Skip to content
Nyhet

Feiret bronse og gode prestasjoner i Ungdoms-OL

Jacob Gudim Karlsens bronse i hopp fra Ungdoms-OL skrives inn i norsk turnhistorie som en av største prestasjoner en norsk turner har oppnådd. Det ble feiret med kake på forbundskontoret.

«Det var utrolig og ikke forventet», forteller turneren som for få uker siden kom hjem med en bronse medalje rundt halsen. Jacob dro ned til Ungdoms-OL med planer om å gjøre det best mulig, og kanskje klare å kvalifisere seg til finalen i ringer. Derfor var overraskelsen stor da det ble finale – og ikke minst bronse – i hopp. Med 13,883 poeng sikret han medalje etter to gode hopp.

– Alt klaffet den dagen. Landing og stil var perfekt. Jeg har ikke høyeste vanskelighetsgrad, og måtte kjøre veldig pent og oppimot perfekt. Denne gangen stemte alt, sier en stolt Jacob. For Jacobs del var det også et helt nytt konkurransekonsept der kvalifiseringen gikk over fire dager.

3rd Youth Olympic Games Buenos Aires/ARG, October 6-18, 2018

– Det positive var at jeg ikke ble så fysisk sliten, men jeg kjente på at det var mer utfordrende mentalt å ha fokuset på plass fire dager på rad. Han forteller at det ble litt hektisk da det ble klart at han skulle på pallen for å ta imot bronsen;

– Jeg hadde bare på meg NGTF-tøye som vanlig, og hadde ikke tenkt på at jeg måtte ha Olympiatoppen-klær på pallen, fordi jeg tenkte jo ikke at det skulle skje, sier Jacob og forteller at redningen ble å låne jakken til fysioterapauten.

– Det var vanvittig stas å stå på pallen med så store turn-nasjoner og se det norske flagget sammen med USA og Ukraina. Det var kult fordi alt fokuset var på oss tre som stod på pallen, og hallen var stappfull av publikum og fotografer, forteller Jacob som nå er igang med å terpe på nye elementer og krav som forventes når han blir senior neste år.

 

Josephine Nordstad Juul Møller

Norge stilte også med utøver i rytmisk gymnastikk. Josephine Nordstad Juul Møller presterte sterkt i Ungdoms-OL og tok blant annet en solid 14. plass i ball med poengsummen 14.500.
– Det er veldig kult at ball gikk så bra, sier 15- åringen fra Asker Turnforening. Hun kom nesten direkte fra konkurranse i Japan, og hadde bare 24 timer i Norge før hun satte seg på flyet til Argentina og Ungdom-OL.

– Tross 12 times tidsforskjell gikk det veldig bra, sier Josephine. Ungdom-OL handler om erfaringer og gode opplevelse på veien mot nye mål både i og utenfor toppidretten. Josephine forteller at hun reiser hjem med akkurat dette.

– Hele Ungdoms-OL var en helt ny opplevelse, og jeg ble kjent med mange ny mennesker og kulturer, sier Josephine. Både Josephine og Jacob bodde sammen med de andre norske utøverne og forteller at det var god stemming og teamfølelse blant de norske. I tillegg ble turnutøverne delt opp i lag, på tvers av landegrenser og gren, der den sammenlagte poengsummen kunne gi en medalje.

– Det har jeg aldri vært med på før, og var veldig gøy, sier Josephine som forteller at de kom på 4. eller 5. plass.

Hjemme i Norge og i Askerhallen går tiden med på å ta igjen litt tapt skolearbeid, og forberedelser mot sesongen som starter etter jul.

– Jeg blir senior og er nå i full gang med å lage nye fire programmer som inneholder vanskeligere elementer. Det blir spennende.

Jacob Gudim Karlsen, Josephine Nordstad Juul Møller og president Torgeir Pedersen.

Presterte når det gjaldt som mest
Begge to turnet i smekkfull hall med full trøkk fra publikum, allikevel klarte begge to å holde hode kaldt og prestere. Det var en stolt president som tok i mot Jacob og Josephine på Gardermoen etter Ungdoms-OL.

– For det første må sies at det er imponerende at vi klarte å kvalifisere både en RG-gymnast og turn menn-utøver til Ungdoms-OL. Nåløyet er trangt og det er bare et fåtall av de beste i verden i denne aldersgruppen som klarer å kvalifisere seg til dette mesterskapet, sier Torgeir Pedersen og legger til at han synes det er flott at begge kjørte opp mot sitt optimale når det gjaldt som mest.

– Både Josefine og Jakob har gjort ære på vårt forbund gjennom sine prestasjoner i mesterskapet, sier han og mener det lover svært godt for fremtiden.

– Det hele ble toppet med en historisk bronsemedalje av Jakob i hoppfinalen. Dette er en av de aller største prestasjoner en norsk turner har oppnådd i et internasjonalt mesterskap. Så vidt meg bekjent har vi ingen medaljer fra et verdensomspennende mesterskap, i hvert fall ikke i moderne tid. Dette er en prestasjon som er lagt merke til også utenfor landets grenser. Jeg er stolt over det Jakob har oppnådd og det bekrefter at vi er å regne med i tiden som kommer. Dette er utvilsomt en bekreftelse om at vi er på vei mot de ambisiøse målene vi har satt for fremtiden.»

Norges Gymnastikk- og Turnforbund er stolte og gratulerer både utøvere og teamet rundt!