Skip to content
Nyhet

Stor spenning på kvinnesiden før NM

Det ligger an til en forrykende konkurranse når NM i Tromsø starter lørdag 2. oktober. Helt i toppen på kvinnesiden er det nemlig fem gymnaster og to underdogs som kommer til å kjempe om å stå øverst på pallen.

I 2020 kom stortalentet Julie Madsø Røttum opp fra junior og tok hjem kongepokalen foran regjerende norgesmester Julie Charlotte Søderstrøm. Nå er Søderstrøm i militæret, Julie Madsø er dessverre skadet og stiller ikke.

Det er bare få helger siden Unni og Haralds gikk av staben, og da var det Selma Andrea Halvorsen som stakk av med seieren, foran klubbvenninne Edel Charlotte Eiken Fosse.

Under FIG 3 vant Juliane Amalie Tøssebro knepent foran Mali Trongmo Neurauter, den gymnasten som gjorde det best av de norske under EM i vår. I begge konkurransene plasserte Marie Rønbeck seg på 3. plass.

Selma stråler før NM

Det at Selma Halvorsen er helt der oppe, overrasker ikke klubb- og landslagstrener Antonio Egri, særlig.

– For noen kom nok seieren hennes i Unni og Haralds som en overraskelse, men det var det ikke for meg. Nå har jeg trent henne siden hun var 10 år, og har tatt gradvise steg hele tiden. Nå er hun en av de på landslaget med med høyest vanskelighetsgrad i øvelsene sine og turner stabilt hele tiden, forteller han.

Han synes det er helt fortjent at hun «endelig» tok den øverste plassen på podiet, og Selma selv var bare et stort glis etter konkurransen.

– Jeg er hun som alltid har tatt den sure fjerde- eller andreplassen, og endelig var det min tur til å vinne. Det er første gang jeg gjør det, og det gir meg mer selvtillit og tro på meg selv.

Hun var noe nervøs før konkurransen, men etter to gode hopp fikk hun roet seg litt og kjørte bra gjennom skrankeøvelsen. Da var hun komt halvveis, og kunne bare gønne på de to siste apparatene.

– Etter frittstående tenkte jeg at jeg hadde kjørt den beste konkurransen jeg noensinne har gjort. Da jeg fikk kommentarer på at jeg lå best an, klarte jeg ikke helt tro på det, jeg måtte ha bekreftelsen. Da jeg fikk den var det bare en skikkelig deilig følelse, fortalte hun etter finalene under Unni og Haralds.

Kongepokal og VM-plass i potten

Foruten å kjempe om kongepokalen, skal kvinnene også kjempe om en plass på VM-laget, en plass Selma ikke trodde hun før var i nærheten av.

– Det er jo et mål, men jeg har tenkt på det som et litt hårete mål også. Men kanskje er det mulig nå?

En annen som håper det er mulig, er Mali Neurauter. Etter å ha blitt Norges beste under EM i Basel, har hun holdt nivået oppe. Nå gleder hun seg bare til å få konkurrere i NM.

– NM blir bra. Først og fremst gleder jeg meg bare til å konkurrere, for det er ekstra gøy når vi får reise sammen som lag og konkurrere sammen med guttene, forteller Mali.

På spørsmål om VM, som går i Kitakyushu, Japan, 18-24 oktober, trekker hun litt på svaret. Flere av jentene på landslaget er nær å bli tatt ut, men som de andre vet også Mali at ingenting er avgjort før NM er unnagjort.

– VM er jo et mål for meg og, men under NM må jeg bare tenke på meg selv, min konkurranse, og gjøre mitt beste.

Hun er ikke alene om å fokusere på egne oppgaver foran helga. Juliane Amalie Tøssebro gjorde forrige helg sin første konkurranse siden EM i Basel, og selv om hun fikk mange gode svar, reiste hun også tilbake til Bergen for å forbedre og forberede seg til det som skal skje i Tromsø.

– Det var godt å komme i gang, kjøre øvelsene og få kjenne litt på konkurransefølelsen igjen, samt det adrenalinet som følger med. Jeg er fornøyd med konkurransen på Nordstrand, men det er alltid noe som kan bli bedre, så vi har hatt litt å jobbe med denne uken, sier Juliane.

NM streames!

– Under NM kan alt skje, men jeg har fokus på meg selv og det jeg skal gjøre. Det viktigste jeg kan gjøre er å fokusere på en ting om gangen og gjøre så godt jeg kan, legger hun til.

Det er som nevnt flere av landslagsutøverne som sliter med skader. Julie Røttum må stå over, Julie Erichsen konkurrerer i ett apparat, Mari Kanter begynner å bli klar igjen, og Maria Tronrud er endelig tilbake etter en skulderskade. De to sistnevnte har dog kvalitetene til å kjempe helt i toppen om alt stemmer og kroppen spiller på lag.

Apparatturnerne var av de heldige som fikk gjennomføre NM under koronapandemien i 2020. Da ble hele helgen streamet, og det vil også årets NM bli. Kommer du deg ikke til Tromsø, kan du følge både kampen om kongepokalen lørdag og apparatfinaler søndag på direktesport.no.

Link til stream og mer informasjon vil bli lagt ut på gymogturn.no og Facebook-sidene Turn kvinner og Turn menn.