Skip to content
Nyhet

Treningstips fra troppsgymnastikk

Foto: NGTF

Det er flere trenere og utøvere i troppsgymnastikk som har laget solide treningsprogram for utøverne.

Vi har fått inn mange fine program som vi ønsker å dele med dere. Landslagssjef, Henning Ottersen, er godt fornøyd med det som leveres, og håper videoene kan brukes av mange.

– Disse programmene passer for utøvere i troppsgymnastikk både bredde og topp, fra rekrutt til senior, men også for utøvere i andre grener, sier Ottersen.

Trener i Oslo Turn, Henrik Moum, har satt opp dette programmet, som er nivå 1. Nederst i saken legger vi også ut nivå 2, men det er viktig at dere først behersker nivå 1 før dere går videre. Dette har også Moum informert om i videoen sin:

Viktig med variert trening

– Her er det mange flotte øvelser som utfordrer koordinasjon, styrke, spenst og mobilitet. Dette er viktige grunnpilarer i et helseperspektiv generelt, men naturligvis helt nødvendig for en utøver i troppsgymnastikk, forklarer Ottersen om treningsprogrammene.

Mens Moums program har mer fokus på elementer fra tropp, har Mathilde Sørvåg laget et styrkeprogram som passer for alle, uansett idrett og gren:

Det er mange regler man skal forholde seg til under denne koronatiden. Derfor er det viktig å påpeke at den neste videoen, fra Tara Sperre, kun bør gjøres sammen med søsken, treningspartnere i samme kollektiv eller sammen med andre i samme husstand.

I NGTF har vi medlemmer og aktive med forskjellige forutsetninger. Noen er utøvere på høyt nivå, internasjonalt og nasjonalt, noen driver med gym og turn for å holde seg i aktivitet, andre har det som en sosial samlingsplass, andre er i startfasen og har forskjellige ambisjoner.

– Utfordre deg selv

Derfor kan noen av programmene som kommer fra våre medlemmer virke uoverkommelige og vanskelige.

– Prinsippet om progresjon er naturligvis viktig å ta hensyn så man ikke utfører en øvelse man kanskje ikke er helt klar for. Forsøk en enklere variant av øvelsen i så fall, oppfordrer Ottersen.

Mange av dem NGTF har snakket med synes den største utfordringen akkurat nå er å ikke kunne trene med apparatene man vanligvis ville brukt i hallen. I tropp gjelder dette både tumbling, trampett og frittstående. Men selv om man ikke kan trene i hallen er Ottersen klar på at det er mye man kan gjøre for å opprettholde nivået

Foruten å ha flere kilder til trening påpeker han at klubbene gjør en god jobb med sine utøvere, og er sikker på at hans utøvere vil være klar til å gå løs på sesongens EM-uttak når man er tilbake til normalen.

I mellomtiden er det bare å stå på videre og fortsette å fokusere på utvikling.

– I troppsgymnastikk er det viktig å fokusere på vanskeelementer i frittstående, men også utfordre seg selv med koreografi enten fra klubbens egne program eller hente inspirasjon fra andre kilder. Så er selvfølgelig skadeforebyggende styrke- og bevegelighetstrening ekstremt viktig.

Helt til slutt legger vi også ved et program fra Michael Vu. Moums nivå 2 ligger helt i bunnen.