Kurs og utdanning
Trenerutdanning
Å være trener er å være leder. NGTF ønsker at treneren skal basere sitt trenerskap ved relasjonsfremmende adferd. Treneren skal ha et coachende læringssyn for å skape et potensial for vekst, utvikling og læring av hele mennesket og utøvergruppen de er en del av.
Treneren i NGTF spiller derfor en sentral rolle med tanke på å skape positive opplevelser og varig aktivitetsglede for alle våre medlemmer. Det skal være gøy å være på trening i NGTF med kompetente trenere tilpasset utøvers nivå.
Idrettstinget har vedtatt at Trenerattesten er obligatorisk for alle som skal være trener i norsk barne- og ungdomsidrett.
Norges Idrettsforbund (NIF) vedtok i 2011 et felles rammeverk med fellesidrettslige retningslinjer og kompetansekrav for trenerutdanningen i alle særforbund i norsk idrett. Hovedmålet er en «trenerutdanning som skal sikre en kompetansebasert idrettsutvikling gjennom kvalifiserte trenere». I praksis betyr dette en moderne og bedre strukturert trenerutdannelse som gjenspeiler dagens trenervirke.
Trenerløypa gir alle trenere muligheten til å utvikle seg i et livslangt læringsperspektiv på det nivået og i det tempoet de selv ønsker. Trenerløypa er tilgjengelig og fleksibel, noe som gjør at enhver trener har personlig frihet til å forme sin egen trenerutvikling. Trenerutdanning er en investering i fremtiden – flere trenere med høyere kompetanse sikrer en idrett i stadig utvikling med vekst på alle nivåer, for topp og bredde, gammel og ung, i nord og sør.

Trenerløypa består av fire ulike nivåer med mulighet for både vertikale og horisontale utviklingsløp. På hvert av de fire nivåene er det grunnkurs. De fire grunnkursene (Trener 1, Trener 2, Trener 3 og Trener 4) bygger på hverandre og gir mulighet for vertikal utvikling innenfor Trenerløypa.
På hvert enkelt nivå vil det ligge et ubegrenset antall etterutdanningskurs (EtU). Etterutdanningskursene er kortere og mer spesifikke enn grunnkursene, og tilbyr dybdekunnskap innen valgte temaer. Gjennom etterutdanningskursene er hver enkelt trener sikret et mangfold av valgmuligheter til horisontal videreutvikling.
Trener 1-kurset er første steg i Trenerløypa. Kurset gir en god innføring for både ferske og erfarne trenere, og er åpent for alle.
Fokuset er på trenerrollenog de viktigste grunnelementene i gymnastikk og turn, uavhengig av gren og aktivitet. Kurset er praktisk rettet, og deltakerne vil tilegne seg verdifull kunnskap og kompetanse som kan tas med direkte inn i arbeidet som trener.
Trener 1-kurset er på 45 timer, hvorav 34 timer arrangeres over to kurshelger, og elleve timer er fordelt på fem e-kurs. Det er gymnastikk- og turnkretsene i samarbeid med kompetanseavdelingen i NGTF som arrangerer Trener 1-kurset. Ta kontakt med kompetanseavdelingen hvis du er interessert i å ta kurset, eller hvis din klubb ønsker å være teknisk arrangør.
En viktig del av Trenerløypa er praksiskravet. På Trener 1 må hver kursdeltaker loggføre, og få godkjent, 45 timer med praksis for å bli sertifisert.
Å planlegge og evaluere er også en viktig del av jobben som trener. Hver kursdeltaker skal derfor lage, gjennomføre og sende inn en øktplan sammen med praksisskjema i etterkant som en del av vurderingen på kurset.
Trener 2 er et trenerkurs som dekker et bredt spekter av fagområder, med mål om at treneren skal utvikle en helhetlig forståelse av treningsprosessen og være beredt til å ivareta utøvernes behov i et sosialt, spennende og trygt miljø. Fokus på Trener 2 er deltagelse og utvikling, mens prestasjon og toppidrett kommer i Trener 3 og 4. Trener 2 gymnastikk og turn skal blant annet gi kursdeltakeren:
- Mer kunnskap om grunnleggende tekniske ferdigheter i gymnastikk og turn, deriblant funksjonell anatomi, fysiologi og biomekanikk relatert til egen idrett og idrettsgren/disiplin.
