Skip to content
Nyhet

Turntrener i Zambia

Første gang Benedikte Ridderholt prøvde turn var hun fire år. I dag, 20 år senere, lærer hun bort sin lidenskap til barn i Zambia.

FOTO: Benedikte Ridderholt

– Siden turn ikke er en kjent idrett her i Zambia blir jeg glad hver gang barn og voksne mestrer nye elementer og viser at de deler samme turnglede meg, sier Benedikte. I august dro 24 åringen fra Sandefjord til Zambia i Afrika i regi av Idrettens fredskorps. I ti måneder er hun idrettsfrivillig og skal sammen med ni andre fra Norge dele idrettsglede og sunne idrettsverdier. Hun jobber som gymlærer ved de lokale skolene i landsbyen Nyawa, som ligger 120 km utenfor Livingstone.

-Gymtimene foregår kun utendørs, uten utstyr og med minst 60 barn om gangen, så jeg bruker mest basisaktivitet, lek og enkle turnelementer, forteller Benedikte.

Idrettens fredskorps er et utvekslingsprogram i regi av Norges idrettsforbund (NIF). Som idrettsfrivillig bidrar man med idrettsfaglige kompetanse på skoler, i idrettslag og i lokalsamfunn i Zambia, Malawi eller Botswana. Intensjonen er å gi barn og unge i det sørlige Afrika like muligheter og tilgang til fysisk aktivitet.

–  NIF arbeider med lokale organisasjoner og gjør sitt beste for å finne hvor du passer inn og kan bidra med din idrettsbakgrunn. Det var slik jeg endte opp i Response Network og får prøve meg på landsbylivet her i Zambia, forteller Benedikte.

– På dagtid er vi for det meste på skolene og underviser i gym, og på ettermiddagene er vi sammen med de lokale i landsbyen. I helgene er det ofte fotball- og nettballturngeringer i området. Da samles hele landsbyen for å spille, heie eller selge, sier Benedikte. For det er nettopp fotball- og nettball som er de mest populære idrettene i Zambia, men Benedikte trosser utstyrsmangel og prøver å ha mest mulig turn i gymtimene.

Idrettens fredskorps er et utvekslingsprogram i regi av Norges idrettsforbund. Som idrettsfrivillig bidrar man med idrettsfaglige kompetanse på skoler, i idrettslag og i lokalsamfunn i Zambia, Malawi eller Botswana. Intensjonen er å gi barn og unge i det sørlige Afrika like muligheter og tilgang til fysisk aktivitet.

 

-Gymtimene foregår kun utendørs, uten utstyr og med minst 60 barn om gangen, så jeg bruker mest basisaktivitet, lek og enkle turnelementer noe barna ser ut til å trives med. Hver gang jeg går forbi dem i gata roper de etter meg og skal vise frem at de har trent på håndstående og hjul, forteller hun med et smil. Men kanskje kan barna få tilgang på bedre idrettsarena. Sammen med de andre  idrettsfredkorpsere jobber hun nå med en fundraiser, «500km-cycling for all», med ønske om å bygge en flerbruksbane i Livingstone slik at barna får større mulighet til å drive annen idrett enn fotball og nettball.

– Om vi når målet vårt på 100 000 kr. skal vi sykle 500km fra Lusaka til Livingstone over 4 dager i april, sier Benedikte og håper folk vil støtte prosjektet.

Et år med minner og lærdom

Benedikte har vært aktive i flere turnklubber på Norge, men at hun i dag befinner seg i Afrika som turnlærer er ganske tilfeldig.

– Jeg søkte Idrettens fredskorps mens jeg studerte årsstudium i idrett på Høgskolen i Innlandet- Lillehammer. Gjennom intervjuer og uttakssamling ble jeg en av de heldige som fikk tilbudet om å reise ned til sørlige Afrika, forteller Benedikte og legge til at hun har ikke angret et sekund.

– Så langt har dette vært et veldig lærerikt år. Jeg har lært mye om meg selv, om Zambisk kultur og om verdien til idretten her sammenlignet med hjemme i Norge. Jeg vil absolutt anbefale andre å søke dette eventyret. Det er stor idrettsglede i barn og voksne og du blir utfordret på språk og kommunikasjon og kreativitet, sier Benedikte som reiser hjem i juni med ryggsekken full av minner og opplevelser.

– Det er vanskelig å velge et øyeblikk som er min største opplevelse så langt.  På vei inn mot byen gikk vi forbi en hage hvor noen barn søkte oppmerksomheten vår, og ut av det blå kommer en araber-salto, barbent rett på steinhard bakke. Det kommer jeg nok ikke til å glemme.


Benedikte sammen med barna på en av skolene hun underviser på.

 

Dette er Idrettens fredskorps:

  • Et utvekslingsprogram i regi av Norges Idrettsforbund
  • Som idrettsfrivillig bidrar du med din idrettsfaglige kompetanse på skoler, idrettslag og i lokalsamfunn
  • For å søke må man være mellom 20-30 år
  • Det er også mulig å ta et studie på NIH som heter «idrett, kultur og utviklingssamarbeid» mens du er på denne utvekslingen, noe som kvalifiserer deg til støtte fra lånekassen under oppholdet
  • Søknadsfrist: 15. februar 2018 – les mer om Idrettens fredskorps her

Facebook : https://www.facebook.com/500kmcyclingforall/Idrettens Fredskorps – facebook