine hatt en solid mulighet for å komme blant de 24 beste som kom til mangekampfinalen. Hun hadde en god første dag, men var dessverre uheldig andre dag, noe som vi blant annet så med vimpelen hvor hun ikke fikk gjennomført to store risikoer som normalt gir høy poengsum på grunn av knuten, oppsummerte landslagssjefen.

Josephine Juul Møller med en solid første dag i EM. Her etter en perfekt balløvelse som også ble hennes beste redskapssum. Foto: NGTF.

Totalt noterte vi en plassering som nummer 40 av 68 gymnaster med tre tellende redskaper i mangekampen. Dette er en bedring fra fjorårets EM. Hennes beste redskap i årets mesterskapet ble ball på en solid 28. plass av 71 tellende. Hvis vi sammenligner dette med fjoråret hadde Asker-jenta en 41.plass av 70 som beste redskapsplassering den gang. I tillegg til dette fikk Josephine vist hvor sterk hun er i hodet da det ble feil med ballmusikken hennes.

-Det mest positive for Josephine var at hun viste stor mental styrke da hun gjennomførte ball etter at det først ble tull med musikken og deretter en lenger periode med usikkerhet for om hun skulle få lov til å kjøre på nytt. Nå gjelder det å ta noen dager med litt rolig alternativ trening, for så å jobbe hardt frem mot de neste oppgaven, oppsummerte Bente Bjanes fra Asker TF som var med som trener i delegasjonen.


Mesterskap med mye lærdom
Landslagssjefen har oppsummert mesterskapet som et mesterskap som ikke ble optimalt, men at det samtidig er mye lærdom å trekke med seg videre. Det er oppturer og nedturer i en idrettskarriere og det er viktig å finne det positive å trekke videre på. I dette mesterskapet ble det en skade, noe sykdom og noen feil på teppet, men i tillegg var det også sterke prestasjoner. Det er lettest å være utøver eller trener når ting går på skinner og det er når det ikke gjør det at man virkelig får testet mentaliteten.

-EM er nå lagt bak oss. Vi hadde et godt forberedt lag med Josephine som er en erfaren gymnast i slike store mesterskap, og Hannah som var debutant som senior. Det var mange av de verdensledende nasjonene som gratulerte Norge underveis i mesterskapet med den progresjonen som de ser vi har, oppsummerte landslagsledelsen avslutningsvis.

Deler av støtteapparatet under EM. F.v. Elizabeth Paisieva, Stela Sultanova, Bente Bjanes og Hanna Kristine B. Weinholdt. Foto: NGTF.


Trolig kvalifisert til VM
I forkant av EM fortalte landslagssjef, Elizabeth Paisieva, at det store målet var å kvalifisere minimum én gymnast og helst lag til VM i Valencia i august. Sjansen for å kvalifisere lag utgikk dessverre, men det ser ut til at Norge får plass med én individuell gymnast under mesterskapet i sensommer. Dette er per nå uoffisielle tall og vi kan ikke garantere plassen før FIG publiserer endelig liste.

Full resultatliste fra EM finnes her
Resultater kommer også i resultatarkivet på nettsiden.

Delegasjonen hadde en annerledes, men fin 17. mai feiring sammen i Baku. Foto: NGTF.