Skip to content
Nyhet

Julehilsen fra Presidenten!

Et nytt annerledes år går snart inn i historiebøkene. Vi gledet oss alle til å komme gjennom pandemien og få tilbake hverdagen slik vi kjenner den i NGTF. Turnforeninger med fulle partier og høy aktivitet. Etter 2 år med pandemi var den en befrielse å oppleve at restriksjoner ble opphevet og desinfiseringsmidler kunne ryddes bort.

I min julehilsen i fjor skrev jeg om hvordan idretten utfordres i forhold til internasjonal politikk og regimer vi tar avstand fra. Den 24. februar i år angrep Russland nabolandet Ukraina og vi hadde krig i Europa. Dette førte til massive fordømmelser av Russland og Belarus og en rekke sanksjoner ble iverksatt. Situasjonen var så alvorlig at idrett ikke lenger bare var idrett. Også idretten måtte ta et ansvar og bruke de midler som den rår over. Idrettsutøvere fra Russland og Belarus ble utestengt fra alle internasjonale konkurranser. 

Vårt forbund har vært en pådriver i forhold til nødvendige sanksjoner mot Russland og Belarus. Dette førte også til at vi trakk oss som arrangør for FIG kongressen i Sandefjord selv om dette var et prestisjetungt og viktig arrangement for oss å gjennomføre. Da det internasjonale turnforbundet, FIG, nektet å utestenge Russiske og Belarussiske delegater, hadde vi intet valg. Selv om dette innebar en økonomisk belastning for vårt forbund, var det aldri noe alternativ å la dette gå på bekostning av våre verdier og solidariteten til det Ukrainske folk.

NGTF har benyttet alle kanaler for å formidle vår støtte til Ukraina og jobbet kontinuerlig for at ikke bare utøvere men også delegater, funksjonærer og andre representanter fra Russland og Belarus skal utestenges fra alle internasjonale verv og posisjoner i idretten. NIF vedtok under ledersamlingen på Gardemoen for kort tid siden å ta inn disse føringen i en felles uttalelse fra idretten. NGTF var pådriver i forhold til å utvide kretsen av representanter fra disse landene som bør ekskluderes.

For øvrig gleder vi oss over at flere Ukrainske utøvere er tatt vell imot i våre turnforeninger og jeg har selv møtt flere av disse under blant annet NM i RG tidligere i år. La oss fortsatt stå samlet for Ukraina og ta godt imot de som kommer hit etter å ha opplevd krig og andre grusomheter i eget land.

Grunnlaget legges i gym og turn

Selv om også 2022 har vært et dramatisk og spesielt år, skjer det samtidig mye positivt. Tilbakemeldingene fra de fleste lag er at medlemmene kommer tilbake etter pandemien. Gym og turn har en sterk posisjon i norsk idrett og mange ser verdien av å sende sine barn og unge til oss. Vi er på mange måter idrettens grunnmur og har tilbud og konsepter som ingen kan måle seg med. Våre aktiviteter selger seg selv!

Dette hadde ikke vært mulig uten alle de som engasjerer seg i våre mer en 420 lag. Både ansatte og frivillige gjør en formidabel innsats og yter langt utover hva man kan forvente. Mange bruker både kvelder og helger for å sørge for at våre medlemmer har en arena preget av kvalitet og trygghet. 

2022 har vært frivillighetens år. Det har ført til mange refleksjoner rundt hvor avhengige vi er av alle de frivillige som legger ned utallige timer for å gi andre en mulighet til å oppleve idrettsglede. Uten de frivillige er idretten sjanseløs. Vi vil aldri klare å gi barn og unge de tilbud de i dag får dersom ikke de frivillige stiller opp. 

Det er så utrolig mange ildsjeler der ute som fortjener å æres av samtlige av våre nær 100.000 medlemmer. Tusen takk for den innsatsen dere gjør!