- Videreutvikle fysiske, psykiske og sosiale egenskaper, samt tekniske ferdigheter for (egne) utøvere på videregående nivå, i et utviklings- og prosessorientert miljø.
- Være i stand til å planlegge, lede, evaluere og justere trening i et langsiktig perspektiv, og tilpasse trening til utøvere med ulike forutsetninger og behov.
Totalt timetall for Trenerløypa er definert av NIF, og er anbefalt minimum. NGTF kan velge å legge til flere timer ved behov.
Trener 2 gymnastikk og turn er på totalt 75 timer, og deles inn i to ulike deler:
- Trener 2 basis, 32 timer med felles emner for alle grener
- Trener 2 fordypning, med minimum 43 timer fordypning innen grenspesifikke emner. Hver enkelt gren kan velge å legge til relevant fordypning utover minimumskravet.
I tillegg skal man i løpet av hele Trener 2-løpet levere en mappeoppgave som inkluderer en øktplan, en periodeplan og dokumentasjon på 75 timer praksis med egne utøvere.
Basiskurset på Trener 2 skal danne det faglige grunnlaget for fordypning i de ulike grenene/ aktivitetene, og inneholder derfor mer teori og et høyere refleksjonsnivå enn Trener 1, som i stor grad er rettet direkte mot praktisk trenerarbeid. Kurset er felles for alle grener/ aktiviteter, og omhandler trening av alle aldersgrupper innen NGTF. Det legges opp til undervisning i teorirom og/eller i hall.
Basiskurset består av fire e-kurs, en kurshelg, samt oppstart på mappeoppgave, og inneholder følgende emner:
- Organisasjon
- Trenerrollen
- Treningsplanlegging
- Treningslære/ aldersrelatert trening
- Ren utøver/ Antidoping
- Idrettsernæring og spiseforstyrrelser/ Sunn idrett
- Teknikk og bevegelse
- Trygg på trening
Alle kursdeltakere på Trener 2 må fullføre basiskurset før de kan velge et av fordypningskursene.
Grenspesifikke Trener 2 fordypningskurs er for tiden under utvikling. Trener 2-deltakerne skal etter hvert få fordype seg innen et (eller flere) av følgende grenspesifikke kurs:
- Turn kvinner
- Turn menn
- Rytmisk gymnastikk
- Troppsgymnastikk
- Gymnastikkhjul
- Gymnastikk (bredde)
Trenere som ønsker å delta på Trener 2 må på forhånd ha godkjent Trener 1-kompetanse.
Mer informasjon om hvordan man søker om å få Trener 1-kompetanse godkjent på bakgrunn av relevant kompetanse ligger under «Godkjenne kompetanse».
Kurset er under utvikling og vil ha oppstart i 2023. Kurset er det tredje steget i NGTF`s trenerløype. Kurset gjennomføres i samarbeid med NIF og OLT. Kursdeltagelsen strekker seg over ca. 11 måneder, med deltagelse i samlinger/workshops og ulike former for før- og etterarbeid til disse. 8 av emnene arrangeres av NIF/OLT og 3 av NGTF. I tillegg til kursdeltagelsen kommer obligatorisk praksis med egne utøvere (90 timer).
Målgruppe:
Målgruppen er trenere som ønsker å hjelpe utøvere som har fokus på prestasjonsutvikling mot et høyt nasjonalt nivå og internasjonal deltakelse. For å delta på Trener 3-kurs kreves det at man har bestått Trener 2 og det er en forutsetning at man fungerer aktivt som trener.
Mål med kurset:
Overordnet mål:
Trener 3 skal sette søkelys på utvikling og prestasjon. For å utvikle morgendagens toppidrettsutøvere kreves det kompetente trenere.
Læringsmål:
Gjøre treneren i stand til å analysere, reflektere og benytte praksis og teori som er relevant for best mulig prestasjonsutvikling for morgendagens toppidrettsutøvere.
Kompetansemål:
Idrettsfaglige, pedagogiske og organisatoriske kompetansemål definert av NIF:
Hvis du ønsker kan du etter fullført trener 1 ta etterutdanningkurs i salto.
Salto er spesielt rettet mot trening for utøvere i ungdomsalderen og deltakerne på kurset skal ha kunnskap om trenerrollen og treningsledelse for ungdommer, slik at utøverne finner treningene inspirerende og motiverende. Med utgangspunkt i Salto-boka er det laget tre ulike fire-timers kurs.
