Skip to content
Nyhet

– Det er kjipt, men det går bra

Foto: NGTF

– Oi. Er det bekreftet? Da blir det kanskje familieferie til Japan, da, sier Sofus Heggemsnes mens han ler litt da han blir fortalt at OL er utsatt til 2021.

Som alle andre aktive utøvere, gjør også han det beste utav situasjonen vi står i nå. Fra å bruke ni timer daglig til trening og forberedelser i Haslehallen, er han som andre nå blitt nødt til å finne alternative måter å trene på.

– Jeg løper og trener i parken. Det blir mye styrke. Mye styrke. Jeg får jo ikke gjort noen momenter når jeg ikke kan trene i hallen, forklarer han.

– Jeg kan gjøre baklengs salto på bakken, det er det nærmeste. Det er litt frustrerende, men jeg tenker som så at man ikke kan bekymre seg over ting man ikke har kontroll over.

OL flyttes til 2021

Det har vært mye frem og tilbake om hva som skulle skje med OL i Tokyo 2020. Noen mente det var helt umulig å gjennomføre et OL, samt andre mesterskap, mens pandemien, Covid-19, rammer en hel verden.

Utøvere får ikke konkurrert, mange, som Sofus og alle andre av NGTFs medlemmer, har hverken hall eller apparatene de trenger for å gjennomføre den treningen de trenger.

Men i det lengste håpte flere at det kom til å gå bra.

– Helt ærlig så trodde jeg ikke det kom til å bli avlyst eller flytta. Det er OL, det er for stort. Men det er jo ikke det.

– Det er selvsagt kjipt og jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men det går bra, sier Sofus.

Med en gang kommer det flere spørsmål. Vil dette gjøre noe med hans sjanser for å delta i OL i 2021? Vil FIG endre på kvalifiseringsreglene? FIG la ut en kort pressemelding tirsdag kveld, uten at det fremgår noe som tilsier at dette vil bli endret på.

Sofus skifter fort fokus og ser mulighetene. Nå får han bedre tid til å utvikle seg.

Skal øke vanskelighetsgraden

– Nå får jeg bedre tid til å få inn bedre elementer, og det er positivt. Da blir det kanskje et par poeng bedre enn det ville blitt i år, så nå vil jeg ha muligheten til å gjøre det mye bedre. Det er jeg sikker på.

Skranke og frittstående er to øvelser han skulle jobbe ekstra mye med frem til sommeren. Nå ser han muligheten til å utvikle flere av øvelsene, og det er nesten som man kan høre at smilet går rundt på den unge turneren.

– Jeg elsker å turne og ikke minst å trene. Det er derfor jeg putter inn all energien min i dette. Jeg ville jo ikke gjort det om jeg ikke trivdes på trening. Hallen er det stedet der jeg føler meg hjemme og koser meg, sier han.

Derfor har det også vært litt vanskelig å håndtere den nye koronoasituasjonen. Hele samfunnet har fått merke den nye hverdagen på kroppen, og også Sofus synes det er fælt å se hva som skjer i Norge. Også for Sofus ble alt snudd opp-ned.

– Da vi først fikk vite om korona gjorde vi som andre på vår alder; så på memes og lo litt. Men så kom det til Norge, og så fikk det alle disse konsekvensene, og det var vanskelig å forstå med en gang. Jeg tenkte med en gang vi fikk beskjed at hallen var stengt at dette hadde gått for langt.

Beskjedene om avlyste treninger kom på løpende bånd for flere, og Sofus forklarer at han ble målløs da han fikk beskjeden.

Holder motivasjonen oppe

– Hva skal jeg gjøre nå? Hva med OL, hva med alt jeg skal klare å få til til det? Men jeg har fått en plan og gjennomfører den. Så dette går bra, sier den evige optimisten.

Nå bruker han dagene til å trene så mye som mulig. Det blir både løping og styrke, alene og sammen med lagkameratene fra Oslo Turn. Han påpeker selv at det er kjedelig å bli splitta fra kompisene, men slik er situasjonen.

Han har selv ingen problemer med å holde motivasjonen til treningen oppe. Selv om 2020 ikke ble som han forventa, står han på og trener det han kan for å være klar til å returnere til hallen. I mellomtiden håper han at flere holder oppe treningsaktiviteten så godt det lar seg gjøre.

– Har du et mål, uansett hva det er, så er det bare å trene som juling. En halvtime ekstra hver dag for eksempel. Du merker det kanskje ikke der og da, men gi det et halvt år eller et år, så merker du hvor mye bedre du har blitt.

Det kommer flere spørsmål til NGTF om hvordan det blir fremover, både med tanke på årets sesong, konkurranser, nye reglement og alt annet. Inntil videre er det kjedelige svaret at vi ikke kan ta stilling til noe før vi har fått videre informasjon fra FIG.

Også Norges Idrettsforbund har gått ut og sagt de støtter IOCs avgjørelse om å utsette OL et år, men hvilke konsekvenser det får kan heller ikke NIF eller Olympiatoppen svare på enda.

De sier derimot at de skal gå i tett dialog med særforbundene og utøverkomiteen i NIF, hvor vår egen Stian Skjerahaug er med, for å vurdere hvordan de skal jobbe sammen for å få en god oversikt over både de sportslige, juridiske og administrative konsekvensene av utsettelse av lekene.