Skip to content
Nyhet

Viktige erfaringer, nye turnskudd og steget opp

I et år med få konkurranser har det ikke vært lett å slå til når det gjelder, hverken for seniorene eller nå senest juniorene.

Likevel har flere i miljøet vært godt fornøyd med det som ble levert under junior-NM i Tromsø. Fra gode prestasjoner fra juniorene som skal ta steget opp, til nye talenter på vei opp – junior-NM hadde litt av alt.

I de to nedtrekkene kan du lese litt om guttene og jentene i hver sin blokk. Husk at du ikke får se dem om du bruker Internet Explorer, så bruk helst Chrome som din nettleser.

Vell gjennomført junior-NM

Det var gledelig å se representanter fra mange klubber fra ulike deler av landet under NM junior. Jentene hadde sin første konkurranse siden februar, mens flere av guttene både deltok under NM senior og NC i Kristiansand i løpet av høsten.

Tromsø Turnforening fortjener all skryt for gjennomføring av arrangementet, og var flinke til å skape en god ramme for gymnastene og publikum. Det var også utrolig gøy å høre Magnus Dahl-Hansen som kommentator på direktesport.no under søndagens finaler.

Positiv utvikling å spore hos jentene

Landslagssjef Birgit Vallestrand fulgte gymnastene fra sofaen, og kunne glede seg over mye fin turning. Hun hadde et godt øye til juniorene som konkurrerte i klassen for siste gang, men også de som er på vei opp i juniorklassene og de som ligger i skorpa til å ta steget videre.

Det var en god variasjon av de mer erfarne juniorjentene, og helt nye jenter på plass i Tromsø.

– Det var mange jenter med, som er veldig gledelig å se. Med så mange deltakere er det klart det blir et lite spekter i nivået, spesielt da det er de som er første års junior som prøver seg frem, og de som skal over til senior og allerede har deltatt og konkurrert på dette nivået i flere år, sier landslagssjefen.

Bra nivå tross et spesielt år

I et år der flere av jentene har måttet trene hjemme, hatt begrensede treningsmulighet i apparatene og stått uten konkurranse i nesten er år, har det vært for mye å forlange at alt skal sitte.

– Har man ikke konkurrert på lenge, vil nervene spille inn litt, men ut fra forutsettingen synes jeg det ble levert bra. Tar man koronasituasjonen med lockdown og restriksjoner i betraktning er det mange av landslagsjentene, for eksempel, som har klart å komme i form til konkurranse og gjør det bra, oppsummerer Birgit.

Hun skulle veldig gjerne sett at jentene fikk konkurrere mer i 2020. En ny sesong kommer veldig fort, og da er det noen som sier farvel til juniorklassen for å hoppe rett inn i en ny verden med seniorene.

Fornøyd vinner

Vinneren av lørdagens mangekamp, Marie Rønbeck er en av dem. Etter en solid konkurranse fikk hun vist at hun ikke skjemmer seg ut blant seniorene, og er klar for å ta steget videre opp.

– Det blir spennende! Det er mange gode seniorer, så det er klart det blir vanskelig å ta steget opp, men jeg har det i meg om jeg står på og jobber hardt videre, forteller årets juniornorgesmester.

Det er ingen tvil at Birgit følger hennes utvikling og prestasjoner, men det er også mange andre spennende jenteturnere å ha kontroll på.

– Mange jenter var med, og det er veldig positivt. Da ser man også at det er mange som jobber godt og har et utviklingspotensial, og det er jo mest det vi ser etter i den alderen. De skal utvikle seg, ikke prestere på samme måte som vi forventer av jentene på seniorlandslaget, forklarer Birgit.

– Klubbene har jobbet godt

– Vi ser tydelig at klubbene har jobbet godt under nedstengingen og at de jobber systematisk. Der man tidligere har sett det er en som er veldig god eller har hatt et høyt nivå, er det nå flere som er det, og da får man en bredde i toppen. Det er veldig spennende, legger hun til.

Mens man venter på flere konkurranser, som vi alle håper kommer allerede i 2021, gleder vi oss over det som skjedde i Tromsø.

– Marie leverer på samme måte som hun har gjort på trening de siste månedene. Hun har jobbet hardt, bra og konsistent, så for oss var det ikke overraskende at hun vant, forklarer Antonio Egri, trener for Oslo Turnforening og Norges landslag.

Viste frem nye øvelser

Det var kanskje ikke en knusende seier, men en seier som gledet på flere måter.

– Jeg er veldig fornøyd med lørdagen, og ikke minst Jaeger i skranke. Endelig har jeg fått den inn etter å ha jobbet med den lenge. Nå har jeg knekt koden, og klarer å henge hver gang og være mer stabil, sier Marie fornøyd.