Kurset gir en innføring i hvordan en trener kan undervise grunnleggende akrobatikk. Fokus er på gymnastenes forutsetninger, ferdighetstrening, systematisk jobbing med akrobatikkøvelser og hvordan akrobatikkøvelser settes sammen til musikk.
Kurset tar for seg salto-konkurransen som skal være en lavterskelkonkurranse med tanke på deltakelse og organisering. Kurset vil innledningsvis gi en teoretisk gjennomgang av salto-reglementet. Videre vil kurset gi deltakerne praktisk erfaring fra gjennomføringen av en salto-konkurranse fra start til slutt.
Kurset vil gå igjennom Salto-heftet og øvelser som er inkludert der. Deltakerne skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om sikring og mottak generelt, og trampettsikring spesielt. De skal kunne planlegge og lede treninger slik at det blir god variasjon og høyt aktivitetsnivå.
NGTF har kurs også utenfor trenerløypa. Disse kursene krever ingen formell kompetanse.
Kurset er delt i to kurs à fire timer. Første del (A) tar for seg trinn 1-5 mens andre del (B) tar for seg trinn 6-10 i Idrettens grunnstige 1. Begge delene er både teoretisk og praktisk rettet. Del A må være fullført før deltagelse på del B. Temaer som differensiering, godkjenningssystemet, motivasjon og mestring vil ha et spesielt fokus.
Kurset er en fire-timers innføring i gymlek-konseptet, som er trening skreddersydd for barn i alderen 2-5 år. Kurset foregår i sal hvor teori og praksis flettes inn gjennom hele kurset.
NGTF har et eget medtrener-kurs for de som er nye i trenerrollen. Målgruppen er ferske trenere og foreldre (eller andre) som fungerer som medtrenere. Nedre anbefalte alder er 13 år. Målet med kurset er å gi deltakerne tips og ideer til treningstimer, og gjøre dem i stand til å veilede barn opp til 12 år. Kurset er på seks timer og gir en innføring i breddekonseptene gymlek og idrettens grunnstige. Medtrener-kurset ligger utenfor trenerløypa, og det er derfor ikke krav om trener 1-sertifisering for å kunne delta.
Det er gymnastikk- og turnkretsene som arrangerer medtrener-kurset. Hvis du, eller din klubb, ønsker mer informasjon om kurset så ta kontakt med kompetanseavdelingen i NGTF.
Kurset er under utvikling
Sikkerheten til utøverne våre er noe alle må ta på alvor. Det er uforsvarlig å bruke trampett uten at utøverne sikres av trenere som har fullført forbundets sertifiserte sikringskurs.
Det er to sikringskurs i trampett:
Kurset gjennomføres etter den nye trenerløypa, og retter seg mot alle som bruker trampett på trening, i konkurranser, eller i undervisning.
Aldersgrense: Man kan delta på sikringskurs 1 trampett fra det året man fyller 16 år.
Kompetansemål: Å kunne drive forsvarlig instruksjon på trampett fra grunnleggende elementer og opp til salto med 180° skru uten hoppredskap, og overslag med hoppredskap.
Kunne arbeide analytisk med øvelser ved å tenke forutsetninger, krav, arbeidsoppgaver, vanlige feil og konsekvenser. Vite hvilke sikkerhetsregler som gjelder for bruk av trampett.
Godkjenning: Det kreves Minimum 80% aktiv deltakelse på kursene. Det vil bli foretatt en praktisk og teoretisk vurdering av deltakerne, dette for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs. Ta med elektronisk enhet for gjennomføring av teoretisk vurdering. Teoretisk vurderingen vil bestå i å svare på noen spørsmål om det som er gjennomgått på kurset og praktisk vurdering vil bli gjennomført av trenerutvikler underveis på kurset.
Kurset retter seg mot alle som bruker trampett på trening, i konkurranse og/eller i undervisning på skole og som har bestått sikringskurs 2 trampett. Man må være fylt 18 år og ha 1 års praksis som trener.
Aldersgrense: Man kan delta på sikringskurs 2 trampett når man har fylt 18 år.
