Skip to content
Nyhet

Internasjonal heder til norske dommere

Hele åtte norske dommere har fått plass på en eksklusiv liste over anerkjente dommere i gym og turn.

For å få denne utmerkelsen må dommerne oppfylle disse kravene fra European gymnastics (EG):

  • Signifikant bidrag til EG som internasjonal dommer over en lengre periode.
  • Dommeroppdrag uten sankesjoner fra FIG under perioden
  • Dommeren må ha dømt minst et EM per olympisk syklus (altså hvert fjerde år) innen turn kvinner og menn
  • Dommere innen rytmisk gymnastikk må ha dømt minst seks EM
  • Dommere innen TeamGym må ha dømt minst fire EM

Disse åtte er Anne Torill Nordli, Ann Helen Bjørnstad, Tom Thingvold, Jørgen Skar, Børre Jensen, Marie Moltubakk, Ståle eiken og Cecilie Viktoria Jenssen.

Flere OL-dommere

– Det er første gang EG gir ut denne utmerkelsen, så man kan si at dette er historisk, forklarer Anne Torill Nordli, som er en av de norske dommerne i det gode selskap.

Ved sin side gjennom 32 år har hun sin gode venn og kollega Ann Helen Bjørnstad. Sammen stod de på podiet under EM i Basel og mottok pin og diplom for deres innsats som dommere. Gjennom disse årene har de begge dømt flere VM og EM.

Men det stopper ikke der for de norske dommerne. Anne Torill dømte under OL i Rio de Janeiro i 2016, og skal også til OL i Tokyo 2021.

Det å bli tatt ut til å dømme OL er en stor ære for dommere, og i det gjeve selskapet har vi flere norske dommere.

Tom Thingvold har allerede tre OL bak seg; Athen 2004, London 2012, Rio 2016, og skal nå til OL i Tokyo. Der får Anne Torill og han følge av Marie Moltubakk, som også dømte under lekene i London og Rio.

Blant de beste i verden

Det er ingen tvil at noen av de beste dommerne i verden er fra Norge. Det er kun et nøye utvalgt dommerpanel som får være med, og for våre tre dommere, som for utøverne, det gjeveste mesterskapet å være en del av.

Og det er kanskje ikke så rart at det er nettopp disse som har blitt valgt ut til å dømme i OL.

Marie Moltubakk har allerede utmerket seg på den internasjonale RG-scenen, og fremmes nå som kandidat til teknisk komité RG i FIG.

Marie Moltubakk under OL i London 2012

Tom Thingvold har siden 2017 vært president for teknisk komité turn menn i EG, og er også en meget respekter dommer og person internasjonalt.

– Det er veldig spesielt at et lite land som Norge skal ha med tre dommere til OL i tre forskjellige grener, sier de to dommerne i turn kvinner.

Foruten denne anerkjennelsen har også flere av de norske dommerne fått en annen rolle som dommere internasjonalt. Av disse åtte som nå har fått utmerkelsen har også flere av dem den høyeste dommerkategorien.

Det gjør at dommere som Anne Torill, Jørgen Skar og Marie har blitt invitert som D-dommer og supervisor til flere internasjonale mesterskap.

Den gode innsatsen til de norske gjør og at de stadig trekkes ut til å dømme finaler i de store mesterskapene.

For ordens skyld er det pga. covid-19 og utsettelse av OL i Tokyo er også nye dommerkurs ikke på kalenderen før 2022 når de nye reglementene kommer.