– Og så gjorde jeg et bra hopp! Det er første gang jeg har satt overslag salto pikert i konkurranse, det var gøy, legger hun til.

Mye å glede seg over hos gutta

Også på guttesiden er det mange som nå skal ta et steg videre i karrieren, men det var en 15-åring som satt eldstegutta på plass. Sebastian Sponevik fra Hoppensprett Turn gjorde ingen feil under lørdagens mangekamp, og kunne derfor juble høyest.

– Han er en av de yngste juniorene, men allikevel var han ekstremt fokusert og bestemt, og gikk og gjorde som vi avtalte, og da går det veien, forteller trener og tidligere norgesmester, Espen Jansen.

Sebastian har blitt lagt merke til for lenge siden, og er et stort talent som kommer som en kanon på de foran ham i alder og nivå. Espen er forsiktig med å sammenligne ham med andre utøvere i turn-Norge, men han mener Sebastian har en spesiell ting som skiller ham litt ut.

Ung, men likevel profesjonell

– Han er veldig på, veldig fokusert og profesjonell til å være så ung. Han var litt preget foran NM, og visste at han var favoritt og at mange forventet han skulle vinne. Og han ville det. Det er ikke bare-bare å turne og gjøre det når det gjelder, men han kjørte uten store feil, holdt fokus, og så korrigerte vi når det var litt rusk. Så han er godt i gang, sier treneren.

Han får støtte av landslagstrener, Marcus Conradi. Han var selv på plass i Tromsø for å følge utøverne på senteret og for å se på de andre.

– Sebastian holder et så høyt nivå at han kan bli en farlig konkurrent allerede i senior-NM neste år. Han er en fantastisk gutt som har mye i seg som han kan få ut på flere område, og ikke minst er han unik på mange områder. Et ordentlig arbeidsjern som står på og er ekstremt konkurransedyktig, skryter Marcus.

Flere leverte varene

Foruten å glede seg over Sebastian fikk han også se mye annen god turning. Flere av juniorene deltok også under senior-NM i Elverum for rundt en måned siden, og han er lar seg imponere over arbeidet som er lagt ned.

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg så i Tromsø, for nivået på årets junior-NM var bra. Både konkurransen isolert sett og nivået på gutta. Det de viser er veldig bra, forklarer han.

Det er fortsatt litt usikkert hva som skjer med de to eldste på landslaget, og med så mange juniorer som skal ta steget opp blir det spennende å se hvordan 2021 blir.

– De som nå skal ta steget opp har litt å jobbe med, men de er på veldig god vei. Det er ikke ofte vi får så mange unge seniorer som holder et så høyt nivå, og de viser at vi kan få et veldig sterkt lag i flere år fremover, konstaterer han.

Lovende fremtid for Norge

– Det er mange som har gode kvaliteter i forskjellige apparater, og når vi skal bygge lag er det viktig, for da har vi enkeltutøvere som kan bidra veldig i de enkelte apparatene, legger han til.

Mens han selv var på et lag der alle kjørte stabilt gjennom en mangekamp, har han allerede sett seg ut turnere som har litt mer spisskompetanse enn andre på enkelte apparater. Bare det at flere av dem bevisst valgte å gjøre vanskeligere øvelser enn kravene, mener han viser at gutta er på rett vei.

I motsetning til jentene, har gutta fått konkurrere opptil tre ganger denne høsten; NM senior i Elverum, NC i Kristiansand og nå i NM junior i Tromsø. Men disse konkurransene var det flere av utøverne som egentlig ønsket de skulle skje tidligere. Slik ble det ikke.

– Vi var jo superklar for sesongen da Norge ble stengt ned. Vi hadde hatt gjennomkjøring bare et par dager før, og gleda oss skikkelig. Men det ble jo ikke slik, sier Espen.

For guttene i Hoppensprett, som med alle andre, ble det videotreninger og tilpassa treningsprogram. Dette skulle tross alt bli et godt år for juniorene.

Sesongen som skulle vært

– Det var jo mye som skulle ha skjedd, og allerede for seks år siden hadde vi lagt inn i planen at Sebastian skulle være med i junior-EM. Vi håpet i det lengste at det skulle bli noe av, men den gang ei, sier Espen.

Selv om flere er skuffet over valget om ikke å dra til EM, er det mye positivt å se likevel. Marcus ble igjen i Tromsø etter NM, for å utnytte muligheten til å treffe de som trener der oppe.

– Det var utrolig gøy å se hvordan de har det i Tromsø. De har skapt et veldig godt miljø, og trener bra.

Som lag gjorde Tromsø det veldig bra. De tok lagsølv, og i apparatfinalene på søndag ble det flere medaljer, og ikke minst gull til Iver Heggelund i bøyle.