Kompetansemål: Målet med kurset er å drive forsvarlig instruksjon på trampett fra og med doble volter skru. Vite om de viktigste fysiske og psykiske ressursene ved trampettsprang og kunne utvikle disse riktig. Kunne jobbe metodisk riktig ved innlæring av doble volter og doble volter med skru. Kunne jobbe metodisk riktig ved innlæring av hopp på hoppredskap (tsukahara og overslag salto). Kjenne til prinsippene og ha praktisert mottak ved doble volter. Kjenne til forebygging av idrettsskader innen troppsgymnastikk.
Teknisk komité troppsgymnastikk har ansvaret for kursinnhold og autorisasjon av kursutviklere for sikringskursene.
Er du interessert i å delta på et sikringskurs i trampett?
Sikkerheten til utøverne våre er noe alle må ta på alvor. Vi anbefaler derfor alle som skal sikre på tumbling airtrack om å gjennomføre forbundets sikringskurs.
Kurset gjennomføres etter den nye trenerløypa, og retter seg mot alle som bruker tumbling og airtrack på trening, i konkurranser, eller i undervisning.
Aldersgrense: Man kan delta på sikringskurs tumbling/airtrack fra det året man fyller 16 år.
Kompetansemål: Å kunne drive forsvarlig instruksjon på tumbling fra grunnleggende elementer og opp til stift forover og araber flikk flakk bakover.
Kunne arbeide analytisk med øvelser ved å tenke forutsetninger, krav, arbeidsoppgaver, vanlige feil og konsekvenser. Vite hvilke sikkerhetsregler som gjelder for bruk av tumbling/ airtrack.
Godkjenning: Det kreves Minimum 80% aktiv deltakelse på kursene. Det vil bli foretatt en praktisk og teoretisk vurdering av deltakerne, dette for at NGTF trygt skal kunne stå inne for at deltakere kan praktisere aktuell kunnskap på en forsvarlig måte etter endt kurs. Ta med elektronisk enhet for gjennomføring av teoretisk vurdering. Teoretisk vurderingen vil bestå i å svare på noen spørsmål om det som er gjennomgått på kurset og praktisk vurdering vil bli gjennomført av trenerutvikler underveis på kurset.
Teknisk komité troppsgymnastikk har ansvaret for kursinnhold og autorisasjon av trenerutviklere for sikringskursene.
Er du interessert i å delta på et sikringskurs i tumbling/airtrack?
NGTF tar sikkerheten til våre gymnaster på alvor, og forventer selvsagt at alle klubber og trenere gjør det samme. Vi ser det som uforsvarlig å bruke utstyr som trampoline uten kvalifiserte trenere. Alle gymnaster har krav på instruksjon av trenere som har fullført forbundets sertifiserte sikringskurs ved denne type aktivitet.
NGTFs trampolineutdanning ble revidert og satt i system i 2009, med utgangspunkt i tilsvarende kurs fra blant annet Sverige, Danmark og Storbritannia, og i samarbeid med erfarne kurslærere i trampoline. I 2013 ble kurset igjen modifisert og konkurransedelen av kurset ble tatt ut. Dette fordi det per juni 2013 ikke lenger arrangeres konkurranser i trampoline i Norge. Sikringskurs 1 trampoline og sikringskurs 2 trampoline ble oppdelt i hver sin A- og B-del, og alle kjøres separat:
- Sikringskurs 1 trampoline, del A – Generell trampolinesikring til og med salto uten skru
- Sikringskurs 1 trampoline, del B – Rettes mot konkurranser i trampoline, med fokus på konkurransereglement
- Sikringskurs 2 trampoline, del A – Gjennomgår i korte trekk enkle saltoer med skru, forover og bakover
- Sikringskurs 2 trampoline, del B – Gjennomgår i korte trekk doble saltoer, både forover og bakover
Sikringskursene gjennomgår per i dag kun aktivitet som foregår oppå trampolinen, og ikke bevegelser som gjøres ut av trampolinen. For å kunne bruke trampoline til aktiviteter med bevegelsesbane ut av trampolinen, kreves det per i dag at man har både sikringskurs i trampoline og i trampett på relevant nivå for den aktiviteten som skal gjennomføres. Dette gjelder uavhengig om det er sammenleggbar trampoline, eller trampoline nedfelt i gulv.
Utdanning innen GymX skal være i tillegg til den formelle trenerutdanning i NGTF, dvs utenfor det som kalles trenerløypa. Dette er en kort, men relevant utdanning som tilbyr en kompetanse direkte målrettet mot aktiviteter for voksne på lik linje med private aktører.
