Skip to content
Nyhet

Minneord over Birgit Vallestrands bortgang

I dag kom meldingen om at landslagssjef for turn kvinner – Birgit Vallestrand, har gått bort etter en lengre tid med sykdom.

Med hennes bortgang har norsk turnsport mistet en ildsjel av det sjeldne slaget.
Norges Gymnastikk- og Turnforbund har mistet sin kjære, dedikerte og engasjerte landslagssjef.

Vi som var aktive sammen med Birgit i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, vet at hun har satt dype spor etter seg. De siste 30 årene har Birgit vært en solid bidragsyter innen turn for kvinner i Norge.

Etter at Birgit ga seg som aktiv turner, var hun både trenerutvikler og kursholder. Hun har hatt utallige verv på klubb-, krets- og forbundsnivå, blant annet som leder i teknisk komité turn kvinner. I tillegg var hun også en av grunnleggerne av Nedre Glomma Turnforening i Fredrikstad.

Hun elsket å jobbe med barn og unge, hun storkoste seg på trening og sørget for at mange fikk en godfølelse og mestringsfølelse. Hun var særdeles opptatt av å gi barn og unge gode forutsetninger for å drive fysisk aktivitet gjennom å skape en best mulig grunnmur.
I tillegg til å jobbe med bredden, bestrebet hun å yte best mulig kvalitet i trenings- og konkurransearbeidet, for å tilrettelegge for videre satsning. Hun arbeidet for å kunne beholde gymnastene i idretten lengst mulig og satte deres helse, både fysisk og psykisk i fokus.

Birgit var en god veileder og inkluderte alle.

Som landslagstrener og senere landslagssjef i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, var hun med på å utvikle «Vi er Norge-modellen» for turn kvinner. Samtidig sikret hun et godt samarbeid mellom Olympiatoppen og forbundet. Birgit er en person som Norges Gymnastikk- og Turnforbund er veldig stolt av. Hun var også veldig stolt, både av utøvernes stadig bedre prestasjoner og resultater, men også over å få lov til å representere Norge, enten det var som landslagstrener eller landslagssjef.

Birgit mottok kretsfortjenestemedalje i gull i 2012, og forbundets fortjenestemedalje i sølv i 2022 for sin fremragende innsats for turnsporten.

Birgit har alltid vært en fighter. Hun jobbet fullt frem til det siste og hadde en stå-på-vilje uten like. Fellesskap, ærlighet og mot til å stå frem er noen av landslagets verdier. Tidligere i høst deltok landslagsjentene på Kreftforeningens «Stafett for livet» i Fredrikstad, hvor Birgit var en av stafettens æresgjester. Etter stafetten inviterte hun og ektemannen Arnie landslagsjentene og støtteapparatet hjem, for å samle alle rundt seg en siste gang. Arnie omtalte i etterkant denne dagen som «verdens beste dag i verdens verste periode».

Birgit var ei som alltid bidro. Hun hadde mange baller i luften, men møtte alle arbeidsoppgaver med et smil. Hun var blid, sympatisk og positiv. Full av humør og til å stole på. Hun hadde en personlighet og karakter som vi andre beundret og respekterte.

Vi i Norges Gymnastikk- og Turnforbund sitter igjen med mange gode minner etter Birgit, og kommer til å savne henne masse. Samtidig er vi evig takknemlige for alt hun har bidratt med, og alt hun har vært for den norske turnfamilien gjennom hele sitt liv. Våre tanker går nå til Arnie og Tuva i denne vanskelige perioden.

Tusen takk for alt Birgit, vi lyser fred over ditt minne.