Skip to content
Nyhet

Hvordan gikk det i EM?

Den norske delegasjonen kom hjem til Norge etter deltagelsen i Europamesterskapet i rytmisk gymnastikk på søndag. Det var et godt arrangert EM med stort fokus på smittevern, noe som de fleste av oss har blitt godt vant med. Deltagelse i EM har imidlertid hatt sin pris og krevd mye av våre utøvere og støtteapparatet rundt, mer enn det de fleste kanskje er klar over.

Den nye hverdagen til toppidrettsutøvere består av munnbind, mange koronatester, flere smittevernsprotokoller og karantene. Dette kan nok mange kjenne seg igjen i etter ett og et halvt år med pandemi. Samtidig har utøvere og deres familier, støtteapparat og andre mennesker rundt dem isolert seg over lengre perioder for å hindre smitte. De har trent delvis isolert og gjort alt for å unngå smitte. Det har altså ikke vært lett for utøverne våre å komme seg til EM, men med stor hjelp fra alle rundt har de holdt seg friske og forberedt seg så godt som mulig.

Det var litt skummelt, men artig på samme tid
Juniortroppen var de yngste utøverne som reiste for å representere Norge og var også de første som skulle ut på teppet i Varna av de norske. Med en alder på 13-15 år og at dette var deres første store mesterskap utenfor Norden, kan vi godt forstå at det var litt skummelt, men artig på samme tid.

– Det var ganske spennende, stort og nytt, og det kommer til å gi oss mye erfaring. Det gav oss et innblikk i hvordan det er å være på sånne store mesterskap. Det var mange elementer rundt som vi normalt ikke er vant med som kan forstyrre, som det å bytte mellom så mange tepper på oppvarmingen og alle som er rundt teppet i hallen når man er på podiet. Det var veldig mange flinke gymnaster og det var veldig gøy å se de andre i konkurransesetting med hvordan de forbereder seg. De var veldig flinke, oppsummerer juniortroppen.

Fornøyd juniortropp etter deres kjøringer i EM. Her med deres trener, Olga Ivanova.

De var alle enige i at det var litt skummelt på teppet, men de kjente mest på nervene i deres første program.

– Det å stå på matta i EM var veldig stort og nytt. På teppet var det litt skummelt og nervøst, men da vi var ferdige med første kjøring var det veldig gøy. Vi var mindre nervøse da vi gikk ut for vår andre kjøring, fortalte jentene etter at de var ferdig med sine kjøringer.

Troppsjentene fikk spørsmål om hva de tar med seg som det mest minnerike fra mesterskapet, men det er vanskelig for dem å sette fingeren på kun én ting. De forteller at de tar med seg hele opplevelsen videre.

Sett frem til dette lenge
Så var det seniorlaget sin tur til å entre teppet i Varna. Jentene hadde forberedt seg i lang tid og det var nå det gjaldt.
Før konkurransedagene hadde de følgende betraktninger om EM-deltagelsen;

– Det gikk bra på trening og det var gøy å endelig komme i gang med EM siden man har sett frem til dette lenge. Det er gøy at alle sammen er her, med troppen og alle trenerne, sa jentene etter trening i Bulgaria.

Målene for dette EM’et var å kvalifisere Norge til VM, samt å vise utøverne sine sterke sider for resten av Europa. I tillegg var det viktig for utøverne å komme i gang igjen etter et langt opphold fra den internasjonale arenaen.

– Vi gleder oss alle til å konkurrere igjen foran publikum. Det er også alltid gøy å se de beste utøverne i aksjon, og selv om vi ikke kan klemme hverandre er det hyggelig å møte alle de internasjonale vennene igjen, fortalte jentene før deres konkurransedager i Varna.

I mesterskapet viste jentene styrke i sine kjøringer og har fått gode tilbakemeldinger. Det var noen miss i noen av redskapene, men laget gjorde det godt og kan være stolte av deres prestasjoner i EM. Beste plassering i det norske i laget ble Josephine, som havnet på 48. plass av 60 som kjørte tre-fire redskaper. Hun fikk også Norges høyeste score i enkeltredskap med 20.600 i ball som holdt til 36. plass av 69 utøvere.

Landslagssjefen, Elizabeth Paisieva er stolt over det jentene presterte i dette mesterskapet.

– Vi er fornøyd med teamet og vi ser en god progresjon fra seniorene. De hadde dessverre noen feil og det var mye press i dette mesterskapet, både fordi det var det første mesterskapet på lang tid med en annerledes oppkjøring og et smittevernsopplegg som er mye strengere enn det vi normalt sett har å forholde oss til, og at det (mulig) var kvalifisering til VM. I tillegg var dette kvalifisering til OL, noe som også legger en spesiell stemning i arenaen, oppsummerte Elizabeth.

Den norske delegasjonen utenfor arenaen i Varna sammen med frivillig funksjonær.

Om Norge har kvalifisert seg til årets VM med individuell gymnast i oktober, og hvordan kvalifiseringen vedtas, er foreløpig uvisst og vi venter på endelig informasjon fra FIG.

Tilbake i Norge skal vi evaluere dette mesterskapet og jobbe videre mot våre mål. Vi gratulerer til alle de norske utøverne med vel gjennomført EM og ønsker delegasjonen en god karantenetid.

Resultater
De norske resultatene fra EM er som følger:

Resultatbok fra mesterskapet blir tilgjengelig på nettsiden her og i resultatarkivet.