Alle voksne som ønsker en generell og mer grundig kompetanse anbefales å ta Trener 1 (45 timer) og Trener 2 (75 timer) gjennom den formelle trenerløypa i NGTF.
Fokuset i GymX instruktørkursene er å gi instruktøren faglige, pedagogiske og menneskelige forutsetninger for å utføre en instruktørjobb i en lokal gymnastikk- og turnforening.
GymX instruktørkursene består av kompetansegivende kurs og idékurs samt ferdige treningsprogrammer.
Gymx instruktørkursene består av et felles basiskurs og seks ulike moduler. For å bli godkjent instruktør (ikke trener) innen GymX kreves det fullført og bestått basiskurs pluss å ha gjennomført minst en modul. Unntaket er modulen utetrening som kan følges uten godkjent basiskurs.
På basiskurset skal man få kunnskap om «hvorfor» noe skjer, mens på modulene får man kunnskap om «hvordan».
Målet med alle modulene er å utdanne instruktører som kan lage egne timer «fra grunnen», og ha bakgrunnskunnskap til å kunne lære fra seg ferdige konsepttimer på en god og pedagogisk måte.
Under modulene vurderes deltakernes ferdigheter med praktiske øvelser.
Kursene kan arrangeres av kretsen eller lagene og gjennomføres med godkjente kurslærere i GymX.
Basiskurset inneholder kun det som er felles og relevant for alle voksne uansett hvilken type aktivitet man driver med. Undervisningen er teoretisk og praktisk. Basiskurset må tas før modulkursene (unntatt modulen utetrening).
Basiskurset er godkjent hvis man har tatt en eller flere av følgene: Grunnkurs i TURBO God Trening (og bestått eksamen), Grunnkurs Seniortrening, Trener 1, eller tilsvarende utdanning.
Innhold: Utdanning innen GymX, instruktørrolle, kroppens oppbygging og funksjon (anatomi og fysiologi), musikkbruk, treningslære. Førstehjelp, helse og livsstil er E-læring.
Innhold: Kondisjonstrening i sal med enkle/middels /vanskelige trinnkombinasjoner og med musikk. Grunntrinn og variasjoner, koreografi med blokkmetodikk og med vers-refreng metodikk, timestruktur, organisering.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med vanlig aerobic, danseaerobic, zumba osv. eller en annen time hvor trinnene er ledet av musikken.
Innhold: Et teoretisk og praktisk kurs om styrketrening i sal. Generelle prinsipper for styrketrening, metoder, teknikk, belastningsvariasjon, øvelsesbank, organisering, varierte øvelser for utvikling av styrke i hele kroppen med og uten utstyr.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med styrketrening med eller uten utstyr.
Innhold: Kondisjonstrening i sal med enkle/middels /vanskelige trinnkombinasjoner og med musikk på en stepkasse. Grunntrinn og variasjoner, koreografi med blokkmetodikk og med vers-refreng metodikk, timestruktur, intensitetsregulering, organisering.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med step, stepintervall, osv. eller en annen time på en stepkasse som redskap.
Innhold: Treningen er tilpasset 55+-gruppen og konsentrerer seg om å forbedre kondisjon, koordinasjon, styrke og balanse. Aldersendringer og fysisk aktivitet, sosiale aspekter med godt voksne, treningslære i praksis. Presentasjon av ulike typer aktiviteter med og uten musikk. Stolgymnastikk for de eldste.
Målgruppe: Trenere for den voksne/eldre gruppen i laget. Mosjonister og andre interesserte.
Innhold: Denne modulen er basert på et ferdig treningskonsept med en treningstime innen kondisjon-, styrke- og balansetrening (ingen løping). Konseptet er utviklet for å få flere voksne til å trene i samme klubb og gjerne i samme tidsrom hvor barna allerede er aktive. Det er perfekt kurs for foreldre.
Målgruppe: Alle som vil bli instruktører på mosjons- og treningspartier i alderen 16+ og som vil drive med trening utendørs. Alle lag / foreninger fra NGTF kan opprette et parti med GymX utetrening etter å ha deltatt på et GymX utetrening.
Innhold: Gjennom dette kurset, får man et innblikk i yogaens verden. Man vil få en introduksjon i yogafilosofi, pusteøvelser, fysisk praksis, avspenning og meditasjon. Kursutvikleren underviser en dynamisk Hatha yoga og en rolig Yin yoga.
