Skip to content
Nyhet

Første gang på 28 år

Endelig er det bekreftet at både Julie Erichsen og Sofus Heggemsnes har fått OL-plass via plasseringene sine i årets VM i Stuttgart. Aldri før har Norge stilt med begge kjønn i apparatturn i OL. Forrige gang Norge hadde denne muligheten, var i 1992 i Barcelona, men da ble Anders Gran syk og deltok dermed ikke. I Los Angeles 1984 deltok dog Schirin Zorriassateiny i rytmisk gymnastikk og Finn Gjertsen i apparat. Skulle den norske olympiske komité ta ut både Sofus Heggemsnes og Julie Erichsen, vil det være historisk.

Det har vært et par spennende dager for den norske delegasjonen i Stuttgart. Alle indikasjoner og alle lister viste at Julie Erichsen og Sofus Heggemsnes var innafor OL-kravene til FIG (Fédération Internationale de Gymnastique/Internasjonale turnforeningen), men ingen torde helt slippe jubelen løs.

Men søndag kveld kom den endelige bekreftelsen alle i det norske turnmiljøet har ventet på: Heggemsnes sniker til seg den aller siste plassen på lista, og Erichsen er godt innafor på jentesiden. Da NGTF ringer Erichsen har hun ikke fått det med seg ennå.

 

Stolte og glade utøvere

– Nei? Wow. Nå er jeg bare veldig, veldig glad, forteller hun.

Som flere hos turn kvinner, har hun ikke tørret å slippe jubelen helt løs. Fortsatt gjenstod individuelle finaler, og verken hun eller trenerapparatet ønsket å ta gleden på forskudd. Nå kan hun altså som første kvinnelig turner bli tatt ut til et OL siden 92, da Anita Tomulevska representerte Norge.

Kvinnene reiste hjem før helgen, mens herrene dra hjem mandags morgen. Heggemsnes avslutter derfor mesterskapet med å feire plassen under årets VM-bankett.

– Jeg er bare så utrolig glad, sier den alltid blide Oslo-turneren.

Presidenten i Norges gymnastikk- og turnforbund, Torgeir Røinås Pedersen, var til stede under kvalifiseringen, og var strålende fornøyd med det han så.

 

Høster skryt fra andre nasjoner

– Det har vært kjempegøy å se på, og at vi nå har fått to OL-plasser er vi veldig stolte over, og kan ikke annet enn å gratulere utøverne og teamene rundt dem. Ikke minst er det hyggelig å få skryt også fra andre nasjoner som registrer at norsk turn har tatt minst et steg opp. Dette lover svært godt for fremtiden da vi ser at etterveksten er god, og mange lar seg inspirere av våre beste utøvere. Det at vi nå har kvalifisert to utøvere til OL, viser med all tydelighet at det gjøres mye riktig i norsk turn, skryter Pedersen.

Også generalsekretær i NGTF, Øistein Leren, er rørt og stolt over hva samtlige turnere har prestert i VM.

– Våre unge kvinnelige turnere har gjort enorme framskritt på kort tid, og det er godt å se den lagfølelsen og det samarbeidet de viser i troppen. Dette smitter over på alle som jobber innenfor turn, og bidrar til at vi sammen kan løfte oss til neste nivå. De viser at det er mulig! Alle tre utøverne gjør en meget god konkurranse, noe som lover godt for årene som kommer. Jeg er glad for å se hvor godt hele laget og landslagsledelsen fungerer i konkurransesituasjonen. De presterer på sitt beste, det er imponerende i en så stor konkurranse og hvor det står om kvalifisering til OL, sier Leren om kvinnene.

 

Stolt generalsekretær

– Herrelandslaget i turn stilte for første gang på mange år med fullt lag i VM. Det var en milepæl i seg selv. I tillegg så turner Sofus Heggemsnes så fenomenalt godt at han sikrer plass blant de kvalifiserte til OL i Tokyo. Norsk turn blir da representert i andre OL på rad, og denne gangen har vi både herreturner og kvinneturner med. Det er helt strålende, og gir stor motivasjon for videre arbeid, sier han videre.

Selv om trenerteamet rundt turn kvinner ikke turde snakke for høyt om OL-plass, var dette en del av NGTFs strategiplan, og med Norges innsats under VM har derfor Leren fått all grunn til å smile og se lyst på fremtiden til norsk turn.

– Norsk turn har med dette oppnådd de første målene i strategiplanen som ble vedtatt i 2016, og det er all grunn til å være fornøyd med det. Turnsporten brer om seg som aldri før, og med nye haller flere steder i landet ser vi en stadig vekst i medlemsmassen, og ikke minst en merkbar økning i nivået på de som deltar. Det gror godt i norsk konkurranseturn, og med en årlig vekst på nær 5000 medlemmer, så er det ingen tvil om at stadig flere vil oppdage den enorme gleden som ligger i å mestre kroppen på en slik måte som turnere gjør.

Generalsekretæren, presidenten og resten av NGTF gratulerer Julie Erichsen og Sofus Heggemsnes så mye. I tillegg rettes også en stor takk til alle i støtteapparatet bak utøverne, fra foreldre og familie, til trenere i klubben og alle rundt landslaget.