Allikevel er det mange som ikke har økonomi til å delta i idretten. Dette frarøver mange en mulighet til å oppleve mestring og samhold gjennom de flotte aktiviteter våre turnforeninger tilbyr. Dette bør være et offentlig ansvar. Vi vet hvor viktig idretten er både for fysisk og psykisk helse. Vi kjenner konsekvensene av utenforskap. Vi har sett gleden hos barn som finner vennskap og opplever mestring gjennom våre aktiviteter. Ansvaret for at alle skal få de samme mulighetene kan ikke lempes over på klubber og lag. Det offentlige må komme sterkere på banen å sørge for at idretten har rammevilkår som bidrar til at alle kan være med! 

Dette må vi få våre folkevalgte til å forstå og å forholde seg til.  

Jeg vil gratulere Tom Thingvold fra Tromsø turnforening som nyvalgt visepresident i European Gymnastics. Dette er tredje gang i historien at Norge har et medlem i presidentskapet i Europas øverste gymnastikk og turn organ. Den første som hadde samme verv var Ivar J. Mørk som var visepresident fra 1993 – 1994 og den andre var Trude Mørk Lundgren som satt som visepresident fra 1996 – 2001.

Solide resultater og prestasjoner

Jeg vil også fremheve Sofus Heggemsnes som var i mangekampfinale både i EM og i VM. Sofus er en flott ambassadør for NGTF og det blir spennende å følge ham i årene som kommer. Harald Wibye var kun 3 tiendedeler unna, så vi er definitivt på en riktig og spennende vei.

Årets aller største turnprestasjon var det allikevel Sebastian Sponevik fra Hoppenspretten som stod for. Sebastian tok en imponerende sølvmedalje i hopp under EM i München for junior. Vi gleder oss til å følge Sebastian i årene som kommer. 

Jeg vil også fremheve kvinnelandslaget som hadde kvalifisert hele 5 utøvere til årets VM. Dette som følge av gode resultater i EM og i World cup. Det er ingen tvil om at også jentene våre har tatt store steg i året som er gått.

Vi har også grunn til å være stolt av troppene under årets EM i TeamGym. Seniortroppen for menn tok sølvmedalje, kun slått av Danmark med noen fattige tiendedeler. I tillegg ble det bronse i juniorklassen for menn.

Vi er også stolte over å ha godt voksne ambassadører i våre rekker. Under årets golden Age stevne på Madeira ble Titteliten på 97 år og Svein Rønning på 91 år hedret som (to av tre) deltakere over 90 år. Disse to viser med all tydelighet at Gymnastikk og turn gir livslang idrettsglede!

Vi mistet ildsjel Birgit Vallestrand

Det var det med stor sorg vi fikk beskjeden om at vår kjære Landslagssjef og ildsjel Birgit Vallestrand hadde fått tilbakefall av kreftsykdommen. Hun gikk bort den 26. september i år. Domkirken i Fredrikstad var fylt til randen av mennesker som ønsket å ta et siste farvel. Oppmerksomheten rundt hennes bortgang viste med all tydelighet hvilken enorm betydning hun hadde hatt for flere generasjoner barn og unge selv om hun bare ble 49 år. Denne julen tenker jeg spesielt på Tuva og Arnie som har mistet sin mor og ektefelle. 

Mye å glede oss til i 2023

I den andre enden av skalaen er vi godt i gang med  prosjektet Unge ledere. Her vil ungdom fra 15-25 lære om lederskap, planlegging av arrangementer og mye annet. Dette er et viktig tiltak for å sikre at unge og engasjerte hoder får en enda tydeligere stemme inn i fremtidens Gym og turn. I tillegg er det viktig å ha engasjert ungdom inn i arbeidet med vår kanskje største arrangement noen gang, nemlig Eurogym i Bodø i 2024. Vi gleder oss!

Så er det mye å glede seg til i året som kommer. Ikke minst ser jeg frem til å oppleve våre paraturnere under Special Olympics i Berlin og mange av våre flotte tropper under Gymnastradaen i Amsterdam. 

Til slutt vil jeg takke dere alle for alt dere har bidratt med i året som er gått, enten det er som tillitsvalgt, trener, utøver eller en som bare bidrar fordi barn og unge trenger deg!

God jul og godt nytt år!