Målgruppe: Kurset vil passe for alle. Man blir ikke godkjent instruktør i yoga etter kurset, siden yoga er så omfattende.
Idékurs kan tilbys for å inspirere instruktører i planlegging av timene sine og oppdaterer seg i de nye trender som dukker opp.
Det kreves ingen forkunnskap og arrangeres normalt i løpet av en dag eller en helg.
Idékurs kan arrangeres av Norges Gymnastikk- og Turnforbund, kretsen eller lagene. Kursutviklere for kursene kan være både interne og eksterne.
Kursene gis som inspirasjon og gir ikke kompetanse eller kursbevis.
Alle trenere som mener de har kompetanse til å dekke kompetansemålene i trener 1 eller trener 2, kan sende inn dokumentasjon på sin trenerkompetanse eller annen formell kompetanse til NGTF.
Hvem kan søke?
- Alle personer som ikke har en godkjent trener 1 eller trener 2 i trenerløypa, men har annen relevant trenerutdanning eller annen formell utdanning
- Om du har høyere trenerutdanning fra utlandet
- Har du tidligere gjennomført «gammel» trener 1 eller trener 2 i NGTF skal du sende inn dine papirer for å få de registrert i idrettens systemer.
Har du tatt din utdannelse, og har vitnemål på et ikke skandinavisk eller engelsk språk, må du få din utdannelse godkjent via NOKUT før de sendes til NGTF.
Søknader mottas og behandles fortløpende.
Vi minner om at alle organisasjoner er sårbare for datatyverier. I denne prosessen er du likevel nødt til å sende inn sensitivt innhold. Vi vil derfor, i henhold til gjeldende personvernregler (GDPR), oppfordre alle til å sende hele e-posten kryptert. Dokumentene vil bli lagret hos NGTF i prosessperioden og makulert etter gjeldende regler i etterkant. E-post vil bli besvart uten vedlagte dokumenter.
Alle NGTFs trenerkurs er tilgjengelige i MinIdrett for påmelding. Noen av emnene på kursene kjøres som e-kurs og kan tas uavhengig av om du deltar på et kurs eller ikke. Kursene ligger også søkbare i NGTFs kalender.
Har klubben behov for retningslinjer, kontakt NGTF kompetanse: kompetanse@gymogturn.no.
Ønsker klubben å være teknisk arrangør på et av våre kurs? Det er ingen binding ved å fylle ut skjema, men klubben vil kanskje bli kontaktet hvis det er behov for kurs i området.
Interessert? Fyll ut dette skjemaet.
I menyvalgene under kan du se hvilke krav som stilles til hall, utstyr og visningsgymnaster for å kunne avholde kurs. Kravene til kursene på Trener 2 nivå er ikke fastsatt.
Velg det enkelte kurset for å finne aktuelle krav:
Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde.
- Hoppetau
- Erteposer
- Rockeringer
- Baller
- Kasse
- 10 matter/ matterull/ tumbling
- 2 tjukkaser
- Springbrett
- Trampett
- 4 benker
Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde.
- Projektor og lerret i hallen
- Benker
- Springbrett
- Bom eller takbom
- Kasse
- Tjukkaser
- Ringer og tau (fra taket)
- Ribbevegg
- Svingstang eller tilsvarende
- Baller
- Erteposer
- Rockeringer
- Hoppetau
- Teppefliser
- Fallskjerm
- Rytmeinstrument (ved behov)
Ingen krav til størrelse på hall. Men kurset er tenkt for gjennomføring i en vanlig gymsal (10m x 20m).
- Ribbevegger
- Svingstang eller tilsvarende
- Ringer (fra taket)
- 10 matter
- Tjukkas
- Kasse/ skumkasse
- 4 benker, eventuelt også bom
- 2 springbrett
- Trampett
- Baller
- Erteposer
- Hoppetau
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr og tilløp.
- Projektor i hallen.
- 1 tumblingbane på 13-15 meter
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl.sikkerhetsområde)
- Tilløp på minimum 15 meter.
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr og tilløp.
- Projektor i hallen.
- Minimum 1 trampett
- Hoppredskap
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl. sikkerhetsområde)
- Tilløp på minimum 15 meter.
