Skip to content
Nyhet

Kakefest for norsk turn-sensasjon

Stian Skjerahaug med OL-kake
Stian Skjerahaug med OL-kake

En knapp måned har gått siden vi satt klistra foran TV-skjermen – endelig, en norsk turner i OL!

I dag ble prestasjonen feiret med Rio-kake.

Etter år med trening og terping endte Stian Skjerahaug på 32. plass i mangekamp.

– Dette var bare helt nydelig! Å komme til OL er jo det alle idrettsutøvere vil, og for meg var det en drøm bare å klare det, sa han til NTB i pressesonen den gang.

På spørsmål på hva han husker best fra lekene nå, trekker han frem de som satt på tribunen.

– Jeg synes supportene var veldig kjekke. Det var ikke så mange norske der, men jeg hørte de heiet på meg og jubla da jeg turnet. Det var veldig gøy.

En av de som satt på tribunen var president Kristin Gilbert. Hun er imponert av Stians prestasjon og hvordan han taklet presset.

– For meg var presset faktisk større under VM i fjor og prøv-OL. Mitt mål var å kvalifisere meg til OL, det hadde nok vært verre om jeg hadde mål om medalje, sier Stian.

Hjemme i Norge fikk Stian mye oppmerksomhet for sin prestasjon, noe som kom litt overraskende på Stavangergutten.

– Det var kult og litt overraskende at det var så mange som hadde fått med seg hva jeg hadde gjort under OL. Det har skjedd flere ganger at fremmede har gratulert meg, og det er gøy. Jeg er ikke så opptatt av å få så mye oppmerksomhet, men jeg synes det er kjekt når man har jobbet hardt og det er fortjent, forteller han.

DSC_0264
Generalsekretær Øistein Leren og Vyacheslav «Slava» Strokin

Et kapittel er slutt
Frem til i høst har Stian trent i Stavanger sammen med sin trener Slava. Nå er det kapittelet slutt da Slava flytter tilbake til Russland og Stian til Oslo.

– Det blir kjipt å forlate han. Vi har jobbet tett sammen i over 10 år og de siste årene har det nesten bare vært oss to i hallen sammen. Jeg har jo faktisk sett mer til han enn mor og far de siste årene.

– Jeg er veldig takknemlig for alt han har gjort for meg. Han skal ha mye av takken for at jeg kom meg til OL. Han har vært der dag inn og dag ut, sier Stian.

Olympiatoppens krav – riktig eller ikke?
Stian har jobbet hardt og lenge med et mål: OL i Rio. Selv om han klarte de internasjonale kravene allerede i april måtte han vente flere måneder før Olympiatoppen gav han klarsignal. Bare få uker før OL i Rio var uttaket offisielt.

– Jeg var jo veldig fornøyd da jeg hadde kvalifisert meg internasjonalt og trodde jeg skulle få klarsignal fra Olympiatoppen ganske raskt siden jeg var så tidlig kvalifisert. Selv om mange sa at det bare var en formalitet så er det jo en usikkerhet at det ikke er offisielt. Man går jo rundt og er litt urolig; har jeg ikke levert godt nok?

President Kristin Gilbert reagerer på Olympiatoppens strenge regler for uttak.

– Spørsmålet er hvorfor noen idretter må forholde seg til Olympiatoppens krav når de måneder, eller år, i forveien har klart det internasjonale kravet i sin idrett. Vi gratulerer ishockey-gutta med kvalifiseringen til neste vinter-OL, nå kan de bruke tiden godt til å forberede seg til 2018, sier hun.

Hennes håp er at flere idretter skal få samme mulighet.

– Turn er en av de tre største idrettene i sommer-OL, både når det gjelder antall nasjoner og antall utøvere. Når en utøver klarer det internasjonale kravet for deltagelse i en så stor idrett, bør deltakelse i OL være garantert. Olympiatoppens godkjenning bør følge de internasjonale særforbunds krav, mener Gilbert.

OL-kaken
OL-kaken