Skip to content
Nyhet

Kongens fortjenestmedalje til Grete Hess Sømme!

13. oktober var Grete Hess Sømme, med mannen Jan som ledsager, invitert på mottagelse på det kongelige slott i anledning tildelt Kongens Fortjenestmedalje i sølv. Medaljen ble utdelt av varaordfører Bjørg Tysdal Moe på Rogaland Gymnastikk- og Turnforbunds kretsting.

Begrunnelse: Turninstruktør i Lura Turn i 45 år, var med i styret i 30 år. Instruert flere tusen barn og unge, til tider instruktør i tre turnforeninger samtidig. Er tildelt: Norges Gymnastikk- og Turnforbunds kretsfortjeneste medalje i både sølv og gull, den prestisjetunge Luraprisen, et kunstverk fra Sandnes kommune. Innsatspokal 45 år som instruktør og første og eneste æresmedlem i Lura Turn. 10 års medalje instruktør i Hinna IL.

Grete husket ordene i talen til varaordføreren på kretstinget; du kan se frem til og glede deg til mottagelsen på slottet, for dette vil bli vil en unik dag.

Slik beskriver Grete dagen på slottet: Vi ble møtt av to personer i flotte uniformer fra hoffet og ble så ledsaget til garderoben og videre inn til samlingsrommet.

Her var det helt stille – ingen sa noen ting, vi bare stod og så på hverandre. Det var her jeg fant ut at alle andre var 15-25 år eldre enn meg, jeg følte meg faktisk som en ungdom.

Vi fikk omvisning i de fineste rommene; fuglerommet, speglsalen og dronning Mauds rom. I rommet som Kong Olav spiste lunsj sammen med hoffet ble vi oppropt etter alfabetet og måtte stille oss på en rekke.

Så var det store øyeblikket kommet, vi skulle få håndhilse på selveste kongen og dronningen. Jeg gikk først og Jan 3 meter bak for hofffotografen skulle ta bilde når jeg tok kongen i hånden.

Så gikk vi inn i slottssalen hvor vi ble henvist til et flott pyntet bord med nydelige bordkort og blomster. 10 personer rundt hvert bord og det var 2 personer fra hoffet som satt sammen med oss.

Det ble skjenket champagne i glassene og kongen ønsket oss velkommen. I talen påpekte han flere ganger hvor viktig det var med frivillig arbeid.

Han fortalte også at fra 2013 var det blitt strengere regler for å få denne medaljen, så den hang svært høyt. Det var 29 som hadde fått medaljen i år.

Han fremhevet også at det var ikke bare den som fikk medaljen, men at det som regel var en annen part som også hadde vært med å bidratt.

Da visket min mann til meg, alle bleieskiftene han hadde tatt på våre tre barn når jeg var på turnen, så han skal ha litt av æren.

Hoffdamen på bordet vårt kunne fortelle at jeg var blant de få som hadde fått medaljen i en så «ung alder som 60 år».

Det ble servert kanapeer i all slags fasonger og smaker på flotte sølvfat. Kaffe, konfekt og kake. Det var to kelnere på hvert bord som passet på at vi hele tiden hadde noe i glasset.

Det var musikkinnslag av tre unge musikere fra en yrkesskole. Dronningen avsluttet sin tale med å takke for besøket.

Det var en fantastisk opplevelse, jeg svevde mer eller mindre ut av slottet, et minne for livet.

Vi gratulerer Grete, og takker henne for den innsatsen hun har lagt ned for gymnastikk og turn!