Skip to content
Nyhet

Stor sannsynlighet for to OL-plasser

Etter et par nervepirrende dager i VM i Stuttgart kan det nå se ut som at Sofus Heggemsnes og Julie Erichsen har sikret OL-plasser til Tokyo 2020.

Vi ønsker å presisere at det ikke er offisielt fra FIG ennå, og den offisielle bekreftelsen vil komme etter VM er avsluttet søndag 13. oktober.

Det er en vitenskap å forstå hvordan utøvere kvalifiserer seg til OL via VM. Samtlige i den norske delegasjonen i Stuttgart har lest reglene flere ganger, sett gjennom listene om igjen og om igjen, og funnet ut at Heggemsnes og Erichsen er innenfor kriteriene. Det er 98 plasser til kvinner og 98 til menn. Her kommer en kjapp forklaring, og vi tar utgangspunkt i herrene:

Ikke offisielt fra FIG, men

La oss starte i 2018, da VM ble arrangert i Doha, Qatar. Av 46 lag ble Norge nr. 22, og klarte da målet, å kvalifisere lag til det viktige VM i Stuttgart 2019, som også er kvalifisering til VM. Etter omlegging av FIGs modell er dette første gang Norge har kvalifisert et lag til en så stor konkurranse, og det på bekostning av tidligere stornasjoner innen turn.

Det betyr og at Norge plutselig ble tatt inn blant de beste turnnasjonene i verden, og kunne sende fem gymnaster til Stuttgart, fremfor tre. Det er en eksklusiv gjeng, med veldig høyt nivå, og NGTF er veldig stolt over denne prestasjonen.

Tilbake til nåtid og VM i Stuttgart. Odin Kalvø kom raskere tilbake fra operasjon enn ventet, men var ikke bra nok til å kjøre mangekamp. Det falt derfor på Pietro Giachino, Stian Skjerahaug og Sofus Heggemsnes å kjempe om den ene OL-plassen herrene kunne få. Kalvø og VM-debutant, Theodor Gadderud, delte tre apparater mellom seg.

Beste norske med 51. plass

Heggemsnes’ prestasjon plasserte ham på 51. plass. Isolert sett høres kanskje ikke 51. plass bra ut, men blant 156 utøvere i mangekamp er han godt plassert på øverste del av resultatlista, og så godt plassert at OL er innenfor rekkevidde.

Foran ham på lista finner vi gymnaster fra USA, Russland, China, Japan og Storbritania, store nasjoner innen turn. Ettersom 12 land får med seg fire gymnaster til OL, blir de strøket av den offisielle resultatlista i Stuttgart. Dette gjelder 26 gymnaster.

Dernest får hver nasjon en utøver til OL via å være kvalifisert til mangekampfinale, noe som tilsvarer 12 gymnaster. I tillegg vil topp tre i individuelle apparater få en plass hver, noe som tilsvare 18 plasser for spesialistene.

Det er altså 38 utøvere foran Heggemsnes på lista som blir kvalifisert til OL via lag eller mangekampresultat i VM i Stuttgart.

Så hvordan kan vi si at Heggemsnes og Erichsen etter all sannsynlighet får en plass?

Innenfor de 98 plassene

Foruten de plassene som blir gitt bort under VM i Doha 2018 og Stuttgart 2019, har FIG satt til sides 1 plass per apparat for utøveren som vinner World Cup serien i sitt apparat, altså seks plasser, pluss tre plasser til de tre beste i mangekamp. Totalt ni plasser.

Så er det de siste som er satt av, og det er til kontinentale mesterskap, altså EM for Norge. Afrika, Asia, Nord- og Sør-Amerika og Europa får to plasser hver, Oceania en, totalt ni plasser. Tilslutt er det da en «Tripartite invitation», som FIG kaller det.

91 plasser er da talt opp etter lag-, mangekamp- og individuelle finaler i VM, samt de avsatte plassene. Da står man igjen med åtte plasser som blir videre fordelt utover mangekamputøverne, som ikke allerede er kvalifisert via mangekamp, lag eller enkeltapparater. Teller man da på lista er Heggemsnes utøver 98, og får den siste plassen.

På kvinnesiden er det samme modell som brukes, og viser at Erichsen da kommer innenfor som utøver 93.

Første gang siden 92

Pheeeeew. Dette var langt og innviklet, men vi håper du har lest gjennom og forstår hvor vanskelig dette er å forstå for alle. For å gjøre det mer innviklet er ikke gymnastene klare for OL i Tokyo 2020 før den norske olympiske komité har tatt dem ut i den norske OL-troppen.

Men nå kan altså Norge etter alt å dømme få muligheten til å sende to gymnaster til OL. Faller alle brikkene på plass, kan Erichsen bli første norske kvinnelig gymnast som representerer Norge siden OL i Barcelona i 1992. Det var og sist Norge hadde begge kjønn kvalifisert til OL, men den gang reiste kun Anita Tomulevska da Anders Gran ble syk og ikke kunne delta.

Norges gymnastikk- og turnforbund er utrolig stolt over det samtlige utøvere har prestert under VM, og ønsker spesielt å rette en stor gratulasjon til Julie Erichsen og Sofus Heggemsnes.

Vi kommer tilbake med flere reaksjoner fra Stuttgart og Norge.

For kontakt med utøvere og delegasjon og mer informasjon bes dere ta kontakt med informasjon- og mediekonsulent, Charlotte Mæland, på 97714818 eller charlotte.maeland@gymogturn.no