Skip to content
Nyhet

– Jeg vil hjem og trene!

FOTO: Geir Owe Fredheim / Team Norway

Han har knapt fått summet seg etter sin OL-opptreden, men etter litt kake, og fortsatt i drakten mens han snakker med NGTF, forteller han at nå vil han bare hjem. For å trene.

– Jeg er jo litt lei meg for at det er ferdig, men litt digg og. Nå vil jeg bare hjem og trene. Jeg skal ikke ha noe ferie nå, sier han mens han gliser bredt.

– Trene?!

– Ja, jeg skal trene på alt mulig nå. Starte med frittstående, alle apparatene, få inn nye momenter i stang og lære alt mulig nytt, forklarer han.

Kanskje ikke så rart, for svingstangøvelsene til de beste, er helt utrolige, og ikke noe de norske gjør. Ennå. For OL har gitt mer motivasjon, og han vil bare bli bedre.

Fornøyd med egen prestasjon

– Jeg satser for fullt mot 2024, og da, da får alle se!

Han er i ekstase. Til Team Norway har han allerede fortalt at han er euforisk, og det gjentar han igjen. Og igjen. For det har vært litt av en opplevelse for ham.

– Det er kanskje slik det er å gå på dop. Jeg er bare skikkelig glad og koser meg virkelig.

Stolt av prestasjonen hans er det lett å være. Etter små justeringer fra podietrening til konkurranse, satt det meste som det skulle.

– Skranke var egentlig ganske clean, jeg fikk litt høy fart opp til den ene håndstående, men det gikk bra. Det var lett å komme seg gjennom, egentlig.

For de som har studert poengsummen hans, har flere lagt merke til et trekk på 0,3. Sofus sier det er mange som ikke helt forstår hva det trekket var, men har ingen problem med å oppklare det han selv kaller et mysterie.

Skikkelig OL-følelse

– Jeg gikk litt over tiden, det var derfor jeg fikk trekket. Så da måtte jeg skyndte meg litt mer i de andre apparatene.

Latteren runger i rommet hans. Så mye at han flere ganger får beskjed om å være rolig. Han deler nemlig leilighet med Valentyn, Anatol og Julie, og sistnevnte skal ut i konkurranse neste dag, og klokka er rundt midnatt.

Det er bare så glad og fornøyd han er. Han har vært et stort smil siden han kom til Tokyo. Men det gikk likevel ikke opp for ham før midt i konkurransen hva han faktisk var med på.

– Nå har skikkelig OL-følelse. Jeg fikk det midt i svingstangøvelsen, rett etter en hoppvending. Jeg ble litt sånn «oi, jeg er faktisk i OL». Det var en åpenbaring.

Men svingstangøvelsen hans skulle vært litt annerledes. Vanligvis gjør han en vanskeligere øvelse, men Valentyn ville de skulle trygge det litt mer inn.

Magefølelse endret øvelse

– Vi tok ut 360-vending fordi Valentyn hadde en dårlig magefølelse, og den er det viktig å høre på, sier Sofus.

– Det var noe riktig i den følelsen, ikke bare gammel mat, legger han til og ler godt.

Han har brukt litt tid å akklimatisere seg, og innrømmer selv og at det er tungt for ham å dra på lange turer som dette.

– Jeg trenger nok en uke, minst, på å omstille. Spesielt om jeg skal prestere, og det skal jeg jo.

Og det gjorde han. Alle apparatene gikk veldig bra, og han kjørte rundt 13 poeng i alle fire. Treneren er godt fornøyd med utførelsen, men likevel sitter han igjen med en noe rar følelse.

– Jeg ser at med fullt program kan Sofus konkurrere med de beste, sier Valentyn fra Tokyo.

– Det er ikke helt umulig. Selv om plasseringen kanskje sier noe annet, er det små marginer her. Kjører han fullt program, og kjører rent, så kan han få det til, legger han til.

Med justeringer i skranke og ikke optimal oppkjøring til OL fikk vi nemlig ikke se Sofus på hans beste.

– Sofus kan bedre

– Du kan kanskje si at jeg er litt skuffet over at vi ikke får vist fullt program, med spektakulære slipp i stang, et ekstra element og avspranget hans i skranke og ikke minst vanskeligere bøyleøvelse. Alt dette kan han egentlig, så mål er å forbedre programmet til VM.

VM 2021 er også i Japan. Og nå skal som sagt Sofus hjem og trene for å bli enda bedre til dess.

Valentyn er derimot ikke like klar til å dra rett hjem og trene. Etter en lang oppkjøring, delt stilling i Oslo Turnforening og NGTF, skader og korona er han klar for en fortjent ferie.

Når han kommer tilbake har Norge en ny landslagssjef på plass, noe som kanskje vil gjøre hverdagen noe lettere for Valentyn. Men da håper han også at «alle» vil være med å legge til rette for en tøffere satsing på herrene.

Mener Norge bør kunne kjempe mot de beste

– Samtidig som jeg er veldig fornøyd med OL stiller jeg meg selv spørsmålet, og kanskje alle andre i miljøet også, bør vi ikke kunne tørre å sikte høyere? Alle som er her har to bein og to armer, og derfor samme utgangspunkt. Hvorfor kan vi da på sikt ikke snakke om medaljer i OL?

Han lar det henge litt, men er alvorlig. Han forstår også at det vil være delte meninger om det, og at noen kanskje ikke er enig med ham. Likevel tenker han at det bør være fullt mulig.

– Vi må trene med de beste i verden og bygge navnene til våre utøvere gjennom internasjonale konkurranser. Jeg tror det er fullt mulig å få til.

Men nå skal både han og Sofus nyte den siste tiden i Tokyo. Sofus har allerede sagt han skal teste ut all maten i kantina i utøverlandsbyen, og det starter med frokost i morgen. Så skal de heie på Julie.

– Jeg er veldig fornøyd og glad. Og så er det utrolig hyggelig å se at så mange har fulgt med og heiet på meg! Jeg har ikke fått svart alle og sjekka alle snapper og alt ennå, men jeg setter pris på alt!

Sofus’ resultater i OL:

Skranke: 13.133
Svingstang: 12.933
Bøyle: 13.066
Ringer: 13.233