- Utstyr til å bygge opp et landingsområde (kasser eller scene e.a).
Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 6 meter og plass til aktuelle apparater og tilløp.
- Projektor og flipover med tusjer i hallen.
- Gjerne bord og stoler i hallen, eventuelt lett tilgjengelig møterom
- Minimum 1 trampett
- Hoppredskap
- Landingsområde sikret for gjennomslag på 5 meter x 6 meter (inkl. sikkerhetsområdet)
- Tilløp på minimum 25 m
- Utstyr til å bygge opp ett landingsområde ekstra (gode tjukkaser og kasser, eller en scene, e.a.)
- 1 stk. softkilematte
- Hall/ gymsal med fri takhøyde på minimum 7 meter og plass til aktuelle apparater, inkludert sikkerhetsutstyr.
- Trampoline/r, med ramme, fjærer og kantputer, skal være i forsvarlig stand.
- Sammenleggbare trampoliner:
- Det skal være sikring på begge kortsidene av trampolinen/e, samt innkastmadrass. Kasse med tjukkas oppå godkjennes som sikring på kortsider.
- Nedfelte trampoliner:
- Sikringspute/madrass/tjukkas anbefales med minimum 20 cm tykkelse, minimum 1m lengde og minst samme bredde som trampolineduken.
- Godkjent sikringsutstyr kan avtales med den enkelte trenerutvikler.
- Tekniske hjelpemidler: tavle, flip over, eller projektor.
- Innkastmadrass
- Ingen krav til størrelse på hall, men takhøyden bør være minimum 6 meter.
- Projektor (avtales med trenerutvikler)
- 10 matter/ tumbling/ matterull
- Trampett
- Tjukkas
- Landingsmatte
- Kasse
- Springbrett
- Svingstang eller tilsvarende
- Ringer (fra taket)
- Tau (fra taket)
- Baller
- Hoppetau
- Erteposer
- Rockeringer
- Benk/ bom
- Ingen krav til størrelse på hall eller takhøyde
- Projektor og lerret i sal
- Wifi i sal
- Ribbevegg
- minst 2 benker
- 10 matter/ matterull eller tilsvarende
- 2 kasser
- 2 springbrett
- Trampett
- 2 tjukkaser
- Baller
- Svingstang eller tilsvarende
- Møterom med plass til minimum 30 deltakere
- Projektor og wifi i møterom
- Tilgang til sal/ gymsal anbefales
Det er ikke krav til visningsgymnaster på følgende kurs:
- Medtrenerkurs
- Gymlek
- Idrettens grunnstige
- SALTO
- Trener 1
- Trener 2 basiskurs
Er dette likevel ønskelig, må teknisk arrangør og trenerutvikler bli enige om dette i god tid i forveien, både med tanke på tidspunkt og antall.
Visningsgymnastene må beherske grunnleggende elementer opp til stift forover og araber flikk-flakk bakover, og må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler:
Minimum 1 visningsgymnast per 5 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
Anbefaling 1 visningsgymnast per 3 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
Anbefaling 1-4 visningsgymnaster under gjennomgang av teori.
Visningsgymnastene må beherske grunnleggende elementer og salto med 180 grader skru uten hoppredskap, og overslag med hoppredskap, og må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler:
Minimum 1 visningsgymnast per 5 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
Anbefaling 1 visningsgymnast per 3 kursdeltakere under praktisk del og praktisk vurdering.
Anbefaling 1-4 visningsgymnaster under gjennomgang av teori.
Visningsgymnastene må beherske doble volter og doble volter med skru, samt tsukahara og overslag salto på hoppredskap, og må være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne. Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler.
Det anbefales 1 visningsgymnast for hver 3. kursdeltaker.
Ved bruk av visningsgymnaster, må visningsgymnastene være komfortable med å bli sikret av kursdeltakerne.
Teknisk arrangør er ansvarlig for å skaffe tilveie aktuelle visningsgymnaster i samarbeid med trenerutvikler.
Visningsgymnastene må beherske elementer med vanskelighet som beskrevet i rammeplanen for det enkelte kurs.
1a: til og med enkle saltoer uten skru
2a: til og med enkle saltoer med skru, forover og bakover
3a: til og med doble saltoer, både forover og bakover
Kontakt NGTF kompetanse dersom du har spørsmål rundt det å være trenerutvikler, kompetanse@gymogturn.no.